Basisbeginselen van lap steel-gitaarakkoorden

Inhoudsopgave:

Basisbeginselen van lap steel-gitaarakkoorden
Basisbeginselen van lap steel-gitaarakkoorden
Anonim
Vintage stalen schootgitaar
Vintage stalen schootgitaar

De ervaring van het bespelen van de lap steel-gitaar vertoont overeenkomsten met andere instrumenten zoals pedal steel en slide-gitaar. De lap steel is echter zijn eigen beest, en de volgende tips en video's zullen je helpen precies te begrijpen hoe akkoorden werken op een lap steel.

Hoe Lap Steel Chording anders is

Net als bij het spelen met een slide of het spelen van pedal steel, gebruikt de lap steel een staaf die over de snaren glijdt. Gebruik de volgende technieken:

  1. Houd de balk tussen duim en middelvinger.
  2. Plaats je wijsvinger op de balk, zodat je deze kunt begeleiden en controleren.
  3. De ring- en pinkvingers rusten altijd op de snaren achter de staaf om je te helpen de staaf te stabiliseren terwijl je rondschuift.
  4. Net als bij de techniek beschreven in de slide-gitaarlink hierboven, houd je de balk direct boven elke metalen fretmarkering in plaats van tussen de metalen staven te drukken, zoals je zou doen bij normaal gitaarspel.
  5. Je houdt de balk perfect parallel met de frets en laat hem nooit schuin staan.
  6. Voor je tokkelhand gebruik je een vergelijkbare klassieke/jazz-stijl klauwvingertokkeltechniek, beschreven in de slide-gitaarlink.

Een algemene stemming, de C6-stemming, gebruikt de volgende stemming voor strijkers:

  • E - bovenste snaar
  • C - tweede snaar
  • A - derde snaar
  • G - vierde snaar
  • E - vijfde snaar
  • C - zesde snaar

Tuning is een groot verschil tussen lap steels in tegenstelling tot andere gitaarstijlen. De balk beperkt wat je op de toets kunt doen, dus lapsteel-stemmingen zijn erop gericht akkoorden in te bouwen in de stemming van de snaren, zodat het gemakkelijker wordt om akkoorden te spelen.

Hoe akkoorden spelen

Lap steel-stemmingen zoals C6 zijn handig omdat ze een mineurakkoordvorm hebben en een majeurakkoordvorm die in de stemming is ingebouwd.

C Majeur

Om een C-majeurakkoord te spelen, tokkel je eenvoudigweg de laagste drie snaren (C, E, G) in open positie, zonder de balk te gebruiken om op een fret te drukken.

F Major

Gebruik dezelfde laagste drie snaren, plaats de balk op de metalen balk van de vijfde fret en tokkel de drie snaren aan voor een F majeur.

G Majeur

Schuif vanuit de F-majeurpositie de balk twee frets hoger omhoog naar de zevende fret en tokkel dezelfde drie snaren aan.

A mineur

De volgende twee mineurakkoorden gebruiken de bovenste drie snaren, de drie hoogst klinkende snaren (A, C, E). Om een A-mineurakkoord te spelen, tokkel je eenvoudigweg de bovenste drie snaren in open positie, zonder de maat te gebruiken.

D mineur

Om een D-mineurakkoord te krijgen, plaats je de maat op de vijfde fret en tokkel je dezelfde bovenste drie snaren aan. De volgende video demonstreert deze verschillende akkoorden.

Akkoorden in Open G-stemming

Sommige lapsteel-stemmingen hebben geen mineurakkoordvormen ingebouwd in de stemming, zoals bij C6. De alternatieve stemming van open G kent dit dilemma. Het gebruikt de volgende stemming voor snaren:

  • G - bovenste snaar
  • B - tweede reeks
  • D - derde snaar
  • G - vierde snaar
  • B - vijfde snaar
  • D - zesde snaar

Zoals je kunt zien, bevat het twee grote drieklanken, gespeeld in de laagste drie snaren en herhaald in de hoogste drie snaren, maar geen kleine drieklanken.

Manieren om kleine vormen te krijgen in open G

Als je mineurvormen en andere akkoorden in open G wilt krijgen, kun je dit dilemma omzeilen door de balk te gebruiken om op sommige snaren te drukken, maar andere snaren onaangeroerd en open te laten, zodat je ze als open snaren kunt tokkelen.

Bijvoorbeeld:

  • G minor: Verschuif je staaf naar voren zodat deze de bovenste drie snaren van de lapsteel bedekt, maar de onderste onderste snaar (G) open en onaangeroerd laat. Verplaats de balk naar de derde fret en tokkel de bovenste drie snaren aan, terwijl je ook de open onderste snaar met je duim tokkelt.
  • G majeur 7: Gebruik dezelfde techniek als de G mineur, maar verplaats de maat omhoog naar de zevende fret, maar laat de onderste G open. Tokkel de bovenste drie snaren en de lage open snaar om het G-majeur 7-akkoord te krijgen.

Deze video demonstreert deze principes op de lapsteel.

Geavanceerde technieken

Naarmate je gewend raakt aan de basisakkoordtechnieken hierboven, zul je meer dan genoeg akkoordmogelijkheden hebben om liedjes te spelen. Als je je echter begint te vervelen, kun je overstappen op geavanceerde technieken, zoals voorwaartse en achterwaartse hellingen. De steelgitaarpagina van John Ely bevat een uitstekende tutorial over schuine hoeken, en de volgende video laat zien hoe ze werken op lap steel.

Bovendien, hoe meer je de lap steel speelt, hoe bekender je zult worden met waar verschillende noten en akkoordmogelijkheden op de toets liggen. De volgende video brengt het fretboard in C6 in kaart om je te helpen het instrument te leren kennen.

Dikke kat op schoot

Om van een ander genre te lenen: grote jazzspelers worden 'fat cats' genoemd. Hoewel lap steel-muziek deze term niet gebruikt, hoe beter je dit soulvolle instrument bespeelt, hoe meer je je een dikke kat van stalen snaren zult voelen. De lapsteel kan een van de meest verslavende gitaren zijn om te leren, omdat hij klein, handig en gemakkelijk vast te houden en te stemmen is. Het is een dikke kat die op schoot spint.

Aanbevolen: