Hoe je een brand kunt blussen

Inhoudsopgave:

Hoe je een brand kunt blussen
Hoe je een brand kunt blussen
Anonim

Ontdek hoe je verschillende soorten branden kunt blussen en wanneer je 911 moet bellen en weg moet gaan.

Vrouw die zich zorgen maakt over ovenbrand
Vrouw die zich zorgen maakt over ovenbrand

Vuur is nuttig, maar kan ook onvoorspelbaar, temperamentvol en dodelijk zijn. Volgens de National Safety Council wordt elke 86 seconden één woningbrand gemeld. Niet alle branden zijn gelijk, en wat werkt om het ene type te blussen, kan soms de vlammen van een ander type aanwakkeren. Hieronder volgen manieren om verschillende branden te blussen - en wanneer u het brandbestrijdingswerk aan de professionals moet overlaten en naar buiten moet gaan.

Apparaatvuur

Huizen zijn tegenwoordig gevuld met tientallen kleine apparaten, en ze zijn allemaal potentieel brandgevaarlijk. Uit een onderzoek van Consumer Reports uit 2012 bleek dat ongeveer de helft van alle branden in apparaten te wijten is aan gebruikersfouten, terwijl andere worden veroorzaakt door mechanische of elektrische problemen. Afhankelijk van het apparaat moet u het volgende doen om de vlammen te doven:

Magnetron

Sluit de deur, schakel de magnetron uit en haal de stekker uit het stopcontact, als u de stekker veilig kunt bereiken. Het gebrek aan zuurstof zou de vlammen moeten verstikken.

Oven

Net als bij magnetronvuren sluit u de ovendeur en zet u deze uit. Als er vlammen uit de boven-, zijkanten of onderkant van de oven komen, pak dan een multifunctionele brandblusser of zuiveringszout om de vlammen te doven.

Televisie

Een televisie kan vlam vatten als er onvoldoende ruimte eromheen is zodat de lucht kan circuleren, of als voorwerpen te dichtbij worden geplaatst (denk aan gordijnen, verjaardagskaarten, kaarsen of andere snuisterijen) en de hitte van de televisie deze veroorzaakt ontsteken. Elektrische componenten in de televisie kunnen ook oververhit raken en imploderen, waardoor brand kan ontstaan.

Als er rook of vlammen uit uw televisie komen, trek dan de stekker uit het stopcontact en doof de vlammen met een brandblusser of water. Probeer nooit de vlammen te doven met een deken, omdat u dan het risico loopt dat deze ook in brand vliegt.

Elektrisch vuur

Kabel aangesloten op muur vat vlam
Kabel aangesloten op muur vat vlam

Elektrische branden kunnen worden veroorzaakt door problemen met de bedrading in uw huis of door defecten aan apparaten, maar de meeste houden verband met fouten van de huiseigenaar, zoals het overbelasten van stopcontacten, het doorvoeren van verlengsnoeren onder tapijt of andere vloeren en het gebruik van een gloeilamp met een wattage hoger dan aanbevolen voor de lamp.

Elektrische branden zijn vooral gevaarlijk omdat je eerste instinct - een emmer water pakken om de vlammen te doven - er feitelijk voor zal zorgen dat de vlammen zich verspreiden, aangezien water elektriciteit geleidt. Om een elektrische brand te blussen, moet u:

  1. Pak een multifunctionele brandblusser of doof de vlammen met een deken.
  2. Koppel het apparaat los van de elektrische bron als u dit veilig kunt doen.
  3. Schakel de stroom naar het apparaat uit via de hoofdschakelaar als dit veilig kan.

Gasvuur

Het aardgas dat veel kookplaten, open haarden en verwarmingsbronnen aandrijft, kan de omringende constructies (zoals een schoorsteenmantel) oververhitten en in brand steken. Als u een gaslek ruikt, moet u onmiddellijk het gasbedrijf bellen en het gas bij de bron afsluiten.

Vloeibaar gasbranden (zoals benzine) kunnen worden geblust door ze te smoren met een deken. Lukt dat niet, of is er geen deken in de buurt, gebruik dan een brandblusser. Water is niet effectief bij het blussen van een gasbrand en kan de kans op letsel vergroten, omdat de hitte van het vuur het water vrijwel onmiddellijk doet koken, waardoor u risico loopt op stoombrandwonden.

Keukenvetvuur

Gefrituurde kalkoenen, friteuses op het aanrecht en zelfs een bakplaat met sissend spek kunnen allemaal het toneel vormen voor een keukenvetbrand. Vetbranden ontstaan wanneer olie of vet zich in de kookpot verzamelt en heet genoeg wordt om te ontbranden. Net als elektrische branden zijn vetbranden uiterst gevaarlijk. Ze branden niet alleen erg heet, maar omdat vet vloeibaar is, kan het gemakkelijk op andere brandbare oppervlakken of op uzelf spatten.

Water op een vetvuur gooien vergroot het gevaar alleen maar. Het water zal naar de bodem van de pot zinken, waar het oververhit raakt en uiteindelijk explodeert, waardoor kokend vet en water overal terechtkomen.

Als u te maken krijgt met een keukenvetbrand, probeer dan deze stappen om deze te blussen:

  1. Bedek de vlammen met een pandeksel. Vermijd glazen deksels, omdat deze door extreme hitte kunnen breken.
  2. Smoor de vlammen met zuiveringszout. Vermijd meel of suiker, dit kan leiden tot een dynamietachtige explosie.
  3. Pak een droge chemische brandblusser (een klasse K-blusser zal ook werken, maar deze vind je meestal in commerciële keukens).

Houtkachel

Warme, gezellige en uitnodigende houtkachels zijn het middelpunt van elke kamer waarin ze zich bevinden. Maar als ze niet goed worden onderhouden, gedoofd of onbeheerd worden achtergelaten, kan het vuur snel uit de hand lopen.

Als u te maken krijgt met een haardvuur, behandel het dan niet als een kampvuur en doof het met water. Dit zal niet alleen een puinhoop veroorzaken en de as door de kamer laten vliegen, het kan ook de haard beschadigen. Volg in plaats daarvan deze stappen:

  • Verspreid de houtblokken en sintels om het vuur snel te laten afkoelen.
  • Bedek de houtblokken en sintels met as van de bodem van de haard.
  • Bedek de houtblokken en sintels met zand of zuiveringszout om ervoor te zorgen dat alle smeulende sintels volledig zijn gedoofd.

Je mag geen vlammen zien of warmte uit de open haard voelen komen als het vuur goed is geblust.

Voertuigbrand

Voertuigbranden vinden elke 156 seconden plaats en veroorzaken meer dan 300 doden en 1.250 gewonden per jaar. Als u te maken krijgt met een voertuigbrand, blijf dan kalm en ga zo snel en veilig mogelijk van de weg af. U wilt niet het risico lopen een ongeluk te veroorzaken. Als u niet van de weg af kunt komen, zet dan uw alarmlichten aan, stop de auto en stap uit. Voer vervolgens deze stappen uit:

  • Zet het contact uit.
  • Haal alle passagiers uit het voertuig en zorg ervoor dat ze op veilige afstand blijven en bel 911.
  • Open de motorkap van de auto niet als er vlammen of rook onder vandaan komen. Een plotselinge luchtstroom naar het vuur kan een vuurbal veroorzaken die jou, de auto en iedereen eromheen kan overspoelen.
  • Je moet alleen proberen de vlammen te doven als de brand beperkt blijft tot de binnenkant van de auto en je gemakkelijk toegang hebt tot een brandblusser. Gebruik geen water.

Kampvuur

Als je zomerplannen een kamp in de wildernis omvatten, volg dan het advies van Smokey the Bear en leer hoe je bosbranden kunt voorkomen. Het geheim? Houd de vlammen beheersbaar, laat ze nooit onbeheerd achter en als je genoeg hebt van geroosterde marshmallows en hotdogs op een stokje, volg dan deze stappen om je kampvuur goed te doven:

  • Verbrand hout tot as.
  • Verdrink alle sintels met veel water - en blijf gieten totdat je geen sissend geluid meer hoort (als je geen water hebt, gebruik dan aarde).
  • Roer de as en sintels en schraap eventuele resterende sintels van stokken en houtblokken die worden gebruikt om het vuur in stand te houden.
  • Zorg ervoor dat het puin in de vuurplaats nat en koud aanvoelt - als het te warm is om aan te raken, is het te warm om weg te gaan.

Wanneer moet je weg

Branden, zelfs als ze klein beginnen, kunnen snel uit de hand lopen. Het duurt slechts twee minuten voordat een brand omslaat van beheersbaar in levensbedreigend, en slechts vijf minuten voordat het huis in vlammen opgaat. Ook de hitte en de rook van een brand zijn uiterst gevaarlijk. Het inademen van rook kan je verstikken, en de oververhitte lucht kan je neus en longen verbranden.

Sommige brandweerkorpsen raden aan om onmiddellijk 911 te bellen als er brand van welke omvang dan ook uitbreekt in uw huis. Als u toch probeert zelf een brand te blussen, handel dan snel en houd uzelf tussen de brand en een uitgang, zodat u snel kunt ontsnappen. Als het vuur niet vrijwel onmiddellijk begint te doven, haal dan iedereen in huis weg.

Als er brand uitbreekt in uw huis, handel dan verantwoordelijk. Als je pogingen om de vlammen te doven niets opleveren, laat dan alles vallen en ga weg. Niets in huis is meer de moeite waard om te redden dan je leven.

Aanbevolen: