Eenvoudige en creatieve vertelideeën voor kinderen

Inhoudsopgave:

Eenvoudige en creatieve vertelideeën voor kinderen
Eenvoudige en creatieve vertelideeën voor kinderen
Anonim
Moeder en schattig klein meisje lezen in bed
Moeder en schattig klein meisje lezen in bed

Storytelling is een traditionele kunstvorm die in bijna elke generatie heeft bestaan en nooit oud wordt. Help uw kinderen hun fantasie de vrije loop te laten met eenvoudige, leuke verhalen en activiteiten.

Ideeën voor kinderen van drie tot vijf jaar

Zodra kinderen woorden kunnen samenstellen, kunnen ze verhalen vertellen. Je kunt beroemde sprookjes of populaire kinderboeken gebruiken als startpunt voor kinderen van deze leeftijd door ze te vragen één element van het verhaal, zoals de hoofdpersoon of het einde, te veranderen.

Gebroken boekverrassing

Elke gezins- of klasbibliotheek gaat uiteindelijk kapot door de slijtage van jonge lezers, en eindigt met een stapel boeken waarvan de bindingen kapot zijn of pagina's ontbreken. In plaats van deze kapotte boeken weg te gooien, kun je delen ervan in een afvalbak bewaren. Vraag uw kind om een van de kapotte boeken te kiezen. Begin met lezen wat er staat, en als je bij het ontbrekende deel komt, vraag hem of haar dan om in te vullen wat er voor de rest van het verhaal gebeurt.

Niet zoals de anderen

Veel klassieke kinderboeken bevatten een personage dat anders is dan alle anderen. Gebruik het speelgoed van uw kind om dit concept in een verhaal te verwerken. Kies een specifiek soort speelgoed, zoals blokken of knuffels. Kies drie speelgoed uit die categorie en plaats deze voor uw kind. Vraag hem om je te vertellen welk speelgoed anders is, waarom het anders is en hoe het op de andere speelgoedjes lijkt. Maak je geen zorgen over het kiezen van speelgoed met duidelijke verschillen; Kinderen zijn geweldig in het vinden van details die je nog nooit hebt opgemerkt.

Rij witte robots met een gekleurde ertussen
Rij witte robots met een gekleurde ertussen

Ideeën voor kinderen van zes tot acht jaar

Kinderen in deze leeftijdscategorie lezen nu zelfstandig en leren meer over de elementen van een verhaal. Kies activiteiten die zich richten op specifieke elementen, zoals karakters of setting.

Vermengde karakters

Verzamel verschillende speelgoedpersonages, zoals Lego-minifiguren, Barbies of dierentuindieren. Plaats elk speeltje op een plek in de kamer die totaal anders is dan de normale omgeving van dat personage. Als je bijvoorbeeld in een klaslokaal zit, kun je een giraffe in het speelgoedhuis zetten en een Barbie in de gootsteen. Koppel leerlingen aan elkaar of loop rond met uw kind en vraag hen om u te vertellen waarom het personage zich op deze vreemde locatie bevindt.

Een wandeling rond die wereld

Terwijl u door uw tuin of stad loopt, vraagt u uw kind zich voor te stellen dat u zich in een andere wereld bevindt. Hoe zou die wereld heten, en waaruit zou ze kunnen bestaan? Wijs verschillende gebouwen aan en vraag hoe het in die andere wereld zou zijn gemaakt of eruit zou zien. Als je bijvoorbeeld in de wereld van ijs zit, kan een oprit met zwarte bovenkant een rivier van hete toffees zijn. Zodra haar fantasie de overhand neemt, kun je haar blijven wijzen op verschillende wereldelementen.

Klein kind draagt een wit beerpak in het bos
Klein kind draagt een wit beerpak in het bos

Ideeën voor kinderen van negen tot twaalf jaar

Dit is het moment waarop kinderen hun creativiteit volledig kunnen matchen met een samenhangende verhaallijn. Geef ze een klein stukje inspiratie en kijk wat ze bedenken.

Vlooienmarkt portretpersona's

Oude foto's zijn geweldige verhaalinspiratie; vraag het maar aan de beroemde auteur Ransom Riggs, die Miss Peregrine's Home for Peculiar Children schreef op basis van vreemde oude foto's. Neem uw kind mee naar een plaatselijke kringloopwinkel of rommelmarkt waar u hangende portretten en oude foto's kunt vinden. Vraag hem een verhaal te verzinnen over wie de persoon op de foto was of waarom de persoon deed wat hij of zij deed.

Kind aandachtig kijken naar oude foto's
Kind aandachtig kijken naar oude foto's

Delirous-definities

Schrijf ongebruikelijke woorden die raar klinken op aparte stukjes papier. Laat de kinderen een stukje papier kiezen en hun eigen definitie van dat woord opschrijven. Laat de kinderen vervolgens een verhaal maken waarin beelden en contextuele aanwijzingen worden gebruikt om hun definities te laten zien. Verbeter in een klaslokaal de activiteit door elke leerling zijn of haar woord en verhaal te laten vertellen en vervolgens het publiek te vragen de definitie te raden.

Vertel je verhaal

De meeste fictieve verhalen zijn geïnspireerd door echte mensen, plaatsen, gebeurtenissen en ervaringen. Moedig kinderen aan om gebruik te maken van hun dagelijks leven en voeg ongebruikelijke elementen toe om een uniek, creatief verhaal te creëren. Gebruik schrijfinstructies om kinderen op weg te helpen en verander hun verhaal vervolgens in een eenvoudig boek dat ze kunnen delen met vrienden en familie.

Aanbevolen: