Mangobomen kweken

Inhoudsopgave:

Mangobomen kweken
Mangobomen kweken
Anonim
Mangoboom
Mangoboom

Tuinders die in een vorstvrij klimaat leven en op zoek zijn naar een mooie tropische fruitboom, kunnen overwegen een mangoboom (Mangifera indica) te kweken. De grote vruchten smaken naar perzik en één boom produceert genoeg mango's die je kunt delen met iedereen die je kent.

Basisbeschrijving van fruit en bomen

Mango's zijn grote groenblijvende bomen die op volwassen leeftijd ongeveer 30 meter hoog en breed worden, dus ze hebben een grote ruimte in het landschap nodig voor een goede groei. Het zijn bomen met een lange levensduur waarvan de exemplaren wel 300 jaar oud kunnen worden en nog steeds fruit produceren. Grote bladeren worden meer dan 30 cm lang en terwijl de jongen roodachtig en groen zijn, worden ze op de vervaldag volledig groen.

  • Mango en bloemen
    Mango en bloemen

    Panicles- Tijdens de winter en de lente produceert de boom lange pluimen gevuld met maximaal 4.000 kleine, roze-witte bloemen. De pluimen zijn zelfvruchtbaar en bevatten zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen, dus je hebt maar één mangoboom nodig om fruit te ontvangen.

  • Fruits - De vruchten, geclassificeerd als steenvruchten, zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en vormen, afhankelijk van het type en de cultivar, en zijn ovaal, rond of langwerpig. Ze wegen slechts enkele grammen tot vijf pond. De verschillende kleuren van de vrucht zijn groen, geelachtig groen, oranje, rood, paars of een combinatie van verschillende kleuren.
  • Seeds - Elke mango bevat één zaadje, dat mono-embryonaal of polyembryonaal is. Poyembryonische zaden produceren nakomelingen die identiek zijn aan de moederboom en mono-embryonale zaden produceren hybriden die eigenschappen van beide ouderbomen dragen.

Mangosoorten

Er zijn twee basistypen mangobomen: de Indochinese en de Indiase. De fundamentele verschillen tussen de twee zijn het type zaad en de kleur van het fruit.

  • Indiase soorten produceren de meest kleurrijke vruchten en mono-embryonale zaden.
  • Indochinese soorten produceren groen tot geelachtig fruit en polyembryonische zaden.
Mango's van het Indiase type
Mango's van het Indiase type
Mango van het Indochinese type
Mango van het Indochinese type

Een boom selecteren

Mango's groeien snel en kwekerijen verkopen de boom gewoonlijk in containers van 3 gallon en zijn gemiddeld zo'n 1,20 meter hoog, wanneer de boom ongeveer zes maanden oud is. Mangobomen van ongeveer een jaar oud en gemiddeld zo'n twee meter hoog groeien in containers van vijf tot zeven gallon, zodat het wortelsysteem niet wortelgebonden raakt. Vermijd het selecteren van een boom die de container ontgroeit, omdat deze na het planten misschien nooit goed zal groeien.

Controleer het gebladerte op tekenen van plagen of ziekten. Het blad moet gezond zijn, zonder vlekken, verkleuring of krullen, omdat dit tekenen kunnen zijn van een ernstig gezondheidsprobleem of de aanwezigheid van ongedierte.

Grote mangoboom
Grote mangoboom

Vereiste groeiomstandigheden

Mango's die in hun favoriete omstandigheden worden geteeld, zijn overvloedige fruitproducenten. Houd bij het selecteren van een locatie rekening met de grote omvang van de boom op de vervaldag. Kies een locatie die minstens 9 meter verwijderd is van constructies, bomen of elektriciteitsdraden, zodat de boom zijn natuurlijke grootte en vorm kan krijgen zonder interferentie.

Voorkeur voor klimaat- en vorstbescherming

Mangobomen groeien winterhard in tropische en subtropische klimaten in USDA zones 10 tot en met 11 en in de zuidelijke delen van zone 9, gezien de winterbescherming. Volwassen mangobomen lijden aan bladschade bij 25 graden Fahrenheit, en bloemen en vruchten sterven af als de temperatuur da alt tot 40 graden F. Een jonge mangoboom kan echter overlijden als de wintertemperaturen dalen tot 30 graden F.

Vanwege de grote omvang van de boom op de vervaldag, is het bijna onmogelijk om de boom te bedekken in het geval van onverwachte vorst of vorst, wat een zeldzaamheid is in de zones 10 en 11. Wanneer ze kleiner zijn, kunnen tuiniers overal kerstverlichting ophangen de boom om hem warm te houden of bedek hem met lakens of jute. Voordat de koudegolf toeslaat, moet je het wortelsysteem goed water geven om het te helpen de warmte vast te houden.

Voorkeurslicht

Voor de beste groei en productie van bloemen en fruit kweek je mangobomen op een plek in de volle zon. Als u jonge bomen in een kas kweekt voordat u ze op een buitenlocatie verplant, zorg er dan voor dat deze veel licht ontvangt, hetzij kunstmatig, hetzij via natuurlijk licht. Mangobomen zijn geen geschikte kamerplanten vanwege hun grootte en vereisten voor groei en vruchtvorming. Als u echter probeert het zaad binnenshuis te vermeerderen en het jonge boompje binnen te houden totdat het ongeveer 30 cm hoog wordt, zorg er dan voor dat u het op een plek plaatst waar het volle zon of fel licht ontvangt door kunstlicht.

Bodemvereisten

Mangobomen zijn niet kieskeurig wat betreft de grondsoort, zolang deze maar goed doorlaat, los en diep is en niet de neiging heeft om drassig te worden. Ze presteren het beste in bodems met een pH van 5,5 tot 7,5.

Het toevoegen van bovengrond of kunstmest aan de inheemse grond is niet nodig als je een mango in het landschap plant. Het toevoegen van een van beide rechtstreeks in het plantgat wordt afgeraden en kan de groei van de boom belemmeren. Als u de plantplaats wilt aanpassen met bovengrond of compost, verwerk dan het organische materiaal in de oorspronkelijke grond en zorg ervoor dat de verhouding 50-50 is.

Als de plantplaats de neiging heeft om te overstromen als gevolg van hevige regenval, laat de mango dan op een heuvel groeien om het wortelsysteem uit de verzadigde omstandigheden te halen. Maak een heuvel van de inheemse grond die ongeveer een meter hoog en drie meter breed is.

Mangobomen in plastic zakken
Mangobomen in plastic zakken

Containervereisten

Als je een mangoboom uit zaad kweekt, gebruik dan een container van 3 gallon, zodat je het wortelsysteem niet hoeft te verstoren totdat je hem in de grond plant als hij ongeveer 6 tot 1,20 meter hoog is. Het duurt ongeveer vier tot zes maanden voordat de snelgroeiende boom deze hoogte bereikt. Zorg ervoor dat de container bodemdrainage heeft, zodat het jonge boompje en het zaad niet rotten. Gebruik een goed gedraineerde potgrond in de container.

Stappen voor het planten van ontwikkelde bomen

Na het selecteren van een geschikte plantplaats met de gewenste omstandigheden, is het planten van een mangoboom relatief eenvoudig.

  1. Verwijder al het gras en onkruid van de plantplaats en creëer een vegetatievrij gebied met een diameter van ongeveer 1,20 meter. Houd het gebied vrij van begroeiing, omdat dit de kans op beschadiging van de stam en wortels door het gebruik van gazonuitrusting en graven verkleint.
  2. Graaf een gat dat drie keer zo diep en breed is als de container met de mangoboom. Door een groot gat te maken, wordt de grond losgemaakt, zodat de diepe penwortel van de mango zich gemakkelijker door het gebied kan verspreiden.
  3. Vul het gat op met voldoende uitgegraven grond, zodat de mango op hetzelfde niveau zit als waarop hij in de kweekbak groeide. Je wilt de boom niet dieper planten dan hij in de container groeide, omdat dit de boom onnodig belast.
  4. Vul het gat halverwege met aarde en stamp het rond de wortels aan en geef water om luchtbellen te helpen verwijderen. Vul de rest van het gat met aarde.
  5. Geef de plantplaats water en verzadig het wortelsysteem grondig.

Stappen voor het planten van mangozaden

Als je probeert een mangoboom uit zaad te vermeerderen, kun je het beste een verse mango gebruiken die niet in de supermarkt is gekocht. Vanwege koude opslagtemperaturen en sterilisatieprocessen zijn zaden uit de supermarkt niet altijd levensvatbaar. Mango's die uit zaad worden gekweekt, bloeien meestal en beginnen binnen drie jaar vruchten af te werpen.

  1. Mangoboom groeit
    Mangoboom groeit

    Gebruik vers mangozaad dat niet mag uitdrogen en verwijder de buitenste schil van het zaad.

  2. Vul een uitlekbak van 3 gallon met een goed doorlatende potgrond en plaats het zaad met de puntige kant naar beneden in het midden van de bak. Plant het zaad op grondniveau en niet te diep.
  3. Geef de container water na het planten en houd de grond vochtig door wekelijks water te geven.
  4. Plaats de container op een zonnige locatie en het zaad zou binnen ongeveer een maand moeten ontkiemen.

Vereisten voor voortdurende groei

Mangobomen hebben een aantal voortdurende vereisten voor een gezonde groei. Bomen die aan hun groeivereisten voldoen, zullen binnen ongeveer drie jaar beginnen te bloeien en fruit te produceren.

Watervereisten

Nieuw geplante mangobomen hebben meerdere keren per week water nodig totdat het wortelsysteem van de boom zich in de plantplaats heeft gevestigd. Dit duurt doorgaans acht weken. Ga daarna, tenzij de omstandigheden regenachtig zijn, door met het wekelijks water geven van de boom. Verminder de waterhoeveelheid tot één tot twee keer per maand tijdens herfst en winter.

Bemestingsvereisten

Mangobomen profiteren van regelmatige bemesting, maar geven niet te veel bemesting om te voorkomen dat de boom verbrandt. Gebruik een product dat is ontworpen voor fruitbomen of met een analyse van 6-6-6 of 21-0-0 en volg de productinstructies voor de hoeveelheden. Verdeel de aanvragen in drie tot vier aanvragen die om de maand tot laat in de zomer worden toegepast. Verdeel de meststof gelijkmatig onder het bladerdak en kras in de grond, zorg ervoor dat het product niet tegen de stam van de boom stoot. Geef de meststof water in de grond.

Snoeivereisten

Door de zijtakken van een jonge mangoboom tijdens het eerste jaar te snoeien, ontstaat een bossigere boom met een sterker frame die meer bloemen en fruit produceert. Volwassen bomen vereisen geen extra snoei, behalve het verwijderen van dode, beschadigde of zieke takken. Snijd het beschadigde gedeelte af tot net levend hout. Als vorst of bevriezing de boom beschadigt, wacht dan tot de lente om de getroffen gebieden af te snijden. Als de boom gesnoeid moet worden om zijn vorm of grootte onder controle te houden, wacht dan tot de boom bloeit en vrucht draagt. Zwaar gesnoeide mangobomen kunnen een heel seizoen nodig hebben voordat ze weer bloeien en vrucht dragen.

Ziekte- en plaagproblemen

Verschillende plagen en ziekten kunnen mangobomen infecteren. De beste preventie is om onder de juiste omstandigheden te groeien en het gebied onder de boom vrij te houden van gevallen bladeren en puin

Ziekten

Mango's zijn vatbaar voor de door de bodem overgedragen ziekten anthracnose en verticilliumverwelking, samen met de veel voorkomende ziekten echte meeldauw en rode roest. Anthracnose kan worden behandeld met een koperspray, maar bij mensen met verticilliumverwelking zullen de bladeren bruin en verwelkt worden, wat uiteindelijk de dood van de mango tot gevolg zal hebben. Echte meeldauw en rode roest kunnen beide worden behandeld met een koperfungicide.

Overbemesting van mangobomen met te veel stikstof veroorzaakt de aandoening zachte neus. Vruchten die door de aandoening worden getroffen, zullen aan de bovenkant verschrompelen. Houd de conditie onder controle door de juiste hoeveelheid kunstmest toe te passen en overdrijf niet door te veel toe te passen.

Roetschimmel is een schimmelprobleem dat wordt geassocieerd met de aanwezigheid van sapzuigende insecten zoals trips, wolluis en schildluis terwijl ze honingdauw afscheiden. Een dikke zwarte substantie bedekt het blad en is meestal niet levensbedreigend. Als de schimmelaantasting ernstig is, verwijdert u deze door het blad af te wassen met een krachtige waterstraal of door een zwakke oplossing van afwasmiddel en water te gebruiken.

Plagen

Veelvoorkomende plagen die mangobomen teisteren zijn schildluis, wolluizen, trips en mijten. De insecten zuigen sap uit het gebladerte en de schors van de boom. Bij een nauwkeurige inspectie van het gebladerte en de takken zullen meestal de insecten zichtbaar zijn die aan het gebied gehecht zijn. Als de plaag niet groot is, schiet ze dan met water uit de boom. Gebruik een insectendodende zeep of olie om de insecten te bestrijden als de plaag zwaar is en volg de aanwijzingen op het etiket voor het mengen en aanbrengen. Om te voorkomen dat het gebladerte van de mango verbrandt, breng je het insecticide in de vroege ochtend of laat in de middag aan als de omstandigheden niet zonnig zijn.

Mango's oogsten

Mangovruchten zijn drie tot vijf maanden na de bloei klaar voor de oogst. Door het fruit aan de boom te laten rijpen, wordt de beste smaak gegarandeerd. U kunt het fruit echter meteen plukken zodra het begint te rijpen en het op kamertemperatuur laten rijpen. Het vruchtvlees verandert van wit naar geel en de bovenkant van de mango begint van kleur te veranderen als hij klaar is om te oogsten. Eenmaal geplukt duurt het enkele dagen tot een week voordat het fruit rijp is.

Sommige mensen zijn allergisch voor het sap, dus draag handschoenen bij het oogsten van het fruit en knip het fruit uit de boom met handsnoeiers in plaats van het eraf te trekken. Mango's kunnen gemakkelijk kneuzen, dus ga voorzichtig om met het geplukte fruit en was het sap van het fruit om te voorkomen dat het gaat vlekken en rotten. Als je niet al het fruit in één keer kunt gebruiken, zullen ze in het rijpe stadium enkele maanden aan de boom blijven zitten zonder te bederven. Afhankelijk van de leeftijd van de boom kan een volwassen mangoboom van ongeveer 10 jaar oud jaarlijks meer dan 200 vruchten produceren, waarbij de oogst elk jaar toeneemt.

Een tropisch en smakelijk genot

Met een beetje aandacht en zorg zou je mangoboom jarenlang een gezonde en aantrekkelijke toevoeging aan het landschap moeten zijn en je een overvloed aan fruit moeten geven. Breng de onderwerpen op tafel door het fruit vers te eten, te gebruiken in drankjes, desserts, gelei, jam of in chutney.

Aanbevolen: