Boomidentificatiegids met eenvoudige stappen

Inhoudsopgave:

Boomidentificatiegids met eenvoudige stappen
Boomidentificatiegids met eenvoudige stappen
Anonim

Manieren om bomen te identificeren

Afbeelding
Afbeelding

Een stapsgewijs proces voor boomidentificatie kan u helpen snel de vele mogelijkheden te beperken van het type boom dat u wilt identificeren. Je kunt beginnen met het identificeren van het blad en vervolgens doorgaan met andere kenmerken, zoals de schors en de vorm van de boom.

Is de boom groenblijvend of bladverliezend?

Afbeelding
Afbeelding

Er zijn twee basistypen bomen. De eerste zijn groenblijvend, wat betekent dat de bladeren van de boom het hele jaar door groen zijn. Het andere type boom is bladverliezend. Dit betekent dat de bomen een deel van het jaar hun bladeren verliezen.

Onderzoek het type blad

Afbeelding
Afbeelding

Er zijn drie basistypen boombladeren: naald-, schubben- en breedbladige bladeren. U wilt elk type blad onderzoeken en vergelijken met het uwe om beter te definiëren welk type blad u moet identificeren.

Naaldbladtype

Afbeelding
Afbeelding

Sommige bomen hebben naaldvormige bladeren die naaldvormig zijn. Pijnbomen zijn het meest herkenbare type naaldbladbomen. Sommige conifeersoorten hebben naaldbladeren. Cederbomen hebben clusters van naaldbladeren.

Geschaalde bladeren

Afbeelding
Afbeelding

Bomen met geschubde bladeren hebben kleine groene gezwellen of structuren die elkaar overlappen en langs de tak omhoog bewegen. Sommige coniferen, zoals jeneverbessen, hebben geschubde bladeren. De schubben variëren afhankelijk van de boomsoort.

Breedbladige bladsoort

Afbeelding
Afbeelding

Als u besluit dat uw boom bladverliezend en breedbladig is, moet u bepalen of het een eenvoudig blad of een samengesteld blad is. Deze informatie kan u helpen de bladeren en daarmee de boom te identificeren.

Eenvoudige bladeren

Afbeelding
Afbeelding

Er zijn twee soorten breedbladige soorten die worden gedefinieerd door het blad. U kunt deze informatie gebruiken om bladeren nauwkeuriger te identificeren. De ene is een eenvoudig blad. Een eenvoudig blad bestaat uit de stengel en een enkel blad (plat breed deel) dat uit de hoofdnerf groeit (lijnstructuur die door het midden van het blad loopt). Een paar voorbeelden van eenvoudige bladbomen zijn zwarte gom, zwarte kers en enkele eiken.

Samengestelde bladeren

Afbeelding
Afbeelding

De andere breedbladige is het samengestelde blad. Bij samengestelde bladeren is het blad verdeeld met verschillende blaadjes die langs de hoofdnerf groeien. Elk blaadje groeit uit een individuele stengel. Voorbeelden van samengestelde bladeren zijn eiken-, buckeye-, hickory-, walnoot- en pecannotenbomen.

Bladvorm bepalen

Afbeelding
Afbeelding

Misschien is het beste hulpmiddel voor het identificeren van bomen het gebruik van de bladvorm. Niet alle bladeren hebben gladde randen. Sommige bladranden zijn ook gekerfd, gekarteld, gekarteld of zaagtand; het hangt af van de soort en variëteit. De Orbicular (rond blad) wordt aangetroffen in elzen- en espenbomen. Eivormig is een eivormig blad, zoals American snowbell en rode Adler. Elliptisch is een ellipsvormig blad (Amerikaanse iep) en labellaat zijn waaiervormige bladeren (ginkgoboomblad).

Hartvormig blad

Afbeelding
Afbeelding

Als uw boom een hartvormig blad heeft (Cordate), kunt u de mogelijke kandidaten snel beperken. Dit eenvoudige blad wordt gevonden in westerse catalpa en verschillende lindebomen. Er zijn andere bomen die in deze bladvormcategorie kunnen vallen. Begin met degenen die kunnen overleven in uw winterharde zone. Er zijn misschien maar een paar mogelijke bomen.

Driehoekvormig blad

Afbeelding
Afbeelding

Deltoid is een driehoekig blad, zoals een populier of populier. De naam is afgeleid van de Griekse letter, omdat het blad daarop lijkt.

Oblancolate en lancetvormige bladvormen

Afbeelding
Afbeelding

Oblanceolate heeft een smalle basis die breder taps toeloopt naar de bladtop. De laurier- en magnoliabomen zijn goede voorbeelden van deze bladvorm. Lanceolate is het tegenovergestelde van oblanceolate, zoals crack oak en griezelig.

Handpalm

Afbeelding
Afbeelding

Palmately gelobde bladeren hebben drie tot vijf lobben. De naam verwijst naar de handpalm waarvan de vingers uitstralen. Goede voorbeelden van handgelobde bladeren zijn te vinden in verschillende esdoorn-, tulpen- en vijgenbomen.

Nier-, veer- en spatelvormige bladeren

Afbeelding
Afbeelding

Er zijn nog andere vreemd gevormde bladeren die mensen vaak in verwarring brengen, maar als je de naam van de vorm kent, kan dit je helpen je boom sneller te identificeren. Reniform is een niervormig blad, zoals Oost-redbud en Carolina-lindebomen. Aan weerszijden van de bladrug worden veervormig gelobde bladeren gevormd, vaak een veervorm genoemd. Eikenbomen hebben veervormig gelobde bladeren. Spatelvormig zijn spatelvormige bladeren die taps toelopen naar de basis, zoals watereikbladeren.

Identificeer het type boomschors

Afbeelding
Afbeelding

Als je eenmaal verschillende bladvormen hebt overwogen, zou je een duidelijk idee moeten hebben van het boomtype. Er is echter één manier waarop u uw bladbeoordeling kunt controleren. U kunt de boomschors vergelijken met de soort waarvan u denkt dat deze bij uw blad past. De kleuren van de boomschors variëren van wit tot donkerbruin en de schorstexturen kunnen variëren van ruig en afbladderend tot glad. Als de schors niet overeenkomt met de boom die u aan de hand van het blad hebt geïdentificeerd, moet u de kenmerken van de boom opnieuw onderzoeken.

Boomvorm bepalen

Afbeelding
Afbeelding

Als u er nog steeds niet zeker van bent dat u de boom nauwkeurig heeft geïdentificeerd, moet u rekening houden met de vorm van de boom. De meeste boomsoorten hebben inherente vormen. Deze variëren van spreidend, rond, conisch, huilend, zuilvormig, open, ovaal, piramidaal, vaasvormig en onregelmatig.

Fruit- of notendragende bomen

Afbeelding
Afbeelding

Als u vermoedt dat uw boom vruchten of noten draagt, maar niet wilt wachten totdat deze vruchten produceert, kunt u ter vergelijking de bladvorm, het type schors, bladknoppen, vorm van de boom en eventuele bloei onderzoeken. Op een gegeven moment kunnen al deze kenmerken worden gebruikt om uw boomidentificatiebeoordeling te valideren of ongeldig te verklaren.

Volg boomidentificatie stap voor stap

Afbeelding
Afbeelding

U kunt een stapsgewijze beoordeling gebruiken om een type boom te identificeren. Misschien wilt u vragen stellen. Als u bijvoorbeeld bessen aan de boom of iets ongewoons heeft opgemerkt. Maak aantekeningen terwijl u de stappen doorloopt, zodat u mismatches kunt elimineren en deze later kunt vergelijken met foto's en voorbeelden.

Aanbevolen: