Bedradingsschema's voor dompelpompen

Inhoudsopgave:

Bedradingsschema's voor dompelpompen
Bedradingsschema's voor dompelpompen
Anonim
moderne bronpomp
moderne bronpomp

Het vervangen van uw dompelpomp kan eenvoudig zijn, maar voordat u die pomp uit de grond trekt, moet u veilig beoordelen welk type systeem al bestaat. Dan bent u klaar om te beginnen met het proces om alles te laten vervangen en op de juiste manier te bekabelen.

Begin bij het onderbrekerpaneel

Op het hoofdonderbrekerpaneel moet een met de hand geschreven bedradingsschema in het voordeurpaneel aanwezig zijn. Gebruik deze handleiding om te achterhalen welk circuit uw dompelpomp is en schakel deze uit. Kijk nu of de breker twee brekervakken of één in beslag neemt. Twee ruimtes is een 220 volt systeem en één is een 110 volt systeem. Dit is belangrijk bij het bestellen van uw vervangende pomp.

Bepaal het aantal draden

Een dompelpomp kan twee- of driedraads zijn, ongeacht de spanning die uit het paneel komt. Begin dus bij de pomp en volg de leiding terug. Als de leiding in een schakelkast terechtkomt voordat deze doorgaat naar de waterdrukschakelaar, is de kans groot dat u een driedraadspomp heeft. Als deze rechtstreeks naar de drukschakelaar loopt, is het een tweedraads. De derde draad is verbonden met een startcondensator in de schakelkast, omdat grotere motoren hulp nodig hebben wanneer ze voor het eerst opstarten.

Controleer op spanning

Ook al is de onderbreker uitgeschakeld, controleer het circuit met een voltmeter. Als je geen meter hebt, kun je het water laten lopen om te zien of de pomp aanslaat, maar het gebruik van een meter is het beste.

Controleer of er stroom aanwezig is bij de drukschakelaar, die zich meestal aan de onderkant van uw watertank bevindt en aan de waterleidingen is bevestigd. Controleer beide zijden van de schakelaar om te bevestigen dat er geen spanning is en dat u klaar bent om de pomp te verwijderen.

Een tweedraadspomp vervangen

De diagrammen voor zowel de twee- als de driedraadspompen kunnen worden gedownload met Adobe. Om de tweedraadspomp te vervangen:

  1. Nadat is vastgesteld dat de spanning nul is, koppelt u de motordraden rechtstreeks los van de drukschakelaarkast, M1 en M2.
  2. De groene aardedraad moet ook worden aangesloten op de box en op een aarde die uit het paneel komt.
  3. Maak de pompdraden los en bind een sterk, lichtgewicht touwtje aan de pompdraden voordat u ze door de leiding trekt. Hierdoor wordt het veel gemakkelijker om de nieuwe pompdraden er weer doorheen te trekken.
220 volt 2-draads pomp
220 volt 2-draads pomp

Een driedraadspomp vervangen

Een driedraadspomp vervangen en opnieuw aansluiten:

  1. Plaats het deksel van de drukschakelaar terug na de nulspanningscontrole en ga naar de pompbedieningskast verder stroomafwaarts.
  2. Open het deksel. In de meeste vakken zijn alleen aanduidingen (Y, R, B, L1, L2) weergegeven die de pomp en de plaatsing van de inkomende draad aangeven, maar deze zijn mogelijk vervaagd. De andere bedrading en de pompcondensator zijn waarschijnlijk verborgen, dus maak een foto met je telefoon om te onthouden welke kleur draad waar moet komen.
  3. Controleer de draden van uw nieuwe pomp om er zeker van te zijn dat de kleuren overeenkomen met de oude en dan bent u klaar om de verbinding te verbreken.
  4. Gebruik een schroevendraaier om de rood (R), geel (Y) en zwart (B) gekleurde pompaansluitingen los te maken en koppel de groene aarde los van de doos.
  5. Bind een sterk, lichtgewicht touwtje aan de draden en trek ze door de kabelgoot.
  6. Gebruik het touwtje om de nieuwe pompdraden terug te trekken en je foto om de nieuwe pomp aan te sluiten.
3 draads pomp
3 draads pomp

Buitenlandse driedraadspompen kunnen andere draadkleuren hebben dan de Amerikaanse standaard, waarbij de meest voorkomende zwart/blauw/bruin is. In dit geval is het een pomp van 220 volt met de zwarte draad aangesloten op R, de blauwe draad aangesloten op Y en de bruine draad aangesloten op B.

Leer uzelf op voordat u een professional inhuurt

Foto's en advies helpen bij het beoordelen en diagnosticeren van vrijwel elk probleem; Als u twijfelt of u loodgieterswerk en elektriciteitswerkzaamheden kunt uitvoeren, bel dan natuurlijk een getrainde professional. Het kennen van uw huis is de beste investering, want als u ervaren hulp nodig heeft, kunt u extra spullen krijgen die niet nodig zijn. Met behulp van de diagrammen kunt u het werk van een professional als opgeleide huiseigenaar volgen.

Aanbevolen: