Geschiedenis van theatermake-up

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van theatermake-up
Geschiedenis van theatermake-up
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

De geschiedenis van theatermake-up is rijk en gevarieerd. Mensen proberen zich al duizenden jaren uit te drukken door middel van drama, en de bijbehorende make-up is een natuurlijke uitloper van deze prachtige vorm van kunst.

Afkomstig van het Griekse woord voor 'actie', gaan drama en theatervoorstellingen inderdaad gepaard met de acties van unieke personages en representaties. Het vroegste gedocumenteerde drama wordt beschouwd als de Poëtica van Aristoteles, geschreven rond 335 v. Chr., Maar het eerste bewijs van dramatische make-up kwam later, rond de 6e eeuw voor Christus.

Eerste geschiedenis van theatermake-up

Het vroegst bekende gebruik van theatrale make-up was door de Griekse acteur Thespis, die, in een poging zich te onderscheiden van het Griekse koor, een giftige laag wit lood en kwiksulfide schilderde om een witte en rode schmink te creëren. Er wordt gedebatteerd of deze giftige stoffen nog steeds in het Griekse drama werden gebruikt, omdat linnen maskers die komedie en tragedie uitbeeldden (gebaseerd op de muzen Thalia en Melpomene) werden gebruikt om expressie over te brengen. Hoewel hedendaagse performance theatrale make-up gebruikt om karakter over te brengen, en gezichtsuitdrukking en toon om emotie over te brengen, blijven deze Griekse maskers een direct herkenbaar symbool voor drama.

Gebruik van theatermake-up groeit en evolueert

Het gebruik van make-up voor theater lijkt in de 16e en 17e eeuw gebruikelijker te zijn geworden. In de 16e eeuw gebruikten artiesten in middeleeuwse religieuze cyclusdrama's gezichtsverf om bepaalde karakters af te beelden. Artiesten in het Elizabethaanse Engeland gebruikten krijt en roet op hun gezichten om karakters uit te beelden en expressie te tonen. Valse make-upbaarden verschenen ook op de artiesten. Ook tijdens deze periode ontstond het Japanse Kabuki-theater, en de artiesten droegen uitgebreide gezichtsmake-up.

Pigmenten en poeders

Afbeelding
Afbeelding

De ruwe gezichtsverf die in deze eerste decennia werd gebruikt, evolueerde met de opkomst van het industriële tijdperk naar meer geavanceerde methoden. Nu er kunstlicht beschikbaar was voor producties, werd het noodzakelijk dat artiesten er meer gepolijst uitzagen. Naast de eerder genoemde stoffen bestonden vóór het midden van de 19e eeuw onder andere stoffen die voor make-up werden gebruikt, wit poeder of krijt, gebrande kurk en papier, en pigmentpoeders.

Greasepaint

Greasepaint was een unieke uitvinding die een enorme verbetering betekende voor zowel toneel als film. De verf is ontwikkeld door een Duitse acteur en werd verkregen door reuzel te combineren met pigmenten. Het resultaat was een soepelere en veelzijdigere toepassing. Kant-en-klare vetverf werd later geproduceerd voor de detailhandel. Meer items, zoals lippenstiften, vloeibare voeringen, was en make-upsticks werden geïntroduceerd toen de jaren 1900 naderden.

Pannenkoekmake-up

Een andere grote innovatie op het gebied van podiummake-up ontstond in 1914 toen het icoon Max Factor pannenkoekmake-up ontwikkelde, een make-up op waterbasis die een dikke, matte dekking biedt. Deze innovatie heeft zich tot op de dag van vandaag voortgezet, hoewel de formules zijn blijven evolueren.

Moderne theatermake-up

Moderne theatrale make-up is voortgekomen uit de dubieuze chemicaliën en ruwe technieken van het vroege gebruik ervan. Een echte kunstvorm, moderne dramatische make-up looks variëren van make-up die er realistisch uitziet, zij het veel zwaarder dan standaard cosmetische toepassingen, tot zeer ongebruikelijke karakterisering, dieren, periode, speciale effecten en avant-gardistische make-uplooks. De ingrediënten in hedendaagse cosmetica zijn ook veilig voor de huid en bevatten geen giftige of twijfelachtige stoffen. Enkele van de toonaangevende merken podiummake-up van vandaag zijn:

  • Ben Nye
  • Kryolan
  • Mehron

Bronnen voor diepgaande theatrale make-upgeschiedenis

Voor een meer diepgaande blik op de geschiedenis van theatermake-up zijn er verschillende opties. Hoewel de opties online niet uitgebreid zijn, bevatten sommige kostuum- en make-upsites informatie over de make-upgeschiedenis en informatie. over het aanbrengen van podiummake-up, zoals:

  • Kostuums.org
  • FX-aanbod

Boeken en lessen kunnen je helpen meer te leren over de geschiedenis van theatermake-up. Veel hogescholen bieden hoofdvakken in theater en theatergeschiedenis aan, en zelfs als je niet geïnteresseerd bent in een theateropleiding, kun je op veel plaatsen cursussen volgen ter verrijking. Cursussen in de geschiedenis van toneelmake-up worden ook vaak aangeboden als vereisten of als keuzevak voor make-upkunsten. Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in de volgende boeken over dit onderwerp:

  • Podiummake-up door Richard Corson
  • Podiummake-up: stap voor stap door Rosemarie Swinfield
  • Kostuum en make-up door Michael Holt

Aanbevolen: