Hoe speel je Candy Land: van opzet tot zoete overwinning

Inhoudsopgave:

Hoe speel je Candy Land: van opzet tot zoete overwinning
Hoe speel je Candy Land: van opzet tot zoete overwinning
Anonim
Afro-Amerikaanse familie die samen het bordspel Candyland speelt
Afro-Amerikaanse familie die samen het bordspel Candyland speelt

Candy Land is ontworpen met kleuters in gedachten en is ideaal voor kinderen die nog niet kunnen lezen of net beginnen te leren. Het spel wordt aanbevolen voor kinderen vanaf drie jaar, dus het is vaak de eerste kennismaking van een kind met bordspellen. De kleintjes zullen genieten van deze leuke zoektocht om als eerste bij het snoepkasteel aan te komen. Zodra een jongere Candy Land leert spelen, zal hij waarschijnlijk verliefd worden op het spel. Wie weet? Misschien ontwikkelen ze zelfs een levenslange waardering (of passie!) voor bordspellen.

Algemene regels: speel Candy Land

Het Candy Land-bordspel kan met slechts twee spelers en met maar liefst vier spelers worden gespeeld. Het wordt over het algemeen aanbevolen voor kinderen tussen de drie en zes jaar, hoewel oudere kinderen en volwassenen het spel misschien leuk vinden om samen met hun favoriete kleintjes te spelen. Kinderen kunnen dit spel gaan spelen zodra ze de basiskleuren herkennen. Voordat kinderen Candy Land kunnen gaan spelen, moet een volwassene of ouder kind de spelregels en spelregels uitleggen.

Stel het Candy Land-spel in

Candy Land is een eenvoudig spel waarbij je kaarten trekt en over het speelbord beweegt in de hoop de eerste speler te zijn die het snoepkasteel bereikt. Het speelbord is een lineair spoor, wat betekent dat spelers hun speelstuk in voorwaartse richting bewegen. De speldoos bevat een spelbord, spelkaarten en peperkoekpionnen (speelstukken). Volg de onderstaande stappen om het Candy Land-bordspel in te stellen:

  1. Plaats het spelbord op een vlakke ondergrond waar jonge spelers gemakkelijk bij kunnen.

    • Het spelbord heeft 140 felgekleurde vierkanten die spelers door de wereld van Candy Land volgen.
    • Het heeft leuke bestemmingen, zoals het Peppermint Stick Forest, Gumdrop Mountain en het Peanut Brittle House.
    • Het beschikt ook over speciale ruimtes, zoals verlies-een-bocht (drop) en snelkoppelingen (aangegeven door pijlen).
  2. Schud de Candy Land-kaarten en plaats ze gedekt op één stapel. Zorg ervoor dat alle spelers de spelkaarten kunnen bereiken.
  3. Elke speler kiest een peperkoekpion om als speelstuk te gebruiken en plaatst deze aan het begin van het pad.

Leg Candy Land uit aan de spelers

De spelinstructies worden in verhaalvorm gegeven, waardoor jonge kinderen de regels kunnen begrijpen en onthouden. Om uit te leggen hoe het spel moet worden gespeeld, moet een volwassene of een ouder kind The Legend of the Lost Candy Castle, dat in de speldoos is afgedrukt, aan de spelers voorlezen.

Afspeelvolgorde bepalen

De regels van Candy Land schrijven voor dat de jongste speler als eerste mag spelen. De rest van de volgorde wordt niet bepaald op basis van leeftijd, maar op basis van zitpositie. Nadat de jongste speler aan de beurt is geweest, is de speler links van hem de volgende. Het spel gaat verder naar links (tegen de klok in) totdat er een winnaar is.

Neem een beurt door een kaart te trekken

Om het spel te beginnen, trekt de jongste speler eenvoudigweg een kaart van de bovenkant van de stapel en verplaatst vervolgens zijn pion op basis van wat er op de kaart staat.

  • Eén kleur - De speler verplaatst zijn peperkoekpion naar het volgende veld op het speelbord dat overeenkomt met de kleur die op de kaart wordt weergegeven.
  • Twee kleuren - Als er twee markeringen van die kleur op de kaart staan, moet de speler zijn speelstuk naar het tweede vakje van die kleur verplaatsen.
  • Picture - De speler verplaatst zijn peperkoekpion naar het roze afbeeldingsveld op het speelbord dat overeenkomt met de afbeelding die op zijn kaart verschijnt.
  • Locatie - De speler beweegt zijn pion vooruit (of achteruit in sommige versies) naar de locatie op het spelbord die op de kaart staat aangegeven.

Nadat hij zijn zet heeft voltooid, legt de speler zijn kaart op een aflegstapel. Dan is de speler links van hem de volgende. (Opmerking: als alle kaarten opgebruikt zijn voordat er een winnaar is, schudt u eenvoudigweg de kaarten van de aflegstapel en gebruikt u ze om het spel voort te zetten.)

Verlies een beurt door op zoethout te landen

Er zijn drie dropvelden op het Candy Land-spelbord. Als een speler op een van deze velden terechtkomt, betekent dit dat hij zijn volgende beurt moet overslaan.

Volg de speciale regels voor strafruimtes

Het plezier en de frustratie beginnen pas echt wanneer een speler op een van de drie strafvakken op het speelbord terechtkomt, zoals hieronder beschreven.

  • Gooey Gumdrops - De speler kan dit veld niet verlaten voordat hij een kaart trekt met een of twee gele blokken.
  • Lost in Lollipop Woods - Om dit veld te verlaten, moet de speler een kaart trekken met één of twee blauwe blokken.
  • Vast in het moeras - Als de speler in het melasse- of chocolademoeras belandt, moet hij daar blijven totdat hij een kaart trekt met een of twee rode blokken.

Ga vooruit door op een snelkoppeling te landen

Er zijn twee snelkoppelingsvakken op het bord (Gummy Pass en Peppermint Pass). Als een speler het geluk heeft om op een van de snelkoppelingsvelden te belanden, kan hij van de pijl aan het begin van de snelkoppeling naar de pijl aan het einde van de snelkoppeling gaan. Dit levert een aanzienlijk voordeel op, omdat de speler met slechts één zet heel wat velden vooruit kan gaan.

Zoete overwinning: win Candy Land

Wanneer een speler het snoepkasteel aan het einde van het pad bereikt, is die persoon de winnaar. Het spel is afgelopen zodra iemand het snoepkasteel bereikt. Er is natuurlijk geen reden om bij één spel te stoppen. De spelers willen misschien wel de gelukkige winnaar uitdagen voor een herkansing!

Educatieve aspecten van Candy Land

De bewegingen van elke speler worden bepaald door de kaarten, dus het spel is strikt gebaseerd op het geluk van de trekking. Er is geen optimale strategie of besluitvorming vereist in Candy Land. Toch leert de game enkele belangrijke lessen. Candy Land helpt kleuters lessen te leren zoals:

  • Om de beurt
  • De regels leren
  • De regels volgen
  • Tellen
  • Kleurherkenning
  • Hoe je een goede winnaar of verliezer kunt zijn

Candy Land Oorsprongsverhaal

Candy Land bestaat al sinds de jaren veertig. Het spel is ontworpen door Eleanor Abbott, terwijl ze in een ziekenhuis in San Diego lag te herstellen van polio. Ze wilde kleine meisjes in het ziekenhuis helpen vermaken die ook polioslachtoffer waren. Ze besloot de wedstrijd te pitchen voor de Milton Bradley Company. Ze kochten de rechten op het spel en publiceerden het voor het eerst in 1949. In 2005 werd Candy Land opgenomen in de National Toy Hall of Fame in het Strong National Museum of Play.

Candy Land-versies

Er zijn in de afgelopen decennia verschillende versies geïntroduceerd. Sommige gespecialiseerde versies zijn niet langer in productie, maar zijn mogelijk beschikbaar via online veilingsites of andere bronnen voor het kopen van gebruikte artikelen. Enkele van de meer populaire Candy Land-versies zijn:

  • Disney Princess Edition: speel met de beroemde en geliefde Disney-prinsessen en bezoek hun koninkrijken.
  • Candy Land Castle: deze 3D-versie is een vormsorteerder waarmee kleuters kleuren en vormen kunnen identificeren. De bewegende delen en bijpassende onderdelen maken het extra leuk.
  • Candy Land: My Little Pony the Movie Edition: Je krijgt in dit spel ponyfiguurtjes en een reis naar het kasteel van Canterlot.
  • Candy Land Chocolate Edition: deze versie van het spel wordt geleverd met echte chocolaatjes die kinderen kunnen eten na het spelen en een gouden trofee.
  • Candy Land: Dora the Explorer: de geliefde personages Dora en Boots zijn te zien in deze versie van het spel.

Maak het podium voor een familiespelavondtraditie

Het spelen van Candy Land is al tientallen jaren een populaire familietraditie. Ook al is het spel bedoeld voor jonge kinderen, iedereen kan meedoen. Jij en je kind(eren) of broer(s) of zus(sen) zullen het zeker leuk vinden om samen Candy Land te spelen. Als de kinderen klein zijn, kan het een gewoonte worden om een gezinsspelletjesavond aan te leren, wat de basis kan vormen voor vele jaren (of tientallen jaren) familieplezier en saamhorigheid. Lang nadat het jongste kind Candy Land is ontgroeid, zullen gezinsleden er nog steeds naar uitkijken om samen te komen en andere spellen te spelen, allemaal vanwege de tijd die ze samen Candy Land speelden toen de kinderen jong waren.

Aanbevolen: