Duizendknoop doden

Inhoudsopgave:

Duizendknoop doden
Duizendknoop doden
Anonim
Japanse duizendknoop
Japanse duizendknoop

Duizendknoop (Polygonum spp.) is een enorme bamboe-achtige plant die een van de moeilijkste onkruiden is om te bestrijden en uit te roeien. De beste behandeling is om te voorkomen dat het zich ooit vestigt. Als u echter geconfronteerd wordt met een bestaand stukje duizendknoop, zijn er een paar technieken beschikbaar om uw eigendom ervan te ontdoen.

De basis van duizendknoop

Er zijn verschillende soorten duizendknoop die invasief zijn in verschillende delen van het land, maar bijna elke regio (behalve het zuidwesten) heeft er minstens één om mee te kampen. Ze lijken allemaal behoorlijk op elkaar - het belangrijkste verschil tussen beide is de grootte. De Japanse duizendknoop wordt ongeveer een kop hoog en is de kortste van het stel. De grootste, de reuzenknoop, kan wel zes meter hoog worden.

  • Stokken - Alle duizendknoop hebben holle, gesegmenteerde stokken die doen denken aan bamboe. De stokken groeien vaak in een licht zigzagpatroon en zijn gespikkeld met roodachtige markeringen.
  • Gebladerte - Het blad is veel groter dan alles wat je op een bamboeplant ziet. De bladeren zijn schopvormig en variëren van vijftien centimeter lang bij de Japanse duizendknoop tot ruim dertig centimeter lang bij de reuzenknoop.
  • Bloemen - De bloemen komen in de latere zomer uit de stengels als kanten witte trossen die in de wind bungelen.

Over het algemeen zijn duizendknoop eigenlijk heel aantrekkelijke planten, en daarom werden ze in het verleden vaak door tuinders geplant - het enige probleem is dat ze niet blijven waar ze zijn geplant.

duizendknoop bladeren
duizendknoop bladeren
duizendknoop bloemen
duizendknoop bloemen
duizendknoopstokken
duizendknoopstokken

Ecologie

De enige plek waar duizendknoop niet groeit, is in diepe schaduw. Het verdraagt halfschaduw, maar gedijt het meest in de volle zon. Hij groeit overvloedig in vochtige grond en koloniseert vaak gebieden rond waterlichamen, hoewel hij prima overleeft op droge grond.

Net als bamboe verspreiden de planten zich door dikke ondergrondse wortelstokken en zijn ze in staat grote gebieden te koloniseren en ondoordringbare opstanden te vormen waar weinig anders kan groeien. De bovengrondse groei sterft in de winter volledig af, maar elk voorjaar komen er nieuwe scheuten uit het wortelsysteem, die vaak enkele centimeters per dag groeien.

Hoe duizendknoop uit te roeien

Duizendknoop met de hand uitgraven is alleen praktisch als deze een paar vierkante meter beslaat. Het is een goede aanpak om te voorkomen dat een nieuwe patch een enorme patch wordt, maar binnen een paar jaar zal een nieuwe patch te groot zijn om handmatig te verwerken. Als je duizendknoop probeert uit te graven, is het van cruciaal belang dat je de grond doorzoekt om elk laatste stukje wortelstok te pakken. Houd de gebieden daarna zorgvuldig in de gaten, aangezien eventuele resterende wortelstukken zullen ontkiemen en zich snel zullen herstellen.

Maaien

Het herhaaldelijk terugsnoeien van de bovengrondse delen van de plant is de belangrijkste controlemethode. Omdat je een stuk grond niet kunt maaien als het al een kop hoog is, is het noodzakelijk om het gebied aan het eind van de winter voor te bereiden door het dode riet te verwijderen. Zodra de nieuwe groei vijftien centimeter hoog is, maait u deze vervolgens af met een grasmaaier. In gebieden die niet toegankelijk zijn voor maaiapparatuur, moet u deze handmatig maaien met handsnoeiers. Het zal onmiddellijk opnieuw groeien, maar blijf het gewoon knippen als het vijftien centimeter hoog wordt.

Herhaald maaien voorkomt dat de planten fotosynthetiseren, wat betekent dat de energie die in de wortels is opgeslagen langzaam uitgeput raakt. Helaas kan het jaren duren voordat de wortels van een gevestigde plek zijn uitgeput. Wees dus waakzaam en probeer de spruit altijd te maaien voordat er nieuwe bladeren ontstaan.

Spuiten

Constant maaien zal uiteindelijk de duizendknoop doden, maar besproeien met herbiciden zal het proces versnellen. Wanneer ze op het gebladerte worden aangebracht, reizen breedwerkende herbiciden zoals glyfosaat, algemeen bekend als Roundup, en 2, 4-D (verkocht onder vele merknamen) naar de wortels en vallen de plant aan bij de basis. Het gebladerte zal volledig worden gedood, maar de wortels van een gevestigde plek zullen slechts een beetje verzwakt zijn.

Combineer maaien en spuiten

Een gebruikelijke tactiek is om duizendknoopspruiten gedurende het groeiseizoen te maaien en deze vervolgens hoog genoeg te laten worden om in de vroege herfst een paar bladeren te vormen, die vervolgens worden besproeid met herbicide. De vloeistoffen in de stengels van de plant reizen in deze tijd van het jaar naar de wortels, nemen een beetje van het herbicide mee en maken het effectiever dan sproeien in andere perioden van het jaar. Het meerdere jaren herhalen van deze cyclus van maaien en spuiten is een effectieve manier om duizendknoop te doden.

Gebruik herbiciden voorzichtig

Houd er rekening mee dat herbiciden vergif zijn en met voorzichtigheid moeten worden gebruikt. Draag altijd beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril en spuit niet op plaatsen waar de chemicaliën over een waterweg kunnen drijven. Lees zorgvuldig de aanwijzingen op het etiket en gebruik alleen in de aanbevolen concentratie.

Een stoere overlevende

Knotweed staat bekend om het doorbreken van betonnen patio's in zijn zoektocht om de grond te koloniseren. Hoewel het onoverwinnelijk lijkt, is het mogelijk om het te overwinnen – het vergt alleen maar meedogenloze volharding.

Aanbevolen: