Toiletpotten schoonmaken

Inhoudsopgave:

Toiletpotten schoonmaken
Toiletpotten schoonmaken
Anonim
Vrouw staat in de badkamer met een emmer vol schoonmaakmiddelen
Vrouw staat in de badkamer met een emmer vol schoonmaakmiddelen

Als het gaat om het schoonmaken van het huis, is er geen taak zo bang als het schoonmaken van de toiletpotten in de badkamer. Hoewel het schoonmaken van een toilet niet iets is dat u waarschijnlijk ooit als leuk zult beschouwen, kan het karwei sneller en gemakkelijker worden uitgevoerd als u het op de juiste manier aanpakt, de juiste soorten schoonmaakproducten gebruikt en een regelmatig schoonmaakschema volgt.

Een toiletpot stap voor stap schoonmaken

Tenzij de toiletpot diepe en donkere ringen heeft, kan het schoonmaken van toiletpotten snel en eenvoudig zijn.

Benodigdheden

  • Rubberen handschoenen
  • Toiletborstel
  • Zelfgemaakte of commerciële reiniger (1 kopje zuiveringszout en 1 kopje azijn vormen een geweldige zelfgemaakte reiniger)
  • Nat en droog washandje of doek
Schoonmaakproducten
Schoonmaakproducten

Stap 1: Voorbereiden

Vooral als je een commercieel schoonmaakmiddel gebruikt, wil je een raam openen. Vervolgens trek je je rubberen handschoenen aan en open je het toiletdeksel.

Stap 2: Reinigingsproduct toevoegen

Spuit een commercieel of zelfgemaakt schoonmaakproduct onder de rand van de toiletpot. Spuit of strooi wat schoonmaakmiddel in de rest van de kom.

Het toilet schoonmaken
Het toilet schoonmaken

Stap 3: Wacht

Sluit het deksel, vooral als je huisdieren hebt die snel ondeugend zijn. Laat de producten nu vijf tot vijftien minuten staan, of zoals aanbevolen op het productetiket.

Stap 4: Schrobben en spoelen

Neem een schrobborstel en schrob de zijkanten en onderkant van de toiletpot totdat deze schoon is. Spoel de producten door het toilet.

Stap 5: Maak de rest van het toilet schoon

Ga na het schoonmaken van de toiletpot verder met het schoonmaken van de rest van het toiletarmatuur. Gebruik niet de schrobborstel die je op de pot hebt gebruikt om de rest van het toilet schoon te maken, aangezien deze de ziektekiemen die in de pot aanwezig waren, kan verspreiden naar het handvat of de zitting.

  1. Spuit de bovenkant en zijkanten van de tank, het handvat, het deksel en de zitting.
  2. Veeg ze af met een vochtige doek en daarna met een droge doek.
  3. Wacht met het schoonmaken van de onderkant van het toilet tot na het dweilen van de vloer, aangezien vuil van de vloer naar de onderkant van het toilet kan worden overgebracht als de dweil tegen het toilet veegt.
  4. Eindig het geheel door de onderkant van het toilet af te vegen.

Harde watervlekken reinigen

Als je hard water hebt, kan het schoonmaken van je toilet wat meer moeite vergen. Je zult de grote wapens tevoorschijn moeten halen om ervoor te zorgen dat die hardwatervlekken in je toilet tot ziens verdwijnen. Naast commerciële schoonmaakmiddelen kun je ook zuiveringszout en azijn proberen, of zelfs je toiletpot schrobben met puimsteen of staalwol. Dit kost wat extra werk, maar je krijgt de vlekken er wel uit.

Een puimsteen
Een puimsteen

Speciale toiletreiniging

Ondanks uw inspanningen heeft uw toilet soms speciale zorg nodig. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een ziek familielid heeft of dat uw zoon zich niet aan het toiletreinigingsschema hield. Nu heb je een door ziektekiemen aangetast, roestig toilet. Maak je geen zorgen. Er zijn manieren om het schoon en gedesinfecteerd te krijgen.

Benodigdheden

Voor speciale toiletreiniging heb je nodig:

  • Handschoenen
  • Spuitfles
  • Azijn of bleekmiddel
  • Vod
  • Toiletborstel
  • Puimsteen

De kom desinfecteren

Nadat iemand ziek is geweest, wil je de kom en het toilet desinfecteren. Trek de handschoenen aan voordat je begint om er zeker van te zijn dat je geen ziektekiemen verspreidt. Volg daarna de onderstaande stappen:

  1. Vul een spuitfles met 1 theelepel bleekmiddel en water op kamertemperatuur, of gewone witte azijn als je de natuurlijke route wilt.
  2. Spuit het toilet zowel binnen als buiten door.
  3. Laat 10 tot 15 minuten zitten.
  4. Gebruik de borstel aan de binnenkant van de kom en spoel door.
  5. Veeg de buitenkant af met de doek.
Bijgesneden handreiniging toiletpot met spuitfles
Bijgesneden handreiniging toiletpot met spuitfles

Roestopbouw verwijderen

Als je je toilet te lang laat staan, kan er roest ontstaan. Voordat je gaat schrobben, moet je het vuil losmaken met bleekmiddel of azijn.

  1. Sluit de waterkraan naar het toilet af en spoel door. Je hebt een lege kom nodig.
  2. Vul het toilet met voldoende bleekmiddel ofazijn om de vlek te bedekken.

    • Gebruik nooit bleekmiddel en azijn samen.
    • Wees voorzichtig met bleekmiddel door een raam te openen en handschoenen te dragen.
  3. Laat het minstens een uur zitten, maar een nacht is beter.
  4. Gebruik een natuurlijke puimsteen, bij voorkeur een met een handvat, en schrob de ring voorzichtig en lichtjes af, waarbij je indien nodig meer druk uitoefent. (Let op je druk, zodat je je toilet niet bekrast.)
  5. Doe kleine gebieden tegelijk, zodat eventuele krassen klein zijn.

Toiletreinigingsproducten

Er zijn een aantal producten op de markt voor het reinigen van badkamers en toiletten. Producten vind je ook in je eigen kast.

Commerciële schoonmaakmiddelen

Commerciële merken schoonmaakproducten, waaronder toiletpotreinigers, zijn onder meer:

  • Clorox wordt geleverd in een eenvoudig aan te brengen flesje dat onder de rand past. Gebruikt bleekmiddel om roest en kalkaanslag af te breken.
  • Lysol gebruikt een dikke formule om het uitschot op te eten. Gemakkelijk aan te brengen, gewoon onder de rand knijpen.
  • Scrubbing Bubbles is een gemakkelijke en zorgeloze reiniger met een unieke hals voor toepassing. Verwijdert roest met weinig schrobben.
  • The Works heeft een unieke formule die letterlijk roest en narigheid in de kom wegvreet. Het werkt geweldig voor toiletten met hard water.
  • Comet wordt geleverd in een spray- en krachtige formule die bleekmiddel gebruikt om roest en vuil af te breken.
  • Mr. Clean is ontworpen om bacteriën te verwijderen en heeft een frisse citrusgeur. Giet gewoon de kom in en schrob.

Hoewel deze schoonmaakmiddelen goed zijn voor hardnekkige roest en kalkaanslag, gebruiken ze doorgaans agressieve chemicaliën zoals bleekmiddel en ammoniak. Ze kunnen ook bijtend zijn.

Zelfgemaakte en natuurlijke schoonmaakmiddelen

Commerciële chemische reinigingsmiddelen zijn niet altijd milieuvriendelijke reinigingsproducten. Als u zich zorgen maakt over het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, wilt u misschien een zelfgemaakt schoonmaakmiddel maken en gebruiken, of op zoek gaan naar toiletreinigingsproducten van bedrijven die gespecialiseerd zijn in milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Een paar goede natuurlijke reinigingsmiddelen zijn:

  • Zuiveringszout werkt als een geweldig mild schurend scrub- en ontsmettingsmiddel tegen ziektekiemen. Strooi er een beetje in en boen.
  • De zure aard van azijn maakt het geweldig om roest en grimmigheid weg te eten. Giet het gewoon in de kom en wacht.
  • Citroensap kan een krachtige reiniger zijn en heeft een heerlijke geur.
  • Zuiveringszout en azijn werken prima alleen, maar als je ze met elkaar mengt, krijg je natuurlijke schrobbellen.
  • Puimstenen werken uitstekend om vlekken los te maken en vuil te verwijderen na het weken in zuiveringszout of azijn. Pas op dat u niet te veel druk uitoefent.
Azijn, citroen en zuiveringszout
Azijn, citroen en zuiveringszout

Toiletonderhoudstips

Het toilet schoonmaken is een vies klusje dat niemand wil doen. Probeer deze tips om het schoonmaken van de toiletpot gemakkelijker te maken.

Dagelijkse schoonmaak

Hoe vaker een toiletpot wordt schoongemaakt, hoe gemakkelijker het werk wordt. Voeg het schoonmaken van de toiletpot toe aan uw dagelijkse schoonmaakschema. Als u de toiletpot onderhoudt door elke dag snel te sprayen en te schrobben, houdt u vlekken, kringen en ziektekiemen uit het toilet en de badkamer.

Dagelijkse schoonmaak van het toilet
Dagelijkse schoonmaak van het toilet

Automatische spoelreinigers

In plaats van de chemicaliën slechts één keer per week toe te voegen, ga je elke keer dat je doorspoelt naar het toilet. Veel commerciële topreinigers, zoals Clorox en The Works, maken automatische spoelreinigers. Deze passen onder de rand van uw toilet of in uw toilettank. Bij elke spoelbeurt verwijderen ze schuim, aanslag en roest die zich anders zouden kunnen ophopen. Door bij elke spoelbeurt geurverdrijvende chemicaliën vrij te geven, blijft uw kom langer schoon.

Automatische reiniging van toiletten

Net als een zelfreinigende oven hebben deze porseleinen schoonheden een zelfreinigend systeem. In plaats van je zaterdag te besteden aan schrobben, druk je gewoon op de knop en laat je het toilet al het werk doen. Deze ingenieuze kleine systemen werken door een krachtige reiniger in het toilet af te geven, waardoor het toilet in minder dan een minuut sprankelend en wit wordt. Een diepere reiniging kan tot 10 minuten duren.

Je toiletpot schoonmaken

Het toilet schoonmaken is een vies klusje. Het is letterlijk het smerigste klusje in huis. Met een paar tips en trucs kan uw toiletreinigingsavontuur echter een stuk eenvoudiger worden. Van wekelijks onderhoud tot dieptereiniging, er is voor ieders behoefte een reiniger en hulpmiddel. Nu je je komtechniek hebt geperfectioneerd, kun je tips krijgen over hoe je je toilettank kunt schoonmaken, zodat je hele opstelling zo fris als een madeliefje is.

Aanbevolen: