Astilbe-variëteiten en langdurige zorg

Inhoudsopgave:

Astilbe-variëteiten en langdurige zorg
Astilbe-variëteiten en langdurige zorg
Anonim
astilbe bloem
astilbe bloem

Astilbe is een prachtige vaste plant in de schaduw, gekweekt vanwege zowel de bloemen als het blad. Het varenachtige blad en de gevederde pluimen passen perfect bij varens, hosta's en andere schaduwminnende vaste planten.

Astilbe-overzicht

De flikkerige bloemen van Astilbe staan bovenop rechtopstaande stengels die ver boven de basale bladeren uitsteken en lijken op de zaadstengels van sommige siergrassen, maar dan felgekleurd. Het fijngesneden blad doet denken aan varens of planten zoals akelei, maar is eerder glanzend en stijf dan zacht en glad.

Astilbe close-up
Astilbe close-up

De delicate, maar stevige vorm van het blad logenstraft het algemene karakter van de plant - hij past goed bij andere sierlijke schaduwliefhebbers, maar is robuuster dan de meeste en heeft zelden last van plagen of ziekten.

Vorm in de tuin

Astilbe verspreidt zich via ondergrondse wortelstokken en kan zich uiteindelijk ontwikkelen tot een grote plek, hoewel het niet als invasief wordt beschouwd. In de winter sterft hij volledig af in de grond, maar de wortels zijn zeer winterhard. Over het algemeen blinkt astilbe uit in koude, vochtige klimaten en is het een grotere uitdaging om te groeien op warme, droge plaatsen.

De grotere variëteiten werken goed onder grote loofbomen als achtergrond met kleinere vaste planten, terwijl de dwergsoorten in kleine vaste planten of zelfs eenjarige bedden passen, of in potten worden geplant.

Basisvereisten

Gedeeltelijke zon of gefilterd licht is het beste. Astilbe verdraagt diepe schaduw, waar hij nuttig is als bladplant, maar de bloei zal verminderd zijn. Volle zon is alleen geschikt in de koelste klimaten.

Astilbe groeit aan de rand van een koivijver
Astilbe groeit aan de rand van een koivijver

Astilbe heeft regelmatig water nodig en is een uitstekende keuze voor gebruik in de buurt van waterpartijen. Plan om gevestigde planten minstens één keer per week diep water te geven bij warm en droog weer. Als de astilbe vers is geplant, heeft deze mogelijk dagelijks water nodig.

Rijke grond is de andere sleutel tot succes met astilbe; het is geen plant voor zware omstandigheden. Als de bestaande bodemgesteldheid slecht is, verspreid dan enkele centimeters compost over het plantgebied en werk het in de grond vóór het planten.

Langdurige zorg

Astilbe is een vaste plant met een lange levensduur, mits goed verzorgd. Mulchen is belangrijk om bodemvocht vast te houden en de wortels koel te houden, vooral in warme klimaten. Het is ook nuttig om de tijd die besteed wordt aan het wieden te verminderen, een andere vorm van onderhoud die nodig is bij astilbe.

Om de paar jaar is het nuttig om gevestigde plekken met astilbe te verdelen om een langzame achteruitgang in kracht en gezondheid te voorkomen. Verwijder met een schop 8 tot 10 inch klontjes grond en wortels in de herfst of het vroege voorjaar om de plek uit te dunnen. Deze kunnen worden gepot, elders worden geplant of worden weggegooid als ze niet nodig zijn.

Anders is het enige noodzakelijke onderhoud de astilbe goed bewaterd houden en de dode stengels in de late herfst op de grond afsnijden.

variëteiten

Astilbe bloem van dichtbij
Astilbe bloem van dichtbij

variërend van enkelhoogte tot 1,20 meter of meer en verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, er zijn veel varianten om uit te kiezen.

  • Fanal bloeit in de lente en wordt een tot zestig meter hoog met dieprode bloemen en bronzen bladeren.
  • Bridal Veil bloeit in de zomer en wordt een meter hoog met zuiver witte bloemen.
  • Pumila is een dwergvorm die vijftien centimeter of minder blijft en geurige paarse bloemen draagt.
  • Superba groeit tot 1,20 meter of meer met magenta bloemen in de late zomer.

Astilbe in actie

Door verschillende soorten astilbe te planten, kun je de hele lente en zomer van de bloemen genieten. Zowel de verse als de gedroogde bloemen kunnen ook binnen in bloemstukken worden genoten.

Aanbevolen: