Soorten oceaanvervuiling

Inhoudsopgave:

Soorten oceaanvervuiling
Soorten oceaanvervuiling
Anonim
vervuilde kustlijn
vervuilde kustlijn

Vervuiling van de grootste watermassa's op aarde, de oceanen, kan verschillende vormen aannemen. Eenmaal besmet door deze acht bronnen van vervuiling hebben veel kwetsbare ecosystemen lange tijd nodig om te herstellen.

Olievervuiling

Petroleumproducten die als brandstof worden gebruikt, worden diep onder het oceaanoppervlak uit de aarde gewonnen. Olie kan op veel manieren de oceanen vervuilen.

olievervuiling
olievervuiling
  • Olielekkage komt op een kleiner maar continu niveau voor, door olielekken uit auto's en machines op de wegen die door regen in de riolering worden gespoeld, aldus National Geographic. Af en toe ondervinden booreilanden op zee ook accidentele lekkages.
  • Amerikanen gooien elk jaar 180 miljoen liter gebruikte motorolie weg die water vervuilt, merkt het Execute Office of Energy and Environment Affairs van Massachusetts op.
  • De scheepvaartsector veroorzaakt volgens World Ocean Review 35% van de olievervuiling.
  • Uitloging uit fabrieken, "stedelijk en industrieel afvalwater", lozingen uit booreilanden en de verbranding van vluchtige olie zijn verantwoordelijk voor 45% van de olie in de wateren, zo merkt World Ocean Review op. Dit geldt ook voor bakolie en vet dat door de gootsteenafvoeren van mensen thuis wordt gegooid.
  • Het is ook bekend dat schepen die olie vervoeren verwoestende olielekken veroorzaken, maar dit zijn grootschalige rampen en zijn daarom volgens de World Ocean Review slechts verantwoordelijk voor 10% van de olievervuiling.

Vervuiling door dumpen

Net als de rest van de vervuiling komt het grootste deel van het afval dat in de oceanen wordt aangetroffen, volgens de California Coastal Commission van het land. De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) zegt zelfs dat 80% van de vervuiling in de oceanen afkomstig is van het land, en dat slechts 20% in de oceanen zelf plaatsvindt. Dumping is een groot deel van het probleem.

  • Plastic vormt volgens Plastic Pollution 65 tot 90% van dit afval. Volgens Business Insider International zat er in 2017 naar schatting 165 miljoen ton plastic in de oceanen. Dit is geen verrassing voor iedereen die plastic zakken, flessen en ander afval op de stranden heeft zien drijven. Dit komt doordat plastic de afgelopen 50 jaar twintig keer zo snel is gegroeid als toen.
  • Afgezien van afval is industrieel afval een van de grootste problemen als het gaat om het dumpen in de oceaan. Tot het midden van de jaren zeventig was het legaal om industrieel afval, inclusief nucleair materiaal, in de oceanen te dumpen, en sommige illegale dumpingen blijven nog steeds bestaan, vreest The MarineBio Conservation Society (MarineBio); Sterker nog, 20-25% van het baggerafval komt in de oceanen terecht. Dit geldt ook voor giftige chemicaliën die een doodvonnis betekenen voor levensvormen in de oceaan.
  • Het afval dat rechtstreeks in de oceanen wordt gedumpt, is afkomstig van booreilanden op zee en diverse commerciële, vracht- en plezierschepen, volgens de California Coastal Commission.

Nutriëntenvervuiling

Zoals een rapport van Earth Island News opmerkt, heeft de oude regel "verdunning is de oplossing voor vervuiling" een groot deel van de vervuiling veroorzaakt, niet alleen van waterwegen, maar ook van oceanen. Encyclopedia.com legt uit dat dit de methode was die werd gebruikt om afval te verwijderen toen de bevolking klein was. Het gaat helaas zelfs nu nog door, ondanks vele handelingen en regels.

Verschillende vormen van dagelijks afval dat op het land wordt geproduceerd, komt in de oceaan terecht. Omdat de meeste rivieren in de oceanen uitmonden, komt alles wat in beken en rivieren wordt gedumpt uiteindelijk in de oceanen terecht, zo wijst het Wereld Natuur Fonds (WWF) uit in het rapport Mariene Problemen.

Dit leidt tot een toename van voedingsstoffen, vooral stikstof en fosfor, die eutrofiëring en zuurstofgebrek veroorzaken. Het resultaat is dode zones in zowel oceanen als binnenwateren, legt Scientific American uit. Er zijn 400 dode zones in de wereld. Volgens het Effects-rapport van de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) wordt dit ook wel vervuiling door voedingsstoffen genoemd. Het kan ook leiden tot koraalverbleking en ziekten, aldus de Oregon State University.

rioolwater

Rioolwater is een van de belangrijkste bronnen van nutriëntenvervuiling. Uit het rapport Nutrient Pollution Sources and Solutions van de EPA blijkt dat dit zaken bevat als:

  • Menselijk afvalwater uit toiletten veroorzaakt problemen met voedingsstoffen in de oceaan.
  • Huishoudelijke artikelen zoals zepen en wasmiddelen bij het witwassen en bij de voedselbereiding worden vaak vanuit kustgemeenschappen rechtstreeks in de oceaan gespoeld.
  • Huisdier- en pesticidenafval van tuinen.
  • In sommige gevallen wordt vast slib uit onbehandeld rioolwater ook in de oceanen gedumpt. Volgens WWF (Marine Problems) is bijvoorbeeld 80% van het rioolwater in de Middellandse Zee onbehandeld.
  • Onbehandeld rioolwater bevat microben of ziekteverwekkers die ziekten veroorzaken die zeedieren infecteren en die voor de mens zeevruchten kunnen worden.

Landbouwafvoer

NOAA meldt dat een groot deel van de vervuiling in de oceaan non-point is. Wanneer de bodem wordt geërodeerd, brengt deze veel verontreinigende stoffen met zich mee. Als het afkomstig is van boerderijen, dan is het in de vorm van landbouwafval dat meststoffen en pesticiden bevat. Dit mondt aanvankelijk uit in beken en rivieren, die deze giftige chemicaliën uiteindelijk naar de oceaan transporteren. De afvoer van boerderijen in het Midwesten naar de rivier de Mississippi is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de ‘dode zone’ in de Golf van Mexico, waar heel weinig zeeleven voorkomt, zoals het EPA Effects-rapport opmerkt.

Aquacultuur verspreidt ziekten en parasieten

Afval van de aquacultuursector, vooral de kustgebieden, kan bijzonder schadelijk zijn voor zeevissen. De geconcentreerde viskwekerijen laten niet opgegeten voedsel vrij en antibiotica vervuilen de zeeën. Bovendien bestaat het gevaar dat ziekten en parasieten van deze viskwekerijen van invloed kunnen zijn op wilde vissen, vooral op trekvogels, aldus Monetary Bay Aquarium.

Zonnebrandcrème en zwemmervervuiling

Zonnebrandcrème is een minder bekende bron van vervuiling, maar kan ernstige gevolgen hebben. De chemicaliën in zonnebrandcrème die door zwemmers en duikers worden gedragen, spoelt weg in het oceaanwater en bedekt het plantenleven op koraalriffen en verstikt ze.

zonnebrandcrème aanbrengen
zonnebrandcrème aanbrengen
  • TIME meldde dat in 2013 elk jaar 4000 tot 6000 tinten schermlotions de koraalgebieden binnenkwamen.
  • Oxybenzone en vele andere chemicaliën zijn het probleem in zonnebrandmiddelen en hebben volgens een wetenschappelijk onderzoek uit 2015 ook invloed op algen, zee-egels, vissen en zoogdieren in de oceanen.
  • Ze ontdekten ook dat sommige gebieden meer dan tien keer het toegestane oxybenzonegeh alte in de oceanen hebben.
  • Zelfs organische zonnebrandmiddelen die plantaardige oliën bevatten zoals neem, eucalyptus en lavendel die insectenafstotende eigenschappen hebben, of bijenwas die is verontreinigd met fungiciden of insecticiden, kunnen schadelijk zijn voor ongewervelde zeedieren.

Geluidsvervuiling

Geluidsgolven kunnen lange afstanden afleggen in de oceanen. Deze kunnen op natuurlijke wijze voortkomen uit aardbevingen, meldt National Geographic. De intensiteit en frequentie ervan neemt de afgelopen decennia echter toe. Dit wordt akoestisch bleken genoemd en vormt een even grote bedreiging voor zeedieren als plastic- en chemische vervuiling, blijkt uit een onderzoek dat in 2016 door Yale is gepubliceerd. Er zijn twee soorten geluidsoverlast:

  • Chronisch geluid op lage frequenties door schepen en booreilanden.
  • Acute en harde geluiden die voortkomen uit het gebruik van seismische luchtkanonnen om fossiele brandstoffen in de zeebodem te lokaliseren met behulp van geluidsgolven. De explosies zijn zes keer luider dan die van schepen. Sommige exploratie-inspanningen voor de kust van Ierland kunnen met eenvoudige instrumenten worden opgepikt in Nova Scotia in Canada. Het veroorzaakt een ‘storm van lawaai’ in de oceanen.

Uit het onderzoek van Yale blijkt dat het geluid zo gewoon is dat zeedieren elkaar 50% van de tijd niet kunnen horen. De gevolgen zijn:

  • Walvissen communiceren gewoonlijk vele kilometers via geluid met elkaar als ze migreren of op zoek zijn naar partners, dus vermijden ze gebieden met geluidsoverlast, of erger nog, stoppen ze met communiceren omdat ze hun metgezellen niet kunnen horen. Dit heeft invloed op migratie-, jacht- en voortplantingspatronen. Dolfijnen worden ook op soortgelijke wijze getroffen, aldus National Geographic.
  • Kleine vissen en schaaldieren kunnen niet overleven in oceanen met geluidsoverlast. Het aantal zeedieren neemt dus af als gevolg van geluidsoverlast.

Het verband tussen oceaan- en luchtvervuiling

zure regen
zure regen

Luchtvervuiling en oceaanvervuiling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Emissies en verontreinigende stoffen die worden uitgestoten door fabrieken, de landbouw en voertuigen hebben twee belangrijke gevolgen: zure regen en klimaatverandering.

Zure regen

Vervuiling door auto's en fabrieken wordt vertaald in zure regen, die in de oceaan v alt en zich vermengt met het water, legt Integrated Ocean Observing Systems uit, wat het leven van mariene planten en dieren aantast. Hoewel de impact groter is in de kustwateren die door andere vormen van vervuiling zijn getroffen, lijdt de hele oceaan onder de zure regen, zo blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek dat is gepubliceerd in Oceanus.

Klimaatverandering en verzuring van de oceaan

Menselijke activiteiten in de afgelopen decennia hebben volgens NASA de uitstoot van broeikasgassen, waaronder kooldioxide, die klimaatverandering hebben veroorzaakt, vergroot door de stijging van de temperatuur op aarde. De helft van de miljarden tonnen kooldioxide die vrijkomt door menselijke activiteiten is geabsorbeerd door de oceanen. Wanneer koolstofdioxide oplost in water, ontstaat er koolzuur, legt National Geographic uit. Dit verandert de chemie van de oceanen.

Het PMEL Koolstofprogramma schat dat de toename van de zuurgraad 30% bedraagt en zal blijven stijgen bij aanhoudende uitstoot. Er wordt opgemerkt dat, hoewel de extra kooldioxide sommige fytoplanktons zou kunnen helpen, het rampzalig kan zijn voor veel zeedieren, vooral voor zeedieren met schelpen, omdat de zuurgraad van de oceaan de beschikbaarheid van calciumcarbonaat beïnvloedt dat ze gebruiken om schelpen te maken. Dit omvat oesters, mosselen, zee-egels en kalkhoudend plankton.

Het Alfred Wagner Instituut schat dat 30% van de koralen getroffen zal worden omdat ze niet genoeg bouwmateriaal voor hun lichaam kunnen vinden. Dit zal op zijn beurt gevolgen hebben voor 400 miljoen mensen die afhankelijk zijn van koraalriffen voor hulp bij hun voedselvoorziening en om veilig te blijven tegen stormen.

Economische impact van vervuiling

De economische gevolgen van oceaanvervuiling zijn verstrekkend. Omdat het de vispopulatie beïnvloedt, worden onder meer de visserij- en krabbenindustrie rechtstreeks getroffen.

  • De International Tanker Owners Pollution Federation Limited erkent dat olielekken de lokale economieën van kuststeden ontwrichten. Toerisme, visserij, maricultuur, scheepswerven, havens en havens kunnen worden getroffen door lekkages en schoonmaakwerkzaamheden. In het geval van de visserij en het toerisme kan de verstoring van het bedrijfsleven langdurig zijn.
  • Het toerisme heeft ook te lijden in strandgemeenschappen die worden overspoeld door andere verontreinigende stoffen in de oceaan. In 1988 werden enkele stranden in New Jersey gesloten vanwege medisch afval op het strand. Volgens een schatting van de EPA wordt deze impact op de toeristische sector geschat op wel 3 miljard USD.
  • De kosten van het opruimen van vervuiling zijn ook enorm. Volgens een schatting van de EPA besteedt de westkust jaarlijks 520 miljoen dollar aan het verzamelen van afval en het voorkomen dat het in de oceanen terechtkomt.
  • Verlies aan biodiversiteit in de oceanen als gevolg van de combinatie van alle vormen van vervuiling is een van de belangrijkste factoren die de levensstandaard van 200 miljoen mensen wereldwijd beïnvloeden en treft de visserijsector ter waarde van 80 miljard dollar per jaar, meldt Global Opportunity Network.

Bescherm oceanen

Aangezien de oceanen tweederde van het aardoppervlak bedekken, worden de gevolgen van alle vormen van oceaanvervuiling, economisch en anderszins, door iedereen gevoeld, zelfs door mensen. Omdat de meeste vervuiling ontstaat door land-, lucht- en watervervuiling, helpt het voorkomen van deze vormen van vervuiling ook de oceaan, merkt Greenpeace op.

Aanbevolen: