Probleemoplossende activiteit voor kinderen

Inhoudsopgave:

Probleemoplossende activiteit voor kinderen
Probleemoplossende activiteit voor kinderen
Anonim
Meisje dat haar probleemoplossende vaardigheden gebruikt
Meisje dat haar probleemoplossende vaardigheden gebruikt

Probleemoplossende activiteiten zijn een leuke en boeiende manier voor leerlingen om hun creatieve denkvermogen te gebruiken. Dit soort problemen hebben niet alleen verschillende oplossingen, maar ze kunnen meestal ook worden aangepast, zodat u ze herhaaldelijk kunt gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is de leerlingen gereedschap te geven en ze ermee aan de slag te laten gaan.

Een val maken

In deze probleemoplossende activiteit gaan kinderen een val maken voor een onbekend wezen. Je kunt dit aan de kinderen in je klas aanpassen door te beslissen welk wezen ze moeten vangen. Voor jongere kinderen kun je ze bijvoorbeeld een val laten maken die een fee, elf, monster of kabouter kan vangen. Voor oudere kinderen kun je ze misschien een insect of muis laten vangen. Je kunt een extra uitdaging toevoegen door ze het wezen te laten maken dat ze in de val willen lokken. Vertel de leerlingen bijvoorbeeld dat ze een klein dier moeten vangen. Omdat het dier verzonnen is, moeten ze zijn gewoonten creëren voordat ze de val zelf maken. Bovendien kan het creëren van een val zowel als groeps- als individuele activiteit werken.

Materialen

Dit zijn eenvoudige materialen die je kunt aanbieden, maar als je andere dingen beschikbaar hebt, kun je de materialenlijst aanpassen.

  • Bekers (papier of plastic)
  • String
  • Rietjes (zowel koffie als gewone rietjes werken prima)
  • Wasknijpers
  • IJslollystokjes
  • Tape
  • Garen
  • Bouwpapier
  • Kunstbenodigdheden (krijt, stiften, glitter)
  • Lijm
  • Papierclips
  • Papier
  • Pen/potlood

Instructies

Laat uw kinderen een val maken met behulp van de meegeleverde materialen. De valstrik kan zo eenvoudig of zo complex zijn als de leerlingen willen. Het moet echter meerdere bewegende delen hebben om het gekozen wezen te kunnen vangen. Bovendien moeten de kinderen ten minste 3 van de materialen gebruiken om hun val te maken.

De oplossing formuleren

Aangezien er meerdere oplossingen voor dit probleem zijn, afhankelijk van hoe de kinderen de materialen gebruiken, is het belangrijk dat ze de probleemoplossende stappen volgen om tot een creatieve oplossing te komen.

Stap 1

Denk aan hun wezen. Om te begrijpen hoe ze een effectieve val kunnen maken, moeten de kinderen nadenken over het wezen dat ze proberen te vangen. Vragen die ze zouden moeten stellen zijn:

  • Wanneer slaapt hij?
  • Wat eet het?
  • Waar woont hij?
  • Hoe voelt het de wereld? (zien, horen, ruiken, voelen)
  • Hoe beweegt het? (is het snel of langzaam)

Als je bijvoorbeeld een fee probeert te vangen, moeten ze er rekening mee houden dat een fee heel snel beweegt en onder de radar kan vliegen. Bovendien zijn velen het erover eens dat ze bloemen of fruit eten. Ze leven ook in bosrijke gebieden, dus het plaatsen van een val daar zou belangrijk zijn.

Stap 2

Brainstorm over ideeën voor het maken van een val, rekening houdend met de materialen en je wezen. Hier gebruiken kinderen het papier en de potloden om eventueel een paar van hun ideeën te schetsen op basis van de bovenstaande vragen. Dit zal hen helpen het probleemoplossende proces te doorlopen.

Stap 3

Verzamel de materialen en begin met het bouwen van hun vallen. In deze stap leren kinderen of hun ideeën zullen werken. Sommigen moeten misschien hun oorspronkelijke idee schrappen en opnieuw beginnen, terwijl anderen hun idee misschien moeten aanpassen op basis van bouwcomplicaties. Dit is geweldig om ze te helpen scherp na te denken.

Stap 4

Leg uit hoe je val werkt. Kinderen zullen proberen de theorieën achter de val uit te leggen en hoe deze zal werken. Dit kan gedaan worden door middel van een paper waarin hun denkproces achter de val wordt uitgelegd, een poster die afbeeldingen gebruikt om te laten zien hoe de val zal werken, of door middel van een verbale presentatie.

Stap 5

Laat de kinderen indien mogelijk hun vallen testen. In het geval van verzonnen wezens is dit niet mogelijk, maar het kan leuk zijn om ze voor kinderen uit te brengen. Laat misschien zelfs een beetje sprookjesstof achter.

Plezier in stappen

Probleemoplossende activiteiten zorgen ervoor dat leerlingen creatief kunnen worden en echt buiten de gebaande paden kunnen denken. Ze moeten niet alleen nadenken over het probleem, maar ook een unieke oplossing creëren die de grenzen van hun denken echt kan verleggen. Ga nu aan de slag met bouwen en bekijk dan de activiteiten voor het opbouwen van nederigheid.

Aanbevolen: