Antieke poppenreparatie

Inhoudsopgave:

Antieke poppenreparatie
Antieke poppenreparatie
Anonim
Antieke Victoriaanse porseleinen pop
Antieke Victoriaanse porseleinen pop

Door de jaren heen zijn poppen gemaakt van hout, leer, stof, was, porselein en andere materialen, en omdat ze zo geliefd waren, moeten antieke poppen van meer dan een eeuw oud vaak gerepareerd worden vanwege ontbrekende ogen, kapotte armen, gebarsten hoofden of mislukte vulling. Of je het nu zelf doet of een poppenziekenhuis met bekwame technici zoekt, hangt af van wat je pop nodig heeft. Zelfs daarvoor moet je de keuzes begrijpen die je hebt voor het repareren van antieke poppen.

Repareren, herstellen of conserveren

Net als veel speelgoed kregen poppen vaak veel genegenheid. Uiteindelijk vertaalden de knuffels, kusjes en koetsritten zich in stoten, blauwe plekken en gebroken delen. Pruiken van echt haar hangen of ontbreken, neuzen zijn afgebroken, kleding is gescheurd en het geitenleren lichaam lekt mogelijk zand. Om hiermee om te gaan, moet je eerst beslissen wat je met je pop wilt doen: repareren, herstellen, stabiliseren of conserveren.

Duitse wax-over pop van papier-maché
Duitse wax-over pop van papier-maché
  • Reparereneen antieke pop betekent het repareren van een onderdeel dat op de een of andere manier kapot of beschadigd is. Een gebroken arm kan dus weer aan elkaar worden gelijmd of een pruik kan worden schoongemaakt en gerestyled.
  • Restauratie betekent het terugbrengen van de pop naar de oorspronkelijke staat, inclusief pruiken en haarstyling, kleding en gelaatstrekken. Dit kan met originele materialen, of met materialen die het origineel zo goed mogelijk nabootsen.
  • Conservatie of stabilisatie betekent het stoppen van een probleem dat zich heeft ontwikkeld en het behouden van de huidige staat van de pop. Conservering omvat onder meer het behandelen van een insectenplaag, het repareren van gebroken of versleten snaren voordat ze meer problemen veroorzaken of het herstellen van een loszittend oog.

Voordat u repareert

Gebroken pop
Gebroken pop

Er zijn verschillende dingen die u moet overwegen voordat u iets met uw pop doet, en de meeste daarvan hebben te maken met de waarde van de antieke pop. Elke reparatie heeft invloed op hoeveel uw pop waard is. De reparatie zou bijvoorbeeld de waarde van een Madame Alexander-poppen aanzienlijk kunnen verlagen.

Een van de eerste richtlijnen bij het restaureren van poppen is om niets aan je pop te doen waardoor de waarde ervan afneemt en de authenticiteit in gevaar komt. Uitgebreide reparaties kunnen de waarde met 25% tot 50% of meer verminderen. Een zwaar kapotte pop is heel weinig waard, een gerepareerde pop is iets meer waard, maar de meest waardevolle pop heeft weinig tot geen reparaties.

Als je je antieke pop repareert, simpelweg omdat je dat wilt, is er geen probleem. Maar als je wilt dat de pop zijn waarde behoudt, kun je misschien onderzoek doen naar prijzen die vergelijkbare poppen in dezelfde staat opleveren. Als je je gerepareerde pop uiteindelijk verkoopt, moet je de koper vertellen wat er gerepareerd of hersteld is.

Overwegingen bij kleding

Kleding is ook een probleem bij poppen. Veel verzamelaars willen poppen in hun originele kleding of op zijn minst in vervangende kleding uit het poppentijdperk. Zelfs een pop met gescheurde kleding kan meer waard zijn dan een pop in nieuwe, frisse reproductiekleding. Gooi geen kleding, schoenen of andere items van een zwaar beschadigde pop weg, omdat deze items aanwijzingen kunnen bieden voor het vinden van de juiste, eigentijdse kleding.

DIY-reparatie

Kun je zelf een antieke pop repareren? Het is mogelijk, maar de vuistregel in de antiekwereld is om nooit een reparatie uit te voeren die niet ongedaan kan worden gemaakt. En helaas is dat bij antieke poppen vaak onmogelijk. Zelfs schoonmaken met de verkeerde zeep of chemische stof kan de verf oplossen, oude lijm losmaken of de ogen en het haar beschadigen. Leren of kinderpoppen kunnen met de verkeerde behandeling onomkeerbaar vlekken krijgen, dus probeer ze niet schoon te maken.

Extreme slijtage

Verslechterende poppen
Verslechterende poppen

Een pop die meer dan een eeuw oud is, vertoont vaak extreme slijtage. Sommige problemen kunnen aan de oppervlakte liggen en duidelijk zichtbaar zijn (ontbrekende armen of gematteerd haar), andere kunnen verborgen zijn in de kleding of het lichaam, vooral als de pop gevuld is met stro of organisch materiaal (dit is waar insecten een rol spelen). Poppen met waskoppen vertonen soms een reactie op hitte (en dat is niet mooi), terwijl in andere gevallen een dunne scheur over een pruilend gezicht kan lopen.

Je kunt misschien een oude pruik op een pop opnieuw pruiken of vervangen, een porseleinen arm of been vervangen (deze kunnen worden vastgenaaid) en de kleding van de pop schoonmaken. Maar zelfs voordat u dit doet, moet u er zeker van zijn dat u weet waar de pruik of de stoffen van zijn gemaakt, en bepalen of ze inderdaad wasbaar zijn. Mohair-pruiken kunnen bijvoorbeeld uit elkaar vallen, poppenpruiken van echt haar moeten mogelijk worden gewassen en gefixeerd, en compositievezels kunnen soms bij aanraking vergaan.

Professionele reparatie

Als je antieke pop zeldzaam en waardevol is, of zelfs als hij alleen voor jou van onschatbare waarde is, laat hem dan repareren of conserveren door een professional. Voordat u uw pop verzendt, belt of e-mailt u en voegt u foto's en een beschrijving van uw pop toe. De prijzen voor reparaties variëren aanzienlijk, van minder dan $ 100 tot $ 1000 of meer, afhankelijk van de gebruikte materialen, tijd en technieken.

Er zijn veel poppenreparatiebedrijven, dus je zou het volgende moeten vragen:

  • Welke soorten reparaties voeren ze uit?
  • Welke soorten poppen repareren ze (poppen uit de jaren 50 zijn heel anders dan poppen uit de jaren 1890)?
  • Hebben ze monsters die je kunt onderzoeken?
  • Garen ze hun werk?

De volgende bedrijven zijn al jaren actief en hebben vrijwel elk type pop gezien.

  • Forget Me Not Dolls repareert en restaureert poppen en biedt seminars aan waar je kunt leren de reparaties zelf uit te voeren. Mevrouw Rubie, de "Doll Doctor", heeft meer dan 35 jaar professionele ervaring in het restaureren en verkleden van poppen.
  • TLC Doll Hospital verzorgt allerlei soorten reparaties en restauraties, waaronder pruikreparaties of -vervangingen, herbesnoering, oogreparaties of -vervangingen, lichaamsreparaties en meer. Ze verkopen ook antieke poppen, kleding en accessoires.
  • Het Cathie Lee Doll Hospital werd opgericht door Cathie Lee Lipski en voortgezet door haar dochter Teresa Rankin. Cathie Lee leverde oorspronkelijk schoonmaak-, reparatie- en ontwerpdiensten. Tegenwoordig is de site een geweldige bron voor reparatiesets en andere restauratiebenodigdheden.
  • Antieke kinderpoppenreparatie kan zelfs de moeilijkste reparaties aan, inclusief het opnieuw schilderen van biscuit in de 19e-eeuwse stijl. Een van hun websitevoorbeelden is die van een Napolitaanse crèchefiguur, een uitbundig geklede figuur die in de vakantiecrèche wordt geplaatst. U kunt een stapsgewijze geschiedenis van de reparatiewerkzaamheden bekijken. Ze bieden reproductiepoppenkleding aan en verkopen ook antieke poppen.

Bronnen voor poppenreparatie

Poppen behoren tot de meest populaire items om te verzamelen, en er zijn duizenden verzamelaars die elkaar ontmoeten om hun passie te delen. Hier zijn enkele contactpersonen die u kunnen helpen bij het vinden van restauratie-experts, onderdelen of prijzen.

  • De United Federation of Doll Clubs is een ledenorganisatie van mensen die houden van poppen, ze verzamelen en restaureren.
  • Doll Reference geeft een overzicht van poppenfabrikanten uit de 19e en 20e eeuw en is een goede bron voor het identificeren van je schatten.

Antieke pop TLC

Poppen lijken tijdloos, maar toch hebben ze af en toe wat liefdevolle aandacht nodig. Het repareren van je pop kan duur zijn, maar het resultaat zal onbetaalbaar zijn.

Aanbevolen: