Telegrafische spraakvoorbeelden en activiteiten

Inhoudsopgave:

Telegrafische spraakvoorbeelden en activiteiten
Telegrafische spraakvoorbeelden en activiteiten
Anonim
Kleine jongen met Be Wild tekstbreedte=1200 hoogte=773 data-credit-caption-type=short data-credit-caption=Orbon Alija / E+ via Getty Images data-credit-box-text=
Kleine jongen met Be Wild tekstbreedte=1200 hoogte=773 data-credit-caption-type=short data-credit-caption=Orbon Alija / E+ via Getty Images data-credit-box-text=

De normale ontwikkeling van de spraak bij peuters omvat een soort spraak die telegrafische spraak wordt genoemd. Door voorbeelden en activiteiten waarbij gebruik wordt gemaakt van telegrafische spraak, kunt u de ontwikkeling van de kindertaal bij uw kind beter begrijpen en stimuleren.

Wat is telegrafische spraak?

Alles wat telegrafisch is, is per definitie kort of gerelateerd aan een bericht dat per telegraaf wordt verzonden. Telegrafische spraak is kort praten of schrijven, vergelijkbaar met originele telegraafberichten of telegrammen, waarbij uw zinnen alleen de belangrijkste elementen bevatten. Normaal gesproken bevatten deze zinnen slechts twee woorden die een zelfstandig naamwoord en een werkwoord zijn, of een bijvoeglijk naamwoord en een zelfstandig naamwoord.

Hoe oud is het telegrafische stadium?

De ontwikkeling van baby's van 12 tot 24 maanden en de ontwikkeling van peuters van 2 tot 3 jaar kan sterk variëren van kind tot kind. Sommige kinderen tussen de 16 en 18 maanden zullen telegrafische spraak gaan gebruiken, maar dit komt het meest voor bij kinderen tussen de 18 en 24 maanden. Vanaf de leeftijd van 24 maanden tot 30 maanden zul je zien dat kinderen overgaan van telegrafische spraak van twee woorden naar telegrafische spraak van drie woorden. Deze telegrafische fase van taalontwikkeling duurt niet lang en dient als brug tussen het begrijpen van individuele woorden en het aan elkaar rijgen van meer woorden om traditionele zinnen te vormen.

Kenmerken van telegrafische spraak

  • Bevat alleen de belangrijkste inhoudswoorden
  • Slaat functiewoorden weg, inclusief determinanten, voegwoorden, voorzetsels, voornaamwoorden, hulpwerkwoorden, modale vormen, kwalificaties en vraagwoorden
  • Omvat geen meervoudswoorden zoals woorden die eindigen op -ing of -s
  • Woorden staan doorgaans in de juiste volgorde

Voorbeelden van telegrafische spraak en zinnen

Een telegrafische zin, of telegrafische zin, bevat doorgaans twee tot vier woorden die alleen zelfstandige naamwoorden en werkwoorden zijn. Als je ooit peuters hebt horen praten, heb je enkele van deze voorbeelden eerder gehoord:

  • Papa ga
  • Ik doe
  • Schoen aan
  • Ik heb honger
  • Mijn dekentje
  • Broer uit
  • Waar hondje
  • Meer tussendoortje
  • TV aan
  • Kijk, vogel
  • Oma huis nu
  • Niet liggen
  • Ik draag
  • Mama, doei, doei

Telegrafische activiteiten voor peuters

Met behulp van tips voor de taalontwikkeling van peuters kunt u met uw peuter deelnemen aan een verscheidenheid aan activiteiten en spelletjes die hem of haar in telegrafische spraak betrekken en hem helpen deze fase te overwinnen. Hoewel het prima is dat kinderen op deze manier spreken terwijl ze leren twee of meer woorden samen te voegen, moeten volwassenen de juiste grammatica gebruiken bij telegrafische spraakactiviteiten.

Kleurgesprekken

Pak een kleurboek of download een afdrukbare kleurpagina om te gebruiken. Zoek naar een afbeelding met afzonderlijke elementen, zoals een kleurplaat in de ruimte met een buitenaards wezen, een ruimteschip en sterren. Terwijl uw kind kleurt, stelt u een vraag als 'Welke kleur zal die ster hebben?' Als uw kind antwoordt met een telegrafische zin, bied dan complimenten aan. Als ze slechts één woord antwoorden, zoals 'Blauw', kun je iets zeggen als 'Die ster is blauw'. als reactie.

Telegrafische verhaalvragen

Terwijl u een prentenboek met uw kind leest, neem dan de tijd om te stoppen en vragen te stellen. Dit helpt hen bij het verhaal te betrekken en meer over taal te leren. Gebruik telegrafische vragen om uw peuter aan te moedigen telegrafische antwoorden te geven. Nadat u bijvoorbeeld een pagina hebt gelezen over een jongen die hardloopt, kunt u zich afvragen: 'Wie rent er?' Als uw kind antwoordt met 'jongen rent' of zelfs 'ik ren', kunt u hem complimenteren. Als ze niet antwoorden met een telegrafische zin, kun je een antwoord delen zoals 'De jongen rent'. Terwijl je leest, zullen ze de activiteit onder de knie krijgen.

Moeder leest haar zoon voor
Moeder leest haar zoon voor

Van wie wat? Spel

Speel thuis een leuk familiematchspel om uw kind te helpen in telegrafische zinnen te leren spreken.

  1. Verzamel een aantal foto's van individuele familieleden of huisdieren die in je huis wonen en leg ze op een stapel.
  2. Vul een bak of doos met items die bij elk van deze personen horen en plaats de doos naast de foto's.
  3. Trek een item uit de doos en vraag "Van wie (voeg itemnaam in)?" Als je bijvoorbeeld een tandenborstel tevoorschijn ha alt, zeg je: 'Wiens tandenborstel?'
  4. Vraag uw kind om de foto te selecteren van de persoon van wie de tandenborstel is en beantwoord de vraag door 'Mama's tandenborstel' te zeggen.

Volg de leider Copycat

Word actief met een eenvoudig volg-de-leider-spel waarbij de volgers de leider moeten kopiëren in acties en spraak.

  1. Terwijl je loopt, wijs of raak iets aan en beschrijf het met een telegrafische zin. Raak bijvoorbeeld een foto van uw kind aan en zeg 'Mijn baby'.
  2. Als uw kind aan de beurt is, wordt hij de leider en moet u kopiëren wat hij zegt en doet.
  3. Voeg bij elke opeenvolgende beurt een paar woorden toe aan je zinnen om je kind te helpen zien hoe zijn spraak zou moeten groeien.

Telegrafische spraak begrijpen

Hoewel je de term 'telegrafische toespraak' misschien nog niet eerder hebt gehoord, heb je waarschijnlijk een klein kind op deze manier horen praten. Het samenvoegen van twee woorden in de juiste volgorde om een begrijpelijke vraag of verzoek te formuleren, is één stap in het leren praten, lezen en schrijven. Als u dit soort spraak begrijpt, kunt u uw kleintje helpen het als communicatiemiddel te gebruiken.

Aanbevolen: