Rijstatistieken voor ouderen om te weten: veilig onderweg blijven

Inhoudsopgave:

Rijstatistieken voor ouderen om te weten: veilig onderweg blijven
Rijstatistieken voor ouderen om te weten: veilig onderweg blijven
Anonim
Paar rijden in cabriolet
Paar rijden in cabriolet

Oudere automobilisten krijgen soms een slechte reputatie, maar wordt deze reputatie ondersteund door statistieken? In 2015 waren er 40,1 miljoen oudere chauffeurs met een rijbewijs in de Verenigde Staten. Kijk naar de rijfeiten van ouderen om te zien wat statistieken zeggen over de risico's waarmee oudere bestuurders worden geconfronteerd.

Statistieken over senioren en ongevallen

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is het aantal senior chauffeurs met een licentie tussen 2000 en 2018 met 60% gestegen. Gemiddeld rijden chauffeurs van 70 jaar en ouder 45% minder kilometers dan chauffeurs van 35 jaar naar 54. Het Insurance Institute for Highway Safety meldt dat automobilisten van 70 jaar of ouder meer reizen naarmate hun jaarlijkse kilometerstand tussen 1996 en 2008 met 42% is gestegen.

Senioren en dodelijke ongevallen

Naarmate uw dierbare ouder wordt, kan hij/zij last krijgen van toegenomen visuele, mobiliteits- en geheugenstoornissen. Veertien procent van de Amerikanen van 71 jaar en ouder heeft een vorm van dementie; De ziekte van Alzheimer treft een derde van de bevolking van 85 jaar en ouder. Medicijnen op recept, die vaak gepaard gaan met een hele reeks bijwerkingen, kunnen ook het autorijden belemmeren. Uit één onderzoek bleek dat ongeveer 30% van de senioren meer dan vijf voorgeschreven medicijnen per dag slikte. Deze beperkingen kunnen, samen met andere, een grote invloed hebben op zijn/haar rijvaardigheid of zijn vermogen om op gevaarlijke situaties te reageren.

  • De CDC meldt dat oudere mannen een hoger sterftecijfer als gevolg van auto-ongelukken hebben in vergelijking met vrouwen.
  • Uit onderzoek blijkt ook dat het aantal dodelijke ongevallen per afgelegde kilometer is toegenomen onder personen van 70 tot 74 jaar. Dit aantal dodelijke ongevallen per afgelegde kilometer is het hoogst onder bestuurders van 85 jaar of ouder.
  • Oudere bestuurders, vooral degenen ouder dan 75 jaar, hebben een hoger sterftecijfer bij ongevallen vergeleken met bestuurders van middelbare leeftijd. Dit komt vooral door de grotere kwetsbaarheid voor letsel bij een ongeval voor oudere slachtoffers.
  • Ongevallen met meerdere voertuigen waren verantwoordelijk voor 40% van de dodelijke ongevallen bij bestuurders van 80 jaar en ouder, vergeleken met 20 procent van de bestuurders van 16 tot 59 jaar.

Hoewel senioren in de auto nog steeds een algemeen risico lopen op dodelijke ongevallen, illustreren recente gegevens een dalende trend in het aantal dodelijke ongevallen. Oudere automobilisten zijn bij minder dodelijke aanrijdingen betrokken dan in voorgaande jaren. In 2019 kwamen 5.195 mensen van 70 jaar en ouder om bij een ongeval. Dit was een daling van 12% vergeleken met 1997. Het aantal sterfgevallen onder ouderen als gevolg van auto-ongelukken neemt weliswaar af, maar de risicofactoren rond ouderen op de weg blijven bestaan.

Ongevallen waarbij voetgangers betrokken zijn

Omdat automobilisten de weg delen met voetgangers en fietsers, is het essentieel dat een automobilist alert is en zich bewust is van haar omgeving. Slecht zicht of rijden tijdens moeilijke wegomstandigheden, zoals slecht weer of tijdens de spits, kan ervoor zorgen dat oudere bestuurders een groter risico lopen op ongevallen of overlijden waarbij voetgangers betrokken zijn. Uit een onderzoek uit 2015 van het Insurance Institute for Highway Safety bleek dat senioren van 85 jaar en ouder het hoogste sterftecijfer onder voetgangers hadden (4,4 per 100.000).

Afgeleid rijden

Het is geen verrassing dat mobiele telefoons of internetgebruik tijdens het autorijden ervoor kunnen zorgen dat iemand afgeleid raakt achter het stuur. In een onderzoek uit 2014 meldde de AAA dat meer dan de helft van de automobilisten tussen 65 en 69 jaar aangaf dat ze de afgelopen maand minstens één keer aan de telefoon hadden gesproken tijdens het rijden, en 12% van deze bestuurders deed dit regelmatig. Chauffeurs van 70 jaar en ouder vertoonden echter minder vaak dit gevaarlijke gedrag. Ongeacht uw leeftijd, uzelf bevrijden van alle afleidingen tijdens het autorijden is een belangrijke manier om zowel uw eigen veiligheid als die van anderen te garanderen.

Seniorveiligheid achter het stuur

Niet alle statistieken over senioren geven zo'n somber beeld. Over het algemeen nemen senioren eerder deel aan autoveiligheidsstrategieën, zoals het gebruik van veiligheidsgordels, en vermijden ze niet te drinken en te rijden.

Incidentie van gebruik van veiligheidsgordels

De meeste chauffeurs in de Verenigde Staten dragen veiligheidsgordels. Dit geldt vooral voor de seniorenpopulatie. Uit het onderzoek van de AAA uit 2014 bleek dat slechts 18% van de automobilisten tussen 65 en 69 jaar, 16% van de automobilisten tussen 70 en 74 jaar en 25% van de automobilisten van 75 jaar of ouder aangaf dat ze in de afgelopen 30 dagen zonder veiligheidsgordel hebben gereden.

De CDC meldt ook dat 60% van de passagiers tussen 65 en 74 jaar en bijna tweederde (69%) van de voertuigpassagiers van 75 jaar of ouder veiligheidsgordels droegen op het moment van hun ongeval, vergeleken met 38% van de passagiers leeftijden 21 tot 24.

Slecht rijgedrag

Of het nu wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik of rijden onder invloed van straat- of legale verdovende middelen, rijden onder invloed is gevaarlijk en is verantwoordelijk voor veel lichamelijk letsel en verkeersdoden per jaar. De CDC meldt dat bij ongeveer een derde van alle verkeersongevallen in de Verenigde Staten bestuurders betrokken zijn met een bloedalcoholconcentratie (BAC) van 0,08 g/dl of hoger. Gelukkig hebben oudere volwassen bestuurders minder kans om slecht te rijden in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. De AAA meldt dat slechts 6% van de bestuurders van 75 jaar of ouder die betrokken waren bij dodelijke ongevallen een BAG van 0,08 g/dl of hoger had.

Houd hun rijgedrag gedurende de dag in de gaten

Ouderen zijn kieskeuriger als het gaat om wanneer ze de weg op gaan. Ze hebben de neiging om tijdens drukke tijden de wegen te mijden; ze rijden liever niet 's nachts en rijden minder vaak op snelwegen.

Rijvoorzieningen

Veel senioren hebben misschien hun vermogen om veilig een auto te besturen overleefd en als gevolg daarvan hebben veel staten speciale voorzieningen geïmplementeerd voor oudere bestuurders om hun rijbewijs te verlengen. De bepaling die bestuurders van 75 jaar en ouder verplicht hun rijbewijs persoonlijk te verlengen en een medische screening te ondergaan, werd gesteund door 70% van de bestuurders van 65 jaar en ouder.

De vereisten voor de verlenging van senior licenties verschillen per staat. Enkele voorbeelden van bijzondere bepalingen die zijn geïmplementeerd zijn:

  • Frequentere verlengingen
  • Online of per post verlengde verlengingen beperken
  • Visustest voltooien
  • Deelnemen aan een proefrit
  • Verlaagde of kwijtgescholden verlengingskosten

Statistieken voor oudere bestuurders

Het veilig besturen van een auto vereist scherpe fysieke en cognitieve vaardigheden, rijvaardigheid en veilig rijgedrag. Beoordeel het vermogen van uw dierbare om veilig achter het stuur te blijven en voer een open en eerlijk gesprek over autorijden en hun privileges.

Aanbevolen: