Vintage botanische illustraties

Inhoudsopgave:

Vintage botanische illustraties
Vintage botanische illustraties
Anonim
Vintage botanische print
Vintage botanische print

Met hun prachtige details en prachtige afbeeldingen van bloemen en planten bieden vintage botanische prints de kans om iets moois te verzamelen en ook je huis te verfraaien. Deze illustraties, die verschenen in zaadcatalogi, natuurhistorische publicaties en kruidengeneeskundeboeken, werden populair in de 18e en 19e eeuw. Of je nu een verzameling plant of gewoon een paar voorbeelden wilt om je muren te versieren, het is belangrijk om de basisprincipes van deze verzamelbare kunstvorm te begrijpen.

Vintage botanische kunst begrijpen

Voordat de draagbare camera werd uitgevonden, speelden illustraties een essentiële rol bij het behoud van het uiterlijk en de details van plantensoorten van over de hele wereld. Volgens de American Society of Botanical Artists wordt de periode tussen 1750 en 1850 beschouwd als de "gouden eeuw" voor dit soort kunst. Professionele botanische illustratoren, zoals Pierre-Joseph Redoute en Ferdinand en Franz Bauer, creëerden in deze periode duizenden representatieve afbeeldingen van het plantenleven.

In de loop van de volgende eeuw, toen de fotografische methoden verbeterden en de kunst abstracter werd, nam de populariteit van realistische botanische illustraties dramatisch af. Omdat dit soort kunst echter meer focus en detail biedt dan de beste fotografie, speelt het nog steeds een belangrijke rol in wetenschappelijke publicaties. Tegenwoordig zijn vintage botanische prints populair bij verzamelaars van wetenschappelijke ephemera en kunstwerken.

Soorten planten

Hoewel veel mensen aan afbeeldingen van prachtige bloemen denken als ze over botanische illustraties horen, omvatten deze kunstwerken in feite een grote verscheidenheid aan plantensoorten. Je ziet botanische kunst met de volgende planten:

Tropisch fruit uit het Groentenrijk door William Rhind
Tropisch fruit uit het Groentenrijk door William Rhind
  • Groenten, vaak inclusief dwarsdoorsneden om het interieur te laten zien
  • Fruit, vaak aan de tak gehecht
  • Bladeren van verschillende planten, compleet met delicate nerven en gedetailleerde kleuring
  • Varens en grassen, die meestal in het wild groeien
  • Kruiden met geneeskrachtige eigenschappen
  • Cactussen, vaak met een close-up van de stekels
  • Bomen en struiken, soms in de vorm van een landschap
  • Mos en korstmos, vergroot weergegeven
  • Schimmels, vaak met doorsneden

Gemeenschappelijke kenmerken

Elke botanische kunstenaar heeft zijn of haar eigen stijl; Er zijn echter enkele gemeenschappelijke kenmerken in dit soort kunst.

  • Veel stukken concentreren zich op een enkel exemplaar, hoewel gedetailleerde dwarsdoorsneden en uitvergrote delen van de plant de marges van de kunst kunnen sieren.
  • De meeste illustraties zijn duidelijk gelabeld met de wetenschappelijke naam van de plantensoort. Sommige bevatten ook labels van de verschillende delen van de plant.
  • Nauwkeurigheid is uiterst belangrijk in dit soort kunst, die meestal op schaal en tot in de kleinste details is getekend.
  • De grootte van de illustratie kan variëren, hoewel veel ervan deel uitmaakten van een folio en ongeveer 20 bij 25 centimeter groot zijn.
  • De meeste illustraties zijn gemaakt op zwaar wit of ivoorkleurig papier en met de hand ingekleurd met aquarelverf.

Tips voor het verzamelen

Hoewel de gouden eeuw van botanische illustraties al lang voorbij is, zijn deze werken populair bij verzamelaars. Ze bieden een prachtige manier om je huis te decoreren en zien er fantastisch uit als ze in een galeriestijl worden ingelijst. Als u overweegt een verzameling te starten of uit te breiden, houd dan de volgende tips in gedachten.

Weet waar je moet winkelen

Je kunt vintage kunstwerken van dit type vinden in lokale antiekwinkels en zeldzame boekwinkels, maar ook online. Als je op zoek bent naar een geweldige selectie, overweeg dan om te winkelen bij een winkel die gespecialiseerd is op dit gebied:

Fine Rare Prints - Deze winkel heeft een enorm scala aan botanische prints uit alle tijdperken, met alles van fruit tot schimmels. Velen zijn van folioformaat en worden verkocht voor ongeveer $ 45 - $ 85

Bekerplant, Nepenthes distillatoria PXT282
Bekerplant, Nepenthes distillatoria PXT282
  • Panteek - Deze detailhandelaar biedt botanische prints van folio's uit de 18e eeuw en heeft een ruime keuze aan mooie opties. Veel exemplaren kosten ongeveer $ 65, hoewel sommige van de zeldzaamste exemplaren veel duurder zijn.
  • Prints with a Past - Deze internetwinkel biedt veel verschillende soorten originele botanische prints, variërend van de bloemen van Shakespeare tot gedetailleerde tekeningen van varens en paddenstoelen. Prijzen beginnen rond de $ 35.

Begrijp de term 'vintage'

In veel gevallen kan 'vintage' alles betekenen dat niet helemaal antiek is, maar minstens een paar decennia oud is. In het geval van een item als botanische prints verwijst dit doorgaans naar de periode waarin deze items het populairst waren.

Terwijl je winkelt, zie je mogelijk vintage botanische illustraties uit de gouden eeuw of deze kunstvorm. Mogelijk zie je ook reproducties uit het midden van de 20e eeuw.

Overweeg een focus

Er zijn zoveel opties dat veel verzamelaars ervoor kiezen zich te concentreren op een specifiek type plant, een dominante kleur, een favoriete artiest of een bepaald folio. Hierdoor kun je je verzameling als een samenhangende groep weergeven en heb je een doel wanneer je op zoek bent naar nieuwe items.

Vermijd afdrukken met conditieproblemen

Volgens Country Living moet u illustraties doorgeven met conditieproblemen die de schoonheid en waarde ervan kunnen beïnvloeden. Vermijd in het bijzonder elk stuk met bruine vlekken of vlekken, sporen van bijsnijden of resten van lijm of andere lijm.

Het huwelijk van kunst en wetenschap

Of je nu een fervent verzamelaar bent of gewoon je muren wilt versieren met een paar stuks, je zult genieten van de schoonheid van vintage botanische kunst. Deze illustraties vormen het perfecte huwelijk tussen kunst en wetenschap.

Aanbevolen: