Geschiedenis van de Twistdans

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van de Twistdans
Geschiedenis van de Twistdans
Anonim
Jaren vijftig feest
Jaren vijftig feest

In 1960 katapulteerde een botsing van factoren een lied en een dans naar de top van de hitlijsten en maakte van The Twist een nationale sensatie. Het was radicaal, levendig en gemakkelijk -- en al snel wendde elke tiener in het land zich af en de stem van Chubby Checker klonk door het hele land.

De skinny op de twist

De Twist was een fenomeen dat nog moest gebeuren en in 1960 vloog het in brand. De Baby Boom-generatie van na de Tweede Wereldoorlog gaf een eigen draai aan swingdans. Rock-'n-roll maakte hun ouders gek en speelde non-stop op de radio. Een zanger met draaiheupen genaamd Elvis liet ze gillen en zwijmelen met zijn schandalige bewegingen. Stedelijke kinderen leenden pasjes en branie van de door West-Indië beïnvloede dansen van Afro-Amerikaanse tieners. En 67 miljoen Amerikaanse huishoudens hadden tv.

Om de uren tussen de middagsoap en het avondnieuws te vullen, programmeerden lokale televisiestations voor tieners die thuis waren van school en aan de buis gekluisterd waren. Parkeer een camera en een DJ in een tv-studio, vul deze met swingende en trillende kinderen en voeg markten toe zoals Philly, waar populaire shows een doelgroep bereikten tegen verwaarloosbare productiekosten. Eén dansprogramma uit Philly, Bandstand with Dick Clark, trok een nationaal publiek toen ABC de show begon uit te zenden en het de naam American Bandstand noemde. En één nummer geschreven in 1955, gecoverd door een zanger genaamd Chubby Checker en uitgevoerd als een solo-draaibeweging door een studio van zigzaggende tieners, werd van de ene op de andere dag een dansgekte van kust tot kust. Zelfs de ouders van die tieners zouden het kunnen doen. Kom op, schat, laten we de Twist doen!

De truc om te draaien

Als je net van Mars bent aangekomen, of bent ontwaakt uit de langdurige slaap van een Rip Van Winkle, weet je misschien niet hoe je moet draaien. Dat is een trieste situatie, die binnen ongeveer twee minuten is verholpen. De Twist is zo eenvoudig dat u er gewoon mee kunt beginnen. Maar hier is het overzicht, zodat je als een kampioen op de dansvloer kunt draaien.

  1. Ga met je voeten ongeveer op heupbreedte uit elkaar staan. Kijk naar je partner, als je die hebt. (Een partner is optioneel.)
  2. Vind je evenwicht, buig je ellebogen en ontspan je knieën.
  3. Verplaats je gewicht naar de bal van je voet en begin een alsof je een aangestoken sigaret uitwrijft met je schoenen. Je draait je voeten heen en weer, tegelijkertijd in dezelfde richting.
  4. Zoals je voeten bewegen, beweegt ook het bekken. Draai je heupen heen en weer, net als je voeten. Je handen en armen volgen vanzelf. Draai niet je hele lichaam als één geheel. Draai in de taille. Hierdoor blijft je bovenlichaam min of meer naar voren gericht terwijl je benen en heupen draaien.
  5. Word chique. Breng uw gewicht naar één voet, leun naar die kant en til de gebogen knie van uw andere been in de lucht. Blijf zowel de rechter- als de linkerbenen, voeten, heupen en armen draaien. Laat het been zakken, nog steeds draaiend.
  6. Ga rond. Draai jezelf helemaal rond in een cirkel, zodat je uiteindelijk weer naar je partner (of je oorspronkelijke richting) kijkt. Het draaien gebeurt ter plekke - het is niet nodig om over de vloer te reizen.
  7. Neem een risico en ga naar beneden. Als je quads krachtig zijn, is deze zet perfect voor jou. Als dat niet het geval is, let dan op uw evenwicht. Terwijl je wegdraait, houd je je rug verticaal en begin je in een hurkzit te zinken. Draai jezelf gewoon in de grond, van links naar rechts of als een kurkentrekker. Ga slechts zo ver als u kunt, zonder uw evenwicht te verliezen. Epische twisters kunnen bijna tot op de grond komen.
  8. Als je het eenmaal op slot hebt en je je er niet meer op hoeft te concentreren om alles altijd in dezelfde richting te laten bewegen, experimenteer dan en geef er je eigen draai aan. Draai één hand rond de pols. Schud één opgeheven voet. Trek die heupen echt heen en weer of werk een bekkenisolatie in de draaiende bewegingen zonder het ritme te onderbreken. Indrukwekkend.
  9. Blijf lachen. Het is de bedoeling dat je plezier hebt, en niet fronst in concentratie. Nu ben je cool.

Maar wacht! Er is meer

De Twist ontketende een stortvloed aan huppel-, bopping- en krakelingdansen die van sockhoppen cardiolessen maakten.

Er was de aardappelpuree:

De aap:

En er waren meer Twist-platen van Chubby Checker -- Let's Twist Again hield iedereen in beweging en hield Checker en zijn twist-nummers bovenaan de hitlijsten. Andere artiesten deden mee met Peppermint Twist (Joey Dee en de Starliters) en Twist and Shout (The Beatles), en meer - allemaal dansbaar. Er waren films met de dans, waaronder Twist Around the Clock (1961) en Hairspray (1988).

Achter de schermen

Wil je meer weten over draaien?

  • De echte naam van Chubby Checker is Ernest Evans. Hij was een mollig kind en verdiende daarom zijn bijnaam. De vrouw van Dick Clark stelde voor dat hij de naam Chubby Checker zou gebruiken om te profiteren van de populariteit van singer-songwriter Fats Domino.
  • De originele opname van The Twist stond twee keer bovenaan de Billboard-hitlijsten, in 1960 en in 1962.
  • De dans was aanvankelijk niet universeel geliefd. Tegenwoordig lijkt het vreemd en tam, maar het bekkenstoten veroorzaakte meer dan een paar opgetrokken wenkbrauwen en het onsamenhangende dansen van paren, die niet langer in een bezadigde greep op de dansvloer samenkwamen, werd als een schandaal beschouwd.
  • The Beatles hebben Twist and Shout niet geschreven, dat op hun eerste opgenomen album verscheen. Een songwriter genaamd Bert Berns schreef het als een eerbetoon, niet aan The Twist, maar aan het Mexicaanse deuntje La Bamba.

Vintage bewegingen

Tegenwoordig is de Twist meer een historische dansstijl - niet erg populair in reguliere uitvoeringen en sociale dansen. Bij vintage dansavonden georganiseerd door clubs en danszalen, maar ook bij toneelstukken en films die zich afspelen in de jaren zestig, is de Twist echter vaak in hun choreografie opgenomen. The Twist is een embleem van een tijd in Amerika waarin jonge mensen een revolutie teweegbrachten in de danswereld en de benauwdheid vervingen door sexy, leuke moves.

Aanbevolen: