Een verheven recept voor zoete vermouth-martini

Inhoudsopgave:

Een verheven recept voor zoete vermouth-martini
Een verheven recept voor zoete vermouth-martini
Anonim
Martini Met Zoete Vermout
Martini Met Zoete Vermout

De zoete vermoutmartini - ook wel een zoete martini genoemd, hoewel de cocktail zelf niet zo zoet is als je zou verwachten - is afgeleid van de klassieke martini met het gebruik van zoete vermout in plaats van droge. De keuze geeft de zoete martini een kenmerkende oranjerode tint, vergelijkbaar met die van een Manhattan. Het is een geliefde martini die zeker de moeite waard is om een slokje of vier te proberen.

Ingrediënten

  • 2½ ounces gin of wodka
  • ½ ounce zoete vermouth
  • IJs
  • Sinaasappelschil voor garnering

Instructies

  1. Koel een martiniglas of coupé.
  2. Voeg ijs, gin en zoete vermouth toe in een mengglas.
  3. Roer snel om te koelen.
  4. Zeef in gekoeld glas.
  5. Garneren met sinaasappelschil.

Variaties en vervangingen

Zoals bij alle klassieke martini's zullen te veel veranderingen de cocktail veranderen en een nieuw drankje creëren. Er wordt echter nog steeds een beetje gespeeld met ingrediënten en verhoudingen.

  • Voeg een klein scheutje sinaasappel of aromatische bitters toe voor een complexere cocktail.
  • Voeg voor een zoetere martini een extra scheutje zoete vermout toe.
  • Als je alleen een subtiele zoetheid wilt, spoel het martiniglas dan om met zoete vermouth en gooi de vermouth weg.
  • Gebruik verschillende gin-stijlen: London dry, Plymouth, Old Tom en Genever.

Garneringen

Garneringen voegen een vleugje kleur of visueel contrast toe aan martini's, vooral omdat ze een doorschijnende cocktail zijn. Met zo'n fris en neutraal palet kan elke garnering zowel de smaak als de neus van een zoete vermouth-martini beïnvloeden.

  • Gebruik een maraschino- of Luxardo-cocktailkers.
  • Probeer een citroentwist in plaats van sinaasappel.
  • Voeg een gedroogd citruswiel toe, zoals sinaasappel, citroen of limoen.

Over de zoete vermouth-martini

De overlevering van de martini omvat een oorsprong als een evolutie van de Martinez, een cocktail van droge gin, zoete vermout, maraschino-likeur en sinaasappelbitter, maar een andere bar beweert dat het hun creatie was, hun recept inclusief kauwgomsiroop, sinaasappellikeur, vermouth en gin.

Omdat de voorgestelde oorsprong de Martinez is, is het gemakkelijk in te zien hoe de zoete vermouth-martini ontstond. Door de jaren heen begonnen recepten de maraschino-likeur en sinaasappelbitter weg te laten, waardoor de eenvoudige cocktail met twee ingrediënten overblijft die vandaag de dag wordt geserveerd. Gedurende deze tijd van evolutie begon de martini als geheel uit de mode te raken toen andere cocktails in de schijnwerpers kwamen te staan, maar de moderne cocktailrenaissance bracht de klassieke martini-familie weer tot leven.

Het zoete leven

De titel van zoete martini kan misleidend zijn; het is toch niet zo zoet als een cocktail. Maar de naam helpt hem te onderscheiden van andere martini's, zoals de vuile martini, de droge martini en de perfecte martini. Ondanks deze misleidende titel is het de moeite waard om, ook al is het maar kort, afscheid te nemen van je gewone cocktail en van deze zoete vermouth-martini te genieten.

Aanbevolen: