26 planten voor uw zomermoestuin

Inhoudsopgave:

26 planten voor uw zomermoestuin
26 planten voor uw zomermoestuin
Anonim
Familie oogsten van groenten uit de tuin op kleine boerderij
Familie oogsten van groenten uit de tuin op kleine boerderij

Niets zegt meer zomer dan een moestuin in de achtertuin. Gewapend met een beetje kennis over de soorten planten die gedijen tijdens de heetste maanden van het jaar en de bereidheid om je handen vuil te maken, zul je het plezier kunnen realiseren van het kweken (en eten!) van je eigen groenten.. Ontdek 26 van de beste groenten om tijdens de zomermaanden te kweken.

Nachtschade voor een zomerse moestuin

Eetbare planten uit de nachtschadefamilie behoren tot de beste keuzes om in een zomertuin te kweken. Haal het meeste uit de zomerzon door deze seizoensfavorieten te planten.

Vrouw verzamelt trostomaten uit de volkstuin
Vrouw verzamelt trostomaten uit de volkstuin

Tomaten

Niets zegt meer over de zomer dan een mooie, trosgerijpte tomaat. Rood wordt vaak geassocieerd met tomaten, maar ze zijn ook verkrijgbaar in het geel, oranje, roze, veelkleurig en zelfs sommige blijven groen als ze rijp zijn. Ze zijn er ook in alle soorten en maten, zoals kerstomaatjes die je direct van de tros kunt eten, tomaten in plakjes voor BLT-sandwiches en tomatenplakken voor saus. Of u nu erfgoedtomaten of hybride variëteiten kweekt, u zult zeker genieten van het planten en kweken van tomaten.

Aubergine

Aubergine is een andere populaire zomergroente die gedijt in de hitte. Als je in een warm klimaat leeft en graag ratatouille of aubergine-parmezaanse kaas maakt, is het zeker een goed idee om aubergines in je tuin te kweken. Auberginezaden zijn een beetje lastig, omdat ze warmte (en enkele weken) nodig hebben om te ontkiemen. Als u ze direct zaait, zullen ze mogelijk pas na de eerste nachtvorst beginnen met produceren. Het is over het algemeen het beste om plantstarts te kopen, tenzij je een kas hebt of in het vroege voorjaar binnen op een warmtemat kunt beginnen met zaden.

Paprika's

Paprika's zijn een zoete en pittige favoriet voor de zomer. Dat komt omdat ze verkrijgbaar zijn in zoete varianten, zoals bel en banaan, en in hete varianten, zoals cayennepeper en jalapeño. Net als aubergines hebben peperzaden enkele weken en warmte nodig om te ontkiemen, dus het is een goed idee om een voorsprong te nemen door gekochte of in de kas gekweekte planten te verplanten. Ze gedijen bij hoge temperaturen en produceren gedurende de zomermaanden.

Tomatillos

Tomatillos zijn een interessante keuze voor een zomertuin. Tomatillo-vruchten zien eruit als kleine tomaten, maar groeien in kafjes. Ze zijn het hoofdingrediënt in de meeste groene salsarecepten. Als je besluit tomatillos te planten, zorg er dan voor dat je er meer dan één in je tuin zet, omdat deze groente kruisbestuiving met een andere plant nodig heeft. Wanneer de schil barst, betekent dit dat de vrucht binnenin rijp is (ongeacht de kleur). Tomatillos kunnen afhankelijk van de variëteit groen, paars of geel zijn.

Gemalen kersen

Gemalen kersen, ook wel Kaapse kruisbessen genoemd, zijn eigenlijk geen kersen. Ze zien eruit als kleine tomatillos omdat ze in een schil groeien. Ze zijn kleiner dan kerstomaatjes. Het woord 'grond' in hun naam verwijst naar het feit dat ze op de grond zullen vallen als ze rijp zijn. Vers gegeten smaken ze heerlijk (eet de schil niet) en kunnen ook worden gebruikt om jam of taarten te maken. Omdat ze op de grond vallen, zaaien ze zichzelf vaak opnieuw uit, dus wees erop voorbereid dat er elke zomer vrijwilligers terugkomen.

Aardappelen

Het zal je misschien verbazen als je hoort dat aardappelen ook tot de nachtschadefamilie behoren, hoewel deze planten niet voor hun fruit worden gekweekt. Het eetbare deel van een aardappel groeit ondergronds, terwijl het groene bovenste deel boven de grond uitsteekt. De meeste aardappelen hebben gebroken wit vruchtvlees en een bruine of rode schil, maar sommige soorten hebben een blauwe of paarse tint. Aardappelplanten bloeien soms en produceren een vrucht die qua uiterlijk op een tomaat lijkt. Deze vrucht is giftig en dus niet eetbaar.

Cucurbitplanten voor een zomerse moestuin

Veel planten die als komkommerachtigen zijn geclassificeerd, zijn populair om in zomertuinen te groeien. Van de hartige selecties hieronder tot zoete gewassen zoals watermeloen en meloen: komkommerachtigen zijn heerlijke producten bij warm weer om je tuin mee te laten groeien.

Vrouwelijke boer hand oogst komkommers kas
Vrouwelijke boer hand oogst komkommers kas

Komkommers

Komkommers zijn een populair wijngewas dat in de zomer groeit. De meeste komkommers zijn groen, maar er zijn ook witte en bruine varianten. Alle komkommers worden geel als ze overrijp worden. Als je zaden van komkommers wilt bewaren, laat ze dan tegen het einde van het seizoen geel worden. Korte, hobbelige cukes zijn ideaal om in te maken, terwijl gladde varianten bedoeld zijn om in plakjes of blokjes te snijden en ongekookt te eten. Voeg ze toe aan een groene salade, bereid een komkommersalade of maak je eigen tzatziki-saus.

Gele pompoen

De gele pompoen, soms eenvoudigweg pompoen genoemd, is een smakelijke zomergroente die gemakkelijk in uw tuin kan worden gekweekt, zolang u hem maar voldoende water geeft. Gele pompoen kan een gladde of hobbelige huid hebben en is verkrijgbaar in zowel straightneck- als crookneck-variëteiten. Ongeacht het uiterlijk smaakt alle gele pompoen vrijwel hetzelfde. Mensen noemen dit type pompoen soms zomerpompoen, maar die categorie vertegenwoordigt eigenlijk zowel gele pompoen als courgette.

Courgette

Courgette is een soort zomerpompoen. De meeste courgettes zijn groen, maar sommige soorten hebben een gouden tint die donkerder is dan het felgeel van pompoen. Courgette heeft een gladde schil en heeft de neiging tamelijk recht te groeien. Deze planten staan erom bekend dat ze bijzonder productief zijn, dus wees voorbereid op het eten of bewaren van veel courgettes als je deze in je tuin kweekt. Van gebakken of gevulde courgette tot zoodles en gebak, er zijn genoeg manieren om te genieten van een overvloedige zomeroogst als je courgette kweekt.

Winterpompoen

Het lijkt misschien contra-intuïtief om te zeggen dat winterpompoenen in de zomer moeten worden gekweekt, maar de naam van dit soort groente heeft niets te maken met wanneer het wordt geteeld. Winterpompoen is een pompoen met een dikke schil die de hele zomer wordt gekweekt en in de late zomer of vroege herfst wordt geoogst, zoals pompoen, eikel en spaghettipompoen. Hun naam verwijst naar het feit dat ze lang houdbaar zijn en dus tijdens de wintermaanden kunnen worden bewaard om te eten.

Pompoenen

Pompoenen worden geassocieerd met Halloween en de herfst, maar ze moeten de hele zomer door groeien om op tijd volwassen te zijn voor deze herfstvakantie. Pompoenen zijn een wijngewas dat doorgaans op de grond groeit, dus je hebt je eigen pompoenveld in de achtertuin als je besluit deze groente in je tuin te laten groeien. Zorg ervoor dat je een eetbare variant plant, want sommige minipompoenen zijn puur bedoeld om als decoratie te gebruiken.

Peulvruchten om in een zomertuin te planten

Met uitzondering van bepaalde erwten die koelere temperaturen vereisen, gedijen de meeste peulvruchten in de zomer. Plant poolbonen op zonnige plekken waar je een hek of een latwerk hebt waar ze op kunnen klimmen, of plaats bosbonen elders in je tuin. Peulvruchten zijn heel gemakkelijk te kweken en kunnen grond van slechte kwaliteit zelfs verbeteren omdat ze stikstofbinders zijn.

Jonge vrouw groene bonen plukken uit de moestuin
Jonge vrouw groene bonen plukken uit de moestuin

Sperziebonen

Sperziebonen worden ook wel sperziebonen of snijbonen genoemd. Ze worden gegeten als peulen, wat eigenlijk de onrijpe vrucht is van volledig ontwikkelde bonen. Sommige soorten hebben touwtjes die vóór het koken van de zijkant moeten worden verwijderd, terwijl andere soorten geen touwtjes hebben. Sommige soorten worden eigenlijk rood of paars, maar worden groen als ze worden gekookt. Mensen eten soms rauwe sperziebonen, maar dit kan leiden tot maag-darmproblemen. Ze worden meestal gekookt voordat ze worden gegeten.

Wasbonen

Wasbonen zien er net uit als sperziebonen, behalve dat ze geel zijn aan de buitenkant. Het is niet verrassend dat wasbonen soms gele bonen worden genoemd. Ze smaken vrijwel hetzelfde als sperziebonen, hoewel ze tijdens het koken hun oorspronkelijke gele tint behouden.

Shelly bonen

Wanneer verschillende soorten sperziebonen volwassen zijn geworden, worden ze beschreven als shelly (afkorting van shelly) bonen. Mensen selecteren vaak een sperziebonenvariëteit die bekend staat om het produceren van smakelijke bonen om vroeg in het seizoen jong als sperziebonen te oogsten. Naarmate het seizoen vordert, laten ze de bonen aan de wijnstok zitten, zodat ze volwassen worden en geoogst kunnen worden voor de bonen erin, die gekookt moeten worden om veilig te zijn om te eten. Elke gedroogde boon die je eet, groeide op deze manier.

Limabonen

Limabonen zijn een voorbeeld van een peulvrucht die uitsluitend wordt gekweekt om voor de bonen te worden gepeld. Limabonen kunnen jong geplukt worden, maar worden niet als peulen gegeten. In plaats daarvan worden ze gepeld om baby-limabonen te onthullen, die moeten worden gekookt voordat ze worden gegeten. De peulen worden weggegooid of toegevoegd aan de composthoop. Limabonen kunnen ook aan de plant blijven zitten om volledig te rijpen, wat resulteert in grotere limabonen die ook gekookt en gegeten kunnen worden.

Runnerbonen

Pronkbonen lijken op sperziebonen, maar produceren grotere peulen en bonen. Ze kunnen nog steeds als sperziebonen worden gegeten, hoewel je de peulen van de snijbonen het beste kunt plukken als ze nog heel jong zijn als je van plan bent ze op deze manier te gebruiken. Dat komt omdat de peulen tijdens het groeien taai worden, om de grote bonen binnenin te beschermen. Pronkbonen groeien als vaste planten in USDA zones 7 en hoger en produceren prachtige sierbloemen.

Cowpeas

In tegenstelling tot de vele soorten groene erwten die het liefst bij koelere temperaturen groeien, zijn cowpea's hittetolerante erwten die vóór het koken uit hun schil worden gehaald. Ze worden soms zuidelijke erwten genoemd. Er zijn veel soorten kikkererwten, waaronder roze oogpaarse romperwten, crowder-erwten en erwten met zwarte ogen. De verschillende soorten erwten kunnen door elkaar worden gebruikt in recepten zonder de smaak te beïnvloeden.

Bladgroenten om te groeien in een zomertuin

Je hoeft tijdens de warmste maanden van het jaar geen verse salades uit je tuin op te geven. Het is waar dat de meeste bladgroenten de voorkeur geven aan koelere temperaturen, maar er zijn enkele goede opties voor wanneer de temperatuur gloeiend heet is.

Handvrouw gebruikt een schaar om Amaranthus viridis te knippen
Handvrouw gebruikt een schaar om Amaranthus viridis te knippen

Amarant

Amarant wordt het meest gebruikt als graan, maar het is ook een interessante zomergroente. Amarantplanten produceren een overvloed aan groene of rode bladeren (afhankelijk van de variëteit), die eetbaar zijn. De bladeren van amarantplanten kunnen rauw gegeten worden, waardoor ze een smakelijke aanvulling zijn op iedere zomerse salade. Ze zijn ook een van de vele groenten die geschikt zijn voor warm weer en die je tijdens het koken kunt vervangen door spinazie.

Nasturtiums

Als je weet dat Oost-Indische kers een bloem is, vraag je je misschien af waarom deze op deze lijst staat. Het antwoord is eenvoudig. Niet alleen zijn de zaden en bloemen van Oost-Indische kers eetbaar, maar dat geldt ook voor hun bladeren. Als gevolg hiervan bieden Oost-Indische kers een bladgroen dat kan worden vervangen door sla. Het is heerlijk wanneer het wordt gemengd met andere groenten in een salade en kan zelfs worden gebruikt als wrap voor je favoriete broodbeleg om nep-slawraps te maken.

Egyptische spinazie

Egyptische spinazie is eigenlijk geen spinazie, maar het is een goede vervanger voor spinazie in het warme seizoen, die snel op hol slaat als de temperatuur begint te stijgen. Egyptische spinazie gedijt goed bij hitte. Deze snelgroeiende plant lijkt een beetje op een struik. Hij groeit zeer snel en kan zo groot worden als een onbepaalde tomaat. Het is bedekt met eetbare groene bladeren die rauw gegeten kunnen worden in salades of gekookt kunnen worden in elk recept waarvoor spinazie nodig is.

Malabar-spinazie

Malabar-spinazie is een andere spinazievervanger die eigenlijk geen spinazie is. Dit is een wijnplant die van warmte houdt; hij groeit het beste als de temperatuur boven de 90 graden is, zolang hij maar voldoende water krijgt. Het kan rauw of gekookt worden gegeten, net als spinazie of een van de spinazie-stand-ins. De textuur is een beetje slijmerig, wat betekent dat het een beetje gelatineachtig is als het rauw wordt gegeten. Dit zorgt voor een interessant contrast als het wordt toegevoegd aan andere groene salades.

Nieuw-Zeelandse spinazie

Nieuw-Zeelandse spinazie is eigenlijk ook geen spinazie, hoewel het tijdens de groei wel veel op echt spinazie lijkt. Het is een compacte plant die lijkt op een kleine bladstruik, vergelijkbaar met echte spinaziesoorten. De bladeren zijn driehoekig en een beetje wazig. Net als de andere spinazievervangers bij warm weer, is deze heerlijk rauw of gekookt.

Meer planten voor een zomerse moestuin

Sommige zomergroenten vallen niet netjes in een van de bovenstaande categorieën. Houd rekening met de onderstaande selecties bij het beslissen wat u dit jaar in de zomerse moestuin gaat verbouwen.

Jonge dame die zoete aardappelen graaft in de boerderij
Jonge dame die zoete aardappelen graaft in de boerderij

Zoete Aardappelen

Over spinazievervangers gesproken: wist je dat je de bladeren van een zoete aardappelplant kunt gebruiken als vervanger voor spinazie? Geniet ervan rauw in salades, bak ze of gebruik ze in je favoriete recepten. Dat is natuurlijk niet de reden waarom de meeste mensen zoete aardappelen telen. Deze zomergroente wordt gekweekt vanwege de smakelijke oranjewortelknollen die onder de grond groeien, terwijl hun heerlijke groene bladeren bovengronds worden geproduceerd. Plant zoete aardappelen in losse grond en je hebt een overvloed aan beide.

Zoete Maïs

Maïs is eigenlijk een gras, maar suikermaïs wordt over het algemeen gezien als een groente vanwege de manier waarop het wordt geconsumeerd. Maïskolven zijn een zomerfavoriet aller tijden, hoewel suikermaïskorrels in verschillende recepten kunnen worden gebruikt. Elke suikermaïsstengel levert gewoonlijk twee korenaren op, hoewel sommige stengels er één of twee extra opleveren. Maïs rijpt snel, dus tuinders met een lang groeiseizoen kunnen in de zomer misschien twee rondes maïs inpassen.

Okra

Okra gedijt goed in zomertuinen. Okra behoort tot dezelfde familie als hibiscus en stokrozen, dus het is net zo mooi als productief. Okra-planten worden tot 1,80 meter hoog. Hun eetbare peulen worden voorafgegaan door prachtige hibiscusachtige bloemen. Wanneer ze heel klein worden geplukt, worden de peulen baby-okra genoemd. Kleine peulen worden vaak gebruikt om het geheel in te maken, terwijl grotere peulen vaak in stukken worden gesneden om in gumbo te gebruiken of om gefrituurde okra te maken. Wanneer de peulen groot worden, beginnen ze taai te worden, dus je kunt ze het beste plukken voordat dit gebeurt.

Artisjokken van Jeruzalem

Jeruzalemartisjok, ook wel sunchoke genoemd, is een meerjarige groente die gedijt in de hitte van de zomer. Deze interessante knolgewas is op geen enkele manier gerelateerd aan echte artisjokken. Het is eigenlijk verwant aan zonnebloemen en madeliefjes, maar het heeft een eetbare knol als wortel. Sunchoke-knollen kunnen worden geschild en gekookt als aardappelen, hoewel ze de reputatie hebben winderigheid te veroorzaken als ze worden gegeten. Zolang er aan het eind van het groeiseizoen ook maar één knol in de grond zit, komt deze het jaar daarop terug.

Geniet van het succes van de zomerse groentekweek

Of u nu klein wilt beginnen met een containertuin of van plan bent alles uit de kast te halen met een uitgebreide moestuinindeling, u kunt uw doel van het kweken van een zomertuin bereiken. Plant gewassen die u graag eet, zodat u optimaal kunt profiteren van de opbrengsten van uw tuin. Zodra je hebt besloten wat je gaat planten, ben je klaar om te beginnen met het kweken van je moestuin.

Aanbevolen: