Oude antieke klankschalen

Inhoudsopgave:

Oude antieke klankschalen
Oude antieke klankschalen
Anonim
vrouw die Tibetaanse klankschalen speelt
vrouw die Tibetaanse klankschalen speelt

Of je ze nu gebruikt voor meditatie of decoratie, oude antieke klankschalen zijn een prachtige aanvulling op je huis. De meeste verzamelaars zijn van mening dat de antieke kommen een geluid van hogere kwaliteit hebben dat niet kan worden gedupliceerd door nieuwere kommen.

Wat zijn klankschalen?

Als je niet bekend bent met de term klankschaal, ken je deze misschien als een Tibetaanse kom of een genezende kom. Het is een groot, komvormig object gemaakt van verschillende metalen. De kommen worden in het boeddhisme al minstens 800 jaar gebruikt als ondersteuning voor meditatie, gebed en trance-inductie. De kommen worden echter al duizenden jaren gemaakt en dateren van vóór het boeddhisme.

Bell metalen schalen

De kommen zijn eigenlijk een "staande bel" - een grote, omgekeerde bel die met de opening naar boven zit. De zijkanten en rand van de kom trillen wanneer er met een speciale hamer op wordt geslagen of gewreven. Traditioneel worden de schalen gemaakt van een legering van brons die koper en tin bevat met een hoger percentage tin dan andere soorten brons, waardoor klokkenmetaal wordt gevormd. Andere metalen, zoals zilver, goud en meteoorijzer, kunnen ook aan de legering worden toegevoegd. Dit mengsel creëert een multifonisch geluid tijdens het spelen, omdat elk metaal van de legering een individuele toon produceert.

De kom vormen

De legering werd in de klankschaal gevormd door het vloeibare brons op een platte rots te gieten en het metaal vervolgens met de hand vorm te geven terwijl het afkoelde. Hoewel er aanwijzingen zijn dat er enkele kommen zijn gegoten, zijn deze uiterst zeldzaam.

Oude antieke klankschalen versus nieuwe klankschalen

Oude antieke klankschalen verschillen op verschillende manieren van nieuwe klankschalen.

  • De antieke klankschalen zijn gemaakt van een bronslegering (belmetaalbrons), terwijl sommige nieuwere klankschalen van messing zijn gemaakt.
  • De oude kommen zijn allemaal handgemaakt door deskundige vakmensen en verschillen duidelijk van nieuwe kommen. Sommige nieuwere kommen worden nog steeds met de hand gemaakt door ambachtslieden in de Himalaya met behulp van de oude manieren en materialen, maar andere zijn machinaal vervaardigd en/of gemaakt van messing in plaats van belmetaalbrons.
  • De antieke kommen hebben een betere toon. Sommige mensen denken dat dit te wijten is aan het verouderingsproces, waardoor de toon zachter wordt.

Een antieke klankschaal identificeren

Klankschaal met rinkelende stok
Klankschaal met rinkelende stok

Tenzij je veel ervaring hebt met klankschalen, kan het moeilijk zijn om een nieuwe klankschaal van een oude te onderscheiden. Sommige nieuwe kommen zijn verouderd om er antiek uit te zien.

Kwaliteit en rijkdom van het geluid

Over het algemeen zijn rijker klinkende bowls ouder, maar niet altijd. Oudere klankschalen klinken misschien zacht of hebben een complexere mix van grondtonen en boventonen.

Patina

Oudere kommen hebben een warme, versleten patina. Als u door de jaren heen schoonmaakt, kan het metaal er echter helder uitzien. Op dezelfde manier worden sommige nieuwe kommen kunstmatig verouderd om een patina te krijgen. Zoek naar krassen en onvolkomenheden in de patina, wat aangeeft dat er is schoongemaakt.

Willekeurige krassen versus symmetrische krassen

Een symmetrisch patroon van krassen is een teken van kunstmatige veroudering. Als de krassen willekeurig zijn, niet uniform in grootte of diepte, en samen met de korrel van de patina verschijnen, kan dit duiden op natuurlijke veroudering van de kom.

Hamermarkeringen

Handgehamerde klankschalen hebben hamersporen. Deze markeringen bevinden zich niet in een gelijkmatig of symmetrisch patroon en worden langzaam door de hand weggesleten als de kom wordt gehanteerd. Omdat de meeste kommen van onder naar boven worden opgepakt, zullen oudere kommen het wegslijten van de hamersporen vertonen, beginnend aan de buitenkant van de onderkant, hoewel ze aan de binnenkant nog steeds goed te zien zijn. Gelijkmatig gevormde hamersporen of zeer duidelijke hamersporen kunnen duiden op een eigentijdse kom. Geen spoor van hamersporen kan er ook op wijzen dat de kom nieuw is.

Kuiltje aan de onderkant

Sommige nieuwere kommen hebben een kuiltje middenonder (binnen en buiten) wat aangeeft dat de kom op een draaibank is gevormd in plaats van met de hand gemaakt. Veel moderne kommakers maken echter nog steeds gebruik van hamerkommen met behulp van oude methoden, dus als er geen kuiltje is, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat de kom antiek is. Zoek ook naar andere tekens.

Vlakheid van de velg

Voel rond de rand van de kom. Heeft het duidelijke randen, of is het glad en versleten? Over het algemeen zullen nieuwere bowls nog steeds een rand aan de rand hebben, terwijl een bowl die al vele jaren wordt bespeeld, gedragen en gebruikt een gladdere rand zal hebben.

Prijs

Zoals altijd kunt u verwachten dat u krijgt waar u voor beta alt. Een voordelige kom is waarschijnlijk geen antiek. Er zijn miljoenen antieke reproducties op de markt. Antieke kommen zijn zeldzaam en duur en zullen over het algemeen alleen verkrijgbaar zijn bij antiquairs die daarin gespecialiseerd zijn.

Decoratie

Antieke klankschalen werden vaak langs de randen gegraveerd en gegraveerd. De ontwerpen zijn meestal vrij eenvoudig, vaak alleen lijnen rond de buitenlip. Ontwerpen kunnen zich ook aan de binnenkant van de kom of lager op het lichaam bevinden. Hoe ouder een kom is, hoe meer het ontwerp kan wegslijten. Eén manier om een antieke kom te identificeren is als de gravures eenvoudig en versleten zijn.

Sommige kommen hebben complexe patronen of geschreven karakters en kunnen het volgende bevatten:

  • Cirkels
  • Lotusbloesems
  • Naam van de eigenaar
  • Plaatsnaam
  • Gebeden
  • Wijnstokken

De meer complexe ontwerpen zijn ongebruikelijk en gewild bij verzamelaars. Op zeer oude kommen kunnen inscripties voorkomen in talen die niet meer algemeen worden gebruikt en die niet gemakkelijk kunnen worden vertaald. Verwacht premium prijzen te betalen voor deze versierde kommen.

Waar vind je klankschalen

Je kunt het beste een ervaren dealer bij jou in de buurt zoeken, waar je de oude antieke klankschalen zelf kunt zien en horen. Als u via internet moet kopen, zoek dan naar verkopers die goede feedback hebben en bereid zijn vragen te beantwoorden. Controleer ook hun retourbeleid en eventuele garanties.

Himalaya-schalen

Himalayan Bowls heeft een overvloed aan informatie over zowel nieuwe als antieke klankschalen, evenals schalen die te koop zijn. Ze hebben video's van bowls en instructies voor het spelen ervan. Ze verkopen zowel antieke als nieuwe kommen en muziek om te downloaden. Antieke kommen zijn gerangschikt op klein, middelgroot en groot, evenals een sectie voor zeldzame en unieke kommen die af en toe vermeldingen bevat. Elke kom heeft een link waarop u kunt klikken om het geluid te beluisteren voordat u het koopt. Een kleine kom begint bij ongeveer $ 300 en kan oplopen tot $ 800, hoewel de site wel verkopen heeft. Middelgrote kommen beginnen bij ongeveer $ 500 tot $ 700, en grote kommen kosten ongeveer $ 2.000 tot $ 10.000. De kommen worden allemaal geleverd met een certificaat van echtheid en een gratis kussen en 2 hamers. Restituties voor bowls zijn om geldige redenen toegestaan gedurende maximaal 30 dagen, plus 5 procent herbevoorradingskosten.

Beste klankschalen

Best Singing Bowls beschikt over een grote verscheidenheid aan antieke kommen en bevat informatie over het gebruik van de kommen en audiobestanden van elke kom die te koop is. Ze verkopen ook accessoires voor de schalen. Je kunt naar kommen zoeken op toon, grootte, gewicht en specifieke kenmerken, en voor elke kom zijn er geluidsbestanden. Een zoekopdracht op "Zeldzame en onderscheidende" kommen levert een grote verscheidenheid op, met prijzen vanaf $ 80 tot $ 6.000. Bowls worden geleverd met een certificaat met een schatting van de leeftijd, beschrijving, foto's en instructies voor het spelen ervan. Kommen kunnen maximaal 25 dagen worden geretourneerd, en voor sets en op maat gemaakte kommen geldt een herbevoorradingskosten van 25 procent. Voor reguliere bestellingen van meer dan $ 1.000 geldt een retourvergoeding van 10 procent.

Antieke klankschalen

Het hoofdkantoor is gevestigd in Groot-Brittannië en deze site bevat antieke klankschalen die te koop zijn uit een privécollectie. De site biedt veel informatie over hoe u de beste kom voor u kunt kiezen, de geschiedenis van de kommen en de juiste verzorging. Kommen zijn gerangschikt op type, toon, chakra, grootte, kenmerken en prijs. U kunt de prijzen ook instellen op Amerikaanse dollars, euro's en Britse ponden. Er zijn negen soorten kommen beschikbaar, waaronder Thadobati, Manipuri, Lingam en ongebruikelijke kommen. Prijzen variëren van ongeveer $ 200 tot ongeveer $ 3.000. Er zijn meerdere foto's van elke kom met individuele beschrijvingen en geluidsbestanden. Bij elke bestelling wordt een belsignaal en een kussen van Tibetaans zijdebrokaat meegeleverd. Bestellingen worden verzonden vanuit het Verenigd Koninkrijk en aankopen kunnen binnen 14 dagen worden geretourneerd.

Dharmawinkel

Deze winkel verkoopt een ruime keuze aan artikelen van individuele ambachtslieden in Nepal en Tibet, zoals mala-kralen, gebedsvlaggen, sieraden en wierook. Ze verkopen zowel nieuwe als antieke klankschalen. Het antiek is allemaal uniek uit een privécollectie kommen uit Katmandu. Elke kom wordt geleverd met een houten spits. Voor elke schaal zijn geluidsbestanden beschikbaar. Bowls variëren van ongeveer $ 500 tot iets meer dan $ 600. Er zijn volledige, diepgaande beschrijvingen van elke kom. Je kunt elk artikel binnen 30 dagen retourneren, en een leuke functie is dat de verzending gratis is voor bestellingen van meer dan $ 75.

Bodhisattva Winkel

Bodhisattva verkoopt kleine, middelgrote en grote kommen, maar ook zeldzame kommen en kommen van museumkwaliteit. De zeldzame kommen zijn er in verschillende soorten, zoals Boeddha, Bodhi, Lotus en Void. Je kunt ze sorteren op eeuw, te beginnen met de 17e. Sommige prijzen zijn alleen beschikbaar door contact op te nemen met de winkel, terwijl de vermelde prijzen variëren van $ 1.200 tot $ 2000, maar ze hebben wel verkoop. Op deze site vindt u een kleiner aantal zeldzame kommen. De nieuwere kommen zijn 100 tot 500 jaar oud en beginnen bij iets minder dan $ 400 tot $ 3.000. Alle kommen worden geleverd met een certificaat van echtheid, een gewatteerde hamer en een kussen. Verzending is gratis voor bestellingen van $ 150 en meer, en je kunt een bestelling tot 30 dagen na aankoop retourneren tegen een herbevoorradingskosten van 10 procent.

Silver Sky-import

Deze site beweert dat ze 's werelds grootste selectie klankschalen hebben. Ze verkopen zowel nieuwere als antieke kommen, samen met andere items zoals bellen, klokkenspel, gongs en yoga-artikelen. Al hun koopwaar is met de hand gemaakt uit Tibet, India, Nepal en andere delen van Azië. Kommen kunnen op grootte worden bekeken en de winkel merkt op dat het bijna onmogelijk is om voor elke kom een nauwkeurige datum te geven, maar ze zijn minstens 40 jaar of ouder. De kleinste kommen kosten ongeveer $70 tot $260, terwijl de grootste kommen beginnen bij ongeveer $550 tot $1.200. Speciale bestellingen en bestellingen van klanten kunnen niet worden geretourneerd, maar andere artikelen kunnen binnen 30 dagen worden geretourneerd met een herbevoorradingskosten van 10 procent. Het bedrijf biedt ook een certificering voor vibrerende geluidstherapie in het hele land.

Genieten van antieke Himalaya-klankschalen

Of je de jouwe nu gebruikt voor spirituele genezingsdoeleinden of gewoon als een interessant artefact, een klankschaal is een prachtige aanvulling op je interieur, zowel visueel als vanwege de geluiden die hij maakt tijdens het spelen. Je kom afstoffen met een zachte doek is de beste manier om ervoor te zorgen dat hij een leven lang meegaat.

Aanbevolen: