Antiek Moser-glas

Inhoudsopgave:

Antiek Moser-glas
Antiek Moser-glas
Anonim
Moser karaffles en borrelglasset
Moser karaffles en borrelglasset

Moser-glas wordt beschouwd als een van de meest verzamelbare glassoorten ooit gegoten; van vergulde antieke vazen tot subtiel geblazen bekers, de hoge kwaliteit en het prachtige ontwerp van deze stukken maken ze tot een favoriet van glasverzamelaars over de hele wereld. Hoewel het bedrijf nog steeds luxe glaswerk produceert voor hedendaagse klanten, is er hevige concurrentie voor het bezitten van een van hun antieke stukken. Zie hoe de Moser Glass Company zo'n gerenommeerde reputatie verwierf en ontdek hoe het in paleizen en landgoederen over de hele wereld te zien was.

Geschiedenis van de Moser Glass Company

De Moser Glass Company werd in 1857 in Tsjechoslowakije opgericht door Ludwig Moser en was gericht op het creëren van hoogwaardige, gegraveerde glasproducten. In 1873 ontving Moser een medaille op de Internationale Tentoonstelling van Wenen, wat leidde tot een grotere belangstelling voor zijn producten. In 1893 breidde Moser zijn bedrijf uit tot een full-service glasblazerij met meer dan 400 mensen in dienst. In 1904 werd Moser ingehuurd om glaswerk te maken voor het Oostenrijkse keizerlijke hof. Zijn voortdurende banden met verschillende koninklijke hoven inspireerden het bedrijf tot het creëren van de slogan King of Glass, Glass of Kings. Helaas kon het ongelooflijke succes van het bedrijf de Duitse invasies tijdens de Tweede Wereldoorlog niet weerstaan, en veel werknemers van het bedrijf werden naar concentratiekampen gestuurd. Als vergelding creëerden de overgebleven arbeiders doelbewust gebrekkig glas om in tankramen te installeren en filterglazen die bij een botsing zouden versplinteren. Interessant genoeg was het bedrijf een van de slechts vijftien bedrijven die in de naoorlogse periode door de communistische krachten onafhankelijk werden gemaakt, en de glasfabrikant is tot op de dag van vandaag nog steeds een ongelooflijk lucratieve maker van glaswerk.

Moser glazen kan
Moser glazen kan

Stijlen en kenmerken van Moser Glass

Er zijn verschillende stijlen antiek Moser-glaswerk, die allemaal variëren in kleur en vorm. Hier zijn enkele kenmerken van Moser-glas die verzamelaars vandaag de dag identificeren:

  • Hoffman designs- Stukken gemaakt door een van de vroege ontwerpers van het bedrijf, Johann Hoffman, zijn vaak te vinden in ondoorzichtige paarse of zwarte kleuren en bevatten afbeeldingen van dieren en vrouwelijk naakt.
  • Reliëfontwerpen - Veel vazen en drinkwaren van Moser zijn gemaakt met verschillende motieven erin uitgehouwen met behulp van ondiepe reliëftechnieken.
  • Rijke kleuren - Antiek Moser-glas werd vaak gemaakt in rijke kleuren zoals donkerblauw, paars en amber.
  • Zwischengoldglas- Dit beschrijft het proces dat Moser in de jaren 1890 ontwikkelde om bladgoud tussen twee lagen glas en zwaar versierde bloemen te persen.
Gesigneerd Ludwig MOSER-glas
Gesigneerd Ludwig MOSER-glas

Moser-glas identificeren

Moser was een van de weinige Tsjechoslowaakse glasbedrijven die hun producten ondertekende, waardoor het eenvoudig werd om hun prachtige glaswerk te identificeren. Helaas zijn niet alle Moser-stukken gesigneerd; Er zijn echter nog andere details waar u op kunt letten als indicatie dat een stuk glaswerk afkomstig is van het bedrijf Moser, zoals:

  • Kwaliteit- Moser-glas staat bekend om zijn kwaliteit en het niveau van perfectie in zijn stukken; het vinden van onvolkomenheden zoals borrelen of kromtrekken kan erop wijzen dat het geen authentieke Moser is.
  • Pontil - Controleer op pontilsporen op het glaswerk; antiek Moser-glas werd met de mond geblazen en zal een pontillitteken hebben van waar de glasblazers het stuk aan een staaf hadden bevestigd.
  • Diepgewortelde decoraties - Bij stukken die zijn versierd met bladgoud zijn de decoraties diep in het glas verzonken; controleer op opstaande randen rond de bladgoudontwerpen om te zien of ze dicht bij het oppervlak zijn toegevoegd.
Gesigneerd Ludwig MOSER-glas
Gesigneerd Ludwig MOSER-glas

De kosten van antiek Moser-glas

Vanwege de ongelooflijk hoogwaardige constructie van dit glaswerk kunnen authentieke artefacten van Moser-glas duizenden dollars kosten. Een roze kussenvaas uit het begin van de 20e eeuw wordt bijvoorbeeld in één online veiling voor bijna $ 10.000 aangeboden. Op dezelfde manier wordt een paar Moser-vazen uit de 19th-eeuwse Moser-vazen aangeboden voor bijna $ 50.000 in een andere veiling. Hoewel het logisch is dat deze stukken die ooit kastelen sierden hoge waarden zouden hebben, is het een beetje ontmoedigend voor gewone verzamelaars, aangezien de meeste mensen het zich niet kunnen veroorloven om een van deze voorbeeldige stukken te kopen.

Zorg voor uw Moser-glas

Antiek Moser-glas is een prachtig voorbeeld van Tsjechoslowaaks vakmanschap, en als je het geluk hebt een exemplaar in je collectie te hebben, mag je het absoluut niet in de vaatwasser wassen of in de magnetron gebruiken. Moser-glas mag alleen worden gereinigd met een zachte zeep; leg een theedoek op de bodem van de gootsteen voordat u deze met water vult, om te voorkomen dat het Moser-glas kapot gaat of breekt. Droog uw stuk af met een zachte doek en houd het glaswerk uit de buurt van direct zonlicht. Door goed voor je glas te zorgen, heb je een erfstuk dat generaties lang kan worden doorgegeven.

Antieke Moser glazen kelk
Antieke Moser glazen kelk

Glaswerk geschikt voor een koning of koningin

Qua vakmanschap is er werkelijk niets dat te vergelijken is met de stukken van het bedrijf Moser. Hun antieke glaswerk is terecht duizenden dollars waard en wordt bewaard in de collecties van gewaardeerde landgoederen over de hele wereld. Aangezien de meeste mensen niet de mogelijkheid hebben om zelf Moser-glas te verzamelen, kijk dan of er historische gebouwen of collecties bij jou in de buurt zijn die een Moser in hun bezit hebben, zodat ook jij het legendarische werk van het bedrijf Moser kunt bewonderen.

Aanbevolen: