Geschiedenis van Latin Dance

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van Latin Dance
Geschiedenis van Latin Dance
Anonim
Latijns danspaar
Latijns danspaar

Latijnse dans heeft een lange en gecompliceerde geschiedenis, maar de elementen die keer op keer terugkomen zijn zelfexpressie en ritme. Hoewel sommige Latijns-Amerikaanse dansen bijna volledig afstammen van één culturele sfeer, heeft de overgrote meerderheid van de Latijns-Amerikaanse dansen drie verschillende invloeden: de inheemse invloed, de Europese invloed van de hogere klasse en de Afrikaanse invloed. De wortels van Latijns-Amerikaanse dans dateren minstens uit de 15e eeuw, toen inheemse dansen voor het eerst werden gedocumenteerd door Europese ontdekkingsreizigers, en zijn zowel diep als geografisch verreikend.

Oorsprong van Latijns-Amerikaanse dansen

Lang voordat mannen en vrouwen de Rumba of de Salsa dansten, ontwikkelden inheemse volkeren van Zuid- en Midden-Amerika wat mensen tegenwoordig zijn gaan herkennen als Latijns-Amerikaanse dansen. Op weg om de dansen te worden waar toeschouwers tegenwoordig van genieten in competities en balzalen, zouden deze vroegste rituele dansen worden beïnvloed door veel verschillende Europese en Afrikaanse stijlen, zowel in beweging als in muziek.

Ritualistisch begin

Rond de 16e eeuw gingen zeegaande ontdekkingsreizigers zoals Amerigo Vespucci terug naar Portugal en Spanje met verhalen over inheemse volkeren (Azteken en Inca) die ingewikkelde dansen uitvoerden. Hoe lang deze danstradities al bestonden, is onbekend, maar toen ze door Europese ontdekkingsreizigers werden waargenomen, waren de dansen al ontwikkeld en geritualiseerd, wat duidt op een belangrijke basis. Deze inheemse dansen concentreerden zich vaak rond alledaagse concepten zoals jacht, landbouw of astronomie.

In het begin van de 16e eeuw begonnen Europese kolonisten en conquistadores zoals Hernando Cortes regio's van Zuid-Amerika te koloniseren en namen ze de lokale danstradities op in een nieuwe versie van de lokale cultuur. Bekend als assimilatie, voegden de katholieke kolonisten de inheemse cultuur samen met hun eigen cultuur, waarbij ze de bewegingen behielden maar katholieke heiligen en verhalen aan de dansen toevoegden. Azteekse dansen maakten grote indruk op de kolonisten omdat ze zeer gestructureerd waren en grote aantallen dansers omvatten die op een precieze manier samenwerkten.

Door de eeuwen heen vermengden Europese volksdansen en Afrikaanse stamdansen zich met deze inheemse wortels om moderne Latijns-Amerikaanse dansen te creëren.

Europese invloeden

Sinds Europese volksdansen die met de kolonisten naar Amerika reisden, mannelijke en vrouwelijke danspartners verboden elkaar aan te raken, was het hebben van een danspartner nieuw. Terwijl de inheemse dansen groepsdansen waren, werden veel, maar niet alle, Europese dansen die naar Amerika werden geëxporteerd, uitgevoerd door een man en een vrouw als koppel. Deze Europese dansen combineerden een mix van muzikale waardering en sociale kansen, die beide werden geïntegreerd in het zich ontwikkelende Latin-dansgenre. Een groot deel van het verhalende element verdween uit het genre naarmate de focus verschoof naar het ritme en de stappen.

In termen van beweging bracht de Europese invloed een zekere sierlijkheid aan de inheemse dansen van Latijns-Amerika omdat de passen kleiner waren en de bewegingen minder krachtig. Het combineren van deze finesse met de onweerstaanbare beat van de Afrikaanse drums is een van de bepalende kenmerken van Latin dans.

Afrikaanse invloeden

Bewegingsstijlen en vooral de muzikale ritmes van Afrika hebben een blijvende stempel gedrukt op de dansen van Latijns-Amerika. Met de Europese kolonisten kwamen Afrikaanse slaven, wier dansen en muziek in Zuid-Amerika beter overleefden dan in Noord-Amerika. De volgende elementen van Latin dans zijn terug te voeren op Afrikaanse invloeden:

  • Polycentrische ritmes
  • Polycentrische beweging
  • Gebogen knieën en een neerwaartse focus (gegrond in de aarde) in plaats van de rechte opwaartse focus van Europese volksdansen
  • Improvisatie
  • Stappen voor de hele voet (in tegenstelling tot stappen voor alleen de tenen of hielen)
  • Lichaamsisolaties: bijvoorbeeld het bovenlichaam immobiliseren terwijl je wilde bewegingen maakt met de heupen

Ontwikkeling van Latin Dance

Verschillende dansen ontwikkelden zich in afzonderlijke landen, waarbij sommige dansen zich over verschillende regio's verspreidden en andere beperkt waren tot één stad.

Veel populaire dansen van vandaag die geassocieerd worden met Latijns-Amerika zijn grotendeels ontwikkeld op sociaal gebied, op een georganiseerde manier, en met professionele muzikanten die voor de beat zorgden. Dit is het geval voor de volgende dansen:

Salsa

Mambo

Merengue

Rumba

Cha Cha Cha

Bachata

Samba

Terwijl volksdansen zoals de Mexicaanse Hoedendans zich in meer landelijke gebieden ontwikkelden, ontwikkelden Latijnse dansen zich na 1850 tot volwaardige genres. Deze genres waren gemodelleerd naar de Europese wals en polka. De muziek was de motor van elke dans en begeleidde de danspassen met de maat, snelheid en het gevoel dat het opriep, van energiek tot sensueel.

Verschillende Latijns-Amerikaanse regio's hadden onafhankelijke muziekstijlen, en uit elk muziekgenre, of elke combinatie van stijlen, werd een dansgenre geboren. De Mambo, ontstaan in de jaren veertig, is bijvoorbeeld ontstaan uit een huwelijk tussen Amerikaanse swingmuziek en Cubaanse sonmuziek, dat uit dezelfde periode stamde.

Door de muziek, de bewegingsgeschiedenis en de ritmes van de ziel te volgen, ontwikkelden Latin-dansen zich in de loop van de tijd en individuele stappen vormden langzaam het repertoire van elke dans. Veel Latin-dansen hebben nog steeds een belangrijke improvisatiecomponent als aanvulling op de passen, en de regionale invloeden die in elk genre zijn geworteld, gaan aanzienlijk terug in de tijd.

Een rijk cultureel erfgoed van dans

De verschillende soorten Latin-dansen bieden een rijke culturele geschiedenis als je elke dans afzonderlijk bekijkt en kijkt naar de verschillende invloeden die eraan hebben bijgedragen. Veel Latin-dansen kennen inmiddels verschillende vormen, en wat toeschouwers zien bij balzaalwedstrijden is slechts het topje van de ijsberg. Om nog meer stijlen en genres te ontdekken, kun je culturele evenementen bezoeken, zoals het Braziliaanse carnaval, om de vele genres van dansen in Latijns-Amerikaanse stijl te ervaren, evenals de culturele en muzikale geschiedenis die diep verankerd is in de dansen.

Aanbevolen: