De antieke Victrola-platenspeler: een icoon in geluid

Inhoudsopgave:

De antieke Victrola-platenspeler: een icoon in geluid
De antieke Victrola-platenspeler: een icoon in geluid
Anonim
Antieke Victrola platenspeler
Antieke Victrola platenspeler

De antieke Victrola-platenspeler, met zijn verborgen klankhoorn en goed vervaardigde uiterlijk, roept onmiddellijk een gevoel van het verleden op bij iedereen die ermee in aanraking komt. Ontwikkeld in het begin van de 20e eeuw als een nieuwe manier om opgenomen muziek thuis af te spelen, kun je nog steeds werkende antieke Victrola's vinden, en veel enthousiaste verzamelaars hebben jaren besteed aan het leren van de kunst van het repareren van deze originele grammofoons. Bekijk hoe de Victrola is ontstaan, waarom hij zo belangrijk was en waar je rekening mee moet houden als je er zelf een probeert te verzamelen.

Victor Talking Machine Company en de Victrola-platenspeler

Het eerste opgenomen geluid kwam uit de ontwerpen van de beroemde uitvinder Thomas Edison, in 1877. De grammofoons van Edison namen geluid op en speelden geluid af met behulp van wascilinders met etsen over het oppervlak die waren gemaakt door de trillingen van geluidsgolven die tegen elkaar aan duwden een metalen naald die over de was wordt gehouden. Deze grammofoons waren monumentaal in het markeren van een nieuwe eeuw en cultuur van entertainment. Andere slimme denkers uit die periode werkten aan de verdere ontwikkeling van deze technologie; ze vonden platte schijven uit om te gebruiken in plaats van cilinders (een voorloper van vinyl) en pasten de machines aan om compacter te zijn in huis. Vooral de Victor Talking Machine Company stond bekend om de release van de Victrola, een muziekspeler die de geluidshoorn van bovenop de machine naar de kast verplaatste, en de sterkte van het geluid werd bepaald door hoe ver de deuren open stonden. Uiteindelijk duurde de populariteit van deze machines slechts ongeveer twintig jaar als gevolg van de opkomst van de moderne radio. Toch paste de Victor Talking Machine Company zich aan en sloot zich aan bij de Radio Corporation of America (RCA) om een titan in de muziekindustrie te vormen die vandaag de dag nog steeds de markt domineert.

Victrola platenspeler jaren 70
Victrola platenspeler jaren 70

Soorten antieke Victrolas

Antieke Victrola's werden slechts een korte periode geproduceerd, hoewel het bedrijf tot op de dag van vandaag doorgaat met het maken van moderne Victrola-platenspelers. Het meest onderscheidende kenmerk van de Victrola is zijn vierkante vorm en zijn verborgen klankhoorn. Sommige modellen victrola's waren uitgerust met handslingers en andere waren feitelijk elektrisch; toch waren deze 'Electrolas' duurder dan de handmatige, en minder gezinnen hadden huizen die voorzien waren van elektriciteit om ze te kunnen gebruiken. Een van de meest verzamelbare Victrola's van vandaag is de Pooley Flat-top-serie vanwege hoe impopulair deze was toen deze voor het eerst werd geproduceerd (en er dus minder werden gemaakt) vanwege de diepliggende grammofoon. Hier zijn enkele van de meest populaire Victrola-modellen die u mogelijk tegenkomt tijdens uw reis met antieke platenspelers.

  • Victrola XI- Deze platenspeler is een van de meest voorkomende victrola's van dit moment en staat symbool voor de 'vloermodel'-stijl van het bedrijf.
  • Victrola XII - Dit was het eerste tafelmodel van het bedrijf dat in 1909 werd geïntroduceerd.
  • Orthophonic Victrola (Electrolas) - Dit was het antwoord van het bedrijf op de ontwikkeling van elektriciteit. Het verving de handslinger door een elektrische opstelling en was ontworpen om elektrisch opgenomen platen af te spelen.
Vintage Victrola VI, Victor Talking Machine Company
Vintage Victrola VI, Victor Talking Machine Company

Antieke Victrolas van dichtbij

Bij het onderzoeken van een antieke Victrolas op authenticiteit, zijn er een paar kenmerken waarmee u rekening kunt houden. Ten eerste waren deze grammofoons verkrijgbaar in zowel grote als kleine modellen, maar de meeste zijn voorzien van een merkteken van de maker ergens in de kast van het vloermodel of langs de rand van de voet van het tafelmodel, wat aangeeft dat het een Victor-Victrola is. Op dezelfde manier zijn deze apparaten gemaakt van natuurlijk hout zoals mahonie en eiken met verschillende afwerkingen, en kunnen ze dus worden getest om de leeftijd en het punt van herkomst te verifiëren.

Victor Victrola nr. 215
Victor Victrola nr. 215

Antieke Victrola-waarden

Aangezien deze machines zeer fijn vervaardigd zijn en een belangrijk moment in de opnamegeschiedenis vertegenwoordigen, hebben ze over het algemeen hoge waarden. Interessant genoeg kan de prijs meer afhankelijk zijn van de interesse van de individuele verzamelaar dan van het specifieke model dat wordt verkocht. Over het geheel genomen zijn Victrola's ergens tussen de $ 500 en $ 5.000 waard, afhankelijk van de behoeften van de verzamelaar en hoeveel reparaties er nodig zijn om de machine weer te laten werken, waarbij volledig functionerende Victrola's het duurst zijn en tafelbladen het minst. Een antiek tafelblad Victrola IX wordt bijvoorbeeld door één verkoper aangeboden voor ongeveer $ 475. Helaas zijn deze grammofoons nogal moeilijk te vinden; eerdere Victor-grammofoons zijn in grotere overvloed aanwezig, en wat Victrolas aanvankelijk wordt vermeld, zijn meestal tentoonstellingsreplica's van hoge kwaliteit. Om u urenlang zoeken op internet te besparen, kunt u uw zoektocht daarom beginnen door te zoeken naar specialisten in antieke grammofoons en kijken of zij zelf aanbiedingen hebben. Bezoek op dezelfde manier plaatselijke antiekwinkels en kijk of ze er een in hun inventaris hebben of weet waar je er een kunt kopen.

Antiek fonograafdisplay - Victrola
Antiek fonograafdisplay - Victrola

Klinkt alsof je het nog nooit hebt gehoord

Victrola-platenspelers zijn ongelooflijk belangrijk vanwege de manier waarop ze een technologische verschuiving markeren, die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van moderne opnameapparatuur. Als je een audiofiel bent die urenlang naar albums en podcasts luistert, of een liefhebber bent van vintage audioapparatuur, dan heb je dat aan deze antieke grammofoons te danken. Dus als je toevallig ontdekt dat je ergens een antieke Victrola in je kelder hebt genesteld, moet je de dichtstbijzijnde stofdoek pakken en aan de slag gaan om dit monumentale apparaat weer tot leven te brengen.

Aanbevolen: