Vintage Fleetwood naaimachines: wat u moet weten

Inhoudsopgave:

Vintage Fleetwood naaimachines: wat u moet weten
Vintage Fleetwood naaimachines: wat u moet weten
Anonim
Vintage Fleetwood Deluxe naaimachine van ebay.com/usr/lamourfbi
Vintage Fleetwood Deluxe naaimachine van ebay.com/usr/lamourfbi

Informatie over vintage Fleetwood-naaimachines kan moeilijk te vinden zijn, omdat ze algemeen door verschillende bedrijven zijn gemaakt. Deze machines zijn echter geliefd bij hun eigenaren en worden nog steeds dagelijks gebruikt. Als je geïnteresseerd bent in een vintage naaimachine, is een Fleetwood misschien een uitstekende optie.

Japanse machines

De Fleetwood-naaimachine lijkt op het Singer-model 15, en sommige mensen vonden dat het een exacte kopie van de machine was. Deze machines zijn gemaakt van de jaren 40 tot en met de jaren 60.

Na de Tweede Wereldoorlog ontving Japan geld van de Verenigde Staten om te helpen bij de wederopbouw van het land en de economie. Ze vervaardigden naaimachines, waarvan de meest voorkomende een kloon van het Singer Model 15 was. Deze machines lijken zo sterk op het origineel dat het bijna onmogelijk is om het verschil te zien. Veel van de machines gebruiken dezelfde onderdelen als de Singer. De Japanse machines waren in werkelijkheid vaak stiller en betrouwbaarder dan de machines waarvan ze waren gekopieerd. De kloonnaaimachines waren ook verkrijgbaar in veel meer kleuren dan hun tegenhangers van Amerikaanse makelij. Er zijn roze, blauwe, gele, bruine en zelfs roodgekleurde machines te vinden. Er wordt gedacht dat Fleetwood een van deze Japanse kloonmachines is.

Uw vintage Fleetwood naaimachine identificeren

Fleetwood DeLUXE 1094-TW zigzagnaaimachine van ebay.com/usr/greenlane-collectibles
Fleetwood DeLUXE 1094-TW zigzagnaaimachine van ebay.com/usr/greenlane-collectibles

Het is moeilijk om een bepaalde Fleetwood te identificeren, want hoewel er serienummers zijn, maakt de fabrikant deze machines niet meer en bestaan er geen gegevens meer. Hoewel je een Singer-machine kunt opzoeken aan de hand van het serienummer en een redelijk nauwkeurig idee kunt krijgen van wanneer deze is gemaakt, is dit niet het geval voor Fleetwood-machines. In plaats daarvan is het beter om je op het model te concentreren. Hoewel er niet altijd een modelnummer op de machine staat, zijn er een paar manieren om te identificeren welk Fleetwood-model u heeft:

  • Zoek een modelnummer op de machine. Vaak vind je dit in reliëf op een metalen plaat aan de voor- of onderkant.
  • Als de machine geen modelnummer heeft, controleer deze dan op identificerende kenmerken. Zoek naar speciale kleuren, ontwerpelementen en decoraties.
  • Vergelijk uw machine met andere Fleetwood-modellen om te zien of deze op elkaar lijkt.

Opmerkelijke Fleetwood-naaimachinemodellen

Er zijn een paar Fleetwood-modellen die vooral populair zijn bij liefhebbers. Je zult merken dat ze een aantal mooie designelementen uit het midden van de eeuw hebben en in mooie kleuren verkrijgbaar zijn.

Fleetwood DeLuxe

De Fleetwood DeLuxe was populair in de jaren vijftig en zestig, en er zijn eigenlijk verschillende submodellen voor deze machine, waaronder de DeLuxe 195, de DeLuxe 325 en de DeLuxe 705. Deze machines waren allemaal elektrisch en werden geleverd in het zwart, roze, aquablauw, bruin en andere kleuren.

Fleetwood ZigZag

De Fleetwood ZigZag was een andere populaire machine, en je kunt deze tegenkomen in vintagewinkels en antiekwinkels. Ze waren er in zwart, blauw en andere kleuren, en zoals de naam al aangeeft, specialiseerden ze zich in de zigzagsteek.

Fleetwood-handleidingen en onderdelen

Als je een oude Singer-machine hebt, kun je het bedrijf bellen voor handleidingen van voorgaande decennia. Bij de Fleetwood is dit echter niet het geval. Omdat het een generieke machine is en niet meer wordt geproduceerd, is er geen bedrijf dat u kunt bellen voor handleidingen of informatie.

De beste mogelijkheid om een handleiding voor uw Fleetwood te vinden, is door contact op te nemen met plaatselijke naaiateliers om te zien of zij iemand kennen die een machine zoals de uwe heeft. Je kunt ook eBay in de gaten houden voor handleidingen voor je machine. Mogelijk kun je ook vintage onderdelen op eBay vinden.

De Fleetwood gebruikt een spoel van maat 15, net als een Singer. De spoel kan zowel aan de voorkant als aan de zijkant van de naaimachine worden geladen en de spoelopwinder kan vlakbij het vliegwiel worden gemonteerd. Dankzij de draadspanningsvoorziening kan de naaister een gelijkmatige steek maken, ongeacht hoe vaak de stof wordt gewisseld.

Informatie vinden over vintage Fleetwood-naaimachines ter plaatse

Als u een van deze oude machines heeft en er geen handleiding bij zit, kunt u uw machine wellicht naar een plaatselijke naaimachinereparatiewerkplaats brengen voor meer informatie. Zij kunnen uw machine mogelijk afstellen zodat deze zo goed als nieuw werkt en kunnen u ook helpen de verschillende functies te leren gebruiken. Niet alle winkels hebben dit soort expertise, maar als je wat rondbelt, vind je er misschien wel een die dat wel heeft.

Waarde van Fleetwood-naaimachines

De waarde van een Fleetwood is aanzienlijk minder dan die van een Singer van dezelfde leeftijd, gedeeltelijk vanwege het probleem om onderdelen en informatie te verkrijgen. Veel modellen, zelfs die in goede staat, worden voor ongeveer $ 100 verkocht. Een roze Fleetwood ZigZag werd in 2022 bijvoorbeeld op eBay voor $ 125 verkocht. Zware modellen kunnen soms meer waard zijn, omdat veel mensen deze vintage naaimachines gebruiken om leer en canvas te naaien.

Geef niet op

Het belangrijkste onderdeel van het vinden van informatie over vintage Fleetwood-naaimachines is gewoon niet opgeven. Het kan weken of maanden van ijverig zoeken duren om de antieke onderdelen of informatie te vinden die u nodig heeft. Wees geduldig.

Vraag ernaar bij antiekwinkels en kringloopwinkels, naaiateliers en stoffenwinkels. Praat met mensen die naaien en kijk of er bij jou in de buurt een naaiclub is waar je misschien iemand met een soortgelijke machine kunt vinden. Een zeer ervaren naaister die meestal de meeste details van het werken met een van deze machines kan achterhalen.

Naaigeschiedenis en een handig hulpmiddel

Een Fleetwood-machine is een stukje naaigeschiedenis, maar het is ook een handig hulpmiddel. Veel mensen naaien graag met vintage naaimachines, en Fleetwood-modellen kunnen net zo nuttig zijn als moderne voorbeelden.

Aanbevolen: