Voedselketenactiviteiten en spellen voor praktijkgericht leren

Inhoudsopgave:

Voedselketenactiviteiten en spellen voor praktijkgericht leren
Voedselketenactiviteiten en spellen voor praktijkgericht leren
Anonim
kinderen de basisvoedselketen leren
kinderen de basisvoedselketen leren

Leuke voedselketenspellen en voedselketenactiviteiten helpen kinderen dit biologieconcept te begrijpen door praktijkgericht te leren. Het aanleren van voedselketens, voedselwebben en voedselpiramides kan leuk zijn als je een combinatie van werkbladen voor voedselketens, doe-het-zelf-spelletjes en een verscheidenheid aan activiteiten gebruikt.

Voedselketenactiviteiten voor jonge kinderen

Lesplannen voor de voedselketen voor kinderen in groep K-2 moeten verschillende korte activiteiten bevatten om hun aandacht vast te houden. Als ze echt bij één activiteit betrokken raken, laat ze er dan mee aan de slag gaan en zoek naar eenvoudige manieren om deze uit te breiden.

Garenvoedselweb

Een voedselwebactiviteit met garen is leuk omdat het kinderen in beweging brengt. Je hebt wat garen, een schaar, afbeeldingen van elk deel van het voedselweb en een paar verschillende mensen of stoelen nodig om de activiteit te voltooien.

  1. Wijs elk van de afbeeldingen toe aan een afzonderlijke persoon of plaats door ze op het shirt van een kind te plakken of op een stoel te zetten.
  2. Plaats alle mensen en/of stoelen in een cirkel, maar probeer ze niet in de juiste volgorde rond de cirkel te plaatsen.
  3. Laat uw kind de bol of het lange stuk garen pakken en op één afbeelding binden of vastplakken.
  4. Je kind moet dan het touwtje meenemen naar iets dat dat item verbruikt of iets dat dat item verbruikt, en het garen daar vastplakken.
  5. Hij kan de schaar gebruiken om het garen af te knippen wanneer dat nodig is.
  6. Uiteindelijk zou hij een groot web van garen moeten hebben dat alle delen van het voedselweb met elkaar verbindt.

Toy Line Voedselketen

Een leuke STEM-activiteit in de voedselketen omvat het creëren van een echte lijn- of piramidevoedselketen. Kinderen kunnen speelgoedplanten, dieren, insecten of zelfs blokken gebruiken om een voedselketen weer te geven.

  • Je kunt een paar speelgoedjes kiezen die een basisvoedselketen vormen, zoals nepmaïs, een knuffeldier van kip en een superheld. Vraag uw kind om ze op volgorde van consumptie te zetten.
  • Voor een voedselpiramide kunnen kinderen alle planten op de bodem zetten, en daar vervolgens herbivoren op stapelen, en carnivoren daarbovenop.
  • Als je geen speelgoedplanten en -dieren hebt, gebruik dan blokken. Je kunt aan elk deel van de voedselketen één kleur toekennen en je kind ze vervolgens op een rij laten zetten of een piramide bouwen.
meisje dat dierenspeelgoed in de rij zet
meisje dat dierenspeelgoed in de rij zet

Voedselketen-speurtocht

Als je de basiswoordenschat van de voedselketen begint te verkennen, kan een speurtocht een leuke manier zijn om begrip te oefenen. Nadat u een woord als 'producenten' of 'consumenten' heeft geïntroduceerd, vraagt u uw kind speelgoed of een afbeelding van een producent of consumenten te zoeken.

Voedselketenactiviteiten voor oudere kinderen

Oudere kinderen in groep 3-5 of zelfs de middelbare school kunnen zich ook vermaken met voedselketens. Omdat ze meer leren over de complexiteit van voedselketens, kunnen deze activiteiten moeilijker zijn.

Je bent wat je eet-collage

Geef kinderen tijdschriften, een schaar en lijm, of laat ze clipart en een programma zoals Google Slides gebruiken, waar ze de clipart in elk patroon kunnen toevoegen. Vraag uw kind na te denken over de voedselketen waartoe het behoort en maak een kunstwerk dat dit illustreert. Kinderen moeten afbeeldingen gebruiken van de dingen die ze consumeren, de dingen die die items consumeren, enzovoort, om een collage te maken in de vorm van hun gezicht of lichaam.

Schrijf een voedingsdagboek

Laat je inspireren door boeken als Doreen Cronin's Diary of a Worm en vraag kinderen om een eetdagboek bij te houden. Kinderen kunnen een eetdagboek starten dat de achtergrondwoorden van zichzelf gebruikt en de voedselketen eronder laat zien, of de voedselketen van een huisdier, een tuininsect of een vogel in de achtertuin volgen. Geef kinderen de vrijheid om dit te schrijven als dagboekaantekeningen, een tekenfilm of zelfs een prentenboek.

Meisje dat een voedseldagboek schrijft in de keuken
Meisje dat een voedseldagboek schrijft in de keuken

Food Web Tower

Kinderen zullen hun technische en creatieve vaardigheden moeten gebruiken om een voedselwebtoren te creëren. Je hebt afbeeldingen nodig van verschillende planten en dieren, plakband, bouwstenen en lange, dunne stukken zoals knutselstokjes.

  1. Dit werkt het beste voor een voedselketen uit een ecosysteem of omgeving met meerdere lagen van de voedselketen, zoals elementen in de lucht, op het water en in het water bijvoorbeeld.
  2. Je kind kan één afbeelding op elke bouwsteen plakken.
  3. Je kind moet deze blokken gebruiken om torens te bouwen die de verschillende lagen van het ecosysteem laten zien. De blokken met afbeeldingen mogen elkaar echter niet raken, tenzij ze rechtstreeks verband houden met de voedselketen.
  4. Je kind moet de knutselstokjes gebruiken om te laten zien welke elementen van de voedselketen rechtstreeks met elkaar verbonden zijn.

Leuke voedselketenspellen voor kinderen

Leuke voedselketenspelletjes voor in de klas of thuis bieden kinderen de mogelijkheid om te zien hoe een voedselketen werkt.

Voedselketen Rode Rover

Speel het klassieke spel Red Rover, zorg ervoor dat het alleen verband houdt met voedselketens.

  1. Geef elk kind een voedselketenelement dat het zal zijn.
  2. Het ene team moet voornamelijk planten en carnivoren bevatten, terwijl het andere team voornamelijk herbivoren en afbrekers of omgevingselementen moet bevatten.
  3. Het doel is dat elk team andere kinderen oproept om hun lijn te helpen een complete voedselketen te maken.
  4. Teams roepen om de beurt een lid van het andere team aan totdat één team een lijn heeft die een complete voedselketen vormt.

Voedselketen Go Fish

Verander een gewoon kaartspel Go Fish in een leuk leerspel over de voedselketen met een paar eenvoudige stappen.

  1. Maak een kaartspel met ten minste 10 verschillende elementen van één voedselketen.
  2. Er moeten voor elk element twee kaarten worden gemaakt. Je kunt afbeeldingen of woorden gebruiken.
  3. Deel alle kaarten uit aan de spelers.
  4. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk directe voedselketenmatches te krijgen. Vraag tijdens een beurt om een kaart die wordt verbruikt of wordt verbruikt door een van de kaarten in je hand.
  5. Als er geen directe voedselketenmatches meer zijn, tel dan je paren. De persoon met de meeste overeenkomsten is de winnaar.

Online voedselketenspellen

Kinderen kunnen verschillende soorten voedselketens ontdekken met interactieve voedselketenspellen online.

  • Het Central Sierra Environmental Resource Center (CSERC) biedt een eenvoudig quiz-achtig spel voor kinderen met verschillende voedselketens.
  • Ontdek voedselketens in de savanne met de BBC Bitesize Food Chain Challenge, waarbij je een bepaald aantal producenten en consumenten moet toevoegen om een voedselketen te creëren.
  • Jongere kinderen kunnen helpen een voedselketen te maken met behulp van klik-en-sleepvaardigheden met The Food Chain Game van Sheppard Software. Nadat de ketting is voltooid, is er een leuke animatie die de ketting in actie laat zien.

Speel met je eten

Lessen over de voedselketen zijn leuker en effectiever voor kinderen als ze coole spelletjes en activiteiten bevatten. Je kunt activiteiten gebruiken om voedselketenconcepten aan te leren of ter beoordeling.

Aanbevolen: