Hoe u een schooltuin plant

Inhoudsopgave:

Hoe u een schooltuin plant
Hoe u een schooltuin plant
Anonim
Leraar en kinderen in een moestuin
Leraar en kinderen in een moestuin

Tuinieren is een populaire hobby in de Verenigde Staten en scholen maken hun handen vuil door schooltuinen aan te leggen. Het verbouwen van voedsel en sierplanten is leuk, lonend en ontspannend, maar ook leerzaam.

Begin met het selecteren van uw perceel

Verhoogde bloembedden in een schooltuin
Verhoogde bloembedden in een schooltuin

Zodra u toestemming heeft gekregen om een tuin aan te leggen, moet u de beste locatie selecteren. Kies een gebied dat minstens de helft van de dag zonlicht ontvangt – ongeveer 6 uur. In noordelijke gebieden (zones 5-1) wilt u de locatie oriënteren op een volledige dag zon. Die scholen in droge of tropische gebieden zullen in de herfst en winter zaaien.

Plaats de tuin niet in overstromingsgebieden, in de buurt van de weg, of in gebieden met een "microklimaat", zoals holtes die koude vasthouden of verharde stukken die warm worden door de hitte.

Zorg ervoor dat het gebied gemakkelijk toegankelijk is voor een waterbron. Als dit niet mogelijk is, kunt u grote containers aanschaffen die veilig zijn voor het bevatten van hoeveelheden water die bedoeld zijn voor tuinieren. Zet kuipen en containers neer om regen op te vangen. Deze techniek herinnert leerlingen eraan water en andere natuurlijke hulpbronnen te besparen terwijl ze groeien.

Bereid de grond voor

Het draait allemaal om het vuil. Een goed plantmedium moet in balans zijn.

  • Leren hoe te planten
    Leren hoe te planten

    Goede grond heeft een zolder nodig. Voeg turf (of kokosnootschillen) en compost toe aan klei- en zandgronden. Het vuil mag niet te gemakkelijk verdichten. Goede grond is kruimelig en houdt het vocht goed vast - het houdt geen stilstaand water vast na regen en filtert het water niet te snel (zand)

  • Bewerk de tuin niet, omdat dit het evenwicht van de grond verstoort. In het rustseizoen, als de tuin braak ligt, gebruik dan een mulchlaag van bladeren of stro (gebruik geen hooi, omdat uit de zaden gras zal groeien).
  • Voeg organische meststoffen en mineralen toe vlak voor het planten. Het duurt zes maanden voordat kalk actief wordt, dus zorg ervoor dat je het ruim voordat de planten actie nodig hebben, neerlegt. Compost wordt ook toegevoegd in de herfst- of braakliggende maanden.
  • Aan het einde van uw eerste groeiseizoen verzamelt u grondmonsters en stuurt u deze naar uw plaatselijke landbouwvoorlichtingskantoor dat grondonderzoek uitvoert.

Je hebt geen grote aarde of perfecte grond nodig om je perceel te plaatsen. Bouw eenvoudigweg een verhoogd bed en laat schone groeigrond aanvoeren. Verhoogde bedden kunnen zo simpel zijn als het ophopen van vuil tot het opzetten van architectonisch ontworpen houten frames. Gebruik nooit bielzen of hout met oude verf of onbekende conserveermiddelen. Deze kunnen giftige stoffen en zware metalen bevatten.

Kies de planten

Kinderen zullen de tuin gebruiken als een re altime klaslokaal. Kweek planten die verbonden zijn met wereldculturen, ongebruikelijk of intrigerend zijn en die het waarschijnlijk goed zullen doen in jouw omgeving.

  • Moestuin
    Moestuin

    Kerstomaatjes, gele pompoen, schaal- en stokbonen, meloenen en paprika's (heet of zoet) zijn goede opties. Probeer variëteiten te kiezen die erfgoed zijn, bedreigd zijn, uniek zijn of deel uitmaken van een lokale cultuur.

  • Als de tuin in verschillende delen zon en schaduw krijgt, maak dan van de gelegenheid gebruik. Kweek schaduwgewassen zoals sla en radijs, terwijl je de zonovergoten plekken bewaart voor okra, aubergine, paprika's en tomaten.
  • Selecteer geschikte bloemen voor jouw zone of bloemen die in de lente bloeien, zodat kinderen de kans krijgen ze te zien voordat het schooljaar eindigt.
  • Gebruik symbiotische planten. Goudsbloemen verdrijven bonenkevers, basilicum helpt tomaten, en de 'drie zussen' is een klassieke Indiaanse methode waarmee pompoen onkruid kan verdringen, terwijl bonen langs de maïsstengels klimmen.
  • Voeg wat basiskruiden toe aan je tuin, zoals koriander.
  • Zaai een aantal sensationele soorten. Kweek tropische planten zoals limoenen of citroenen (zelfs bananen) en voeg een aantal spectaculaire sierplanten toe, zoals zonnebloemen of artisjokken van Jeruzalem. Eetbare bessen zijn een must, maar verwaarloos ‘koele’ gewassen zoals stevia of gojibessen niet.

Als uw tuin eenmaal operationeel is, plant u niet elk jaar dezelfde soort op dezelfde plek. Plant bijvoorbeeld het ene seizoen maïs en schakel het volgende seizoen over op bonen. De bonen zetten stikstof vast (zoals alle peulvruchten) en maïs is een "zwaar voedend" gewas.

Taken toewijzen, van planten tot oogsten

Kinderen raken betrokken en enthousiast door praktijkgericht te leren. De tuin is een schoolgemeenschapsproject en iedereen is betrokken bij het bevorderen van de groei ervan. Delegeer activiteiten, van planten tot oogsten, op basis van leeftijd, zodat kinderen het meeste uit hun ervaring halen.

Basisleerlingen

De kleinste kinderen kunnen beginnen met eenvoudige taken zoals het planten van zaadjes, terwijl oudere basisschoolleerlingen meer van het moeilijke wieden kunnen doen.

  • Studenten tuinieren
    Studenten tuinieren

    Jonge studenten kunnen letterlijk baanbrekend werk verrichten. Kleine troffels zijn perfect voor kleine handen. Kinderen kunnen delen van het vuil afbreken en het gebied klaarmaken voor zaden of planten. De warrige grond maakt het gemakkelijker voor de zaden of planten om wortel te schieten.

  • Het planten van zaden is eenvoudig, of je nu groenten plant of bloemen plant. Laat jongere groepen zien hoe ze de rij voor de zaden kunnen markeren door stukken ceder- of bamboetomatenstokken over het losse vuil te drukken. Hierdoor ontstaat er meteen een rij. Zaden worden in de rechte voor geplaatst en bedekt met aarde. Geef de plant goed water voor een goede start.
  • Bonen en maïs moeten worden geweekt om de buitenste laag zacht te maken. Het ontkiemen gaat sneller en gemakkelijker voor de zaailing, zonder dat je door de beschermende romp hoeft te vechten. Laat de kinderen de zaden in een kom met water op kamertemperatuur doen. Meestal is 6-8 uur voldoende om de zaden klaar te maken voor het planten.
  • Kleine handen hebben precies de juiste maat voor wieden en uitdunnen. Gewassen zoals sla of wortelen moeten worden uitgedund om ophoping en een slechte gewasgrootte te voorkomen. De getrokken wortelen kunnen aan huisdieren worden gevoerd - en de sla zorgt voor een heerlijke lunchsalade (microgreens).

Midden- en middelbare scholieren

Oudere leerlingen zullen meer fysieke zorg en moeilijkere taken kunnen doen.

  • Tienervrienden tuinieren
    Tienervrienden tuinieren

    Moeilijke taken, zoals het draaien van compost, zijn geweldig voor oudere leerlingen. Composteren vereist kracht en het hanteren van zwaar, scherp gereedschap.

  • Organische meststoffen en ongediertebestrijding zijn banen voor meer volwassen studenten. Het omgaan met en oplossen van groeiende problemen zijn ook taken die het meest geschikt zijn voor gevorderden. Bloesemrot bij tomaten kan bijvoorbeeld snel worden opgespoord (ronde, bruine vlek onder de groeiende vrucht) en worden behandeld met een calcium/magnesiumsupplement.
  • Laat oudere leerlingen een checklist bijhouden van wat goed groeide en wat niet, en hoe ze de grond kunnen aanpassen of problemen bij de oogst van volgend jaar kunnen voorkomen.

Alle leeftijdsgroepen

Alle leeftijdsgroepen zullen de groenten en fruit willen oogsten en bloemen willen plukken om uit te stallen of te verkopen. Als de maïs rijp is (controleer op bruine kwastjes en een sliert droge zijde die uit de kolf steekt), laat de kinderen zien hoe ze de kolf van de stengel moeten trekken. Tomaten kunnen rijp zijn, of ze nu groen, geel, oranje of rood zijn - het hangt gewoon af van de variëteit. Courgettebloesems worden 's ochtends als eerste geplukt. Haal de malse bonen van de steel en pluk deze als de boon slank en jong is voor de beste smaak en textuur.

Opvang tijdens schoolvakanties

Zorg dat andere tuinmannen, leraren, ouders en mensen die allemaal klaar zijn om tuinen te laten groeien, officieel lid worden van uw schooltuingroep. Deze mensen kunnen de tuin actief houden tijdens de zomer- en schoolvakanties. Er moeten een of twee mensen zijn die zich bezighouden met het onderhoud van de tuin.

Het gebruik van te veel regels of aanmeldingsformulieren leidt tot nachtmerries voor het management en de beperkingen maken het onderhouden van de tuin tot een onaangenaam karwei. Eén oplossing is om de individuele verzorgers te laten genieten van de groenten en fruit van hun harde werk (een zogenaamde adopt-a-bed-programma).

  • Leraar die aantekeningen maakt
    Leraar die aantekeningen maakt

    De natuur dicteert de behoeften op het gebied van water geven, oogsten en verzorgen. Tuinders moeten flexibel zijn en leren "de natuur" te lezen en spontaan te handelen. Dit is de reden waarom het een slecht idee zou zijn om 'Richard' elke woensdag water te geven.

  • Het oogsten en water geven (indien nodig) kan het beste in de ochtend worden gedaan. Geef nooit 's avonds water, omdat dit tot schimmelziekten kan leiden.
  • Laat altijd het weer en de omstandigheden van de planten bepalen wat er moet gebeuren. Zien de bonen er bleek uit? Voeg organische mest toe. Te veel van wat dan ook in een tuin – compost, voedingsstoffen, water – zijn geen goede dingen.

Mogelijk moet je de beveiligingscode van de school raadplegen - veel staten vereisen dat personen worden gescreend voordat ze de campus betreden.

Verbind de tuin in lesplannen

Schooltuinen zijn perfect voor elk leerjaar, en je hebt maar één beplantingsgebied nodig om de lesplannen aan te pakken die relevant zijn vanaf de kleuterschool tot de middelbare school. Het lesniveau en de complexiteit veranderen, maar de tuin blijft hetzelfde.

Aanbevolen: