Pompoenpitten planten

Inhoudsopgave:

Pompoenpitten planten
Pompoenpitten planten
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Het planten van pompoenpitten is een snelle en gemakkelijke manier om een weelderige tuin op gang te brengen, maar tuinders moeten er wel op letten dat ze de zaden op de juiste manier planten voor de gezondste planten met de hoogste opbrengst.

Soorten pompoenen

Pompoenen zijn er in een verbazingwekkende verscheidenheid aan maten, variërend van slechts een paar ons tot kolossen die meer dan 250 kilo wegen. Kleuren kunnen ook variëren van bleek crème of wit tot roze of rode tinten, inclusief alle denkbare oranje tinten. Klassieke Jack-o-lantern-pompoenen zijn echter veldpompoenen uit Connecticut die over het algemeen tussen de 10 en 20 pond wegen en een heldere, effen oranje kleur hebben. Zaden planten om je eigen pompoenen te kweken, of je nu wilt experimenteren met ongebruikelijke variëteiten of gewoon een goede oogst pompoenen wilt uitsnijden, het is gemakkelijk en leuk voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.

Waar kun je zaden kopen

De beste manier om pompoenpitten te vinden om te planten is door ze te bewaren van de Jack-o-lanterns van vorig jaar. Zaden moeten een aantal dagen aan de lucht worden gedroogd en tot de lente op een koele, donkere, droge plaats worden bewaard. Houd er rekening mee dat als je zaden van een hybride pompoensoort bewaart, je mogelijk geen planten krijgt die hetzelfde soort fruit produceren als waarvan je de zaden hebt bewaard.

Zaden van verschillende variëteiten kunnen vaak worden gekocht bij kwekerijen of tuincentra, en de volgende online winkels bieden ook een assortiment pompoenpitten te koop aan:

  • Dill's Atlantische gigantische pompoenen
  • Thompson & Morgan
  • Gurney's Seed and Nursery Co.
  • Territoriaal zaadbedrijf

Tips voor het planten van pompoenpitten

Voor de beste oogst moeten de zaden goed worden verzorgd vanaf het moment dat ze worden uitgekozen totdat er krachtige zaailingen uit voortkomen.

Zaden kiezen en voorbereiden

Als je pompoenpitten kiest, kies dan zaden die aan de lucht zijn gedroogd in plaats van gedroogd in een oven, waardoor te veel vocht kan worden verwijderd. De zaden moeten stevig en gelijkmatig gekleurd zijn, zonder vlekken of verkleurde plekken die op ziekten kunnen duiden.

Laat de zaden vóór het planten maximaal 24 uur weken in warm water om een snellere zaadontkieming te bevorderen. Een andere methode om zaden sneller te laten ontkiemen is door de dikke randen van het zaad in de lengterichting zorgvuldig te vijlen, zodat de nieuwe scheut de schaal gemakkelijker kan breken.

Wanneer planten

Pompoenen hebben tussen de 100 en 140 dagen groei nodig voordat de groenten rijp zijn. In gematigde klimaten kunnen pompoenpitten buiten worden geplant nadat de ergste lenteregens voorbij zijn en wanneer de dagelijkse temperaturen consequent tot onder de 70 graden stijgen. In koelere klimaten met kortere groeiseizoenen kunnen pompoenpitten binnen in turfpotten worden gekweekt en buiten worden getransplanteerd zodra de temperatuur acceptabel is.

Waar planten

Pompoenen zijn krachtig groeiende wijnstokken die minimaal zes uur zonlicht per dag nodig hebben. Plant de zaden op een zonnige plek met voldoende ruimte om zich te verspreiden; een enkele pompoenrank kan wel 9 meter hoog worden. Voor de beste groei moet de grond een pH tussen 5,5 en 6,5 hebben. Voedingsmeststoffen met gematigde hoeveelheden kalium en fosfor, evenals grote hoeveelheden stikstof, kunnen worden gebruikt om de grond voor te bereiden en de planten te voeden.

Hoe te planten

Bij het planten van pompoenzaden kunnen de zaden in heuvels of rijen worden gerangschikt, afhankelijk van de beschikbare tuinruimte en het aantal zaden dat wordt geplant. Voor planten in heuvels:

  • Maak een berg grond van een meter in doorsnee met een ondiepe greppel eromheen voor het verzamelen van water.
  • Plant vier tot vijf zaden op elke heuvel, met een onderlinge afstand van vijftien tot twintig centimeter.
  • Als u meerdere heuvels plant, moet elke heuvel minstens drie meter uit elkaar liggen om de planten voldoende ruimte te geven.

Voor rijbeplanting:

  • Maak een verhoogde rij aarde met kleine greppels aan weerszijden om water op te vangen.
  • Plant twee of drie zaden elke 50 cm langs de rij.
  • Als u meerdere rijen plant, moet elke rij minstens vijftien centimeter verwijderd zijn van de buren.

Tips voor alle pompoenpitten:

  • Plant zaden één tot anderhalve centimeter diep in losjes verpakte grond.
  • Zaadoriëntatie maakt geen verschil voor kieming of groei.
  • De grond moet constant vochtig worden gehouden. Pompoenen bestaan voor 80 tot 90 procent uit water, afhankelijk van de variëteit, en voldoende vocht is essentieel voor gezonde, productieve planten.
  • Grotere pompoenvariëteiten hebben meer ruimte nodig tussen rijen of heuvels.
Afbeelding
Afbeelding

Zaailingverzorging

Zodra de pompoenpitten ontkiemen - meestal binnen een of twee weken - moet er grote zorg aan de zaailingen worden besteed om te zorgen voor gezonde, krachtige planten die een goede oogst pompoenen zullen opleveren.

  • Geef jonge planten regelmatig water, maar alleen aan de basis van de plant; geef het gebladerte geen water om meeldauw te minimaliseren.
  • Snoei planten en dunne heuvels of rijen zodra de permanente bladeren zijn gevormd, zodat elke plant voldoende ruimte heeft om te groeien.
  • Voeg desgewenst compost of andere meststoffen toe.

Samenvatting

Het planten van pompoenpitten kan zelfs voor onervaren tuiniers een leuk project zijn, met als extra bonus het creëren van een herfstpompoenveld en het oogsten van je eigen Jack-o-lanterns. Met de juiste voorbereiding en verzorging kan een eenvoudig zaadje net op tijd voor Halloween uitgroeien tot een recordoogst.

Aanbevolen: