Herfstverzorging voor hostaplanten

Inhoudsopgave:

Herfstverzorging voor hostaplanten
Herfstverzorging voor hostaplanten
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Hosta's vergen zo weinig onderhoud dat ze eigenlijk heel weinig onderhoud nodig hebben. Er zijn echter een paar dingen die je elk najaar kunt doen om je hosta's in optimale gezondheid te houden.

Beperkte herfstverzorging voor hostaplanten

Als je je lijst met herfstklusjes voor het jaar aan het maken bent, vraag je je misschien af wat je moet doen - als dat al het geval is - met je hosta's. Je zult blij zijn om te horen dat hosta's in de herfst heel weinig verzorging nodig hebben. Ze zijn waarschijnlijk een van de onderhoudsarme planten in je hele landschap.

Na de eerste strenge vorst in de herfst moet je de hele plant tot op de grond terugsnoeien. Sommige tuinders vinden het moeilijk om hun planten zo drastisch terug te snijden. Maak je echter geen zorgen; in het voorjaar heb je weer prachtige planten.

Hostaziekte voorkomen

Zodra de dode bladeren zijn verwijderd, mogen ze niet meer worden gecomposteerd. Vernietig de dode hostabladeren om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Een andere tip om de verspreiding van ziekten, zoals Hosta Virus X, te voorkomen, is het desinfecteren van al het gereedschap dat je gebruikt om bladeren en uitgebloeide bloemstengels van de ene plant naar de andere te knippen.

Hosta Virus X verschijnt anders in elk type hosta.

  • Meestal zie je blauwe of groene vlekken op lichtgekleurde bladeren.
  • Bladweefsel ziet er klonterig uit en lijkt een andere textuur te hebben dan de rest van het blad.
  • Af en toe vind je ook misvormde bladeren met bruine vlekken.
  • Donkerdere hosta's zien er gebleekt uit.

Sommige hosta's vertonen helemaal geen symptomen tot lang nadat ze zijn geïnfecteerd. Lees het persbericht van Iowa State University voor meer informatie over Hosta Virus X.

Ontmoedig naaktslakken

Het gebladerte van je hosta's zal in de herfst afsterven, dus je hoeft doorgaans pas in de lente met slakkenbestrijdingsmethoden te beginnen. Er zijn verschillende manieren om de naaktslakkenpopulatie rond je hosta's te verminderen, waaronder de volgende methoden.

Close-up van een naaktslak; Auteursrecht Ginasanders op Dreamstime.com
Close-up van een naaktslak; Auteursrecht Ginasanders op Dreamstime.com
  • Verwijder het dode blad om je hosta's gezond te houden. Naaktslakken vinden het heerlijk om zich in het dode gebladerte te nestelen, dus het verwijderen ervan als het zich voordoet, zal hen enorm ontmoedigen.
  • Diatomeeënaarde is ook een uitstekende slakkenbarrière als je het rond je hostaplanten strooit.
  • Plaats ondiepe schalen met bier in uw tuin, op plekken waar naaktslakken vaak voorkomen. Naaktslakken worden aangetrokken door het bier, maar ze kunnen er niet meer uit en verdrinken.
  • Je kunt commercieel slakkenaas gebruiken, maar dit is niet de beste manier om van slakken af te komen, omdat je er per ongeluk huisdieren en andere dieren mee kunt vergiftigen.

Hosta's mulchen

Mulchen is altijd een goede manier om water te besparen en wortels te isoleren tegen extreme temperaturen. Onkruid wordt ook tot een minimum beperkt als u mulch in uw tuin gebruikt.

Als je ervoor kiest om je hosta's te mulchen, zorg er dan voor dat je de mulch uit de buurt van de stengel van de plant houdt. Mulch lichtjes, slechts een centimeter of twee, om ongedierte te ontmoedigen een winterverblijf te maken.

Sommige tuinders mulchen de hele plant nadat deze is ingekort. Dit kan handig zijn in gebieden met warme dagen en koude nachten, omdat het de grond op een constante temperatuur houdt. Wanneer de grond in de herfst voortdurend bevriest en ontdooit, hebben de hostawortels de neiging zich een weg uit de grond te banen. Blootliggende wortels zijn ongezond voor hosta's, omdat ze in de winter kunnen uitdrogen of zelfs bevriezen.

Als je besluit je hostaplanten te mulchen, gebruik dan dennennaalden om te voorkomen dat slakken en ander ongedierte zich daar gaan vestigen.

Hosta's verdelen

Individuele hostaplant
Individuele hostaplant

Net zoals de herfst een goed moment is om veel van je favoriete planten te verdelen en te planten, kunnen hosta's in de herfst vóór de eerste nachtvorst worden verdeeld. Zorg ervoor dat je dit vroeg genoeg doet, zodat nieuw geplante hosta's de tijd hebben om zich te vestigen voordat de grond bevriest.

De methode is eenvoudig:

  • Graaf de hostaplant op en snijd hem in delen met een scherp mes. Zorg ervoor dat elke sectie een kroon en wortels heeft, en vergeet niet het mes te desinfecteren voordat je doorgaat naar de volgende plant.
  • Plant je divisies in een gat dat twee keer zo diep is als het wortelgedeelte. Voeg eventuele bodemverbeteringen toe die u nodig heeft, zoals compost, en heuvel de grond vervolgens in het midden van het gat. de hostawortels groeien over de heuvel heen terwijl de kroon op grondniveau blijft.
  • Nadat je je verdeelde hosta's opnieuw hebt geplant, geef je ze goed water.

Je kunt je hosta's ook in het vroege voorjaar op dezelfde manier verdelen, net voordat de nieuwe bladeren zich ontvouwen.

Geen herfstbemesting

Herfstverzorging voor hostaplanten omvat geen bemesting, in tegenstelling tot veel van je andere landschapsplanten die profiteren van de extra voeding voor hun wortels terwijl ze zich voorbereiden om in de winter inactief te worden. Hosta's hebben wel kunstmest nodig; dit karwei is echter het meest effectief in de lente, wanneer ze een uitgebalanceerde (10-10-10) meststof nodig hebben voor die extra boost.

Zo weinig moeite voor zulke schoonheid

Herfstverzorging voor hostaplanten is heel eenvoudig. Met heel weinig moeite wordt u beloond met prachtige planten om uw landschap te verfraaien als de lente terugkeert.

Aanbevolen: