17 rustgevende decorideeën voor therapeutenkantoren

Inhoudsopgave:

17 rustgevende decorideeën voor therapeutenkantoren
17 rustgevende decorideeën voor therapeutenkantoren
Anonim
Man bezoekt dokterskantoor voor therapie
Man bezoekt dokterskantoor voor therapie

De inrichting van het kantoor van een therapeut moet rekening houden met specifieke psychologische nuances die moeten worden overgebracht door de keuze van kleuren, ontwerp en decoratieve accenten. Het volgen van deze doelstelling zorgt voor het meest effectieve ontwerp.

Menselijke reacties op kleur in interieurontwerp

De meeste mensen die een therapeut bezoeken, hebben een probleem dat van invloed is op de mentale, emotionele, spirituele en, vaak, fysieke gezondheid. Het selecteren van de juiste kleur is van cruciaal belang voor het creëren van de juiste sfeer die bevorderlijk is voor constructieve therapie.

Kleur beïnvloedt systeem

Prominente kleurenpsycholoog en auteur Angela Wright ontwikkelde de theorie van het "Color Affects System" (Wright Theory), die wetenschappelijk werd gevalideerd en bewezen: kleur beïnvloedt mensen op zeer universele en specifieke manieren. Dit deel van het "Color Affects System" kan u helpen bij het selecteren van de meest geschikte kleuren voor een kantoor waar een therapeut werkt.

Mensen reageren anders op kleur, afhankelijk van de intensiteit ervan. Een heldergele kamer zal bijvoorbeeld een creatief persoon stimuleren, terwijl een lichtgele kamer de persoon zal kalmeren. De vier primaire kleuren en hun universele reacties vormen een goed uitgangspunt voor het definiëren van het kantoor van een therapeut.

Vier primaire kleuren en reacties

Kleur Heeft invloed op Reactie
Blauw Geest Stimuleer een hogere productiviteit
Groen Emoties Evenwicht, kalmte, geruststellend
Geel Creativiteit Zelfvertrouwen
Rood Lichaam Fysieke inspanning

Hoewel er vier basiskleuren zijn, is er voor elke kleur een breed spectrum aan tintvariaties.

  • Over het algemeen is het geen goed idee om intense kleuren te gebruiken in een ruimte waar de emoties hoog oplopen.
  • Gebruik meer dan één kleur om een kleurenpalet voor dit type kantoorruimte te creëren. Een of twee andere kleuren houden de kleurkeuzes in balans.
  • Het is belangrijk om de intensiteit van je kleurenpalet te beheersen en te voorkomen dat het te levendig en overweldigend wordt.

De beste vuistregel is om een licht kleureffect te gebruiken voor het algehele ontwerp van de kamer, zoals lichtgekleurde muren voor een kalmerend en rustgevend effect. Vervolgens kunt u donkere tinten en andere kleuren in uw kantoorontwerp aanbrengen.

Stimulatie van blauwe kantoren

Blauwe kantoorinrichting voor grotere sessies
Blauwe kantoorinrichting voor grotere sessies

Een blauw palet stimuleert de geest. In sommige gevallen is dit misschien niet de reactie die een therapeut wil oproepen als algemene stimulans voor cliënten. Zelfs een lichtblauwe kleur kan voor sommige patiënten een te grote stimulans zijn. De sleutel is evenwicht.

Begin met muren

Begin met een blauw kantoorkleurenschema met licht- tot middelblauwe muren. Omdat blauw de geest stimuleert, is het belangrijk om een minimale hoeveelheid donkere tinten te gebruiken om de mentale zintuigen niet te overheersen. Voeg lagen met lichtere tinten toe met canvasafbeeldingen of foto's.

Je kunt stencils of behang samen met verf of in plaats van verf gebruiken. Zorg er wel voor dat de patronen en kleuren het kantoorontwerp niet overheersen.

Laagaccentkleuren

Groen en bruin in verschillende tinten zijn goede accentkleuren om met blauw te gebruiken. Misschien geeft u er de voorkeur aan om te kiezen voor gele en witte of blauwe en grijze stoffen voor meubels. Lichtere stoftinten zorgen voor een rustgevend effect.

  • Lumbale kussens en sierkussens moeten bij het kleurenpalet passen.
  • Gebruik de textuur van de stof om klanten verder te kalmeren. Chenille in blauw is een goede keuze.
  • Voeg een groep lichtblauwe vazen toe als accentstukken of een enkele grotere vaas in turkoois.

Kleurverzadiging

Blauwtinten met sterke intensiteittinten stimuleren helder denken. Dit kunt u in uw voordeel gebruiken als u met klanten werkt. Voeg voor dit kleuraccent enkele kunstobjecten toe. Versier niet te veel. Minder is meer als het gaat om het toevoegen van intenser blauw. Dit kan ook worden gedaan met stofkeuzes met patronen en een mix van kleuren.

Evenwichtige groene kantoren

Groen kamerdecor van Chelle Design
Groen kamerdecor van Chelle Design

Groen wordt beschreven als de kleur van balans. Het moet met andere kleuren worden gebruikt om een echte kleurbalans te creëren. Te veel groen heeft een negatief effect dat grenst aan verveling en de indruk geeft dat de kamer saai is. Het kan zo overweldigen dat het een gevoel van stagnatie veroorzaakt.

Begin met muren

Een lichtgroene kleur helpt de emotionele reacties van cliënten te verzachten. Een groen decor zorgt voor een rustgevende en rustgevende omgeving. Je kunt dit combineren met accenten van medium tot donkerder groen.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de muur lichtgroen te schilderen en een groep van vijf, zeven of negen donkerhouten ingelijste foto's of schilderijen van bostaferelen toe te voegen.

Laagaccentkleuren

Kies een bijpassende set patronen in groen gestreepte stof voor gordijnen, stoffering, kussenstoffen, vloerbedekking/vloerkleden en accentstukken. Stoffen kunnen ook bloemen- of geruite stoffenpatronen zijn.

  • Een fotobehang van een bos of een weelderige berghelling met een kreek of waterval heeft een kalmerend effect en is een geweldig middelpunt.
  • Muurkunst met een natuurthema kan ook artistiek zijn in de manier waarop het wordt weergegeven, door meerdere formaten in een grotere set te gebruiken om een unieke look te creëren.
  • Kunstaccentstukken kunnen worden tentoongesteld op een zwevende plank of op een set zwevende planken voor een verbluffend effect.

Kleurverzadiging

Je kunt verschillende tinten groen gebruiken, van licht tot medium, en peper in donkerdere tinten door het gebruik van textiel en kunstvoorwerpen. Houd de kleur in balans met een andere kleur. Groen met wit zorgt voor een prachtig contrast en een frisse, zuivere sfeer; overweeg om kussens te gebruiken als een manier om dit contrast aan het kantoor toe te voegen.

Als u een golfliefhebber bent, kunt u uw liefde voor de sport uiten met foto's van beroemde golfbanen of uzelf op de green. Een paardenliefhebber kan glooiende groene weiden met rennende paarden laten zien. Markeer het kantoor met een paar groene kunstobjecten in verschillende texturen van glas, aardewerk en stoffen.

Positieve gele kantoren

Geel kamerdecor
Geel kamerdecor

Geel is de sterkste psychologische kleur. Een helder geel zal helpen het gevoel van zelfvertrouwen te vergroten en creatieve oplossingen te inspireren. De juiste tint kan krachtige positieve psychologische reacties hebben. Te veel geel in het ontwerp van uw kamer, of een te intense tint, kan een negatieve psychologische impact hebben, variërend van een dalend zelfbeeld tot verhoogde angst en ongerustheid.

Begin met muren

Voor een geweldig ontwerp kies je zacht lichtgeel. Herhaal deze kleur in stoffen en accessoirekeuzes zoals lampen, waarbij je verschillende tinten van licht tot medium tot donker mengt.

Zorg er echter voor dat u de accentkleuren in lagen plaatst om te voorkomen dat u klanten overweldigt en de bovengenoemde negatieve effecten creëert.

Laagaccentkleuren

Een helder wit kan als accentkleur worden gebruikt, samen met de primaire kleuren groen of blauw. De volgende kleur op een kleurenwiel is rood, maar er is een breed scala aan kleuren tussen geel en rood, zoals zalm, goud, oranje en perzik, waarmee je laagjes kunt aanbrengen terwijl je het gele thema behoudt. Enkele manieren om accentkleuren in lagen te plaatsen zijn:

  • Voeg lumbale kussens en sierkussens toe in een streep-, geruite of effen kleur.
  • Gordijnen kunnen effen wit, groen of blauw zijn of een bedrukte stof.
  • Eenvoudige witte jaloezieën kunnen indien nodig worden gesloten.
  • Kunstobjecten, zoals vazensets, kunnen afgerond of gebogen zijn voor rustgevende vormen.

Kleurverzadiging

Het algehele effect van een groene en gele kamer zal rustgevend zijn, maar toch bevorderlijk voor het vinden van creatieve oplossingen en het opbouwen van zelfvertrouwen. Foto's en schilderijen van zonnebloemen, gele en witte margrieten en andere natuurtaferelen kunnen een rustgevend maar levendig effect hebben in een kamerontwerp.

Geel en wit creëren een helder en vrolijk kleurcontrast in een kamerontwerp. Het kleurenthema kan worden uitgevoerd in gestreepte en geruite kussens, een gele en witte bloemenlampenkap of een wit en geel vogelbeeldje dat op een boekenplank wordt geplaatst.

Helder/donkerrode kantoren worden doorgaans niet aanbevolen

Zachte rode en roze tinten van Mandarina Interior Design Studio
Zachte rode en roze tinten van Mandarina Interior Design Studio

Een rood kantoor is geen goede keuze, omdat het een fysieke reactie bij het individu oproept en een zeer intense tint heeft die gemakkelijk kan overstimuleren. Rood kan een lichamelijke reactie opwekken en in sommige situaties zelfs bedreigend zijn. Voor iemand die last heeft van woedeproblemen kan deze kleur die neiging gemakkelijk aanwakkeren.

Lichte tinten gecombineerd met andere kleuren

Als je voor dit kleurenpalet kiest, kun je het het beste in zachtroze houden, zoals in stoffen of kunst aan de muur, en nooit in helder of diep gekleurd rood of bordeauxrood. Het is beter om te kiezen voor een bleke versie in zachtroze of lichtroze, gebruikt als accentkleuren met een van de andere primaire kleuren.

Accentopties

Gebruik als alternatief stukken met rode accenten, zoals vazen, spaarzaam met lichte tinten groen, geel of blauw als hoofdkleur. Een goede manier om dit te verwerken is het gebruik van posters of kunstprints van de natuur. Rode accentstukken kunnen zeer effectieve keuzes zijn voor de andere primaire kleuren in dit specifieke kamerontwerp. Mix rode kunstobjecten met gele of andere stukken met kleuraccenten.

Kantoormeubilair en accessoires

Net zo belangrijk als de kleuren, texturen en patronen, zijn de manier waarop u het kantoor inricht en de extra decoratieve items die u gebruikt voor accentstukken net zo belangrijk. Klanten moeten onmiddellijk en positief reageren op uw kantoorontwerp. Ze moeten zich tijdens hun afspraken op hun gemak en ‘thuis’ voelen.

Meubels voor comfort en stijl

De meeste therapeuten kiezen voor een bank of een paar stoelen als meubelkeuze. Dit is vooral effectief voor echtparen of gezinsadviespraktijken. Een poef kan een goede keuze zijn als extra zitplaats voor grotere gezinnen.

Sommige therapeuten geven de voorkeur aan individuele sessies boven groepssessies en kiezen voor een fauteuil of chaise longue. Voor groepssessies zijn meubels nodig die kunnen worden opgeborgen of gemakkelijk kunnen worden verplaatst om een cirkel te creëren.

  • Extra grote ligbank: deze stijl biedt comfort en een ligmogelijkheid.
  • Chaise longue met contouren: een chaise longue biedt ontspannen zitplaatsen.
  • Bankstel: Een bank is een ideale keuze voor counseling voor koppels of een ouder-en-kindsessie.
  • Paar stoelen: Een intiem paar stoelen met gevleugelde rugleuning is ideaal voor één-op-één begeleiding. De hoge rugleuning geeft een gevoel van veiligheid en bescherming.
  • Fauteuil: Stijl is alles, dus kies een fauteuil die bij de klantenkring past. Als je met tieners werkt, werkt een moderner ontwerp wellicht het beste.
  • Klapstoelen: Brengt een gevoel van huiselijkheid in de groepscirkel met gestoffeerde houten stoelen.
Kantoormeubilair uit Hannover bij Neiman Marcus
Kantoormeubilair uit Hannover bij Neiman Marcus

Let op de stoelstijlen en -functies. Een draaistoel kan bijvoorbeeld slecht ontworpen zijn voor nerveuze patiënten, omdat deze zich richt op de beweging van de stoel in plaats van op wat er wordt gezegd.

  • Stoelstijl: Verwaarloos uw persoonlijke stijl en de kleur van de kamer niet bij het selecteren van een bureau en een stoel.
  • Bureau en stoel: Comfort tijdens het werken is van cruciaal belang voor elk kantoor, maar u kunt desgewenst toch kiezen voor een eigentijdse set.

Kapijten

Voeg een vloerkleed toe voor textuur en comfort.

  • Een blauw vloerkleed kan het belangrijkste middelpunt worden en muren, meubels en stukken met rode accenten aan elkaar verbinden.
  • Een modern groen vloerkleed kan worden gebruikt met wit geschilderde muren, wit houten meubilair en groene bloemenkussens.
  • Een effen geel vloerkleed vormt een geweldige achtergrond voor de rest van het kleurenpalet en de patronen van je kamer.

Verlichting

Verlichting mag niet opdringerig zijn.

  • Bureaulampen zijn belangrijk en moeten zowel op functie als stijl worden geselecteerd.
  • Vloerlampen zijn een geweldige manier om meer verlichting toe te voegen zonder tafelruimte in beslag te nemen.
  • Inbouwverlichting op een dimmer is een must om de juiste sfeer voor ontspanning te creëren.

Geluiden

Sommige therapeuten gebruiken geluid om cliënten te helpen ontspannen en nieuwe coping-technieken te leren. Hoewel velen muziek gebruiken, kunnen er ook andere hulpmiddelen worden gebruikt die ook objecten zijn die worden gebruikt om de inrichting van de kamer te verbeteren.

  • Waterfontein: Selecteer een bureaubladstijl voor een bijzettafel of salontafel, of een grotere voor op de vloer.
  • Windgong: Het effect van windgong bij een zacht briesje kan worden nagebootst met een oscillerende vloerventilator op lage snelheid. Selecteer zacht klinkende belsignalen. Een decoratief windgong op tafelblad kan op een salontafel of bijzettafeltje worden geplaatst.

Planten en bloemen

Planten en verse bloemen geven levendigheid aan elk kantoor. Levende planten kunnen de houding inspireren, aanmoedigen en verbeteren. Koop bij lokale winkels. Koop een boeket verse bloemen om in een vaas op een bureau te bewaren en vervang ze door verse zodra de bloemen beginnen te verwelken.

  • Vloerplanten kunnen als decoratieve elementen worden gebruikt. Plaats bij ingangen, hoeken en achter banken of stoelen.
  • Potplanten op tafel geven diepte en interesse aan het gebruik van planten in kamerontwerpen.
  • Vers gesneden bloemstukken kunnen op een bureau, plank, boekenkast of tafelblad worden geplaatst om aroma, kleur en textuur toe te voegen.

Kantoorontwerp personaliseren

Hoewel het ontwerp van het kantoor van een therapeut rekening moet houden met de cliënten die het gaat bedienen, moet het toch de therapeut weerspiegelen. Zorg ervoor dat je speciale accenten toevoegt die reizen, hobby's, opleiding, collecties en andere persoonlijke accenten weerspiegelen om het uniek en individueel te maken.

Aanbevolen: