Antieke sleutelidentificatiegids

Inhoudsopgave:

Antieke sleutelidentificatiegids
Antieke sleutelidentificatiegids
Anonim
Oude lopers
Oude lopers

Leer hoe je de mysteries van ouderwetse sleutels, de zogenaamde skeletsleutels, kunt ontsluiten. Het identificeren van antieke lopers is een kunst, omdat veel sleutels ongemarkeerd waren. Er zijn echter aanwijzingen, als je weet waar je moet zoeken. Deze identificatiegids kan helpen.

Heb je een loper?

Technisch gezien is een skeletsleutel een sleutel met een unieke vorm aan het uiteinde om een beveiligd slot te ontgrendelen, of een slot met specifieke obstakels erin die met de sleutel uit de weg moeten worden geduwd. Mensen gebruiken de term 'skeletsleutel' echter regelmatig om naar drie verschillende soorten sleutels te verwijzen:

  • Skeletsleutel- Deze sleutels hebben een massieve schacht en een voorgesneden bitpatroon en passen op veel verschillende sloten. Vanwege zijn massieve schacht weegt een loper veel meer dan zijn holle tegenhangers.
  • Bitsleutel - Deze sleutels zijn gesneden uit een blanco sleutel en hebben een standaardvorm, maar een uniek bitpatroon dat op een specifiek slot past.
  • Barrel key - Deze hebben de vorm van een skeleton key en zijn lichter omdat ze een holle schacht of cilinder hebben waardoor ze over een paal of pin in het slot kunnen worden geschoven. Deze sleutels zijn lichter van gewicht omdat ze minder metaal bevatten.
  • Verwisselbare sleutel - Een verwisselbare sleutel, of hoofdsleutel, had vaak verwisselbare onderdelen die je kon aanpassen aan verschillende sloten. Ze zijn ongebruikelijk.
  • Naaimachinesleutels - Naaimachinesleutels worden vaak verkocht als lopers. Deze kleine sleutels hebben een ton en geen bit. Ze werden gebruikt met trapnaaimachines.

Belangrijke factoren bij de identificatie van antieke loper

Als je een oude sleutel hebt, zijn er verschillende dingen waarmee je rekening moet houden als je er wat meer over probeert te leren. Zoek naar de volgende functies.

Skeletsleutelgrootte

Skeletsleutels zijn er in allerlei verschillende maten: van minder dan 2,5 cm tot meer dan 15 cm lang. De grootte van uw sleutel kan aanwijzingen geven over het doel ervan:

  • Kleine sleutels - Zeer kleine sleutels openen vaak juwelendoosjes en andere kleine sloten.
  • Kleine sleutels - Kleine lopers, minder dan vijf tot tien centimeter lang, soms open kasten en meubels.
  • Middelgrote sleutels - Sleutels van vijf tot tien centimeter lang zijn waarschijnlijk gemaakt om deuren te openen. Mogelijk vindt u ze verkocht met antieke deurknoppen.
  • Zeer grote sleutels - De grootste sleutels openden poorten, grote sloten en andere substantiële stukken.
afmetingen van skeletsleutels
afmetingen van skeletsleutels

Leeftijd van de sleutel

Het kan erg moeilijk zijn om de leeftijd van een oude sleutel te bepalen, maar er zijn een paar aanwijzingen die kunnen helpen. Op enkele sleutels is een datum gestempeld, maar dit komt niet vaak voor. De meeste lopers die je tegenkomt zijn van 1940 en daarvoor, maar sommige sleutels zijn erg oud. Onderzoek de sleutel om te bepalen of deze handgemaakt lijkt. Als het niet uniform is of met de hand lijkt te zijn gemaakt, kan het een ouder exemplaar zijn.

Skeletsleutelmateriaal

Veel lopers zijn gemaakt van messing, maar sommige kunnen ook van ijzer zijn. U kunt zien of uw sleutel van koper of van ijzer is door messing te leren identificeren. Een van de beste manieren om dit te doen is door een magneet te gebruiken. Als de sleutel aan de magneet blijft plakken, is deze waarschijnlijk van ijzer. Als dat niet het geval is, is het waarschijnlijk koper.

Gravures op lopers

Sommige sleutels zijn voorzien van gravures die u kunnen helpen bij het vaststellen van de herkomst of het verhaal van de sleutel. Mogelijk ziet u tags met hotelnamen erop of specifieke kamernummers. Er zijn sleutels waarop de naam van de fabrikant van het slot is gestempeld, zoals Corbin-sleutels. Als uw sleutel een gravure van welke aard dan ook heeft, kunt u deze wellicht onderzoeken voor meer informatie.

Skelet Sleutel Boogvorm

De boog van de sleutel is het bredere deel dat u in uw hand houdt, en antieke lopers kunnen zeer interessante en unieke boogontwerpen hebben. Sommige zijn voorzien van herkenbare motieven, zoals een leeuw. Anderen hebben de vorm van een hart of een andere mooie vorm. Sleutels met interessante strikken kunnen tot de meest waardevolle voor verzamelaars behoren.

Antieke loper in boogvorm
Antieke loper in boogvorm

Zijn oude lopers iets waard?

De meeste individuele lopers worden voor $ 10 of minder verkocht, maar bepaalde stijlen kunnen veel meer waard zijn. Sleutels met mooie strikken, interessante gravures, een fascinerende geschiedenis of andere bijzondere kenmerken kunnen honderden dollars waard zijn. Bij het identificeren van oude sleutels gaat het ook om het toekennen van waarde. Kijk dus naar soortgelijke sleutels die onlangs zijn verkocht en vergelijk de jouwe. Hier zijn enkele recent verkochte voorbeelden:

  • Een koperen loper met een strik in de vorm van een leeuw, onlangs verkocht voor bijna $ 75.
  • Een verwisselbare koperen sleutel uit 1861, verkocht voor meer dan $ 280. Het was meer dan vijftien centimeter lang.
  • Een heleboel zes oude lopers verkocht voor zes dollar.

Antieke lopers zijn leuk om te verzamelen

Hoewel ze moeilijk te identificeren kunnen zijn, zijn oude lopers leuk om te verzamelen. Omdat ze in zoveel soorten en maten verkrijgbaar zijn, is er een bijna oneindige variatie in de opties. Ze zijn ook een betaalbaar item om te verzamelen als je een nieuwe hobby begint. Ze zien er ook geweldig uit in je huis.

Aanbevolen: