Ideeën voor buitenverlichting

Inhoudsopgave:

Ideeën voor buitenverlichting
Ideeën voor buitenverlichting
Anonim
waterpartij met dramatische verlichting
waterpartij met dramatische verlichting

Bij het maken van plannen voor nieuwe landschapsarchitectuur is verlichting misschien niet het eerste dat in je opkomt. Huiseigenaren hebben de neiging om het landschap vooral overdag te zien als een plek om van te genieten, maar een buitenverlichtingssysteem maakt een tuin uitnodigend voor nachtelijke ontspanning.

Grondbeginselen van buitenverlichting

verlichting voor specimenboom
verlichting voor specimenboom

Buitenverlichtingsarmaturen worden geclassificeerd op basis van de breedte van de straal die ze projecteren, wat op zijn beurt bepa alt hoe ze in het landschap worden gebruikt.

  • Smalle kogellampen hebben een langwerpige behuizing boven de lamp waardoor het licht in een dunne stroom wordt geconcentreerd.
  • Waslampen stralen een brede gloed uit en hebben geen behuizing over de lamp.
  • Spotlights hebben een scherpe verlichtingshoek, maar zijn breder dan kogellampen.
  • Schijnwerpers schijnen in een brede hoek, maar zijn niet zo breed en diffuus als wash-verlichting.

Er zijn ook twee algemene oriëntaties voor buitenverlichting die heel verschillende effecten in het landschap creëren. Uplighting wordt over het algemeen gebruikt voor het verlichten van objecten - planten, beeldhouwwerken, constructies, enz. - terwijl downlighting wordt gebruikt om ruimte te verlichten, zoals een pad, terras, entree of gazon.

Een tuin verlichten

De tuin 's nachts laten stralen is waarschijnlijk het meest opwindende gebruik van landschapsverlichting.

Bomen

Als er niets anders is, wil je waarschijnlijk je mooiste bomen accentueren met een paar spotlights.

Kleine tot middelgrote bomen

Je krijgt het meeste waar voor je geld door lampen toe te voegen rond korte tot middelgrote bomen met pittoreske vertakkingspatronen, zoals Japanse esdoorns, crêpemirten en schotelmagnolia's. Drie spots van 20 watt die in een driehoekige opstelling rond de kofferbak zijn geplaatst, zijn perfect om dat betoverende nachtelijke effect te creëren.

Grote bomen

Grotere bomen die 9 meter of meer hoog zijn, hebben verschillende lampen van 50 of 60 watt nodig om voldoende licht te geven om ze goed te verlichten. Een alternatieve aanpak is om een paar downlights hoog in de takken te monteren, zodat het bladerdak van bovenaf schijnt. Plaats ze op dezelfde hoogte, ongeveer 3 tot 9 meter van de stam (afhankelijk van de grootte van de boom) en kijk ze recht naar beneden.

Heesters

buitenverlichting voor bosgras
buitenverlichting voor bosgras

Heesters kunnen gaan gloeien door een naar boven gericht waslicht op grondniveau te monteren om ze van binnenuit te verlichten. Als het teveel gedoe is om in de struik te komen om een lamp te monteren, plaats de armatuur dan aan de achterkant van de plant (tegenover de richting waar hij het vaakst bekeken zal worden) om een gloed van achteren te creëren.

Kleine planten

Vaste plantenborders en perken met eenjarige bloemen en groenten moeten worden verlicht met downlights die op een korte paal of paal zijn gemonteerd. Dit zijn in wezen dezelfde lampen die vaak worden gebruikt om paden te verlichten, maar die elke 3 tot 3 meter tussen laagblijvende planten worden geplaatst en zorgen voor een zachte verlichting van het hele gebied. Als je je concentreert op witbloemige planten, krijg je een romantische 'maantuin', omdat de bloesems het licht oppikken en terug naar de lucht reflecteren.

Gazons en bodembedekkers

Grote open ruimtes vereisen sterke downlighting voor een gelijkmatige verlichting. Voor dit doel kunt u schijnwerpers gebruiken, ongeacht of ze aan overhangende boomtakken, aan de zijkant van het huis of aan lantaarnpalen zijn gemonteerd.

structuren accentueren

dramatische buitenverlichting
dramatische buitenverlichting

De gevel van het huis, tuinhuisjes, schuren, beeldhouwwerken en andere buitenconstructies zijn net zo belangrijk om rekening mee te houden in uw verlichtingsplan.

  • Kogellichten komen in beeld als je iets heel bijzonders wilt verlichten, zoals een standbeeld, huisnummers of een brievenbus. In dit geval wil je dat er aan elke kant van het object één licht schijnt om te voorkomen dat schaduwen het object verduisteren.
  • Het monteren van kogellampen op de hoeken van het huis op de begane grond, naar boven gericht, is een dramatische manier om de gevel in te kaderen.
  • Spots die elke 1,80 tot 2,5 meter op de grond zijn gemonteerd, zijn een mooie manier om de voorkant van het huis te verlichten, wat behoorlijk effectief is als je ze vanaf de straat bekijkt.
  • Waslampen zijn leuk om lichtspatten te creëren langs grote, schuine oppervlakken, zoals de zijkanten van het huis of een schutting. Plaats ze ruim op een afstand van 3 tot 4 meter, zodat er een donkere ruimte tussen zit.

Verlichting voor mensen

tropische landschapsverlichting
tropische landschapsverlichting

Waar buitenverlichting wordt gebruikt om een terras, terras of een andere ruimte waar mensen tijd doorbrengen te verlichten, is downlighting over het algemeen aan de orde. Anders zal het licht fel in je gezicht schijnen.

Deze kunnen aan de rand van het huis worden gemonteerd, aan overhangende takken, op palen of langs balustrades, muren en heklijnen. Schijnwerpers zijn handig als je dingen in detail wilt zien, zoals rond een barbecue of buitenkeuken, maar je kunt ze het beste zo hoog mogelijk monteren om verblinding te voorkomen.

Voor zachte verlichting die het uitnodigend maakt om gewoon naar buiten te gaan en van de nachtelijke lucht te genieten, zijn waslampen de beste keuze.

Positionering van buitenverlichting

Een volledig verlicht landschap is goed voor veiligheidsdoeleinden, als dat je voornaamste zorg is, maar voor de rest is het effectiever om donkere gebieden te hebben met verschillende verlichtingspunten. Voor het beste effect wisselt u verschillende verlichtingsstijlen af in elk deel van het landschap: zacht gloeiende downlight op sommige plaatsen, een paar scherpe kogellichten op belangrijke locaties en spotlights om accenten te creëren in uw hele huis.

Het richten van je lichten is van cruciaal belang voor succes. Accentverlichting moet niet alleen de stam van een boom of de onderste helft van een muur verlichten, maar moet bedoeld zijn om licht te werpen op het grootste deel van het object waarop ze schijnen. Over het algemeen richt u boomlichten zo dat het midden van de straal zich ongeveer op het punt bevindt waar de hoofdstam zich afsplitst in de vertakkende structuur. Richt op dezelfde manier accentlichten ongeveer halverwege de hoogte van de structuur of het object waarop ze zijn gericht.

In de meeste gevallen moeten downlights recht naar beneden worden gericht om een gelijkmatige gloed te creëren en overmatige schaduwvorming te voorkomen.

Genieten van de avond buiten

Landschapsverlichting is een kunstvorm op zichzelf die een nieuwe wereld van tuinontwerp opent. Bovendien creëren buitenlampen een warm, uitnodigend gevoel in het landschap, waardoor de kans veel groter is dat u na sluitingstijd van uw tuin zult genieten.

Aanbevolen: