Antieke eetkamersets

Inhoudsopgave:

Antieke eetkamersets
Antieke eetkamersets
Anonim
oude eetset
oude eetset

Niets is leuker dan ma altijden delen met vrienden en familie, en er is geen betere plek om dat te doen dan op en rond antieke eettafels. Er zijn veel sets op de markt verkrijgbaar voor alle portemonnees en persoonlijke stijlen.

Basisprincipes van eetsets

Eetruimtes zijn er altijd geweest, maar de soorten tafels en stoelen varieerden door de eeuwen heen enorm. De Grieken en Romeinen hadden eetruimtes, maar de gasten keken ook naar entertainment tijdens het eten en leunden achterover op banken in plaats van op stoelen te zitten. De Elizabethanen behoorden tot de eerste mensen die een kamer alleen reserveerden om te dineren, maar het duurde generaties voordat het idee zich naar Noord-Amerika verspreidde.

Thomas Jefferson, uitvinder en visionair, was een van de eerste Amerikaanse burgers die een eetkamer had, die hij in Monticello bouwde. De kamer had stoelen en een eettafel in federale stijl, en eten en een goed gesprek vormden het entertainment van de avond. De traditie werd voortgezet, hoewel je tegenwoordig net zo waarschijnlijk een antieke eethoek in de familiekamer of keuken aantreft als in een formele eetkamer. Kopers kunnen sets vinden uit de 18e tot de 20e eeuw, en van eenvoudige tafels en stoelen voor $ 100 tot uitgebreide suites ter waarde van honderdduizenden dollars. Maar ondanks de ongebruikelijke voorbeelden, zoals een 3 meter lange tafel, werden de meeste eetkamersets gemaakt om in kamers uit de middenklasse te passen. Over het algemeen hebben antieke (meer dan 100 jaar oud) en vintage eetkamersets een tafel en stoelen, samen met een dressoir, servieskast of andere soortgelijke opbergruimte. Andere stukken in deze sets zijn:

  • Stoelen met armleuningen en een afgeronde rugleuning, die vaak kapiteinsstoelen worden genoemd, naar meubilair dat aan boord van schepen wordt gevonden
  • Tafelbladen die worden gebruikt om de lengte van de tafel te verlengen
  • Een dressoir of hok, een bureau met planken voor het tentoonstellen van serviesgoed.

Eetkamersets door de eeuwen heen

Ronde Victoriaanse wortelnoten eettafel
Ronde Victoriaanse wortelnoten eettafel

Antieke eetkamersets zijn te vinden in een aantal verschillende houtsoorten, waarbij het gebruikte type en de stijl van het ontwerp vaak afhankelijk zijn van het tijdperk waarin de set is gemaakt. Enkele veel voorkomende houtsoorten die in antieke eetsets worden aangetroffen, zijn esdoorn, mahonie, kersen, walnoot, essen en fineer, inclusief exotische houtsoorten zoals wortelnotenfineer of vogeloog of tijgeresdoorn. Grenen werd over het algemeen gebruikt voor keukentafels en andere, minder formele ruimtes in huis.

  • Federale en Georgische eetkamersets dateren uit de 18eeeuw. Zoek naar tafels op voetstuk, rijkelijk gekleurd mahoniehout en eenvoudige, vloeiende lijnen. Deze stukken werden op maat gemaakt in werkplaatsen, dus de stoelstijlen werden op maat gemaakt volgens de specificaties van de koper. Prijzen voor antieke sets uit deze tijd kunnen ver boven de $ 10.000 voor een tafel beginnen, met stoelen ter waarde van $ 1.000 of meer per stuk.
  • Het Victoriaanse tijdperk (1840-1900) introduceerde eiken- en notenhouten sets die in enorme hoeveelheden werden geproduceerd toen de stoomaangedreven fabrieken operationeel waren. Kopers moeten zoeken naar snijwerk, geperste ontwerpen en gestoffeerde stoelen. De op maat gemaakte stukken werden gesneden met uitgebreide ontwerpen, terwijl de fabrieksstukken werden gemaakt voor de middenklasse. Verwacht € 500,- tot € 1.000,- of meer te betalen voor een tafel, terwijl stoelen per stuk tussen € 100,- en € 300,- kunnen variëren, afhankelijk van het hout en het ontwerp.
  • Neoklassieke sets uit het midden van de 19e eeuwde eeuw zijn elegant, maar kunnen bijna $ 500.000 kosten voor een zeldzame suite. Ze zijn gemaakt om de stijlen van de jaren 1780 en eerder te weerspiegelen. Vanaf ongeveer 1876 tot in de 20e eeuw werden andere stijlen uit het verleden populair, met name de koloniale heropleving. Deze sets reproduceerden ontwerpen die teruggingen naar de begindagen van de Verenigde Staten.
  • Art Deco-sets dateren uit de jaren 1890 tot eind jaren dertig en hebben rechte lijnen, gefineerde oppervlakken en inlegwerk. Deze sets zijn te vinden vanaf $ 100 (zoek deze op veilingen en rommelmarkten) en in de duizenden, afhankelijk van de stijl, staat en fabrikant (aangepaste, hoogwaardige sets kunnen prijzig zijn.)
  • Eetkamersets uit het midden van de eeuw omvatten designstijlen van Deens modern, met zijn strakke, vrije lijnen tot Hollywood Regency, overspoeld met gespiegelde en verzilverde afwerkingen, en over-the-top ontwerpen. Deze worden vaak getoond via webverkoop of in winkels. Verwacht $ 1.200 en meer te betalen voor eenvoudige sets (tafel en zes stoelen), en meer voor de uitgebreide stijlen, met spiegels, buffetten of servers.

Bekende fabrikanten

De Belter eettafel van Joan Bogart
De Belter eettafel van Joan Bogart

Er waren in de 19e eeuw duizenden meubelproductiebedrijven in Noord-Amerika en Europa, van topkunstenaars tot productiefabrikanten. Enkele van de bekende namen zijn:

  • John Henry Belter stond bekend om zijn uitgebreide houtsnijwerk en zwaar versierde tafels en stoelen. Hij kreeg erkenning voor zijn gelamineerde stukken en verkreeg patenten op de machine, zodat zijn concurrenten zijn ontwerpen niet zouden kopiëren. Rococo-gravures van fruit en bloemen behoren tot zijn motieven. Belter-tafels en -stoelen zijn extreem hoogwaardig, met kleine tafels die meer dan $ 15.000 kosten.
  • The Larkin Company werd opgericht in de 19e eeuw en bracht een revolutie teweeg in de marketing en meubeldistributie. Vrouwen en mannen kochten zeep, verkochten het, verdienden dividenden en ruilden ze in voor meubels. Deze stukken omvatten eiken eettafels en stoelen. Verwacht $ 400 en meer te betalen voor een eiken eettafel met meerdere bladeren.
  • Henredon is een meubelbedrijf uit North Carolina dat werd opgericht in 1945. Ze produceren mooie meubels voor thuis en hun vintage stukken kopiëren oudere stijlen. Prijzen voor eetkamertafels kunnen beginnen bij $ 500 of zo op de secundaire markt.
  • Hitchcock-meubels stonden bekend om hun sjabloneren en versieringen. Reproductie-eetsets uit het midden van de 20e eeuw zijn populair en werden ook door andere bedrijven vervaardigd, waaronder Ethan Allen. Zoek naar gestencilde markeringen en labels; Hitchcock-eetsets beginnen rond de $ 1.500.
  • Sticley Furniture werd opgericht in 1900 en wordt nog steeds bewonderd vanwege de rechte Arts and Crafts-lijnen, het prachtige eiken- of kersenhout en het fijne metaalwerk. Verwacht $ 2.000 en meer te betalen voor een tafel, en $ 400 en meer voor stoelen.

Waar u op moet letten voordat u koopt

Zodra u uw droomeetset heeft gevonden, wilt u deze zorgvuldig onderzoeken om er zeker van te zijn dat u iets krijgt dat zowel nuttig als mooi is.

Controleer de staat

Zoek naar dingen die niet kunnen worden gerepareerd of die aangeven dat de set geen echt antiek is.

  • Kijk naar de bovenkant van de tafel. Zitten er scheuren in het hout? Is het droog of kromgetrokken?
  • Test de verbindingen van stoelen en zorg ervoor dat ze stevig zijn. Sommige verbindingen of breuken kunnen worden gerepareerd, maar het kan zijn dat je daarvoor een professional nodig hebt.
  • Bekijk de onderkant van de tafel en stoelen. Zijn er markeringen die erop kunnen wijzen dat de stukken reproducties zijn? Kijk goed naar markeringen, labels of metalen plaatjes in en onder laden, onder de kast en op het metaalwaren.
  • Zien de reparaties eruit alsof ze duur kunnen zijn? Het vervangen van een spil kan eenvoudig zijn; Het matchen en vervangen van een zeldzaam fineer kan onmogelijk zijn.
  • Zaagsporen en andere constructie-aanduidingen op een antieke eethoek kunnen worden gebruikt om de leeftijd te bepalen.

Originelen versus opwekkingen

Het bepalen van de leeftijd van een set kan moeilijk zijn, omdat revivalstijlen soms als originelen worden aangeboden. Enkele van de gemakkelijkste dingen om te doen zijn:

  • De materialen onderzoeken: hout trekt na verloop van tijd krom, en met de hand gesneden spijkers en schroeven kunnen op oudere stukken duiden.
  • Op zoek naar zaagsporen. Rond 1850 verschenen cirkelzagen; daarvoor creëerden de handzagen horizontale markeringen.
  • Beoordeling van de hardware: zijn de handgrepen en grepen origineel? Komen ze overeen met de schroefmarkeringen of verbergen ze gaten uit eerdere stukken?
  • De verhoudingen meten: past de meubelmaat bij het tijdperk? Mensen waren over het algemeen kleiner in de 18e eeuw en de 19e eeuw, en de verhoudingen van het meubilair zouden dat moeten weerspiegelen. De Bulfinch Anatomy of Antique Furniture is een uitstekende veldgids voor het identificeren van meubels uit alle tijdperken.

Antieke dinettesets

Vintage dinetteset
Vintage dinetteset

Een dinette wordt gedefinieerd als een kleine ruimte of nis die wordt gebruikt om te dineren, en deze ruimtes werden na de Eerste Wereldoorlog populair in Amerikaanse huizen. De middenklasse verhuisde van appartementen naar huisjes, bungalows en andere gezellige ruimtes. Om tegemoet te komen aan de kleinere vierkante meters van de huizen, maakten meubelfabrikanten overeenkomstig kleinere eetsets. De tafels hadden vaak weinig bladeren en twee tot vier stoelen. Hoewel sommige sets een porseleinen blad hadden, zijn de bekendste dinettesets de laminaat-, chroom- en vinylgroepen uit de jaren vijftig. Zoek naar sets van Acme Chrome, Sears en Montgomery Ward. Dinettesets worden verkocht in het bereik van $ 50 - $ 200 (meer als het tafelblad een ontwerp heeft dat is geverfd, gegoten of gelamineerd). Let op:

  • Vinyl en formica in goede staat
  • Chroom zonder putjes, maar glad en glanzend
  • Bijpassende tafels en stoelen, die dezelfde verhoudingen, chroomstijl en kleuren moeten hebben

Waar te koop

Koop indien mogelijk uw eetkamerset lokaal. Dit geeft u de mogelijkheid om het te bekijken en er zeker van te zijn dat het in een goede, bruikbare staat verkeert. Als u lokaal koopt, bespaart u veel verzendkosten. Er zijn een aantal manieren om een antieke eethoek te bemachtigen:

  • Antiekwinkels, zoals de Hidden Treasures Antiques in Loves Park, IL, zijn meestal goede bronnen voor deze sets. Ze zijn vaak duurder geprijsd dan sommige andere locaties, maar je kunt de staat ervan beoordelen en vragen stellen over de set.
  • Veel staten hebben antieke steegjes of kaarten/gidsen voor regionale winkels, dus maak er een dagje van tijdens het zoeken naar de perfecte eettafel: de Berkshires in MA bieden dealers die gespecialiseerd zijn in 18e-eeuws Amerikaans meubilair, maar bel vooraf om controleer de beschikbare voorraad. Verwacht enkele duizenden dollars te betalen voor eettafels van deze leeftijd, vooral als de meubelmaker bekend is.
  • Online antiekwinkels en winkelcentra zoals Ruby Lane of Houzz kunnen een goede plek zijn om naar ideeën te snuffelen, maar je moet wel rekening houden met de verzendkosten. De waarden liggen daar doorgaans aan de hogere kant.
  • Chairish geeft een overzicht van vintage en antieke eetsets. Recente aanbiedingen begonnen bij $600, terwijl andere $4.000 of meer waren.
  • Natuurlijk heeft eBay altijd sets uit alle tijdperken. U zult waarschijnlijk stukken willen overwegen die u kunt ophalen, aangezien verzending de prijs die u beta alt kan verdubbelen

Voeg een eetset toe aan je huis

Antieke eetsets zijn een prachtige aanvulling op je huis en een heerlijke plek om te delen en nieuwe herinneringen te maken voor de toekomst. De waarde van het meubilair is meer dan alleen geld wanneer je nieuwe herinneringen worden gecreëerd.

Aanbevolen: