Mexicaanse ontwerpkleuren

Inhoudsopgave:

Mexicaanse ontwerpkleuren
Mexicaanse ontwerpkleuren
Anonim
Warme kleuren
Warme kleuren

De Mexicaanse cultuur barst van de kleur, van levendige stucwerkarchitectuur tot een kleurrijke keuken, flamboyant textiel en levendige volkskunst. Als je van kamers met gedurfde, levendige kleuren houdt, zul je dol zijn op een Mexicaans kleurenschema.

Warme kleuren

Terwijl koele kleuren een belangrijke rol spelen als accentkleuren, domineren warme kleuren het meeste Mexicaans geïnspireerde kleurenpalet.

Rood

Rood is een van de meest voorkomende kleuren in de Mexicaanse kunst en cultuur. Een derde van de Mexicaanse vlag is rood, wat symbool staat voor het bloedvergieten door historische helden. Rode chilipepers zijn een hoofdbestanddeel van Mexicaans eten en de Matador in een Mexicaans stierengevecht lokt de stier met een kunstig gemanipuleerde rode cape.

Kleurrijke Mexicaanse dekens en serapes hebben vaak opvallende rode banden en schitterende fuchsiakleurige strepen. Diep of helder rood is populair op muren binnen en buiten het huis en verschillende tinten rood zijn ook te vinden op de vurige bloemen van bromelia's op de binnenplaats, bloeiende cactussen en de onmiskenbare roodpaarse of fuchsia bloemen van bougainvillea-ranken.

rode muur met magueyplant
rode muur met magueyplant

Geel

Geel wordt ook veel gebruikt in Mexicaans design, in tinten variërend van helder citroengeel tot diep aards goud. Statige haciënda's met zonnige gele stucwerkmuren en modderig oranje getinte terracottavloeren kunnen niet anders dan er warm en uitnodigend uitzien te midden van het weelderige groen van het tropische klimaat. Bijna elke tint geel is te vinden op gestuukte muren, zowel binnen als buiten het huis. Helder geel is doordrenkt in textiel met levendige patronen, zoals kussens en vloerkleden, maar ook in handgeschilderde keramische kunst.

gele muren
gele muren

Oranje

Bijna net zo gewoon als geel, verwarmt oranje vaak de muren, zowel binnen als buiten het huis in Mexico. Overal zie je gedempte oranje tinten, van terracottategels op de vloer tot plantenbakken, fonteinen en kunst aan de muur van klei. Fel oranje komt voor in stofpatronen, beschilderd keramiek en meubilair. Diepe oranje tinten komen vaak voor op kussens en vloerkleden.

Oranje buitenmuur
Oranje buitenmuur

Koele kleuren

De koele kleuren worden meestal gebruikt in schitterende, juweelkleurige tinten en staan in schril contrast met hun warme tegenhangers.

Groen

Binnenplaatsen gevuld met het groen van klimplanten, palmen en bloeiende planten zijn een veelvoorkomend ontwerpkenmerk van huizen in haciënda-stijl. Heldergroen is een favoriete kleur voor de afwerking van kasten, rond deuren en ramen, op geverfd meubilair, textiel met patronen en handgeschilderde keramische tegels. Een derde van de Mexicaanse vlag is donkergroen, wat symbool staat voor hoop.

groente
groente

Blauw

De blauwtinten doen denken aan de zee en de lucht langs de prachtige kustlijn van Mexico en variëren van diep marineblauw en indigo tot briljant elektrisch blauw tot blauwgroene tinten van turkoois of groenblauw. Blauw is een populaire kleur voor accentmuren, meubels, deuren en sierlijsten. Kleurrijke blauwe banden worden vaak aangetroffen in gestreepte tapijten en dekens en kunstzinnige patronen geschilderd op Talavera-tegels.

blauwe muren
blauwe muren

Paars

Levendige tinten paars, van roodviolet tot blauwviolet, zijn te zien op gepleisterde muren, beschilderde meubels en in kleurrijke banden op dekens en serapes. Dieppaars wordt gebruikt om architectonische kenmerken te benadrukken en wordt vaak gecombineerd met geel of oranje.

krachtig paars
krachtig paars

Mexicaanse kleuren combineren in paletten

Werken met verschillende kleuren kan een uitdaging zijn, maar een oplossing is om ook neutrale kleuren te gebruiken. Lichte tinten beige en crème doen denken aan oude stenen of gepleisterde muren. Aardse bruintinten roepen het gevoel op van oude houten vloeren en plafondbalken. Helder wit en zwart passen goed bij heldere en krachtige kleuren.

Hedendaags kunstgeïnspireerd palet

Als je van complexere kleuren houdt, kun je ze vinden in Mexicaanse kunst en handwerk. Deze moderne slaapkamer met Mexicaans thema heeft bijvoorbeeld een levendig kleurenpalet, geïnspireerd op kunstwerken van suikerschedels die boven het bed hangen:

  • Fuchsia
  • Teal
  • Geel
  • Zwart
  • Wit
  • Bruin

    Op kunst geïnspireerd palet
    Op kunst geïnspireerd palet

De neutrale muren en sprei geven de ogen een plek om te rusten wanneer ze alle felle kleuren van de accessoires in de kamer in zich opnemen, terwijl de focus ook daarop wordt verlegd. Subtiele schaduwverschillen in de helderdere kleuren voegen diepte en interesse toe aan de kamer.

Als je van sterk contrasterende kleuren houdt, combineer dan complementaire tegenpolen, zoals blauw en oranje of rood en groen. Omdat rood en groen in de Amerikaanse cultuur zo sterk geassocieerd worden met Kerstmis, kun je de tint een beetje variëren of tertiaire kleuren gebruiken, zoals de blauwgroene blauwgroene en roodviolette fuchsia-accenten in het voorbeeld van de slaapkamer.

Cultureel kleurenpalet

Deze kleurrijke eetkamer is geïnspireerd op het huis van het Mexicaanse icoon Frida Kahlo, een beroemde 20e-eeuwse schilderes die bekend staat om het gebruik van gedurfde, levendige kleuren in haar kunstwerken. Haar opvallende, kob altblauwe huis in Mexico-Stad is nu een museum. Dit complexe palet bevat een gesplitst complementair kleurenschema van donkergeel, blauwviolet en roodviolet.

  • Orchidee
  • Maagdenpalm (blauw-violette tint)
  • Zonnebloem geel
  • Limegroen
  • Marineblauw
  • Zwart
  • Wit
Garita-eetkamer, San Miguel de Allende
Garita-eetkamer, San Miguel de Allende

Mensen zijn het vaak oneens als ze een tint als maagdenpalm beschrijven. Sommigen zullen zeggen dat het blauw is, terwijl anderen het als paars zien. Het is eigenlijk allebei, omdat het blauwviolet is. Een kleurenwiel helpt bij het verkennen van complexe kleuren en plaatst kleurenschema's in perspectief. Vind kleurenwielen in kunst- en handwerkwinkels, interactieve versies online en op Amazon.

In deze eetkamer contrasteert een enigszins gedempte tint maagdenpalm mooi met de donkergele muur en vaaskleur. De monogame tinten roodviolette orchidee op de tafel en de zitkussens passen goed bij de maagdenpalmversiering en steken levendig af tegen de gele tinten op de achtergrond. De limoengroene stoelen, die eigenlijk geelgroen zijn, versterken ook de levendigheid van de tafel, aangezien geelgroen en roodviolet complementaire tegenpolen zijn op de kleurencirkel.

Vurig Baja zonsondergang kleurenpalet

Een van de beste dingen van ontwerpregels is: ze kunnen overtreden worden, vooral in een persoonlijke ruimte zoals de slaapkamer. Misschien heeft een vurige oceaanzonsondergang in Cabo San Lucas een blijvende indruk op je gemaakt of is dit kleurenpalet gebruikt in de rustieke Mexicaanse bed-and-breakfast waar je op huwelijksreis was:

  • Mandarijn oranje
  • Turkoois
  • Chartreuse
  • Citroengeel
  • Chocoladebruin
kleurrijke zonsondergang geïnspireerde slaapkamer
kleurrijke zonsondergang geïnspireerde slaapkamer

Verlichting zal een belangrijke rol spelen in dit kleurenschema, zowel natuurlijk licht dat door het raam binnenkomt als kunstlicht 's nachts. Als u in een warm of heet klimaat leeft, kan een kamer op het zuiden of westen 's middags te warm of te licht aanvoelen. Als u in een koud klimaat leeft en een kamer op het noorden heeft, kan deze muurkleur de kamer warmer doen aanvoelen. Een kamer op het oosten zal elke ochtend helder en vrolijk zijn. Gebruik zachte witte gloeilampen in lampen met lampenkappen die het licht 's nachts naar beneden richten, waardoor de oranje tint op de muren zich kan verdiepen in een meer zwoele, verbrande oranje tint.

Culturele kleur omarmen

Als je de neiging hebt om op safe te spelen met voornamelijk neutrale kleuren in je huis, kan een Mexicaans geïnspireerd kleurenpalet je helpen een speelse duik te nemen in de wereld van kleur. Creëer uw eigen palet of vind inspiratie uit de genoemde palet.

Aanbevolen: