Geschiedenis van vrijwilligerswerk in Amerika

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van vrijwilligerswerk in Amerika
Geschiedenis van vrijwilligerswerk in Amerika
Anonim
vrijwilligers lossen kartonnen dozen uit vrachtwagen
vrijwilligers lossen kartonnen dozen uit vrachtwagen

De geschiedenis van vrijwilligerswerk in Amerika is rijk en complex. Zolang de Verenigde Staten een natie zijn geweest, hebben zij zich gericht op het helpen en verbeteren van de levens van anderen, en dit heeft een cultuur voortgebracht die de mogelijkheden van vrijwilligerswerk ten zeerste waardeert.

Tijdlijn van vrijwilligerswerk

De volgende tijdlijn geeft een glimp van hoe het vrijwilligerswerk zich in Amerika ontwikkelde:

18e eeuw

  • 1736: Benjamin Franklin richtte de eerste vrijwillige brandweerkazerne op. Deze traditie wordt nog steeds voortgezet, aangezien veel kleine dorpen en steden een vrijwillige brandweer hebben die een enorm verschil maakt in het lokale gemeenschapsleven.
  • 1770s: Tijdens de Revolutionaire Oorlog kwamen vrijwilligers bijeen om geld in te zamelen voor de oorlogsinspanningen en om boycots te organiseren van verschillende producten uit Groot-Brittannië (zoals het theekransje uit Boston) met zowel hun filantropische houding als hun patriottisme.

19e eeuw

  • 1820s: De religieuze verjonging tijdens de Tweede Grote Ontwaking begon in de jaren 1820. Het inspireerde golven van sociale hervormingen (d.w.z. matigheid, de afschaffing van de slavernij en vrouwenrechten) en het bewoog jonge mensen ertoe betrokken te raken bij vrijwilligerswerk.
  • 1851: De nu productieve YMCA begon ook halverwege de 19e eeuw toen een zeekapitein in Boston zag hoe goed de Y werkte in Londen en besloot er een te openen in de Verenigde Staten.
  • 1865: William en Catherine Booth vormen het Leger des Heils, dat zou uitgroeien tot een van de grootste netwerken van vrijwilligerswerk in het land.
  • 1881: Het Amerikaanse Rode Kruis werd opgericht en zou een van de grootste vrijwilligersorganisaties in de geschiedenis worden.
  • 1887: Een andere bekende liefdadigheidsinstelling, de United Way, begon in Denver toen een plaatselijke vrouw, een priester, twee predikanten en een rabbijn zich verenigden om de organisatie te vormen.

1900

  • 1905: Een advocaat in Chicago richtte de Rotary Club op, waar professionals samen konden komen en samenwerken aan manieren om iets terug te geven aan hun gemeenschap.
  • 1915: Een groep zakenlieden in Detroit, Michigan richtte Kiwanis International op om leiders uit de gemeenschap en het bedrijfsleven samen te brengen om vrijwilligersprojecten te bevorderen.
  • 1917: Een professional uit Chicago richtte Lions International op om vrijwilligerswerk onder bedrijven en marktleiders in lokale gemeenschappen aan te moedigen.
  • 1930s: Het huidige gaarkeukenconcept begon tijdens de Grote Depressie, toen het land een overweldigende behoefte ervoer aan de eenvoudigste dingen: voedsel en onderdak.
  • 1940s: Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen vrijwilligerscampagnes aan de slag om zowel militairen als burgers op verschillende gebieden te ondersteunen. Vrijwilligersactiviteiten omvatten verpleegstersassistenten, civiele bescherming (dwz hulpbrandweerlieden), het aanleggen van overwinningstuinen en het doneren van schroot en rubber.

Bloemenkinderen en Jezus Freaks

Toen de 20e eeuw zowel het hippietijdperk van de jaren zestig als de enorme golf van opwekkingen geassocieerd met de Jezusbeweging in de jaren zeventig binnenging, zag de Amerikaanse cultuur een explosie van impactvolle liefdadigheidsorganisaties van zowel seculiere humanistische liefdadigheidsinstellingen als religieuze non-profitorganisaties die de uitbarsting van hervormingsbewegingen aan het eind van de 19e eeuw weerspiegelden.

  • 1961: Een groot deel van het seculiere vrijwilligerswerk in deze periode begon met overheidsprogramma's. In 1961 richtte John F. Kennedy het Peace Corps op, een seculiere organisatie die mogelijkheden voor vrijwilligerswerk begon te creëren in gemeenschappen over de hele wereld.
  • 1962: De beroemde komiek en vrome rooms-katholiek Danny Thomas richtte het St. Jude's Children's Research Hospital op.
  • 1964: Via het War on Poverty-programma van Lyndon Johnson richtte de regering VISTA (VolunteersinServicetoAmerica) op, dat overheidsmiddelen gebruikte om een seculiere vrijwilligersorganisatie op te richten om vrijwilligers in het hele land te mobiliseren.
  • 1970: De op geloof gebaseerde liefdadigheidsinstelling Samaritan's Purse werd opgericht in Amerika, die vrijwilligers en middelen van over de hele wereld naar rampgebieden heeft gemobiliseerd.
  • 1985: De kiem van een van de grootste seculiere liefdadigheidsinstellingen en organisaties die vrijwilligers mobiliseren in de geschiedenis, de Bill and Melinda Gates Foundation, werd geplant toen Gates Windows uitbracht. Hij zou later in 2000 zijn liefdadigheidsorganisatie oprichten.
  • 1994: Het innovatieve vrachtwagenrijdende Convoy of Hope, dat met konvooien de weg op gaat en elke maand duizenden kerkvrijwilligers organiseert voor stadsbrede vrijwilligersevenementen door het hele land, werd gevormd door een klein gezin in Missouri en is uitgegroeid tot een enorme mobilisatie van vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk in het nieuwe millennium

De geschiedenis van het vrijwilligerswerk in Amerika wordt nog steeds geschreven. Nu vinden vrijwilligers projecten via digitale apps die je kunt gebruiken om vanuit het comfort van je telefoon een goed doel te vinden. Of misschien ben jij, in plaats van lid te worden van een groep, degene die de volgende grote, wereldveranderende vrijwilligersorganisatie start.

Aanbevolen: