Madame Alexander Doll-waarden: wat zijn ze waard?

Inhoudsopgave:

Madame Alexander Doll-waarden: wat zijn ze waard?
Madame Alexander Doll-waarden: wat zijn ze waard?
Anonim

Antieke Madame Alexander-poppen kunnen behoorlijk waardevol zijn. Ontdek hoeveel ze waard zijn, zodat je ze op de juiste manier kunt bewaren.

Madame Alexander Karen-pop
Madame Alexander Karen-pop

Sinds de jaren twintig beschouwen kinderen en jonge volwassenen Madame Alexander als een van de belangrijkste poppenfabrikanten in de Verenigde Staten. Madame Alexander-poppen staan bekend om hun vele primeurs in de wereld van het maken van poppen en zijn nu gewild bij enthousiaste verzamelaars die deze moeilijk te vinden poppen aan hun assortiment willen toevoegen. Niet al deze poppen zijn zo gewild bij verzamelaars als sommige, en de waarden van Madame Alexander-poppen zijn sterk afhankelijk van een paar belangrijke factoren.

Factoren die worden gebruikt om de waarden van Madame Alexander Doll te bepalen

Madame Alexander popjurk detail
Madame Alexander popjurk detail

De waarden van antieke poppen van Madame Alexander worden bepaald door een reeks criteria te beoordelen die rekening houden met de waarden van elke pop:

  • Leeftijd
  • Conditie
  • Zeldzaamheid
  • Wenswaardigheid
  • Staat van originele kleding en accessoires
  • Aanwezigheid van het bijgevoegde polsbandje

Naast de hierboven genoemde factoren hebben de principes van vraag en aanbod en de huidige poppenmarkt ook invloed op de waarden van Madame Alexander-poppen. Omdat er veel verschillende Madame Alexander-poppen zijn gemaakt met dezelfde gezichtsvormen en lichaamsstijlen, is het soms bijna onmogelijk om het originele karakter van een pop te onderscheiden zonder het originele kostuum en de originele accessoires. Poppen die worden geleverd met hun dozen, identificatielabels of originele kleding kunnen dus veel gemakkelijker worden geauthenticeerd en daardoor zijn ze veel waardevoller voor poppenverzamelaars. Ongeacht de staat van de pop, zonder de originele kleding (en mogelijk ook de accessoires) gaan de waarden van deze poppen enorm achteruit.

Manieren om de waarde van Madame Alexander Dolls te meten

Madame Alexander Doll Ontbijt bij Tiffanys
Madame Alexander Doll Ontbijt bij Tiffanys

Waarde staat niet op zichzelf; Zoals het geval is met de meeste antiek en verzamelobjecten, zijn er verschillende manieren om waarde te communiceren en te evalueren. Enkele van de verschillende manieren om de waarde van een Madame Alexander-pop te meten zijn:

  • Winkelwaarde- Dit verwijst naar de verkoopprijs van een pop op de secundaire markt in een antiek- of verzamelwinkel. In het geval van nieuw uitgebrachte Madame Alexander-poppen is dit de verkoopprijs in een warenhuis, speelgoedwinkel of ander soort winkel.
  • Veilingwaarde - Dit is de werkelijke verkoopprijs van een pop wanneer deze op een veiling wordt verkocht. Dit wordt ook wel de open marktwaarde of open marktprijs genoemd.
  • Eerlijke marktwaarde - Dit is de prijs waarover zowel de koper als de verkoper het eens zijn. Beide partijen moeten op de hoogte worden gesteld van alle informatie die relevant is voor de verkoop van de pop.
  • Groothandelswaarde - Dit is over het algemeen 33-50% minder dan de winkelwaarde van een pop op de secundaire markt. Het wordt ook wel de dealerprijs genoemd. Voor nieuw uitgebrachte Madame Alexander-poppen varieert de groothandelsprijs afhankelijk van het volume van de aankoop door de detailhandelaar.
  • Waarde van onroerend goed of belastingwaarde - Dit wordt bepaald door een gemiddelde te nemen van de werkelijke slotveilingprijzen van dezelfde pop, in dezelfde staat.
  • Verzekeringswaarde - Dit zijn de kosten voor het vervangen van de pop als deze is gestolen of vernietigd.

Populaire Madame Alexander-poppenprijzen op veiling

Gezien hun uitgebreide poppencatalogus is het bijna onmogelijk om op de hoogte te blijven van wat de huidige waarde van elke pop van Madame Alexander is zonder maanden van toegewijd onderzoek en evaluatie. Dus als je je nu pas bezighoudt met het verzamelen van poppen of als je al jaren een grote fan bent van deze sierlijke poppen, moet je je concentreren op de meer populaire en dus waardevollere poppen in hun historische selectie.

Jaren 50 Poppen

Madame Alexander pop uit de jaren 50
Madame Alexander pop uit de jaren 50

Ondanks dat ze al sinds de jaren twintig bestaan, zijn de Madame Alexander-poppen die consequent voor het grootste geldbedrag worden verkocht, de poppen die in de jaren vijftig zijn uitgebracht. Met name de verschillende versies van 'Cissy' - Amerika's eerste modepop ooit uitgebracht - worden het snelst en voor de hoogste bedragen verkocht. Ter vergelijking: Cissy-poppen met alle originele onderdelen en de toegevoegde kledingkasten zijn een paar duizend dollar waard, en degenen die met de originele doos worden geleverd, worden normaal gesproken voor iets meer verkocht. Natuurlijk waren Cissy-poppen niet de enige die in de jaren vijftig werden geproduceerd; andere amusementspoppen en modepoppen vonden hun weg naar de Amerikaanse schappen. Hoe geliefder het personage of de media-koppeling, hoe waardevoller het stuk.

Hier zijn enkele van de vele Madame Alexander-poppen uit de jaren 50 die onlangs online zijn verkocht:

  • 1955 Bruids Lucille Ball Doll - Verkocht voor $ 8.750
  • 1955 Cissy-pop met kledingkast - aangeboden voor $ 5.000

Poppen uit de jaren 70/80/90

Hoewel ze destijds nog steeds populair waren, zijn latere vintage jaren van Madame Alexander-poppen niet zo gewenst op de hedendaagse antiekmarkt en worden ze ook niet voor bijna zo'n hoge prijs verkocht als die uit de jaren vijftig. Je kunt een verscheidenheid aan poppen uit de tweede helft van de 20e eeuw online vinden, en die in een relatief goede staat worden meestal voor ongeveer $ 50 verkocht, terwijl minder wenselijke poppen uit de periode voor minder worden verkocht.

Dit zijn enkele poppen uit de jaren 70 en 90 die onlangs online zijn verkocht.

  • Jaren 70 De Notenkraker Clara Doll - Verkocht voor $ 25,49
  • 1984 Set van 6 kleine vrouwenpoppen - Verkocht voor $105
  • 1998 Doornroosje-pop - aangeboden voor $ 44,95

Gone With the Wind-poppen

Een van de meest iconische tie-in-series van Madame Alexander was de verzameling Gone with the Wind-poppen. Het bedrijf werd voor het eerst uitgebracht samen met de première van de film en bleef tot ver in de 20e eeuw nieuwe Gone with the Wind-personagepoppen produceren. Dankzij de enorme populariteit van Gone with the Wind-verzamelobjecten kunnen deze koppelpoppen individueel voor bijna $ 1.000 worden verkocht, hoewel originele poppen uit de eerste serie van de jaren dertig veel meer waard zijn dan die uit de jaren tachtig en later.

Hier zijn enkele van de vele Gone with the Wind-poppen van Madame Alexander die onlangs online zijn verkocht.

  • 1939 Compositie Scarlett O'Hara-pop - Verkocht voor $ 1.700
  • 1939 Trio van Scarlett O'Hara-poppen - Verkocht voor $ 1, 016
  • 1989 Melanie Hamilton-pop - Verkocht voor $ 52
  • 1980 Scarlett O'Hara-pop - Verkocht voor $ 34
  • Ashley Wilkes-pop uit de jaren 80 - Verkocht voor $ 18,80

Madame Alexander Prijs- en identificatiegidsen

Als je wat meer wilt weten over de poppen die je verzorgt en hoeveel ze ooit waard zijn geweest en momenteel zijn, dan zou je moeten kijken of je een van de gepubliceerde prijsgidsen kunt krijgen. Je kunt veel uitstekende prijsgidsen voor Madame Alexander-poppen online vinden, waaronder:

  • Madame Alexander Dolls: prijsgids door A. Glenn Mandeville en Benita Cohen Schwartz
  • Madame Alexander 2010 Collector's Dolls Prijsgids door Linda Crowsey
  • Collector's Encyclopedie van Madame Alexander Dolls 1948-1965 door Linda Crowsey
  • Exclusieve en beperkte edities van Madame Alexander Store door Linda Crowsey
  • Madame Alexander's Ladies of Fashion door Marjorie Uhl

Database van Madame Alexander Doll-waarden ter referentie

Een andere waardevolle digitale bron voor Madame Alexander-poppenverzamelaars is Doll Values, een eenvoudig te gebruiken database met ongeveer 5.300 Madame Alexander-poppen. Om naar de huidige popwaarden te zoeken, voert u eenvoudigweg een trefwoord in dat betrekking heeft op de pop, de naam ervan of een deel van het doosnummer van de pop.

Aanvullende informatie die de database over elk van deze poppen biedt, omvat:

  • Volledige naam van de pop
  • Een korte beschrijving van het poppenkostuum
  • De stijl van de pop, zoals een gebogen knieloper of rechte benen
  • De productiejaren van de pop
  • De maat van de pop
  • Het materiaal waarvan de pop is gemaakt
  • Geschatte hoge en lage waarden voor de pop
  • Het nummer van de poppendoos
  • Afbeeldingen van de pop

Haal je schoorsteenmantel helemaal op

Of je nu een serieuze poppenverzamelaar bent of een paar dierbare vintage Madame Alexander-poppen uit je kindertijd hebt en je collectie wilt uitbreiden, als je op de hoogte bent van de huidige waarden van Madame Alexander-poppen, kun je verstandig en intelligent winkelen voor de volgende mooie aanvulling op je poppenplank.

Aanbevolen: