Plant van gisteren, vandaag en morgen

Inhoudsopgave:

Plant van gisteren, vandaag en morgen
Plant van gisteren, vandaag en morgen
Anonim
Gisteren, vandaag en morgen
Gisteren, vandaag en morgen

De Yesterday, Today and Tomorrow-plant is een struik of kleine boom die laat in het seizoen bloeit. Deze plant komt oorspronkelijk uit de Braziliaanse regenwouden en geniet van warmere klimaten in de zones 9, 10 en 11, of kan in koelere zones worden gekweekt in containers om naar binnen te worden gebracht als de vorst dreigt.

Hoe de fabriek van gisteren, vandaag en morgen zijn naam kreeg

De plant van gisteren, vandaag en morgen, of Brunfelsia latifolia, kreeg zijn meer gebruikelijke naam vanwege de geurige bloemen van vijf centimeter. Deze bloemen blijven drie dagen mooi en veranderen elke dag van kleur. De eerste dag zijn ze paars (gisteren), de tweede dag veranderen ze in een pastel-lavendeltint (vandaag) en op de derde dag veranderen ze in een bijna witte kleur (morgen). Omdat elke bloem drie dagen meegaat en deze kleurrijke transformatie ondergaat, is het gemakkelijk te zeggen of het een bloei van gisteren is of een tint die vandaag en morgen vertegenwoordigt.

Deze unieke plant creëert bonte kleurclusters en adembenemende schoonheid wanneer alle drie de tinten aanwezig zijn. In tegenstelling tot sommige planten die twee tot vier weken bloeien, is één ding dat deze struiken zo wenselijk maakt dat de bloei in de zomer begint en veel van gisteren, vandaag en morgen belooft, aangezien de bloei doorgaat tot in september en oktober.

Giftig: plant met voorzichtigheid

Hoewel deze bloemen mooi zijn, maandenlang bloeien en een zoetgeurende geur afgeven, is het belangrijk op te merken dat deze planten ook giftige alkaloïden bevatten en mogelijk niet de beste keuze zijn voor huishoudens met jonge kinderen. Zaden van de bloemen zijn giftig en vooral de bessen van de planten van Yesterday, Today en Tomorrow zijn giftig. Om accidentele vergiftiging te voorkomen, is voorzichtigheid geboden en moeten extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen, zoals toezicht van volwassenen wanneer peuters, jonge kinderen of huisdieren buiten spelen.

Waar planten

In totaal zijn er ongeveer 40 soorten in het geslacht Brunfelsia. Hoewel deze tropische vaste planten het goed doen in warmere klimaten, houden ze niet van extreme hitte en groeien ze het beste in tropische klimaten in gebieden met halfschaduw. Ze zijn een ideale keuze als tuinstruik in mildere klimaten, terwijl variëteiten die in zone 8 en hoger groeien meer op kleine groenblijvende bomen lijken die hun groene bladeren (drie tot zeven voet lang) niet verliezen. Ze doen het het beste op lichtzure grond, en omdat ze afkomstig zijn uit het Braziliaanse regenwoud, moeten ze goed worden bewaterd, de grond laten weken en vervolgens de grond laten uitdrogen voordat ze weer water geven.

Teelt in containers

Als je in een koeler klimaat leeft, kan de plant Yesterday, Today en Tomorrow met succes worden gekweekt in containers die ideaal zijn voor een terras of hal. Zo kunnen ze naar binnen worden gebracht als het te koud wordt of de vorst dreigt. Door deze planten in containers te kweken, blijven ze kleiner en is er wat snoei nodig. Ze zullen echter nog steeds overvloedige, geurige bloemen produceren van de zomer tot de herfst.

Opnemen in uw tuinplan

Deze groenblijvende struiken zijn een populaire keuze bij het aanleggen van uw tuin. Ze zorgen niet alleen voor geur en langdurige bloei, maar in combinatie met complementaire laaggroeiende bloemen biedt het groenblijvende blad van Yesterday, Today en Tomorrow een perfecte achtergrond om de kleur van je andere bloemen te laten opvallen. Kies voor complementaire bloemen variëteiten die bloeien in de lente en de zomer, zodat je een tuin kunt creëren die het grootste deel van het jaar barst van kleur.

Aanbevolen: