Atlas Mason Jars dateren en waarderen

Inhoudsopgave:

Atlas Mason Jars dateren en waarderen
Atlas Mason Jars dateren en waarderen
Anonim
Atlas E-Z Seal Mason-potten
Atlas E-Z Seal Mason-potten

Oude inmaakpotten kunnen waardevol zijn, vooral bepaalde Atlas Mason-potten. Een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde van Atlas Mason-potten is de datum. Oudere potten zijn doorgaans waardevoller, maar het identificeren van een oudere pot kan lastig zijn. Ontdek hoe je er een kunt spotten in antiekwinkels of in je eigen collectie.

Wat is een Atlas Mason Jar?

Het glasbedrijf Hazel-Atlas, dat ook bekend staat om het maken van Depression-glas, begon met de productie rond 1902. De Atlas Mason-potten behoorden tot enkele van hun belangrijkste producten. Deze oude inmaakpotten zijn er in verschillende stijlen en vaak staat de naam Atlas ergens op het glas. Nieuwere potten werden door andere bedrijven gemaakt nadat Hazel-Atlas in de jaren zestig stopte met de productie ervan, maar de oudste potten behoren tot de meest waardevolle.

Een Atlas Mason Jar identificeren

Je ziet veel inmaakpotten in antiekwinkels, rommelmarkten en tuinverkopen, maar Atlas Mason-potten hebben opvallende glasmarkeringen waarmee je ze kunt identificeren. Hier leest u hoe u dit kunt controleren.

  1. Kijk naar de bodem van de pot. Het moet een Hazel-Atlas-glasmarkering hebben met een A onder een grote hoofdletter H.
  2. Bekijk de tekst op de pot zelf. Er staat mogelijk 'Atlas' op of er staat een Hazel-Atlas-glasmarkering op de zijkant.
  3. Let op de kleur. Als het helder of aqua is, is het waarschijnlijk een echte Atlas-pot. Als het een andere kleur heeft, zoals paars, kan het nep zijn. Het kan echter ook een zeer zeldzame vondst zijn.

Dating met een Atlas Mason Jar

Hoewel op veel Atlas Mason-potten een datum staat aangegeven, is het beter om hier niet op te vertrouwen. Dezelfde mallen werden meerdere jaren gebruikt, en het is heel gebruikelijk om reproductiepotten te vinden met oudere datums erop. Er zijn echter een aantal manieren om te bepalen hoe oud uw Atlas Mason-pot is.

Atlas Mason Patent weckpot
Atlas Mason Patent weckpot

Zoek naar vormnaden

Onderzoek de pot om te zien of deze lijnen of vormnaden vertoont als gevolg van de constructie. De meeste Atlas-potten hebben deze looks. Als de pot geen naden heeft, kan het een heel oud exemplaar zijn. Potten gemaakt vóór 1915 waren met de hand afgewerkt en hadden geen zichtbare naden.

Controleer de textuur van het glas

Neem even de tijd om uw vingers lichtjes over het oppervlak van de pot te laten gaan. Mogelijk merkt u krasjes en chipjes op, maar let vooral op golven of rimpelingen in het glas. Als je deze vindt, heb je misschien een heel oude Atlas-pot. Nieuwere voorbeelden zijn uniformer van structuur.

Let op de naam

Staat er 'Atlas' op de pot? Of staat er 'Atlas Mason'? Op oudere potten gemaakt door het bedrijf Hazel-Atlas staat 'Atlas', terwijl op nieuwere modellen die zijn gemaakt nadat het bedrijf is overgenomen 'Atlas Mason' staat.

Waarde van Atlas Mason Jar beoordelen

De meeste Atlas Mason-potten worden verkocht voor minder dan $ 15, maar er zijn een paar voorbeelden die veel meer waard kunnen zijn. Oude potten zijn beslist meer waard, maar er zijn nog een paar andere factoren waarmee u rekening moet houden. Zoals bij elk belangrijk antiek geldt: als u vermoedt dat u een pot heeft die geld waard is, is het verstandig om deze professioneel te laten taxeren.

Bekijk de staat van de pot

Potten in uitstekende staat zijn het meest waard, als alle andere factoren gelijk zijn. Controleer op scheuren, spanen, krassen en andere tekenen van schade. Fabrieksfouten zoals belletjes in het glas of een golvende textuur doen niets af aan de waarde.

Controleer de stijl

Atlaspotten zijn er in veel verschillende stijlen, maar een paar zijn bijzonder waardevol. Zoek naar het volgende:

Atlas E-Z Seal- Deze pot is rond en heeft een beugel en een geïntegreerd glazen deksel. Het is gestempeld met de naam E-Z Seal en wordt geleverd in de maten pint, halve pint, quart en halve gallon. De vroegste E-Z Seal-potten dateren uit 1910 en zijn van amberkleurig glas; ze behoren tot de meest waardevolle.

Atlas E-Z Seal Mason-potten
Atlas E-Z Seal Mason-potten

Atlas Handelsmerk Mason- Deze Mason-pot is voorzien van het H-over-A Atlas-handelsmerk en wordt geleverd in de maten pint, halve pint, quart en halve gallon. Vroege voorbeelden kunnen zeer waardevol zijn.

Atlas Mason Jar, H boven A
Atlas Mason Jar, H boven A

Atlas Strong Schouder Mason- Een "sterke schouder" is een rand boven de afgeronde "schouder" van de pot, maar onder de schroefdraden om de bovenkant vast te schroeven. Deze vorm kan een Atlas-pot waardevoller maken. Je vindt deze in vele maten.

Atlas sterke schouder Mason Jar
Atlas sterke schouder Mason Jar

Denk na over de kleur

Kleur is een andere belangrijke factor. Over het algemeen zullen exotische tinten zoals amber, paars en groen meer opleveren. Je moet echter heel voorzichtig zijn als je deze koopt, omdat de kans het grootst is dat ze namaak zijn.

Vergelijk met recente verkoopprijzen

Je kunt een idee krijgen van de waarde van je pot door deze te vergelijken met andere potten die onlangs zijn verkocht. Vergelijk uw pot niet met de potten die momenteel te koop staan, aangezien verkopers elke gewenste prijs kunnen vragen. De werkelijke verkoopprijs is een veel nauwkeurigere maatstaf. Hier zijn enkele voorbeelden van Atlas Mason-potwaarden:

  • Een Atlas "Good Luck" Mason-pot verkocht voor ongeveer $ 15. Het was duidelijk, in goede staat en bevatte een klavertje vier.
  • Een blauwe kleine Atlas Strong Schouder Mason werd verkocht voor iets minder dan $ 50. Het was in zeer goede staat en inclusief deksel.
  • Een Atlas E-Z Seal-pot in een ongebruikelijke korenbloemblauwe kleur, verkocht voor meer dan $ 100. Het bevatte het glazen deksel en was in uitstekende staat.

Niet het enige inmaakpotbedrijf

Hoewel ze veel mooie oude potten produceerden, was Hazel-Atlas niet het enige inmaakpottenbedrijf dat er was. Er zijn veel prachtige antieke inmaakpotten te verzamelen, waaronder Ball, Kerr en anderen. Leer meer over de waarde van oude inmaakpotten, zodat u weet waar u op moet letten als u antiekwinkels, garageverkopen en rommelmarkten bezoekt.

Aanbevolen: