Dansbewegingen uit de jaren 50

Inhoudsopgave:

Dansbewegingen uit de jaren 50
Dansbewegingen uit de jaren 50
Anonim
Dansen uit de jaren vijftig
Dansen uit de jaren vijftig

Heb je zin om enkele van de "golden oldies" uit de jaren vijftig opnieuw te beleven op de dansvloer? In dit danstijdperk draait alles om plezier maken. De passen van deze dansen zijn niet zo moeilijk, wat betekent dat je ze snel kunt leren en er binnen een mum van tijd van kunt genieten op de dansvloer. Hier zijn enkele moves rechtstreeks uit het tijdperk van American Bandstand die je aan je repertoire kunt toevoegen.

Dansen uit de jaren vijftig

De jaren vijftig waren een keerpunt in de Amerikaanse dansgeschiedenis. Terwijl andere dansrages zich relatief langzaam over de wereld hadden verspreid toen reizigers nieuwe steden bezochten, gaf de televisie plotseling miljoenen kijkers de kans om precies te zien hoe ze de dansbewegingen moesten doen die bij hun favoriete liedjes hoorden. Dit leidde tot een ongekende populariteit voor dansen als de Madison, de Stroll en de meest iconische dans uit de jaren 50, de Hand Jive. Latijnse invloeden zoals de Cha-Cha werden van de ene op de andere dag een sensatie, en dansen uit de jaren 40, zoals swing en de Jitterbug, evolueerden naar een nog complexere choreografie.

Bewegen met de groep

Een van de algemene trends bij verschillende dansen uit de jaren 50 was dat de dansers in twee rijen stonden en de dansbewegingen in elkaar spiegelden. Hier zijn de stappen voor enkele veel voorkomende dansen:

Hoe te wandelen

De basisbeweging voor de Stroll beweegt de danser geleidelijk, voet voor voet, de lijn op totdat hij helemaal vooraan komt, op welk punt de twee partners de basis verlaten en hun eigen "glansdans" langs de lijn doen middenpad waar iedereen klapt en hen waardeert.

Totdat ze daar aankomen, is de basisstap echter als volgt:

  1. Stap naar rechts over je linkerkant en raak de vloer lichtjes aan met je teen
  2. Breng de rechterkant terug naar "huis", en herhaal dan de zet
  3. Breng de rechtervoet over de linkerzijde, breng het gewicht erop over en stap met de linkervoet een klein stukje naar links
  4. Plaats rechts achter links en verplaats opnieuw het gewicht zodat je naar links kunt stappen en je gewicht kunt ondersteunen

Voer nu dezelfde stappen uit, maar dan van links naar rechts, en maak de stappen naar rechts groter dan je stappen naar links. Dit is hoe de lijn mensen uiteindelijk naar boven bracht.

Je kunt een voorbeeld van de originele dans zien op deze video uit 1958 en de stappen bekijken op sites zoals Michael Elvin Hunt's Mixer Dances.

De handjive

Deze dans is het meest beroemd geworden door de film Grease. Het originele nummer is gemaakt door Johnny Otis en je kunt hem samen met zijn dansers op YouTube zien zingen. Hoewel ze complexere bewegingen uitvoeren, kan de basishandjive worden uitgevoerd met behulp van een eenvoudige jazz-vierkante voetbeweging, begeleid door de volgende handbewegingen:

  1. Buig neer en sla je handpalmen twee keer tegen je dijen
  2. Kruis je handpalmen over en onder elkaar, zoals een scheidsrechter "veilig!" aankondigt
  3. Maak vuisten van je handen en sla ze op elkaar, twee keer per stuk
  4. Gebruik je vingers om de ellebogen één voor één aan te raken
  5. " Liften" door vuisten te maken waarbij je duimen uitsteken en deze over je schouder te richten, opnieuw twee keer aan elke kant

Er is veel ruimte voor improvisatie en versieringen in deze dans, en het is niet nodig om de stappen precies te volgen. Omdat ze echter zo eenvoudig zijn en zo vaak worden herhaald tijdens het nummer, is het een gemakkelijke manier om de jaren vijftig op de dansvloer na te bootsen.

De Cha-Cha

De Cha-Cha komt oorspronkelijk uit Cuba en wordt op veel meer liedjes gedanst dan alleen Latijns-Amerikaanse muziek. De basisstap is eenvoudig genoeg; de volger weerspiegelt eenvoudigweg de stappen van de leider.

  1. De hoofdrol staat in een gesloten dansframe en stapt met de linkervoet naar voren, waarbij het gewicht erop wordt verplaatst
  2. Verplaats het gewicht onmiddellijk terug naar de rechtervoet en doe wat bekend staat als de "rotsstap"
  3. Breng het gewicht weer naar links en breng de rechtervoet snel naast de linkerkant
  4. Verplaats nog een snelle gewichtsverschuiving naar de rechtervoet en dan terug naar links (dit is de "cha-cha-cha")
  5. Verplaats je gewicht in het oorspronkelijke tempo naar rechts terwijl het naar voren stapt
  6. Steun terug naar links en breng de rechtervoet terug voor nog een snelle "cha-cha-cha" -stap

Dansers herhalen deze basisstap tussen een aantal complexere bewegingen in die door de dansers kunnen worden uitgevoerd. Net als de andere dansbewegingen uit de jaren 50 kan de Cha-Cha een dans op zichzelf zijn of gewoon een snelle beweging die in elke choreografie kan worden verwerkt waar de muziek past.

De jaren vijftig levend houden

Dankzij tv-programma's als "So You Think You Can Dance" en "Dancing With the Stars" zijn de danspasjes uit de jaren vijftig net zo populair als altijd. Hoewel je veel kunt leren van online video's, kun je het beste leren dansen met een instructeur en vervolgens oefenen op de dansvloer. Hoe je het ook wilt leren, zorg ervoor dat deze dansen leuk blijven, zodat ze hun oorspronkelijke karakter weerspiegelen.

Aanbevolen: