Morton Pottery: een korte verzamelgids

Inhoudsopgave:

Morton Pottery: een korte verzamelgids
Morton Pottery: een korte verzamelgids
Anonim
Morton aardewerk
Morton aardewerk

Morton-aardewerk was ooit een van de populairste aardewerkfabrikanten in de Verenigde Staten, en het werd in bijna elke stad en dorp verkocht. Het is ook een van de meest betaalbare antieke verzamelobjecten, en stukken zijn overal verkrijgbaar voor verzamelaars.

Geschiedenis van Morton-aardewerk

De term "Morton-aardewerk" verwijst naar het werk van verschillende bedrijven die allemaal in Morton, Illinois waren gevestigd. Morton-aardewerk werd eind 19e eeuw tot eind jaren zeventig geproduceerd. Deze bedrijven omvatten:

  • Amerikaanse kunstaardewerk
  • Cliftwood Art Potteries/M. Rapp en Zonen
  • Midwest aardewerk
  • Morton Brick and Tile Company
  • Morton Earthenware Company
  • Morton Potteries Company
  • Morton Pottery Works
  • Rapp Brothers Brick and Tile Company

Morton Pottery en de Rapp Brothers

Het oorspronkelijke Morton-aardewerkbedrijf, de Rapp Brothers Brick and Tile Company, werd in 1877 opgericht als het geesteskind van zes Duitse broers uit de familie Rapp. In het begin concentreerden ze zich vooral op de productie van functionele stenen en tegels, zoals de naam al doet vermoeden. Een van de oorspronkelijke broers Rapp en zijn zonen startten Cliftwood Art Potteries in 1920 en werden het eerste bedrijf dat voornamelijk decoratieve artikelen produceerde, waar de naam "Morton pottery" bekend om werd. Sterker nog, tegenwoordig weten meestal alleen serieuze verzamelaars dat Morton Potteries materialen begon te produceren alleen voor de bouwsector.

Cliftwood Art Potteries, Inc

Het decoratieve aardewerk van Cliftwood Art Potteries werd geproduceerd met hoogwaardige artistieke waarden, vergelijkbaar met het hedendaagse Roseville Pottery. Matthew Rapp was bijzonder getalenteerd in het maken van druppelglazuren, met name chocoladebruin, kob altblauw en jadekleurig. Sommige stukken gebruikten zelfs heel dunne goud- of platinaversieringen. Omdat het metaal zo dun was, kon het gemakkelijk worden afgeschuurd, en daarom is het zeer zeldzaam om deze stukken in goede staat te vinden. Het bedrijf produceerde honderdduizenden verschillende nieuwe beeldjes, groentevormige plantenbakken van Morton Pottery en 'muurzakken', stukken die aan de muur werden gemonteerd en bloemen of grassen konden bevatten, en verkocht ze van deur tot deur en via vijf-en-dubbeltje-winkels overal. de natie. Het werd uiteindelijk gesloten in 1944 nadat het bedrijf werd verwoest door een verwoestende brand.

Antieke Morton & Cliftwood Art Pottery tafellamp
Antieke Morton & Cliftwood Art Pottery tafellamp

Amerikaanse kunstaardewerk

De zonen van Matthew Rapp richtten in 1947 American Art Potteries op. Ze werden echter geplaagd door een reeks financiële en managementproblemen, waaronder branden, concurrentie van goedkopere overzeese productie, IRS-beslagleggingen en faillissementen, die begonnen in de jaren vijftig. Hun mallen en productieapparatuur werden gekocht door de Morton Pottery Company, die werd gerund door een ander stel zonen van de oorspronkelijke gebroeders Rapp.

Morton Pottery Company

The Morton Pottery Company produceerde in de daaropvolgende decennia een aantal verschillende soorten aardewerk. Ze stonden bekend om het maken van bierpullen, lampvoeten, decoratieve kunstwerken en politieke memorabilia-items tot ongeveer 1969, toen het bedrijf werd verkocht aan een ander stel Rapps. Helaas werd het bedrijf uiteindelijk geconfronteerd met een faillissement en stopte het met het maken van aardewerkartikelen ten gunste van meer gebruiksvoorwerpen die te koop waren, zoals een inzetstuk voor crockpotten, totdat ze uiteindelijk in 1976 werden gesloten.

Identificatie van Morton-aardewerk

Zoals hierboven vermeld, is het druppelglazuur van Cliftwood een van de meest herkenbare kenmerken van Morton-aardewerk. Kleur is een andere identificerende factor, en enkele van de meest voorkomende waren blauw, groen, geel en wit. Morton-aardewerk kan moeilijk te identificeren zijn omdat het door zoveel bedrijven is gemaakt en velen geen aardewerksporen hebben achtergelaten. Er zijn verzamelgidsen die u kunt kopen om u te helpen meer te weten te komen over de verschillende lijnen, zoals Morton Potteries: 99 Years - A Product Guide van Doris Hall, die bij verschillende boekverkopers kan worden gebruikt. Je kunt ook zoeken naar een 'Morton USA'-stempel op de onderkant of in sommige gevallen naar stickers, hoewel het zelden voorkomt dat je stukken vindt waarvan ze niet zijn verwijderd. Een ander identificerend kenmerk van Morton-aardewerk, althans met hun dierenfiguren en plantenbakken, zijn de zware, dikke muren en de afgewerkte binnenkant met ongeglazuurde bodems.

Morton Cachepot Mark
Morton Cachepot Mark

Belangrijke thema's in Morton Pottery

Morton aardewerk heeft verschillende themalijnen laten maken door de verschillende bedrijven die kunnen helpen bij het identificeren of het een echt stuk Morton aardewerk is. Beeldjes en plantenbakken voor dieren, vooral vogels, werden het meest geproduceerd, maar er werden ook items in kleinere batches geproduceerd, waarvan de meeste vrij zeldzaam zijn.

Artistiek aardewerk

Veel van de door Cliftwood gemaakte stukken hebben een meer "high-end" uitstraling en waren mooie decoratieve stukken voor in huis. Denk hierbij aan bloemenvazen en -schalen en decoratieve voetstukken voor lampen. Enkele veel voorkomende decoratieve thema's waren vogels, bloemen en Japanse culturele thema's zoals pagodes. Op sommige lampen waren dieren in dramatische poses te zien, zoals panters en buffels.

Morton Pottery Woodland Glaze mengkom
Morton Pottery Woodland Glaze mengkom

Dieren en plantenbakken

De meeste dierenfiguren vallen tegenwoordig op als kitsch. De verschillende dieren hebben overdreven gelaatstrekken en onmogelijk lieve uitdrukkingen. Een van de meer iconische thema's zijn de Morton-tortelduifjes. Hoewel ze realistischer zijn, worden de tortelduifjes sentimenteel tegen elkaar geknuffeld en geschilderd in tamelijk doorschijnende pastelkleuren. Er is ook een serie bloempotten en plantenbakken met dierlijke vormen zoals varkens, tortelduifjes, papegaaien, kalkoenen, eenden, beren, kangoeroes, katten en buldoggen.

Love Birds Wall Pocket Planter van Morton Pottery
Love Birds Wall Pocket Planter van Morton Pottery

Antieke groentevormige plantenbakken

Sommige zeldzamere stukken van Morton-aardewerk zijn de antieke groentevormige plantenbakken, waarvan er 18 ontwerpen zijn met fruit en groenten. Een voorbeeld zijn de groente- en fruitplantenbakken van Moeder Aarde, die de vorm hebben van yams of zoete aardappelen.

Politieke memorabilia

Omdat de Morton Potteries zo'n sterke band hebben met het hart van Illinois, gebruikten enkele prominente politici ze als campagnememorabilia. FDR bestelde miniatuurbierpullen om potentiële kiezers eraan te herinneren dat hij beloofde het verbod te beëindigen. De Republikeinse senator en presidentskandidaat Everett McKinley Dirksen gaf opdracht voor aardewerkolifanten en asbakken met olifanten. John F. Kennedy, wiens broer, Joe Jr., tijdens de Tweede Wereldoorlog trainde bij Gilbert Rapp, een afstammeling van de oprichters, gaf opdracht tot ezelbeeldjes.

Koekjespotten

Morton-aardewerkkoekjespotten waren een andere populaire lijn in de jaren dertig en veertig. De koekjestrommels hadden meestal de vorm van uilen, kippen, clowns, koffiepotten en poedelkoppen.

Andere Morton-aardewerkthema's

Je kunt verschillende andere kleinere lijnen Morton-aardewerk vinden die in kleinere batches zijn gemaakt. Zo zijn er Davy Crockett-figuren gemaakt om te profiteren van de populariteit van de televisieshow. Babyschoentjes in blauw of roze en in de vorm van plantenbakken waren ook een populair decor voor kinderdagverblijven. Er werden ook decoratieve beeldjes voor kinderkamers geproduceerd, zoals teddyberen in roze of blauw. Een divers thema dat dateerde van vóór de Chia Head waren de Paddy O'Hair-stukken, plantenbakken in de vorm van het hoofd van een kale man.

Morton aardewerk verzamelen

Morton-stukken zijn over het algemeen gemakkelijk online te vinden op websites zoals eBay en Etsy. Ook in antiekwinkels kun je Morton-aardewerk vaak vinden. Prijzen zijn meestal betaalbaar en zijn gebaseerd op zeldzaamheid en staat. Het kunstaardewerk kost gewoonlijk ongeveer $30 tot $60, terwijl de nieuwe decoratieve voorwerpen gewoonlijk tussen de $10 en $30 worden verkocht. Als u op zoek bent naar een gemakkelijke manier om te beginnen met het verzamelen van aardewerk, dan is Morton-aardewerk een goede keuze, omdat er veel stukken beschikbaar zijn en uw budget niet kapot gaat. Leer nu over antieke aardewerk potten, een ander soort aardewerk verzamelobject.

Aanbevolen: