Hoe u een opslagruimte ontwerpt

Inhoudsopgave:

Hoe u een opslagruimte ontwerpt
Hoe u een opslagruimte ontwerpt
Anonim
opslag modderkamer
opslag modderkamer

Opbergruimtes dienen vaak als multifunctionele ruimtes die ervoor zorgen dat het huis er niet rommelig uitziet. Welk systeem je het beste in een opslagruimte kunt integreren, hangt af van wat er wordt opgeslagen, waar de kamer nog meer voor wordt gebruikt en de algehele decoratiestijl in je huis.

Bepaal uw opslagbehoeften

Een van de eerste dingen die u moet doen bij het plannen van het ontwerp van een opslagruimte, is een lijst maken van de dingen die u in de kamer wilt opbergen. Probeer wat in je opkomt te ordenen in groepen zoals:

  • Items om achter gesloten deuren op te slaan - Schoonmaakmiddelen, kleding, projectmaterialen zoals verf of overgebleven meubelstof, gifstoffen zoals insectenspray
  • Items om op open planken te bewaren - Extra bed- of badlinnen, keramische of terracotta potten, boeken of bordspellen
  • Spullen om aan muurhaken te hangen - Kan variëren afhankelijk van grote items zoals fietsen of kleinere dingen zoals gereedschap, jassen of hoeden
  • Kleine dingen om in manden of lades te plaatsen - knutselbenodigdheden, brei-, naai- of quiltmateriaal, gereedschap, tijdschriftencollecties, schoenen, handschoenen of kousenmutsen

Ga je een grote hoeveelheid kleding opbergen die moet worden opgehangen en beschermd tegen stof achter kastdeuren? Wilt u gevaarlijke huishoudelijke chemicaliën uit het zicht en buiten bereik van uw kinderen houden? Heb je een beperkt budget en heb je eenvoudige doe-het-zelfoplossingen nodig?

Zodra u het grootste deel van uw opslagbehoeften heeft bepaald, kunt u doorgaan met het kiezen van het soort planken en kasten dat u wilt.

Laat de kleuren, texturen en afwerkingen op muren, vloeren en bekleding in de kamer u begeleiden bij het kiezen van materialen en afwerkingen voor stellingsystemen en kasten.

Overweeg functie

kersen kast opslag
kersen kast opslag

Hoewel de belangrijkste focus op opslag ligt, kan de kamer ook worden gebruikt voor activiteiten, zoals de was doen als het een bijkeuken of kelder is, of kan deze dienen als modderkamer als deze is aangesloten op een zij- of achterdeur.

Bedenk hoe je opbergstukken kunnen helpen de andere functies in de kamer te verbeteren, zoals een ingebouwde bank op een opbergkast voor het uittrekken of aantrekken van schoenen in een modderkamer.

Doe goede metingen

Profiteer van zoveel mogelijk beschikbare ruimte in de kamer. U moet veel metingen uitvoeren, waaronder de hoogte, breedte en lengte van de beschikbare muurruimte.

Vergeet niet om architectonische kenmerken op te nemen, zoals kasten of de ruimte onder de trap. Meet bestaande meubels en apparaten op waar u mogelijk aan moet werken, zoals de wasmachine en droger.

Kast- en stellingopties

Als je nadenkt over kast- en plankopties, hebben ingebouwde en vrijstaande kasten elk hun eigen voor- en nadelen.

Ingebouwde opslag

ingebouwde kasten
ingebouwde kasten

Een van de grootste voordelen van ingebouwde kasten en planken is dat je alles precies daar hebt waar je het nodig hebt en dat het de perfecte afmetingen heeft om in de beschikbare ruimte te passen. Ingebouwde kasten en planken zijn stevig en zeer esthetisch.

Aan de andere kant kan het tijdrovend en duur zijn om een aannemer in te huren en op maat gemaakte planken en kasten te ontwerpen en te bouwen, of zelfs om het zelf te doen als je over het gereedschap en de vaardigheden op het gebied van houtbewerking beschikt. Je kunt het ook niet meenemen als je besluit te verhuizen, en inbouw is vrijwel geheel uitgesloten voor degenen die hun huis verhuren.

Vrijstaande opslag

Vrijstaande kasten en planksystemen zijn direct verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten en bouwmarkten en kunnen soms binnen een paar uur in elkaar worden gezet. De opbergers zijn vaak goedkoper dan ingebouwde opbergers en veel ervan zijn draagbaar met optionele zwenkwielen die je aan de onderkant kunt installeren, zodat je het apparaat gemakkelijk kunt rollen waar je het nodig hebt.

Het nadeel van vrijstaande opslag is dat je geen perfecte pasvorm krijgt. Het is onwaarschijnlijk dat u al uw beschikbare ruimte kunt maximaliseren. Vrijstaande kasten zijn ook minder stevig dan ingebouwde kasten en tenzij ze klein zijn of aan de muur zijn vastgeschroefd, vormen ze een veiligheidsrisico voor jonge kinderen die zouden kunnen proberen op de planken te gaan staan of erop te klimmen. De hele eenheid zou er bovenop kunnen vallen.

Aanpassen of combineren

Hoewel de afwerkingen en kleuropties beperkter zijn bij vrijstaande opbergmeubels, kunnen ze vaak worden aangepast door opnieuw te schilderen en mooiere hardware toe te voegen. Door kleine openingen op te vullen met houten afwerking, kunnen vrijstaande kasten en planken ook worden vermomd zodat ze eruit zien als inbouwkasten.

Ontwerptips voor verschillende soorten opslagruimtes

Overweeg enkele aanvullende ideeën om de ruimte waarmee u werkt optimaal te benutten en om de functionaliteit van verschillende soorten opslagruimtes te verbeteren.

Bijkeukens

berging en bijkeuken gecombineerd
berging en bijkeuken gecombineerd

Ingebouwde kasten en planken rond de wasmachine en droger in een wasruimte bieden handige opbergruimte voor de schoonmaakbenodigdheden, wasbenodigdheden en extra schoon beddengoed van het huis.

Je kunt ook een goedkopere optie proberen door een aanrechtblad in te lijsten en te bouwen dat net over de bovenkant van een wasmachine en droger met voorlader gaat. Het extra oppervlak is erg handig voor het sorteren en vouwen van kleding en creëert een ingebouwd uiterlijk wanneer vrijstaande draagbare opberg- en stellingkasten van dezelfde hoogte naast de machines worden geplaatst. Plaats een hogere vrijstaande plank en kast waar extra verticale wandruimte beschikbaar is.

kelders

Niet alle huizen hebben ze, maar deze ondergrondse ruimtes vormen een ideale plek voor een opslagruimte, omdat de omringende aarde helpt om het gebied te isoleren en koel te houden. Kelderbergingen zijn goed voor:

vrijstaande kelderplanken
vrijstaande kelderplanken
  • Zeldzaam gebruikte items zoals seizoensdecoraties
  • Extra voedsel opgeslagen in blikjes, flessen en potten (voorbereiding op rampen of zombie-apocalyps)
  • Kampeerspullen, bouwgereedschap of overgebleven materialen voor huisverbetering
  • Huishoudelijke chemicaliën die een koele, droge opslag nodig hebben, uit de buurt van hitte of direct zonlicht

Hier kun je een meer utilitaire benadering van opbergen kiezen als de kamer onafgewerkt is of schaars is ingericht met geverfde betonnen muren en vloeren. In het afgebeelde voorbeeld passen gelakte vrijstaande metalen planken bij de kleur van de vloer en bieden ze voldoende ruimte voor verticale opslag. Twee vrijstaande kasten nemen slechts een hoek van de kamer in beslag, of indien nodig kunnen de planken de omtrek van de kamer omlijnen, waar de ruimte op de muur dat ook toelaat.

Zowel het rekkensysteem als de stevige plastic bakken kunnen een onverwachte lekkage van leidingen die door de kamer of het plafond lopen, overleven. De ondoorzichtige bakken maken gesloten opslag overbodig en houden de inhoud droog en beschermd tegen stof, schimmel en meeldauw.

Onder de trap

opbergruimte onder de trap
opbergruimte onder de trap

Of het nu onderdeel is van een grotere kelderberging of gewoon ongebruikte ruimte in de buurt van de foyer of woonkamer, je kunt een mini-berging onder de trap creëren en zo de opbergmogelijkheden van je huis maximaliseren.

Omdat de ruimte klein en onhandig gevormd is, is het een ideale ruimte voor ingebouwde planken en kasten of verborgen opbergruimte achter slim ontworpen deuren. In de kelder brengen op maat gemaakte planken een perfecte kleine wijnkelder tot leven.

Creëer een trendy boekenkast met individuele kaarten gevuld met kleurrijke boeken of een verzameling van je favoriete snuisterijen. Een mix van decoratieve items, boeken en de items die je moet opbergen zorgt ervoor dat de ruimte minder op opbergruimte lijkt en meer op een bewust ontwerpelement.

Zolders

Volgens de website van Bob Vila is een volledige zolder niet helemaal veilig voor langdurige opslag totdat deze goed geïsoleerd en geventileerd is, wat een opeenhoping van hitte en vocht helpt voorkomen.

De kamer voorbereiden

Om de kamer op natuurlijke wijze te ventileren, installeert u ventilatieopeningen in de buurt van de dakrand, zodat koele lucht de kamer binnenkomt. Ventilatieopeningen in het dak zorgen ervoor dat warme lucht via convectie kan ontsnappen. Als er elektrische ventilatoren zijn geïnstalleerd om de luchtstroom te ondersteunen, zorg er dan voor dat deze over een brandstat of veiligheidssensor beschikken die ze in geval van brand uitschakelt.

Isolatie tussen de vloerbalken helpt de warmteoverdracht tussen de woonkamer op de tweede verdieping en de zolder te vertragen. Hoewel de meeste huizen met zolders hier al isolatie zouden moeten hebben, wordt voor langdurige opslag aanvullende isolatie aanbevolen. Installatietechnieken zoals dampschermen, ventilatie en luchtruimte kunnen de opbouw van vocht helpen beheersen in gebieden waar dit een probleem is.

Ingebouwde ideeën

ingebouwde berging onder de dakrand
ingebouwde berging onder de dakrand

De ongebruikelijke architectuur van een zolderkamer maakt het een leuke ruimte voor het ontwerpen van opbergoplossingen. Door de steile helling van het dak is er vaak weinig of geen muurruimte over de hele lengte van de kamer. Een kniemuur van 1,20 meter die een paar meter van de buitenmuur langs elke kant van de kamer is gebouwd, creëert opbergruimte onder de dakrand voor dozen, koffers, koffers en andere onopvallende spullen. Deuren die aan schuifrails hangen, maken slim en efficiënt gebruik van het vloeroppervlak.

De hoge eindmuren op een zolder kunnen worden gevuld met op maat gemaakte planken voor een eindeloze verzameling boeken, antiek, flessen of wat dan ook die je passie voedt. Voor een nog eenvoudiger oplossing kunt u zwevende planken in verschillende lengtes installeren, zodat u ze spreidend tegen de muur kunt plaatsen.

Garages

Om vloerruimte in uw garage vrij te maken, gebruikt u zoveel mogelijk muurruimte voor opslag.

Onafgewerkte muren

Houten latten, ongeveer 5 cm breed en 2,5 cm dik, genageld tussen de noppen van onafgewerkte garagemuren, kunnen sportuitrusting bevatten zoals hengels, kajak- of bootriemen, hockeysticks en honkbalknuppels. Snij de latten op lengte zodat ze over twee muurstijlen passen en spijker ze op verschillende hoogtes. Dit kan ook werken voor schoppen, harken, bezems, visnetten met lange stokken of ander lang, slank gereedschap.

Klap enkele latten opzij en knip ze zo af dat ze goed tussen twee muurstijlen passen, zodat er kleine planken ontstaan voor kleine spullen zoals speelgoed, containers met ijzerwaren, kleine plantenpotten, werkhandschoenen, enz.

Afgewerkte muren

garagemuuropslag
garagemuuropslag

Een robuust, verstelbaar wandmontagesysteem is een uitstekende optie voor afgewerkte garagewanden. Stalen standaardrails en beugels die stevig aan de muur zijn gemonteerd, maken het steviger dan een vrijstaande plank.

Gebruik een noppenzoeker om de locatie van de muurstijlen te markeren en hang vervolgens een reeks metalen standaarden op, waarbij je ze allemaal in een stijl vastschroeft voor een veilige stevigheid. Langs de verticale metalen rails kunnen op regelmatige afstanden metalen beugels worden geplaatst die de planken op hun plaats houden. Vergroot de afstand tussen de planken om grotere items en bakken op te slaan.

Een van de eenvoudigste en meest betaalbare manieren om fietsen op te bergen is met een muurbeugel met stalen haken. De haken zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, ontworpen om één of zes fietsen aan de muur vast te houden en uit de weg te houden.

Geef ruimte voor groei indien mogelijk

Denk niet dat je elke vierkante meter ruimte in een opslagruimte moet vullen. Lege ruimte is een echte bonus, het biedt ruimte voor toekomstige schatten, nieuwe hobby's of spullen waarvan je gewoon niet weet waar je afstand van moet doen.

Aanbevolen: