Theater- en dramaspellen voor kinderen

Inhoudsopgave:

Theater- en dramaspellen voor kinderen
Theater- en dramaspellen voor kinderen
Anonim
kind op het podium
kind op het podium

Of je nu acteerles geeft aan een groep kinderen, of gewoon wat theaterspelletjes wilt gebruiken om je leerlingen te helpen het ijs te breken en zich op hun gemak te voelen tijdens het optreden, je zult snel merken dat de meeste kinderen dit soort spelletjes echt leuk vinden van spellen. Het beste is dat leerlingen zich misschien niet eens realiseren dat ze waardevolle acteervaardigheden aan het leren zijn; ze weten gewoon dat ze plezier hebben.

Grondbeginselen

Met deze spellen kunnen leerlingen zich op hun gemak voelen op het podium, terwijl ze ook kennismaken met enkele basisprincipes van theater.

Routeaanwijzingen

Het leren van de basisaanwijzingen voor het toneel zal leerlingen goed van pas komen als ze in een productie gaan acteren. Laat voor dit spel iedereen centraal staan in een groep. Roep de basispodiumaanwijzingen op, begin eerst langzaam, en geef dan sneller aanwijzingen totdat iedereen op het podium rondscharrelt.

Hier is een voorbeeld van een reeks:

  • Start midden op het podium
  • Ga naar het podium
  • Ga podium naar links
  • Ga naar rechts
  • Ga centraal staan
  • Ga het podium op
  • Ga naar links naar beneden
  • Ga rechts omhoog
  • Ga podium naar links
  • Ga naar het podium
  • Terug naar het midden

Als iedereen een goed idee heeft van de regieaanwijzingen, laat je de leerlingen één voor één de rol van regisseur op zich nemen, waarbij ze de regieaanwijzingen uit het publiek roepen.

Projectie

Je stem op het podium projecteren is een aangeleerde vaardigheid. Dit spel is eenvoudig, dient als een geweldige ijsbreker en geeft leerlingen praktische ervaring met het projecteren van hun stem, zodat iedereen in het publiek ze kan horen.

kindacteur die stem projecteert
kindacteur die stem projecteert

Zet de leerlingen achterin het theater of de kamer. Een voor een zal een leerling het podium betreden en trots naar het midden van het podium lopen, het publiek aankijken en uitroepen: "Mijn naam is (naam), en ik ben een acteur!" De leerling buigt dan en gaat weg terwijl de andere leerlingen applaudisseren.

  • Zeg tegen de leerlingen dat ze hun stem naar de achterkant van het theater of de kamer moeten projecteren. Deze truc zorgt ervoor dat het hele publiek ze kan horen.
  • Leer de leerlingen dat projectie gepaard moet gaan met duidelijke uitspraak, en dat projecteren iets anders is dan schreeuwen.
  • Laat de leerlingen oefenen met het uitspreken van hun naam tijdens het projecteren; veel mensen zijn zo gewend aan hun naam dat ze die niet duidelijk uitspreken als ze op het podium staan.
  • Moedig de leerlingen in het publiek aan om uit hun dak te gaan met hun applaus. Dit kan de eerste indruk zijn van een daverend applaus dat uw leerlingen krijgen, en voor sommigen van hen kan dit de aanmoediging zijn die ze nodig hebben om door te gaan met acteren.

Standbeelden

In karakter blijven kan moeilijk zijn voor jonge acteurs, vooral als ze voor het eerst leren over acteren en de karakterisering niet noodzakelijkerwijs begrijpen. Dit spel lijkt misschien een leuk, competitief spel, maar het leert leerlingen hoe belangrijk het is om een personage aan te nemen en het niet te 'breken'.

kinderen die op het podium acteren
kinderen die op het podium acteren
  1. Laat de leerlingen een plek op het podium kiezen. Ze moeten naar het publiek gericht zijn, omdat dit een belangrijke les is die je kunt leren bij acteren in het algemeen.
  2. Zeg tegen de leerlingen dat ze de houding van een standbeeld moeten aannemen. Het kunnen een nobel beeld zijn, een dwaas beeld, of welk soort beeld ze ook willen. Ze moeten blijven staan met hun ogen open (uiteraard mogen ze knipperen).
  3. Als iedereen op zijn plaats zit, moeten ze als standbeelden bevriezen. Het wordt nu een uitdaging om te zien wie de laatste persoon is die beweegt. Als docent loop je het podium rond, op zoek naar mensen die het karakter doorbreken door te bewegen of aan te passen. Als je iemand in beweging ziet, gaat hij of zij in het publiek zitten. De laatste persoon die als standbeeld staat, is de winnaar.

Als je merkt dat het spel iets langer duurt dan je dacht, kun je gekke gezichten gaan trekken of andere dingen doen om te proberen de kinderen hun karakter te laten breken.

Verhalen vertellen

Storytelling is een belangrijk onderdeel van acteren, vooral voor degenen die van plan zijn improvisatie na te streven, waarbij er geen script is en de acteurs het verhaal gaandeweg verzinnen. Veel studenten handelen ook met wat meer enthousiasme en uitbundigheid als ze hun eigen karakters mogen creëren.

Mijn dag

In dit spel is één verteller en één acteur mogelijk. De verteller staat aan de zijkant van het podium terwijl de acteur centraal staat. De verteller vertelt zijn of haar dag opnieuw. Dit kan een waargebeurde hervertelling zijn, maar ook een volledig verzonnen verhaal. De acteur speelt vervolgens het verhaal uit zoals het wordt verteld.

Laat de leerlingen zien dat zelfs de eenvoudigste verhalen kunnen worden omgezet in hilarische hervertellingen als ze correct worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld: 'Ik heb pannenkoeken gegeten als ontbijt' zou kunnen veranderen in een acteur die de handeling nabootst van het eten van zoveel pannenkoeken dat er buikpijn ontstaat.

Je kunt meer spelers aan dit spel toevoegen door de verteller andere mensen in het verhaal te laten betrekken. De verteller zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: 'Toen kwam mijn moeder de kamer binnen', wijzend naar een andere acteur die dan het podium op gaat en de rol van de moeder op zich neemt.

Luister naar mij

Podiumacteurs moeten een bepaald charisma hebben dat de aandacht van het publiek trekt. Dit spel leert leerlingen hun stem, lichaam en vertelvaardigheden te gebruiken om de aandacht van het publiek te trekken.

  1. Eén persoon zit in een stoel, met aan weerszijden een acteur.
  2. Als de regisseur 'go' zegt, begint elke acteur een verhaal te vertellen aan de zittende persoon. Dit heeft tot gevolg dat de zittende persoon tegelijkertijd twee verhalen van twee verschillende acteurs hoort.
  3. De acteurs moeten proberen de aandacht van de zittende persoon te trekken met hun boeiende verhalen, lichaamsbewegingen en stembuigingen.
  4. Als de regisseur stop zegt, kondigt de zittende persoon aan welke acteur zijn aandacht het beste vasthield en waarom. Die acteur mag dan de zittende positie innemen.

Stel vooraf een aantal regels op, zoals niet schreeuwen in het oor van de zittende persoon, niet aanraken van de zittende persoon, enzovoort. Dit spel kan behoorlijk luid zijn, dus houd hier rekening mee en plaats een leerling niet in een zittende positie als hij/zij moeite heeft met harde geluiden of met mensen die dicht bij haar in de buurt zijn.

Karakterisering

Een personage aannemen en er een geloofwaardige prestatie van maken, kan voor sommige studenten gemakkelijker zijn dan voor anderen, maar met de juiste vaardigheden wordt het elke keer gemakkelijker.

Twee waarheden en een leugen

In staat zijn om toeschouwers ervan te overtuigen dat wat je zegt waar is, zelfs als dat niet zo is, is een belangrijke vaardigheid voor acteurs.

  1. Eén leerling komt op het podium en presenteert drie uitspraken over zichzelf. Twee van de beweringen zijn waar, en één is een leugen.
  2. De leerlingen in het publiek raden welke bewering een leugen is.

Dit werkt het beste als alle drie de uitspraken geloofwaardig zijn en niet algemeen bekend zijn. Gebruik geen uitspraken die meningen zijn. Hier zijn drie uitspraken die u als goed voorbeeld kunt geven:

  • " De tweede naam van mijn grootvader is Henry."
  • " De nacht dat ik werd geboren, sneeuwde het."
  • " Mijn hond heeft één blauw oog en één bruin oog."

Acteren en reageren

Een belangrijke acteervaardigheid die vaak over het hoofd wordt gezien, is de vaardigheid van reageren. Acteren is één ding, maar leerlingen moeten ook leren reageren op de andere dingen die om hen heen op het podium gebeuren, in plaats van alleen maar te wachten op hun volgende zin.

Voor dit spel wordt één persoon tot koning gekroond en de ander tot koningin. De rest van de acteurs zijn allemaal feestgangers.

  1. Vertel de acteurs dat, hoewel de koning welwillend en geliefd is, de koningin wreed en gehaat is.
  2. Acteurs moeten worden geïnstrueerd dat wanneer de koning hen benadert, ze zich op hun gemak en op hun gemak voelen, glimlachen en voor hem buigen.
  3. Als de koningin hen nadert, worden ze verstijfd en bang, maar toch moeten ze voor haar als koningin buigen.
  4. Als de regisseur 'go' zegt, loopt iedereen op het podium rond en praat met elkaar alsof ze op een feestje zijn, waarbij ze rekening houden met de vereisten wanneer de koning of koningin bij hen in de buurt loopt.

Dit is een bijzonder leuk spel om als leraar naar te kijken. Het zal je misschien verbazen hoe snel leerlingen dit spel spelen, en hoe gemakkelijk het voor de leerlingen is om in hun karakter te komen als er geen script is. Geef iedereen de kans om zowel de koning als de koningin te spelen.

Het interview

Dit is weer een acteerspel waarmee kinderen leren hoe ze in karakter kunnen blijven. Geef elke leerling een opgevouwen vel papier dat ze pas openen als ze op het podium staan, klaar om te handelen. Elke leerling krijgt een ander papier, en elk ervan is iets ongewoons aan het personage dat ze spelen. Bijvoorbeeld:

  • " Je broek staat in brand."
  • " Je ziet geesten."
  • " Je denkt dat je in een musical zit."
  • " Je begint elke zin met: 'Naar mijn bescheiden mening.'

Eén leerling betreedt het podium terwijl de andere leerlingen optreden als media in het publiek. De medialeden beginnen vragen te stellen en proberen erachter te komen wat het ongewone aan de acteur is.

De acteur moet niet alleen als personage op de vragen reageren, maar ook het ongewone naspelen. De acteur met haar broek in brand kan bijvoorbeeld haastig reageren op vragen terwijl hij probeert het vuur te blussen. Het medialid dat correct raadt wat er aan de hand is, mag het podium betreden.

De grote finale

Geef leerlingen de kans om op het podium dingen te doen die ze normaal gesproken in het echte leven niet doen, en je zult waarschijnlijk leerlingen krijgen die een echte liefde voor acteren ontwikkelen.

De schreeuw

Deze scène is eenvoudig: een acteur ligt op het podium, schijnbaar dood, terwijl een andere acteur op het podium komt en het lichaam ontdekt, en vervolgens een gruwelijke schreeuw schreeuwt.

Het zal je misschien verbazen als je ontdekt dat je leerlingen in eerste instantie bang zijn voor het uiten van een goede, bloedstollende schreeuw. De kans is groot dat ze eerst een halfslachtige schreeuw geven. Het kan zelfs zijn dat je de leerlingen moet laten zien hoe ze een goede, luide schreeuw kunnen geven. Nadat je ze hebt laten zien dat het oké is om echt wat passie achter de schreeuw te stoppen, zullen ze waarschijnlijk dit voorbeeld volgen.

Dit is een eenvoudig spel, maar het is ongelooflijk effectief. Het leert studenten dat ze op het podium dingen kunnen doen die ze elders niet mogen doen. Voor veel beginnende acteurs kan dit spel bevrijdend zijn.

Het theatervuur aansteken

Leer leerlingen dat het podium een veilige plek is waar ze iemand anders kunnen zijn. Leerlingen die leren zich op hun gemak te voelen voor een publiek, zullen niet noodzakelijkerwijs professionele acteurs worden, maar ze zullen gemakkelijker zelfvertrouwen en evenwicht kunnen overbrengen, twee kenmerken die hen zeker tot ver in de volwassenheid van pas zullen komen.

Aanbevolen: