Antieke kauwgommachines

Inhoudsopgave:

Antieke kauwgommachines
Antieke kauwgommachines
Anonim
vintage kauwgomballenautomaten
vintage kauwgomballenautomaten

Het verzamelen van antieke kauwgomautomaten kan een leuke en winstgevende onderneming zijn, maar voordat u koopt of verkoopt, moet u vertrouwd raken met een paar basisprincipes. Het is belangrijk om wat achtergrondinformatie over deze muntautomaten te kennen en hoe u ze op de juiste manier kunt identificeren als u met uw verzameling begint.

Gumball Machine Geschiedenis

Kauwgomballenautomaten worden geclassificeerd als antiek als ze 100 jaar of ouder zijn, wat de industriestandaard is die is opgemerkt door J. Michael Flanigan voor Antiques Roadshow.

Voor de dispenser kwam het tandvlees

Kauwgom dateert uit de Griekse oudheid. Een paar duizend jaar later vond John B. Curtis de eerste kauwgom uit die in de Verenigde Staten op de markt werd verkocht, gevolgd door William Finley Semple, die in 1869 het eerste patent voor kauwgom verwierf. De Tutti-Frutti-kauwgom van Thomas Adams debuteerde in 1888.

De eerste machines

Adams vond de eerste kauwgomballenautomaat uit in 1888. Zijn marketingkennis werd duidelijk in 1907 toen hij muntautomaten plaatste in de gebieden met het meeste verkeer in New York: perrons. De dispensers waren de thuisbasis van zijn nieuwe gearomatiseerde kauwgom, Black Jack en Tutti-Frutti One-Cent Gums. Later introduceerde Adams Sons and Company de machine die kauwgomballetjes vasthield.

De machines die vandaag de dag het meest worden herinnerd, zijn hoogstwaarschijnlijk de machines die leken op modellen uit de jaren twintig en dertig, gemaakt van gietijzer en bedekt met rood porselein van de brandweerwagen. Ze stonden op klauwpoten met daarop een glazen kom, tot de rand gevuld met kleurrijke kauwgomballetjes.

Verbod en verder

Tijdens de drooglegging in de VS (1920-1933) gaf de Hawkeye Novelty-penny-dispenser elke tiende klant een gratis kauwgombal. Ambtenaren verboden de Hawkeye omdat ze vonden dat deze te veel op een gokmachine leek.

Na de Tweede Wereldoorlog werden muntautomaten gemaakt van aluminium en plastic, in plaats van staal en gietijzer, om in lijn te blijven met de economie. Bewegende onderdelen in machines werden in deze periode geëlimineerd.

De productie ging door in de jaren vijftig en zestig en kauwgomdispensers waren te vinden in supermarkten en drogisterijen. Tegenwoordig wordt de Oak Acorn-machine, een populair model in die periode, nog steeds gebouwd en verkocht.

Modellen en variaties

Chad Boekelheid, veteraanverzamelaar uit South Dakota, dealer en eigenaar van Chad's Coin Op, zei in een interview dat geanimeerde kauwgomballenautomaten uit de eeuwwisseling tot de zeldzaamste, meest waardevolle en meest gewilde in de branche behoren. Hieronder staan foto's van items uit zijn eigen collectie, of van zijn verlanglijstje. Er zijn veel voorbeelden en modellen van antieke kauwgom-/snoepverkopers.

Gele houten geanimeerde dispenser voor kinderen

Yellow Kid antieke kauwgomballenautomaat c. 1899
Yellow Kid antieke kauwgomballenautomaat c. 1899

Chad merkt op dat de houten geanimeerde dispenser uit 1899 met het gele kind zeldzaam en moeilijk te vinden is. Hij beschrijft de kenmerken ervan:

  • Constructie: hout
  • Fabrikant: Pulver Chemical Company
  • Functie: wanneer een munt werd ingeworpen, draaide het figuurtje, pakte een voorwerp op en gaf het uit.
  • Aanvullende animatie: de figuur boog, knikte met zijn hoofd en blies een kus.
  • Afmetingen: 30 cm hoog, 20 cm breed, 15 cm diep
  • Herkomst van de naam: Yellow Kid was het eerste stripfiguur in Amerika.
  • Geschatte waarde: $7.000 - $10.000

De Blinkey Eye Soda Mint Gum-automaat

Blinkey Eye Soda Mint Gum-automaat, ca.1907
Blinkey Eye Soda Mint Gum-automaat, ca.1907

De Blinkey Eye Soda Mint Gum Vending Machine komt uit 1907. Volgens Chad zijn de kenmerken als volgt:

  • Constructie: Ingekapseld in reliëf gietijzer
  • Fabrikant: De standaard kauwgommachine van één cent werkt
  • Functie: Wanneer een munt werd ingeworpen, draaide het figuurtje, pakte een voorwerp op en gaf het uit.
  • Extra animatie: figuur knipperde met zijn ogen
  • Afmetingen: 17" hoog, is 7" breed en 6" diep
  • Herkomst naam: ogen knipperden
  • Geschatte waarde: $15.000 - $25.000

Columbus model A, ca. 1930

Chad zegt dat het Columbus-model A gemakkelijk te vinden is en wordt aanbevolen als een goed startpunt voor de nieuwe verzamelaar. De functies omvatten:

  • Constructie: Gietijzer
  • Fabrikant: The Columbus Vending Company uit Columbus Ohio
  • Functie: Wanneer er een munt werd ingeworpen, werd er een kauwgomballetje afgegeven.
  • Afmetingen: Hoogte 15", diameter 9"
  • Geschatte waarde: $200 -$300

1¢ Zeno kauwgomautomaat op aanrecht, ca.1902

Live Auctioneers heeft een Zeno van Dan Morphy Auctions, LLC. Hun model is aan beide kanten geschreven, hoewel er een andere versie is zonder aan één kant te schrijven. De kenmerken van het model zijn onder meer:

  • Constructie: Hout (eiken)
  • Fabrikant: Zeno Manufacturing Company
  • Functie: wanneer een munt werd ingeworpen, werd kauwgom afgegeven.
  • Afmetingen: 16,5" hoog, 10,5" breed, 8,5" diep
  • Geschatte waarde: $600 - $900

Echt of replica

Wees op uw hoede voor online sites; Sommige items die als origineel worden vermeld, zijn replica's. Voordat u gaat winkelen, moet u gewapend zijn en klaar zijn om de juiste vragen te stellen en enkele van de veelbetekenende tekens kennen om de authenticiteit van een machine te bepalen.

Kenmerken van authentieke muntautomaten

John Papa van de National Jukebox Exchange in Mayfield, New York is een al vijfendertig jaar ervaren verzamelaar, dealer en restaurateur die gespecialiseerd is in antieke penny-arcademachines en jukeboxen. John zei dat, hoewel er rond de eeuwwisseling talloze modellen en stijlen werden geproduceerd, vrijwel alle antieke muntautomaten met dezelfde materialen, omhulsels en mechanismen waren gebouwd, en dat de kenmerken die werden gebruikt om de authenticiteit te bepalen dezelfde zijn. John noemt een paar van die kenmerken.

Authentiek Replica
Hout Lijkt niet op nieuw hout, inconsistente kleur en gevoel, kromgetrokken in gebieden, veranderingen in vorm, vuil en roet in hoeken, scheidingen in verbindingen, hoeken, randen en lijstwerk, het gebruikte primaire hout was wit eiken Heeft kunstmatige slijtage (gemaakt om op oud hout te lijken, heeft scherpe, strakke randen, voelt glad aan, heeft scherpe randen en lijnen, gebruikte houtsoort komt niet overeen met model (90% is gemaakt van wit eiken), repro meestal gemaakt van rood eiken
Metalen en metalen behuizingen Scherpe, duidelijke details Metaal is schoon en helder in details, holtes en gaatjes zichtbaar, achtergrond van metaal is ruw, heeft schone, nieuwer uitziende schroeven, bevestigingsmiddelen, gietstukken vertonen krimp vergeleken met origineel
In de machine Nette, schone randen (metaal), houten binnenkant niet afgewerkt of geverfd, waarneembare muffe geur, Extra metaal, slak in hoeken (metaal), gebeitst of geverfd hout, chemische of nieuwe geur
Kleuren Doffe, vervaagde kleuren Heldere, levendige kleuren

Onderzoek om oplichting te voorkomen

Een andere manier om te voorkomen dat u voor de gek wordt gehouden of opgelicht wanneer u koopt of verkoopt, is door The Silent Salesman Too van Bill Enes aan uw bibliotheek toe te voegen. Chad Boekelheid zei: "Het staat bekend als de Bijbel van automaten, en elke verzamelaar zou een exemplaar moeten bezitten." De naam stille verkoper, bedacht in het begin van de 20e eeuw, verwees naar hoe de machines op toonbanken in bedrijven stonden en kauwgom verkochten zonder de hulp van een echte verkoper.

Waar te kopen en verkopen

Net als bij ander verzamelbaar antiek, zijn er verschillende plaatsen waar u de machines kunt kopen en verkopen. Traditionele plaatsen zoals garage- en tuinverkopen, landgoedverkopen, rommelmarkten en kringloopwinkels zijn slechts plaatsen om uw zoektocht te beginnen.

Live en virtuele veilinghuizen

Veilinghuizen zijn te vinden in alle uithoeken van de wereld en variëren qua specialiteit van de koopwaar, prijsklasse, klantenkring en de manier waarop zaken worden gedaan. Rago Art and Auctions, in Lambertville, New Jersey, is slechts één voorbeeld van een high-end wederverkoper met strikte parameters met betrekking tot het prijsniveau van de geaccepteerde goederen. Elke maand worden er gratis openbare taxaties aangeboden, uitgevoerd door enkele van de beste experts ter wereld; Sommigen van hen zijn stamgasten op de Antiques Road Show.

Live Auctioneers organiseren re altime veilingen voor veilinghuizen in 47 landen. U kunt live bieden wanneer u zich registreert als bieder op hun site, en het is ook een goed naslagwerk voor het laatste branchenieuws en nuttige weetjes.

Onlinebronnen

Invaluable is een geweldige bron om items te vinden en te kopen, of om een veilingmeester bij jou in de buurt te vinden; zij bieden een gratis online overzicht van 2000 veilinghuizen. U kunt ook zoeken op productcategorie. Je Gameroom Place is een bron waar je diverse verkoopautomaten, reparatiehandleidingen, boeken en prijsgidsen kunt kopen.

Crow River Trading verkoopt sleutels en ontbrekende onderdelen die u mogelijk nodig heeft.

Netwerken en verenigingen

Bouw een netwerk op van anderen met gedeelde interesses en doorgewinterde verzamelaars; het is een geweldige manier om kennis te maken met het wie, wat, wanneer en waar van het bedrijf.

  • Antieke winkelcentra zijn coöperaties met verschillende open stands in vele maten en gespecialiseerd in vele categorieën koopwaar. Dit is een betaalbare optie als je van plan bent je hobby naar een hoger niveau te tillen. Er zijn experts op veel gebieden te vinden en de meesten zijn bereid hun kennis met u te delen.
  • Verenigingen bieden een geweldige kans om te leren, te netwerken, op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, deel te nemen aan handelsforums, betrokken te raken bij evenementen of nieuwe bronnen te vinden. De Coin Operated Collectors Association (C. O. C. A.) is een uitstekende optie voor verzamelaars, zowel nieuwe als ervaren verzamelaars.

Kom regelmatig naar deze locaties en mensen zullen je leren kennen; hoe meer u erbij betrokken bent, hoe sneller u op de hoogte bent.

Kennis helpt bij succesvol verzamelen

Of je nu een aspirant- of ervaren verzamelaar bent van antieke kauwgomballenautomaten, of een antiek of vintage item, kennis is de belangrijkste factor die aan je succes zal bijdragen. Wanneer u begint, concentreer u dan op één periode, stijl of fabrikant tegelijk totdat u zich comfortabel genoeg voelt om door te gaan naar de volgende. Blijf op de hoogte van uw spel; doe je huiswerk. Leer replica's herkennen die zich voordoen als authentieke producten, gebruik middelen, netwerk, raak betrokken bij verenigingen en wees niet bang om vragen te stellen. Binnen de kortste keren bent u een expert en wordt u een intelligente koper of verkoper. Veel winkelplezier!

Aanbevolen: