Basis Hula-stappen

Inhoudsopgave:

Basis Hula-stappen
Basis Hula-stappen
Anonim
Hula-danseres
Hula-danseres

Basis hula-stappen vormen de basis van een unieke culturele dansvorm van de Stille Oceaan.

Hula-achtergrond

Hula is een traditionele dans van de Hawaiiaanse eilanden. Het wordt uitgevoerd op liedjes of gezangen die bekend staan als meles. De dans dient dan ter illustratie of aanvulling van de tekst van de mele.

Dansen zijn onderverdeeld in twee categorieën. Hula Kahiko zijn de oude dansen die verhalen uit de mythologie en belangrijke historische gebeurtenissen vertellen. Hula auana verwijst naar modernere vormen van dans. De toegenomen westerse invloed resulteerde in melodieuzere liedjes en de onderwerpen achter de dansen werden breder. Hoewel hula historisch gezien werd uitgevoerd voor koningen en werd gebruikt als een religieus feest, is het nu net zo waarschijnlijk dat het deel uitmaakt van een tentoonstelling voor toeristen.

Een paar basis-hula-stappen

Er zijn talloze stappen betrokken bij de hula-uitvoering. Hier volgen slechts enkele van de basisprincipes die vaak in dansen worden verwerkt:

Ha'a- Dansers staan met gebogen knieën. Dit is de basishouding van waaruit andere hula-stappen beginnen.

Lewa - Letterlijk vertaald met "lift", deze stap omvat het optillen van de heupen.

Hela - Een van de meest elementaire bewegingen van de voeten, voor hela, raakt een danseres een voet opzij aan in een hoek van ongeveer 45 graden voor haar lichaam. Het gewicht blijft op de andere voet en de danser behoudt de gebogen kniehouding. Ze brengt de voet terug naar de startpositie en herha alt met de andere kant.

Ka'o - De danser tilt één voet op en brengt vervolgens de hiel van de andere voet omhoog en omlaag. De bewegingen worden herhaald op de andere voet.

  • 'Ami - Dit is een basisheuprotatie met meerdere variaties.
    • 'Ami 'ami - Met deze optie krijgt de beweging een ruwe toon.
    • 'Ami 'ôniu - Draai de heupen in een achtvormig patroon om deze 'ami uit te voeren.
    • 'Ami ku'upau - Deze versie is afhankelijk van snelheid om indruk te maken.

Kâholo - Deze stap omvat het uitvoeren van een lewa tijdens het reizen. De danser stapt eerst opzij en volgt met de andere voet. Hij stapt weer naar dezelfde kant. Wanneer hij echter met de andere voet volgt, plaatst hij zijn gewicht er niet op en bereidt hij zich voor om van richting te veranderen.

'Uehe - De danseres tilt één voet op en verplaatst haar gewicht naar de andere heup wanneer ze naar beneden stapt. Vervolgens tilt ze beide hielen op om de knieën naar voren te duwen en herha alt deze bewegingen aan de andere kant.

Lele - Nog een loopbeweging, de danser tilt de hiel op bij elke stap.

Armbewegingen

Armbewegingen zijn de sleutel tot het verhalende karakter van de hula. De handen van een danser kunnen regendruppels of oceaangolven worden. Het gebruik van verschillende armbewegingen kan een nieuwe betekenis aan een voorstelling toevoegen, omdat het de lijst met basishula-stappen aanvult.

Hula-instructie

Studenten gaan naar halau hula, of hula-scholen, om instructie te krijgen in de basisstappen van de hula. Mele.com biedt een lijst met halau hula voor potentiële dansers.

Niet iedereen woont echter in de buurt van een geschikte school. Met dvd-instructies kunt u thuis hula leren. Of je nu geïnteresseerd bent in een basistraining of serieuze instructie, er is een video voor jou. Een paar van de beschikbare titels zijn:

  • Island Girl Dance Fitnesstraining
  • Instructie-dvd's en dansdemonstraties van de Nâ Puakea O Ko'olaupoko-school in Hawaï bieden informatie voor dansers van alle niveaus
  • Hoe je een Hula-dvd maakt
  • Let's Hula!: Leer op de Hawaiiaanse manier zwaaien voor kinderen, inclusief een set met hula-accessoires

Of je nu hula wilt uitvoeren of gewoon een geïnteresseerde toeschouwer bent, meer leren over de basisprincipes van de danstraditie is de eerste stap naar een betere waardering van de kunstvorm.

Aanbevolen: