Hoe antieke meubelbeslag te dateren

Inhoudsopgave:

Hoe antieke meubelbeslag te dateren
Hoe antieke meubelbeslag te dateren
Anonim
Antieke meubelbeslag
Antieke meubelbeslag

Als u weet hoe u antieke meubelbeslag moet dateren, kunt u meer te weten komen over de leeftijd en geschiedenis van de antieke meubelen die u verzamelt. Hardwarestijlen en productiemethoden zijn in de loop der jaren veranderd, en meubelbeslag zit boordevol aanwijzingen als je weet hoe je moet kijken. Onderzoek elk stuk antiek hardware op je meubels om hints over de leeftijd ervan te ontdekken.

Hoe meubelbeslag te dateren: het tijdperk van de schroeven

Neem even de tijd om naar de schroeven te kijken waarmee de hardware aan het meubilair is bevestigd of die het meubilair bij elkaar houden. Is de gleuf aan de bovenkant van de schroef gecentreerd? Is de kop van de schroef gecentreerd? Zijn alle schroeven in een stuk hetzelfde? Volgens de Journal of Antiques zijn er veel aanwijzingen in de schroefconstructie die verwijzen naar datums:

  • 18e eeuw en eerder- Vóór het begin van de 19e eeuw werden de meeste schroeven met de hand gemaakt. Bij handgemaakte schroeven merk je variatie in grootte en vorm van de schroeven die in een meubelstuk worden gebruikt. De schroeven zijn niet uniform met de koppen niet in het midden en de sleuven niet in het midden op de koppen.
  • Begin 19e eeuw - Tot ongeveer 1846 werden schroeven gedeeltelijk machinaal gemaakt. Het draadpatroon op deze schroeven zal uniformer zijn, maar de koppen en sleuven kunnen nog steeds niet in het midden liggen.
  • Midden 19e eeuw - In het midden van de 19e eeuw gebruikten meubelmakers vaak machinaal vervaardigde schroeven, maar deze hadden geen gleuf. De meubelmaker moest de gleuf met een ijzerzaag doorzagen, en deze zat vaak niet in het midden. Bij schroeven uit dit tijdperk is de rest van de schroef uniform, maar de plaatsing van de sleuven varieert.
  • 1856 en later - De eerste schroeven die volledig machinaal werden gemaakt, dateren uit 1856. Volledig machinaal vervaardigde schroeven werden al snel de norm, en de meeste meubels dateren uit het einde van de 19e eeuw en daarna voorzien van schroeven die uniform zijn.

Antieke nagelconstructie onderzoeken op leeftijd

De constructie van nagels is in de loop der jaren ook dramatisch veranderd. Als er in je stuk spijkers zijn gebruikt, kijk dan goed naar de afzonderlijke spijkers. Zijn ze uniform van formaat? Zijn ze rond of vierkant? U kunt de kenmerken van de spijker gebruiken om uw hardware en antieke meubels te dateren. Volgens de Journal of Antiques zijn de nagelstijlen en constructie door de jaren heen dramatisch veranderd.

  • Vóór 1790 - Nagels werden vóór 1790 met de hand gemaakt, wat betekent dat een smid de spijker omdraaide en vervolgens een "rozenkop" toevoegde door de bovenkant plat te maken met een hamer. Met de hand gesmede spijkers dateren een antiek meubelstuk meestal van vóór 1790.
  • 1790 tot 1890 - Gedurende deze periode stempelden machines spijkers uit ijzeren platen met behulp van matrijzen zoals koekjesvormers. De bovenste twee randen van de nagel zijn enigszins afgerond ten opzichte van de doorgaande matrijs, en de onderste twee randen hebben kleine ribbels of bramen. Tot 1885 werden spijkers gemaakt van smeedijzer.
  • 1885 en later - In 1885 werden spijkers van staal gemaakt in plaats van van smeedijzer. Dankzij de stalen constructie konden er al snel spijkers worden getrokken in plaats van machinaal gestempeld, en rond 1890 werd dit de standaardpraktijk.
antieke ijzeren spijkers
antieke ijzeren spijkers

Datingsloten en sleutelgaten

Antieke meubels zijn vaak voorzien van sloten en sleutelgaten. Je ziet deze vooral op antieke bureaus en dressoirs. Volgens Popular Mechanics kan de constructie van het slot en het sleutelgatplaatje je helpen een datum toe te wijzen. Tekenen van handvijlen, zoals ruwe randen of een gebrek aan symmetrie, duidden op oudere sleutelgaten. Je kunt ook de volgende datumaanduidingen gebruiken.

  • Midden 18e eeuw tot midden 19e eeuw- Gedurende deze periode werden sleutelbeslagen gemaakt van messing. Ze werden vaak in het oppervlak van het hout aangebracht.
  • Midden tot eind 19e eeuw - Houten sleutelgaten waren populair in die tijd. Je ziet ze op meubels geplakt of in het houtoppervlak geplaatst.
  • Eind 19e eeuw en daarna - Machinaal gestempelde koperen wapenschilden werden populair, en er waren veel sierlijke stijlen.
antieke sleutelgaten
antieke sleutelgaten

Dating antieke lade trekt

De stijl en constructie van antieke ladegrepen bieden aanwijzingen over de datum waarop de hardware is gemaakt. Volgens Antique Trader heeft de constructie van ladetrekkers in de loop der jaren veel verschillende fasen doorlopen. Deze kunnen helpen bij het dateren van antieke meubelhandvatten. Kijk naar de textuur van de pull, het materiaal waarvan het is gemaakt en de stijl.

  • Einde 17e eeuw- Tijdens de late 17e eeuw, bekend als de William en Mary-periode, waren ladetrekkers vaak 'drop'-trekkers met een enkele knop die aan een flat hing koperen plaat. De achterkant van de plaat heeft geen uniforme textuur, omdat deze uit zand is gegoten. Er kunnen ribbels en oneffenheden op het oppervlak voorkomen.
  • Begin 18e eeuw - In het begin van de 18e eeuw kregen ladetrekkers de vorm van een beugel die nog steeds gebruikelijk is, hangend aan twee pinnen die naar binnen gebogen waren om het handvat te voltooien. De trekhaak werd ondersteund door een platte koperen plaat en aan het meubilair bevestigd met spijkers of ruwe bouten en moeren. De textuur van de achterkant van de plaat is niet uniform als gevolg van zandgieten en de kleur van het messing was meer geel dan rood.
  • Eind 18e eeuw - Hoewel de vorm van de borgtocht doorging tot in de latere 18e eeuw, veranderde het productieproces. Er werd meer koper in het messing verwerkt, waardoor het een rodere toon kreeg. Bovendien kwam messing beschikbaar in platen, wat leidde tot gladde achterplaten in plaats van hobbelige zandgegoten voorbeelden.
  • 19e eeuw - Sommige 19e-eeuwse antieke ladekastbeslag en ladegrepen werden met de hand gemaakt, maar veel ervan werden machinaal gestempeld. Machinaal vervaardigde trekstangen zien er uniform uit en zijn soms zelfs voorzien van een patentstempel waarmee u de bouwdatum kunt achterhalen.

Klinkstijl gebruiken om meubelbeslag te dateren

Een andere nuttige tip komt in de vorm van grendelstijlen. Veel oudere kasten en kledingkasten zijn voorzien van grendels om de deuren dicht te houden. The Journal of Antiques meldt dat variaties in de stijl van de sluitingen inzicht kunnen bieden in de ouderdom van een stuk.

  • Vóór 1850 - Vóór 1850 werden de meeste meubelsluitingen met de hand uit hout gesneden. Als je een stuk met een houten sluiting ziet, dateert het mogelijk uit deze periode.
  • Midden 19e eeuw - In het midden van de 19e eeuw werden kastsluitingen vaak gemaakt van messing. Meubelmakers legden de koperen grendel in het oppervlak van het hout.
  • Eind 18e eeuw en daarna - Na ongeveer 1871 werden gietijzeren grendels gebruikelijk. Deze grendels zaten meestal bovenop het oppervlak van het hout, in plaats van ingelegd zoals de koperen grendels.
antieke deurgrendel
antieke deurgrendel

Antieke meubelbeslag vervangen

In de loop van het leven van een antiek kan het meubelbeslag vervangen zijn. Net zoals mensen tegenwoordig meubels vernieuwen door de hardware te vervangen, was dat in de afgelopen jaren gebruikelijk. Als je antieke meubelonderdelen of hardware uit de periode voor een meubelstuk wilt vinden, zijn er originele en reproductie-opties beschikbaar.

Originele hardware vinden voor antiek meubilair

Er zijn verschillende soorten bedrijven die originele hardware voor antiek meubilair verkopen, en daar vaak in gespecialiseerd zijn. Deze omvatten bedrijven voor architecturale artefacten, antiekwinkels en enkele antiekwinkels. Hieronder volgen enkele van deze leveranciers die zowel een fysieke locatie als een online aanwezigheid hebben.

  • Gevestigd in Lancaster County, Pennsylvania, heeft Bob Roth's Antique Hardware een grote voorraad antieke hardware voor meubels, deuren, ramen en kasten.
  • Robinson's Antiques heeft originele antieke hardware uit de periode 1680 tot 1925.
  • Mowery Antiques is gespecialiseerd in gerestaureerde antieke hardware voor meubels en huizen.
Vintage zwart metalen handgrepen
Vintage zwart metalen handgrepen

Antieke meubelreproductiehardware vinden

In het verleden was het vinden van originele hardware voor antiek meubilair vaak een uitdagende en frustrerende ervaring. Tegenwoordig zijn er echter veel uitstekende leveranciers van reproductiehardwarestukken van hoge kwaliteit waarbij elk item tot in elk detail nauwkeurig is vervaardigd, net als in vroegere tijden:

  • Whitechapel Ltd. biedt een uitgebreide selectie hardware en accessoires voor restauratie en reproductie van antiek meubilair. Hun restauratiehardware is met de hand vervaardigd met behulp van de Lost Wax-gietmethode. Deze prachtige stukken zijn gemaakt van oud koper en zijn volledig nauwkeurig tot in elk detail, inclusief een patina van 200 jaar oud.
  • Horton Brasses biedt een uitgebreide selectie van meer dan 1000 stuks koperen en ijzeren reproductiebeslag voor antieke meubels en kasten. Hun selectie omvat authentieke reproducties van hardware voor bijna elke meubelstijl.
  • House of Antique Hardware heeft prachtige reproductiehardware voor antiek meubilair uit het Victoriaanse tijdperk tot de vroege Amerikaanse stijlen, waaronder federalisme en kolonialisme. Naast hardware gemaakt van messing en ijzer, voert het bedrijf ook glazen en houten handgrepen en knoppen.

Hoe u meubelbeslag voor antiek dateert

Hardware biedt essentiële aanwijzingen voor het dateren en identificeren van antiek meubilair. Naast meubelidentificatietekens kunt u hardwaretips gebruiken om meer te weten te komen over uw dierbare antieke meubelstukken.

Aanbevolen: