Effecten van groepsdrukinterview met deskundigen

Inhoudsopgave:

Effecten van groepsdrukinterview met deskundigen
Effecten van groepsdrukinterview met deskundigen
Anonim
Meisje wordt geplaagd door andere meisjes
Meisje wordt geplaagd door andere meisjes

Groepsdruk is niet alleen maar slecht. Soms kan het goed zijn. Hoewel velen van ons de negatieve effecten van groepsdruk kennen, zal het je misschien verbazen als je over de positieve effecten hoort. Ontdek hoe de verschillende soorten groepsdruk uw tiener op school en in het gezinsleven kunnen beïnvloeden.

Negatieve effecten van groepsdruk

Groepsdruk is voortdurend een zorg in de hoofden van ouders. Je ziet het op televisie. Misschien heb je een artikel gelezen waarin het laatste incident op school wordt besproken. Maar is groepsdruk zo erg? Volgens Carrie Silver-Stock, gediplomeerd klinisch maatschappelijk werker, oprichter van Girls with Dreams en schrijver van de boeken Secrets Girls Keep: What Girls Hide (& Why) en How to Break the Stress of Silence, kan dat zo zijn. Carrie verklaarde: "Negatieve groepsdruk kan schadelijk zijn voor het zelfrespect, duidelijke besluitvorming beïnvloeden en de stress vergroten. In het ergste geval kan het leiden tot schadelijk of gevaarlijk gedrag dat tot de dood kan leiden, zoals auto-ongelukken waarbij alcohol is betrokken., ongelukken, overdosis drugs en meer."

Negatieve impact op school

Het kan niet alleen tot gevaarlijk gedrag leiden, maar negatieve groepsdruk kan ook problemen op school veroorzaken. Carrie wijst erop dat negatieve groepsdruk:

  • Lagere schoolbezoek
  • Verlaag cijfers
  • Beïnvloed de mogelijkheid om naar de universiteit te gaan
  • Wijzig een groep vrienden

Familieproblemen

Groepsdruk kan ook gezinnen beïnvloeden. In gezinnen zegt Carrie: "Negatieve groepsdruk kan:"

  • Vergroot de afstand tot familieleden
  • Resultaat in minder tijd thuis
  • Verhoog negatief gedrag/negatieve houding
  • Gekwetste communicatie

Positieve effecten van groepsdruk

Hoewel negatieve groepsdruk veel meer nieuwstijd krijgt, is het niet de enige groepsdruk waar tieners last van hebben. Tieners die zich omringen met positieve mensen kunnen ook de effecten zien. "Als tieners zich omringen met mensen die goede beslissingen nemen en betrokken zijn bij positieve activiteiten en keuzes, zorgt dit er doorgaans voor dat tieners beter willen worden. Het hebben van positieve vrienden vergroot het zelfvertrouwen en het zelfrespect. Als deze groepsdruk op school plaatsvindt, kan de cijfers van een tiener of zelfs zijn vrienden verbeteren, 'zoals gerapporteerd door Carrie.

Verbeterde academische prestaties

Net als degenen die zichzelf omringen met negatieve invloeden, kun je een verandering in je academische prestaties zien als je jezelf omringt met positieve invloeden. Carrie merkt op dat tieners konden zien:

  • Cijfers verbeteren
  • Verbeter het vertrouwen
  • Resultaat in meer dingen proberen of betrokken raken op school

Gelukkiger gezinnen

Het gezinsleven kan ook verbeteren door positieve groepsdruk. Volgens Carrie kan positieve groepsdruk in het leven van kinderen:

  • Hulprelaties
  • Resultaat in meer tijd met familie
  • Communicatie verbeteren

Groepsdruk en geslacht

Gender kan enkele fundamentele verschillen teweegbrengen. Het kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de manier waarop tieners worden beïnvloed door groepsdruk. Carrie illustreerde dat "jongens en meisjes druk kunnen voelen voor verschillende dingen. Een man kan bijvoorbeeld onder druk worden gezet om met zijn auto te racen, of een meisje kan de druk voelen om zich op een bepaalde manier te kleden." Groepsdruk is echter ook universeel. Carrie zei: "de effecten zijn zeer vergelijkbaar voor jongens en meisjes. Het is moeilijk om met druk om te gaan, omdat iedereen erbij wil horen en aardig gevonden wil worden, jongens en meisjes. Beide kunnen negatieve en positieve gevolgen hebben, afhankelijk van hoe ze willen reageren."

Peerdruk van vrienden

Groepsdruk van vrienden
Groepsdruk van vrienden

Een van de meest voorkomende bronnen van groepsdruk komt van vrienden. De manier waarop dit tieners beïnvloedt, kan variëren. "Tieners kunnen zich cool voelen omdat een groep om hen geeft, of ze kunnen zich zorgen maken of in de war raken over hoe ze hun vrienden gelukkig kunnen maken terwijl ze een andere keuze maken. Tieners kunnen ook het gevoel hebben dat ze er niet bij passen of aardig gevonden worden als ze dat niet doen. Ga niet met de massa mee. Tieners kunnen zich ook onzeker voelen over hun overtuigingen of ideeën, "zei Carrie.

Toegeven

Toegeven aan groepsdruk kan 'sommigen een gevoel van opluchting geven omdat ze ergens niet bij horen'. Carrie wijst er echter op dat ‘de meesten van hen zich uiteindelijk slecht of schuldig voelen over het toegeven aan groepsdruk. Het begint hun gevoel van eigenwaarde te ondermijnen, en het voelt niet goed om altijd in te gaan tegen waar ze in geloven."

Verzet tegen

Verzet tegen groepsdruk kan ook moeilijk zijn voor tieners. Zelfs, zei Carrie, ‘het is meestal niet gemakkelijk.’ Ze wijst erop hoe dit tieners kan beïnvloeden. "In sommige gevallen zullen vrienden meer respect voor de tiener hebben en hem/haar met rust laten. Andere keren kan het aanvankelijk erg stressvol zijn en kunnen vrienden de tiener onder druk blijven zetten. Maar zodra een tiener over de eerste schok heen is en reactie zal het uiteindelijk het zelfvertrouwen naar het hoogste niveau tillen."

Gevolgen van groepsdruk

Als een tiener toegeeft aan negatieve druk van leeftijdgenoten, kan dit behoorlijk zware gevolgen hebben. "Wanneer tieners niet naar hun instincten en interne gids luisteren en alleen doen wat hun vrienden zeggen", kan dit een probleem veroorzaken, legt Carrie uit. Ze gaat verder met het verduidelijken: “Dit is het waarschuwingssignaal waar tieners op moeten letten, en vanaf nu worden de gevolgen alleen maar erger. Een andere aanwijzing dat de zaken uit de hand lopen, is als de tiener iets illegaals doet of op school in de problemen komt. Andere ernstige gevolgen kunnen zijn:

  • Zeer gespannen relatie met ouders
  • Spijbelen
  • Drinken of drugsgebruik
  • Slachtoffer van een ongeval
  • Drinken en rijden
  • Lichamelijk letsel
  • Zwangerschap
  • Gezondheidsproblemen (zoals seksueel overdraagbare aandoeningen)"

Langetermijneffecten van groepsdruk

Peerdruk kan niet alleen kortetermijneffecten hebben op school en gezin, maar de gevolgen van deze effecten kunnen ook op de lange termijn blijven bestaan. Tieners kunnen het als volwassene bijvoorbeeld moeilijk hebben om een baan te vinden vanwege slechte academische prestaties. Relaties met familieleden kunnen kapot gaan. Bovendien bleek uit statistieken over groepsdruk van de Society for Research on Child Development dat tieners die geen autonomie en onafhankelijkheid van leeftijdsgenoten verwerven, na tien jaar een groter risico liepen om drugs en alcohol te gaan gebruiken, samen met illegaal gedrag.

Fysieke effecten van groepsdruk

Groepsdruk kan ook bij tieners fysieke gevolgen hebben. Hoewel er fysieke effecten zijn van positieve groepsdruk, zoals een hoog zelfbeeld en een betere algehele algemene gezondheid. Er wordt dieper ingegaan op de effecten van negatieve groepsdruk. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat negatieve groepsdruk kan leiden tot:

  • Slapeloosheid
  • Irritabiliteit
  • Stemmingveranderingen
  • Depressie
  • Angst
  • Eetstoornissen

Hoe ouders kunnen helpen

Als u weet dat uw tiener het moeilijk heeft met groepsdruk, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de situatie te verbeteren. Carrie zegt dat je het volgende kunt doen:

  • " Creëer een ruimte voor een open gesprek - Praat met je tiener over wat er gaande is in zijn/haar leven. Zorg ervoor dat het tweerichtingsverkeer is en dat je niet alleen maar in de adviesmodus zit. Als je tiener niet zoveel wil praten als jij, wacht dan even. Probeer consequent minstens 10 minuten per dag te praten en van daaruit verder te bouwen."
  • " Modelgedrag - Ouders kunnen soortgelijke situaties op het werk tegenkomen waarin ze druk voelen van anderen of waar ze misschien een standpunt moeten innemen. Praat met je tiener over waar je mee te maken hebt en hoe je dat hebt kunnen doen om er positief mee om te gaan."
  • " Let op tekenen van verandering - Als u grote veranderingen opmerkt in activiteitenniveau, vrienden, slaap- en eetgewoonten of drinken, zijn dit waarschuwingssignalen die u niet mag negeren."
  • " Wees ondersteunend - Tiener zijn is moeilijk. Het is moeilijk om school, vrienden en groepsdruk te combineren. Houd hier rekening mee als je je tiener helpt. Vergeet niet dat je je kunt inleven, maar dat is niet het geval. Dat betekent niet dat je je regels of normen moet veranderen."

De groepsdruk verdwijnt niet

De druk van tieners kan goed of slecht zijn, afhankelijk van de bedoelingen van de tieners zelf. Eén ding is zeker: de groepsdruk in deze leeftijdsgroep zal niet zomaar verdwijnen, dus het is het beste om de problemen eromheen niet te negeren.

Aanbevolen: