5 puberteitstadia voor meisjes

Inhoudsopgave:

5 puberteitstadia voor meisjes
5 puberteitstadia voor meisjes
Anonim
Jong meisje
Jong meisje

De puberteit kan een moeilijk en emotioneel proces zijn voor jonge meisjes, maar het begrijpen van de fasen kan hen helpen de ervaring te doorstaan. Een Britse arts genaamd James Tanner bedacht vijf onderscheidende stadia van de puberteit, bekend als de Tanner Scale of Tanner Stages, om artsen en ouders te helpen herkennen welk deel van het proces kinderen doormaken.

Eerste fase van de puberteit bij meisjes

De eerste fase van de puberteit vertoont voor de meeste meisjes geen zichtbare tekenen. Het werk wordt intern gedaan terwijl hormonen worden geproduceerd en de eierstokken beginnen te groeien. Tijdens deze eerste fase van de puberteit begint een gebied van de voorhersenen, de hypothalamus, het gonadotropine-releasing hormoon (GnRH) af te geven. GnRH gaat vervolgens naar de hypofyse, waar twee hormonen vrijkomen die specifiek verband houden met de puberteit: follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH). Volgens KidsHe alth begint deze fase van de puberteit bij meisjes al op achtjarige leeftijd. WebMD stelt echter dat de gemiddelde leeftijd 12 jaar is. Er spelen veel verschillende factoren een rol bij het bepalen wanneer uw dochter in de puberteit begint. Medische experts zijn het niet eens over de exacte redenen, maar wijzen op redenen zoals:

  • Genetica
  • Dieet
  • Lichaamsvetverhoudingen

Tweede puberteitfase voor meisjes

Tijdens de tweede fase van de puberteit zien meisjes vaak het eerste zichtbare teken van de puberteit. Deze fase kan optreden tussen de leeftijd van 8 en 13 jaar. Nogmaals, deze leeftijd zal variëren afhankelijk van een grote verscheidenheid aan factoren. U kunt deze fase echter herkennen aan de volgende uiterlijke tekenen volgens de National He alth Service (NHS):

  • Borstknoppen zullen zich eerst vormen, gevolgd door een toename van de grootte van de tepelhof. Sommige meisjes zullen tijdens deze fase een aanzienlijke borstgroei ervaren, maar bij de meesten zal dit nog een jaar of twee uithouden.
  • Groei van schaamhaar aan de buitenranden van de vagina
  • Gewichts- of vettoename (bredere heupen)
  • Een gemiddelde groeispurt van 5 tot 6 cm per jaar
  • Tepels zwelling
  • Emotioneeler

Derde puberteitfase voor meisjes

Tijdens de derde fase van de puberteit blijven meisjes groeien en zich ontwikkelen. De NHS stelt dat de derde fase van de puberteit doorgaans plaatsvindt na de leeftijd van 12 jaar, maar About Kids He alth stelt dat dit op elk moment tussen 9 en 14 jaar kan gebeuren. De gebeurtenissen die plaatsvinden in Tanner Stage Three zijn onder meer:

  • De borstgroei gaat door buiten het tepelhofgebied
  • Schaamhaar verspreidt zich over de voorkant van de schaamstreek
  • Haarvormen onder de armen
  • Acne begint
  • Groeisnelheid van 9,5 cm per jaar, de hoogste groeisnelheid tijdens de puberteit (NHS)

Vierde puberteitfase

Ergens tussen de derde en vierde fase van de puberteit begint een meisje haar menstruatie, ook wel menstruatie genoemd. Voor het gemiddelde meisje gebeurt dit rond de leeftijd van 12 jaar. De menstruatie is echter in het begin vaak onregelmatig. Tijdens haar menstruatie kan een meisje elke maand ongeveer een week lang vaginale bloedingen verwachten, omdat er een eicel vrijkomt en de baarmoeder ongebruikt weefsel afstoot. Meisjes kunnen tijdens hun menstruatie hoofdpijn, milde tot ernstige krampen, stemmingswisselingen en andere onaangename symptomen ervaren. Deze fase wordt doorgaans bereikt tussen 10 en 15 jaar (Over Kids He alth). Andere tekenen van fase vier zijn:

  • Extra verspreiding van schaam- en okselhaar; het haar wordt grover/kruller
  • De groeispurt vertraagt aanzienlijk, met een gemiddelde van 7,5 cm per jaar (NHS)
  • Een secundaire heuvel wordt gevormd door de tepelhof bovenop de borst (deze zal later verdwijnen)

Vijfde fase van de puberteit voor meisjes

De laatste fase van de puberteit markeert de overgang van een meisje naar vrouwelijkheid. Haar lengte en borstomvang hebben waarschijnlijk hun permanente staat bereikt en ze kan zich concentreren op het comfortabel en zelfverzekerd worden in haar nieuwe lichaam. De meeste meisjes bereiken deze fase van de puberteit tussen de leeftijd van 15 en 18 jaar en de lengtegroei stopt meestal rond de leeftijd van 16 jaar. Enkele andere tekenen dat je de laatste fase van de puberteit bent ingegaan:

  • Perioden zijn maandelijks en voorspelbaar
  • Schaamhaar verspreidt zich naar de bovenkant van de binnenkant van de dijen
  • De zwelling van het tepelhof verdwijnt en de borsten zien eruit als volwassen borsten

Normale puberteit bij meisjes

Houd er rekening mee dat de bovenstaande fasen schattingen zijn. Ieder meisje is uniek en kan de fases sneller, langzamer of op jongere of oudere leeftijd doorlopen. Er zijn echter een paar zaken waar u uw arts over moet raadplegen als deze zich voordoen:

  • Voortijdige puberteit: het kind begint vóór de leeftijd van 8 of 9 jaar tekenen van de puberteit te vertonen.
  • Vertraagde puberteit - geen ontwikkeling op 14-jarige leeftijd of een vertraging van vijf jaar of meer tussen de eerste tekenen van ontluiking en verdere ontwikkeling

Puberteit bij meisjes

Een jong meisje dat door de puberteit gaat, moet omgaan met fysieke en hormonale veranderingen in haar lichaam. Bovendien heeft ze nu te maken met acne, lichaamsgeur en uiteindelijk menstruatie. Een beetje voorlichting over de fasen die ze doormaakt en een beetje begrip van een zorgzame ouder of verzorger kunnen haar veel helpen door deze moeilijke maar opwindende tijd in haar leven heen.

Aanbevolen: