19 manieren om de hele winter van uw tuin te genieten

Inhoudsopgave:

19 manieren om de hele winter van uw tuin te genieten
19 manieren om de hele winter van uw tuin te genieten
Anonim

Dat het kouder weer is, betekent niet dat u moet stoppen met werken in uw tuin. Ga eropuit en geniet ervan!

Vrouwen zitten buiten op een zonnige, koude winterdag
Vrouwen zitten buiten op een zonnige, koude winterdag

Tuurlijk, de winter is geen hoogseizoen voor tuinieren, maar dat betekent niet dat je binnen moet blijven en verlangend uit het raam moet staren en ervan moet dromen om in de grond te graven. Er zijn veel manieren waarop u tijdens de koudste maanden van het jaar van uw tuin kunt genieten. Je kunt nog steeds wat dingen verbouwen en eraan werken om je tuin klaar te maken voor de lente, maar je kunt ook gewoon ontspannen en genieten van de ongelooflijke schoonheid van wat je hebt gecreëerd tijdens dit seizoen van rust en herstel.

Kweek vorstbestendige groenten

De winter is een goed moment om vorstbestendige groenten te kweken, ervan uitgaande dat je ze in de herfst hebt geplant, zodat ze zich kunnen vestigen voordat het te koud wordt. Zo niet, dan is er altijd nog volgend jaar. Maak een notitie om volgend najaar dingen als koolsoorten, groene erwten, snijbiet en sla te planten om uw groeiseizoen (en oogst!) Tot in de winter te verlengen. Groepeer ze redelijk dicht bij elkaar, zodat je ze kunt bedekken als het weer het koudst is.

Groei bodembedekkende gewassen om de bodemgezondheid te verbeteren

De winter is een geweldige tijd om winterharde bodembedekkingsgewassen te telen om de gezondheid van de bodem te verbeteren. In de late herfst plant ik dingen als wintertarwe, winterrogge, karmozijnrode klaver en daikon-radijs in mijn grondbedden die voor de winter niet in productie zijn. Ze zijn prachtig om naar te kijken en helpen onkruid buiten het seizoen tot een minimum te beperken. Bovendien kun je ze in de lente afsnijden en in de grond verwerken. Ik haal soms zelfs een of twee radijsjes tevoorschijn om vers te eten in het holst van de winter.

Plantbollen voor bloei volgend jaar

De winter kan een goed moment zijn om bollen te planten die koude stratificatie vereisen. Terwijl mensen de herfst en de lente meestal beschouwen als het plantseizoen voor bloembollen, kan de winter ook werken. U kunt bollen op elk moment tussen de herfst en de lente planten, zolang de grond niet bevroren is. Als je in een gebied woont waar het extreem koud wordt, moet je ze in de grond stoppen voordat het dit seizoen gaat vriezen. Als je in een warmer gebied woont, kun je ze de hele winter planten.

Fruitbomen planten

De beste tijd om fruitbomen te planten is in de winter, wanneer de bomen in rust zijn. Of u nu ruimte op uw perceel heeft voor een volledige boomgaard of slechts enkele fruitbomen, de winter is het ideale moment om ze in de grond te krijgen. Houd er bij het kopen van bomen rekening mee dat sommige in paren moeten worden geplant om fruit te kunnen produceren. Zorg ervoor dat u de bestuivingsvereisten controleert en dienovereenkomstig koopt.

Bestaande planten snoeien

Als je al fruitbomen, rozen of andere planten hebt die baat hebben bij snoeien, is de winter het ideale moment om deze taak aan te pakken. Dat komt omdat het over het algemeen het beste is om bomen en struiken te snoeien wanneer ze zich in een rusttoestand bevinden, voordat ze nieuw hout of nieuwe knoppen beginnen te laten groeien, wat meestal in het vroege voorjaar gebeurt.

Verfraai uw tuinpaden

De winter is een goed moment om uw tuinpaden in vorm te brengen voor het volgende groeiseizoen. Deze winter breng ik heel veel houtsnippers binnen en leg ze op mijn tuinpaden om prachtige, natuurlijke looppaden te creëren die na verloop van tijd zullen veranderen in compost die ik daadwerkelijk in de tuin kan gebruiken.

Handige hack

Vind je dit een leuk idee? Neem contact op met een boomdienst bij u in de buurt. De kans is groot dat ze je gratis houtsnippers laten komen halen (of zelfs brengen). Zo krijg ik de mijne.

Voeden (en kijken!) Overwinterende vogels

Twee blauwe gaaien op een vogelvoeder
Twee blauwe gaaien op een vogelvoeder

Waar je ook woont, de kans is groot dat er in ieder geval een paar vogels (misschien veel) in de winter blijven hangen. Er zijn in de wintermaanden lang niet zoveel natuurlijke voedselbronnen – of gevulde vogelvoeders – voor ze, maar daar kun je iets aan doen. Houd uw vogelvoederhuisjes en een verwarmd vogelbad de hele winter gevuld en zet enkele vogelhokken neer. De vogels zullen u dankbaar zijn, en u kunt ervan genieten om ze hun ding te zien doen in uw wintertuin.

Geniet van de vruchten van je arbeid

Heb je een deel van je oogst bij warm weer bewaard? Als dat zo is, kunt u de hele winter genieten van de vruchten van uw arbeid. Maak je oude favorieten en probeer een aantal nieuwe recepten met tuinproducten die je hebt ingevroren, gedehydrateerd, ingeblikt, gevriesdroogd of gedroogd voor opslag in de kelder. Als je het geluk hebt een paar warme dagen te hebben, ga dan naar je tuin waar het allemaal begon en geniet van een buitenma altijd gemaakt met geconserveerde producten.

Een vuurplaats of buitenverwarmer opzetten

Zet een vuurplaats of buitenverwarmer op uw terras, terras of in uw tuin, zodat u en uw gezin comfortabel quality time buiten kunnen doorbrengen. Stelt u zich eens voor hoe geweldig het zal zijn om cacao te nippen bij de warmte van uw buitenkachel of vuurplaats, terwijl u in alle rust geniet van de unieke winterse schoonheid van uw tuin.

Vrienden verwarmen handen boven vreugdevuur
Vrienden verwarmen handen boven vreugdevuur

Cultiveer een kruidentuin binnenshuis

Breng uw tuinwerk tijdens de winter op kleine (of niet zo kleine) schaal binnen door een kruidentuin binnenshuis te kweken. Als sommige van je buitenkruiden nog steeds in gebruik zijn, kun je nieuwe planten uit stekken vermeerderen om binnenshuis te kweken, of nieuwe planten uit zaad beginnen. Zou het niet geweldig zijn om de hele winter toegang te hebben tot verse kruiden?

Kweek microgreens binnenshuis

Je hoeft je inspanningen voor binnentuinieren bij kruiden niet te stoppen. Het binnen kweken van microgreens is een geweldige manier om uw tuinseizoen tot in de koudste maanden te verlengen. Het kweken van microgreens is niet alleen leuk, lonend en gemakkelijk, maar het levert je ook een gestage stroom verse, kleine groene salades op die in een supermarkt of restaurant erg duur zouden zijn.

Kamerplanten kweken

Het kweken van kamerplanten kan een geweldige manier zijn om je tuinenthousiasme (verslaving?) tijdens de winter te voeden. Als het kweken van kamerplanten nieuw voor je is, begin dan met een paar onderhoudsarme planten om de kans op vroeg succes te vergroten. Omdat de dagen in de winter kort zijn, kun je overwegen om kamerplanten te kiezen die goed groeien bij weinig licht, zodat je geen kamerplanten probeert te kweken die fel licht nodig hebben als dat schaars is.

Plan uw tuin bij warm weer

De winter is de perfecte tijd om plannen te maken voor uw lente- en zomertuin. Bedenk wat het afgelopen jaar heeft gewerkt en wat niet, wat u graag zou willen toevoegen en wat uw doelen zijn - zoals tuinieren om uw productiebudget aan te vullen of veel voedsel te verbouwen om te bewaren.

Handige hack

Mijn doel is altijd om genoeg producten te verbouwen voor een jaar, dus ik gebruik The Family Garden Planner van Melissa K. Norris als hulpmiddel om te plannen wat ik nodig heb om te planten en te groeien.

Koop zaden voor volgend seizoen

Zaadverkopers verkopen nieuwe lentezaden vanaf het begin van de winter, dus er is geen reden om tot het laatste moment te wachten met het plaatsen van uw bestelling. In plaats daarvan kun je, zodra je hebt besloten wat je dit jaar wilt kweken, je favoriete zadencatalogi en websites doorzoeken om de zaden te vinden die je nodig hebt. Wees flexibel genoeg met uw plan om ook een paar impulsaankopen te doen! Plaats uw bestelling zo vroeg mogelijk om zeker te zijn wat u wilt terwijl de selectie nog steeds goed is.

Wissel zaden met andere tuinders

Facebook staat vol met zaaduitwisselingsgroepen waar tuinders extra zaden kunnen ruilen zonder dat er geld van eigenaar hoeft te wisselen. Deze groepen zijn meestal het meest actief tijdens de winter, omdat fanatieke tuiniers dan de tijd hebben om online te netwerken. Ik ben lid van verschillende, waaronder Seed Trading Society the Seedquel en Perfect Gardening Friends. Ik heb op deze manier veel zaden gedeeld en ontvangen.

Krijg een voorsprong met voorjaarszaailingen

Krijg een supervroege voorsprong met zaailingen voor het tuinseizoen door in de winter een aantal van je zaden buiten te zaaien. Of, voor een meer conventionele aanpak, zaai een deel van je zaden binnenshuis met behulp van startbakken of potten in combinatie met kweeklampen.

Handige hack

Het duurt lang voordat paprika's ontkiemen, en ze houden van warmte. Het is dus het beste om een verwarmingsmat voor zaailingen onder je paprika's te gebruiken als je ze in de winter binnen kweekt.

Verbeter uw tuinbedden

De grond nestelt zich na verloop van tijd in verhoogde bedden en containers, dus je zult af en toe aarde moeten toevoegen. De winter is een goed moment om dit te doen, en om uw tuinbedden aan te vullen met compost. Dit geeft hen een voorsprong voor het volgende seizoen. Het is ook een goed idee om alle bedden waarin u in de winter niet kweekt, af te dekken met een zeildoek of mulch om te voorkomen dat onkruid in de grond opduikt.

Verse Grond Voor De Boom
Verse Grond Voor De Boom

Nieuwe tuinbedden bouwen

Als u graag tuiniert en onderhoudt en uw ruimte wilt uitbreiden, is de winter het perfecte moment om nieuwe tuinbedden aan te leggen. Of je nu verhoogde bedden wilt toevoegen, tuinen in de grond wilt aanleggen of hügelkultur-heuvels wilt aanleggen, als je aan de slag gaat terwijl het koud is, zorg je ervoor dat je het gebied in de zomer kunt gebruiken. Bovendien is het een geweldige manier om van je tuin te genieten en deze te onderhouden in een tijd waarin er niet veel groeit.

Kijk naar tuiniervideo's

Als je het tijdens het hoogseizoen te druk had om je favoriete tuinmannen op YouTube bij te houden, is de winter het perfecte moment om bij te praten. Op die manier kun je de tips die ze gedurende het groeiseizoen hebben gedeeld, toepassen op de tuin van volgend jaar.

Volg een tuiniercursus

In plaats van (of als aanvulling op) het bekijken van YouTube-video's, wil je misschien een stap verder gaan en deze winter een echte tuinierles volgen. Dat is wanneer uitbreidingsdiensten hun Master Gardener-lessen aanbieden; Neem contact op met uw plaatselijke uitbreidingskantoor om erachter te komen wat er in uw regio beschikbaar is. Of u kunt een algemene online cursus volgen, zoals Abundance Academy of de joegardener Online Gardening Academy.

Haal het meeste uit uw wintertuin

Voor tuiniers is de winter een seizoen van rust en wederopbouw, maar het hoeft geen tijd van inactiviteit of verveling te zijn. Als je wat tuininspiratie bij koud weer nodig hebt, probeer dan een (of een paar of zelfs veel!) van de hierboven genoemde ideeën. Niet alleen zul je nu een geweldige tijd hebben, jij – en je tuin – zullen er tot ver in de toekomst de vruchten van plukken.

Aanbevolen: