Kinderkleding uit de jaren 50

Inhoudsopgave:

Kinderkleding uit de jaren 50
Kinderkleding uit de jaren 50
Anonim
Moeder met drie kinderen
Moeder met drie kinderen

De babyboom van na de Tweede Wereldoorlog maakte plaats voor veranderingen in de kinderkleding uit de jaren vijftig. In Amerika was het een tijd van welvaart, dus het was minder waarschijnlijk dat kinderen gekleed gingen in afgedankte kleding of kleding die voortdurend werd aangepast. Mode voor zowel jongens als meisjes was heel anders dan voorgaande generaties.

Kinderkleding uit de jaren 50: een overzicht

Zelfs in Amerika mochten heel weinig kinderen tijdens de oorlog nieuwe kleren dragen. Net als hun oudere broers en zussen en ouders onderschreven ze de filosofie van 'repareren en doen'. Veel volwassen kleding die versleten was, werd omgevormd tot kinderkleding. Praktisch was het enige dat telde.

Boomjaren

Dit veranderde allemaal in de hoogconjunctuur van de jaren vijftig, hoewel je zou kunnen zeggen dat de praktische aspecten eenvoudigweg muteerden. Natuurlijk en synthetisch textiel werd op nieuwe en andere manieren gebruikt, zegt Vintage Dancer. Denim en chambray begonnen op te duiken in kinderkleding, net als Indian Head Cloth (katoen voor alle doeleinden), waarop vaak nieuwe prints te zien waren. Corduroy werd ook populair.

Broer en zus
Broer en zus

Stevigere stijlen

Jongenskleding moest stevig zijn om bestand te zijn tegen hun activiteiten. Als zodanig mochten ze op de basisschool spijkerbroeken dragen. Zelfs sommige meisjes droegen een overall, hoewel de meeste scholen meisjes in broeken afkeurden. Kleding werd steeds vaker gemaakt van door de mens gemaakte stoffen, die gemakkelijker te onderhouden waren. Geleidelijk aan begonnen kinderen zich meer als oudere jongens en meisjes te kleden, hoewel ouders en de mode-industrie nog steeds streng waren op het gebied van leeftijdsgeschiktheid.

School versus spelen

Nu er de luxe van meer was, werd er een onderscheid gemaakt tussen schoolkleding en 'speelkleding'. Zelfs als een kind geen uniform naar school droeg, kwam ze meestal thuis en trok ze de rest van de dag actieve kleding aan.

Kleding voor kleine meisjes

Er waren een aantal stijlen die in dit tijdperk opvielen voor meisjes.

Feestjurken

Als we aan kinderkleding uit de jaren vijftig denken, denken we aan korte meisjesjurken met ruches. Een voordeel voor degenen die vintage kleding verzamelen is dat een meisje in de jaren vijftig een speciale feestjurk kon hebben die vaak werd bewaard toen hij ontgroeid was, in plaats van weggegeven.

De ideale feestjurk ritselde en werd geleverd met netonderrokken. Het had meestal een strak lijfje, korte pofmouwen en een volle rok. Dit leek erg op damesjurken, behalve natuurlijk dat de lijfjes van meisjes veel bescheidener waren. Een pagina uit een Sears-catalogus uit de jaren vijftig toont een verscheidenheid aan feestjurken voor de feestdagen voor oudere meisjes.

meisje zit voor de spiegel
meisje zit voor de spiegel

Overgooiers

Overgooiers waren een veelvoorkomend kenmerk van zowel dag- als feestjurken. Oorspronkelijk leken ze meer op schorten en waren ze ontworpen om een jurk schoon te houden terwijl een meisje hielp met klusjes. Later werden er echter franjes toegevoegd en werden ze een integraal onderdeel van een outfit.

Tweedelige outfits

Kleine meisjes gingen langzaam over op tweedelige outfits voor dagelijks gebruik, net als hun oudere zussen, maar jurken waren nog steeds veel meer de norm. Een eenvoudige katoenen jurk voor overdag kan worden bedekt met een handgebreide trui of vest, waardoor het effect ontstaat van een top en rok. Ook enorm populair waren de rokken met bretels die over een blouse werden gedragen, zoals getypeerd door het personage "Eloise."

Kleding voor kleine jongens

Je kunt nog steeds goede voorbeelden van kinderkleding voor jongens uit de jaren vijftig zien in de eindeloze herhalingen van Leave It to Beaver. Terwijl meisjes nog steeds in kieskeurige kleding zaten, genoten jongens veel meer vrijheid.

Stijlen veranderen

Voorheen moesten ze tot hun tienerjaren de hele tijd korte broeken dragen. Nu konden ze genieten van jeans en lange broeken voor bijna alle gelegenheden, behalve de chicste gelegenheden. Kleine jongens droegen zelden meer stropdassen en konden zelfs genieten van overhemden zonder kraag als speelkleding. Ze droegen ook handgebreide truien en vesten en lieten in de loop van het decennium steeds meer goed op maat gemaakte jassen achterwege. Petten werden nog steeds gedragen, maar deze werden steeds minder de norm.

jongens met puppy's
jongens met puppy's

Casualkleding

Hoewel conformiteit het leidende principe was voor ieders kleding, konden jongens genieten van een niveau van comfort en nonchalance dat ze voorheen niet hadden en dat meisjes de komende decennia niet meer zouden delen. Voorbeelden van verschillende soorten jongenskleding uit de jaren vijftig kun je zien bij The People History.

Winkel voor op de jaren 50 geïnspireerde kleding

De jaren vijftig waren nog niet zo lang geleden dat je vandaag de dag nog steeds geen kleding in vergelijkbare stijlen kunt vinden, of het nu vintage of reproductie is.

Amazone

Amazon heeft van alles een beetje, dus natuurlijk is er ook op de jaren 50 geïnspireerde kinderkleding.

  • De HBBMagic meisjes katoenen mouwloze ronde hals bloemen Audrey jaren 50 mode vintage swing feestjurk heeft die prachtige volle rok en aansluitend lijfje dat zo populair was voor feestjurken uit de jaren 50. Het is verkrijgbaar in vier bloemenprints voor minder dan $ 30,00 per stuk, in de maten 5-6 tot 11-12.
  • Het jongenssweatervest Argyle mouwloze trui met V-hals en gebreide schoolvest is verkrijgbaar voor minder dan $ 20,00 en is verkrijgbaar in de maten 2-3 jaar tot en met 6-7 jaar. Het is verkrijgbaar in drie kleuren.
  • De FEESHOW katoenen gentleman-rompervest voor babyjongens met vlinderdas-outfitset kost minder dan $ 20,00 en is verkrijgbaar in de maten 6-9 maanden tot 18-24 maanden. Het doet denken aan de longies (een tussenbroek met bretels en overalls) die in de jaren vijftig populair waren bij jongens.

Boden

Boden richt zich niet op kleding in de stijl van de jaren 50, maar ze hebben wel een paar klassieke stukken die precies passen bij de populairste stijlen van dat decennium. Er zijn overgooiers, ruches en stoffen zoals corduroy waarmee je gemakkelijk een op de jaren 50 geïnspireerde look kunt samenstellen.

  • De jurk met paillettenapplique is verkrijgbaar in drie kleuren en heeft het uiterlijk van een tweedelige set waar de meisjes in de jaren vijftig naar overstapten. Het kost iets meer dan $ 50,00 en is verkrijgbaar in de maten 3-4 jaar tot 9-10 jaar.
  • De bedrukte corduroy overgooier is weer een jurk in jaren 50-stijl. De felle kleuren en print doen denken aan de vrolijke jaren 50 sfeer. Het kost iets minder dan $ 50,00 en is verkrijgbaar in de maten 2-3 jaar tot 9-10 jaar.
  • Cord pull-on broeken zijn opnieuw een terugkeer naar de stijl van de jaren vijftig, dit keer voor jongens. Deze zijn verkrijgbaar in drie kleuren voor ongeveer $ 40,00 per stuk, en ze zijn verkrijgbaar in de maten 3j tot 14j.

Daddy-O's

Er is niet veel bij Daddy-O's voor kinderen, maar er zijn wel een aantal shirts die kleine jongens misschien graag willen dragen. Ze lijken allemaal redelijk op elkaar wat betreft hun eenvoudige, casual ontwerp met korte mouwen, knopen en kraag, maar de details verschillen. Alle shirts kosten ongeveer $ 30,00. Je vindt:

Jongens retro
Jongens retro
  • De Retro - rechts afgebeeld (rood met een grijze streep in het midden)
  • De Burgundy & White hipster (bordeaux met wit aan de voorkant)
  • Black & White Classic Bowler (zwart met witte details)
  • Sivle Guayabera voor jongens (zwart met plooien)
  • Tattoo Western (zwart met geel bedrukt materiaal op de schouders en bovenkant van de rug)

Vindiebaby

Vindiebaby heeft vintage alles voor kinderen. Er zijn jurken, badpakken, tops en broeken om uit te kiezen. Bekijk:

  • De Mara gele geruite jurk, met schattige ruches en een A-lijnvorm. Het is verkrijgbaar voor minder dan $ 30,00 in 2T tot en met maat zes. Er is ook een roze versie.
  • De zomergroene jurk met engelmouwen met gingham-motief heeft een vergelijkbare stijl, deze keer met groene en witte gingham-mouwen en blauwe mouwen met ruches. Het kost iets minder dan $ 30,00 en is verkrijgbaar in de maten 12-24 maanden tot maat zeven.
  • De Mitsy Jarretelrok kost slechts ongeveer $ 25,00 en is verkrijgbaar in de maten 3T tot en met zeven. Het is vrolijk geel met twee zakken aan de voorkant, gekruiste bandjes aan de achterkant en knopen aan de voorkant.

Nostalgie versus realiteit

Terwijl veel vrouwen in het bijzonder zwijmelen over de goedgeklede kinderen uit de jaren vijftig, zijn degenen die in die tijd zijn opgegroeid er minder dol op. Ze beschrijven de voortdurende jeuk van de crinolines, de manier waarop het spel werd beperkt omdat ze moesten oppassen voor kleding en sokken die voortdurend in de schoenen gleden. Een jurk in jaren vijftig-stijl voor een feestje kan leuk zijn voor een klein meisje, maar je kunt hem het beste voor speciale gelegenheden houden en een zachte hoepelrok kopen. Replica's en op de jaren vijftig geïnspireerde stijlen zullen veel comfortabeler zijn voor de kinderen van vandaag.

Aanbevolen: