Vermiculiet voor tuinieren

Inhoudsopgave:

Vermiculiet voor tuinieren
Vermiculiet voor tuinieren
Anonim
aarde, perliet, vermiculiet in potten
aarde, perliet, vermiculiet in potten

Velen die vermiculiet voor tuinieren gebruikten, maken zich misschien een beetje zorgen over de recente gezondheidsrisico's in verband met vermiculiet. Vermiculiet is een natuurlijk voorkomend mineraal dat wordt gewonnen en verwerkt tot een gezwollen, lichtgewicht korrel gemengd met aarde om de beluchting en drainage te verbeteren. Vroeger was het goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen. Problemen met één mijn die het merendeel van het commerciële vermiculiet produceerde, hebben het in sommige delen van het land moeilijk gemaakt om het te vinden en mensen zijn bang dat het niet langer veilig is.

Vermiculiet voor tuinieren

Vermiculiet is een geurloze, vuurvaste minerale substantie. Samen met een andere natuurlijk voorkomende stof, perliet, wordt het vaak toegevoegd aan potgrond. Vermiculiet biedt vele voordelen. Deze omvatten:

  • Verbetert de beluchting: Het maakt de grond los, zodat wortels gemakkelijker naar beneden kunnen reiken en door de grond kunnen groeien.
  • Verbetert de drainage: Vermiculiet neemt water op als een spons. Het houdt dat water vast totdat de grond begint uit te drogen en laat het vervolgens los. Dit is goed voor vochtminnende planten, maar niet zo goed voor planten die van drogere grond houden.
  • Voegt permanente bodemverbeteraar toe: In tegenstelling tot compost, dat uiteindelijk in de grond wordt afgebroken, wordt vermiculiet niet afgebroken. Compost voegt essentiële voedingsstoffen toe, maar als je de drainage permanent wilt verbeteren, is vermiculiet een geweldige oplossing.
  • Verhoogt de pH enigszins: Vermiculiet is pH-neutraal, ongeveer 7,0, maar vanwege bepaalde verbindingen die erin voorkomen, kan het de pH enigszins verhogen, wat een pluspunt is voor zure grond.
  • Maakt andere mineralen beschikbaar: Vermiculiet reageert op natuurlijke wijze met bodemverbindingen en maakt andere voedingsstoffen beschikbaar, zoals calcium, kalium en magnesium.

De meeste commerciële potgronden zijn voorgemengd met vermiculiet, dus het is niet nodig om dit toe te voegen. Als je een beetje aarde uitstrooit, zie je bruine tot goudbruine, mica-achtige rotsen in de mix. Controleer het ingrediëntenlabel. Je kijkt naar vermiculiet. Je kunt ook zakken vermiculiet van tuinbouwkwaliteit kopen en dit in tuingrond verwerken volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Controverse rond vermiculiet

Vermiculiet voor tuinieren klinkt veilig, eenvoudig en effectief, en dat is het ook - met één addertje onder het gras. Sommige vermiculiet kunnen sporen van asbest bevatten. Voordat u uw zakken vermiculiet of potgrond weggooit, moet u het een en ander weten over deze situatie.

Het meeste vermiculiet kwam uit een mijn in de buurt van Libby, Montana, die ongeveer 70 procent leverde van al het vermiculiet dat gedurende het grootste deel van de 20e eeuw in de Verenigde Staten werd verkocht. Eind jaren negentig werd de mijn gesloten toen werd ontdekt dat de rotsen waaruit het vermiculiet werd gewonnen ook asbest bevatten en dat de asbestvezels het vermiculiet verontreinigden. Asbest creëert kleine vezels die in de lucht zweven en bij inademing de longen kunnen beschadigen.

Nadat de Libby-mijn was gesloten, was vermiculiet moeilijk verkrijgbaar omdat een groot deel van de aanvoer abrupt werd stopgezet. Vermiculiet voor tuinieren werd moeilijker te vinden en perliet nam zijn plaats in veel potgrondmixen in.

Tegenwoordig produceren mijnen in Zuid-Afrika, China en andere delen van de wereld veilig vermiculiet voor thuisgebruik. Het is nog steeds moeilijk te vinden in de grote winkels, maar lokale tuincentra hebben vaak kleine zakjes.

Als je zakken vermiculiet in de garage hebt staan, denken de meeste experts dat je het veilig kunt gebruiken, zelfs als je niet zeker weet waar het vandaan komt; het merendeel van het vermiculiet dat voor gebruik in de tuin werd verkocht, werd als veilig beschouwd, waarbij het merendeel van het commerciële vermiculiet in zulke grote hoeveelheden aanwezig was dat elke asbestverontreiniging risico's met zich meebracht. Door het vermiculiet te bevochtigen voordat het in de grond wordt gemengd, een masker te dragen en er buitenshuis mee te werken, kunnen de potentiële risico's worden verkleind. Alles wat vandaag de dag wordt verkocht is waarschijnlijk veilig, vooral gezien de voorzichtigheid van fabrikanten na het Libby, Montana-probleem.

Ga voor meer informatie over vermiculiet naar:

  • Vermiculite is een hele site gewijd aan vermiculiet, met uitleg over de chemische samenstelling, het gebruik in de industrie en in de tuin, en meer.
  • De Environmental Protection Agency bespreekt het probleem van vermiculietverontreiniging en doet enkele suggesties, vooral als uw huis vermiculietisolatie heeft.
  • De staat Minnesota biedt ook informatie over vermiculietverontreiniging op zijn website.

Aanbevolen: